Ένα «πληγωμένο θηρίο» για τον Παναθηναϊκό (vids)

Ένα «πληγωμένο θηρίο» για τον Παναθηναϊκό (vids)

Δημήτρης Βέργος
Ένα «πληγωμένο θηρίο» για τον Παναθηναϊκό (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον... παλιό γνώριμο μας από τον ΟΦΗ, Μαχαμαντού Ντιαρά, που όπως αποκαλύψαμε, ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό.

Ο 32χρονος Μαχαμαντού Ντιαρά βρίσκεται στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Το... μηχανάκι στον χώρο του κέντρου από το Μάλι έμεινε ελεύθερος από τη Φούλαμ και ο Παναθηναϊκός εξετάζει σοβαρά την περίπτωσή του για να έρθει ο παίκτης για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μετά το πέρασμά του από τον ΟΦΗ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον πρώην άσο των Λυών και Ρεάλ Μαδρίτης από την ανοδική του πορεία ως την ατυχία των τραυματισμών.

Η ανακάλυψη του Γκέραρντ

Η ποδοσφαιρική ιστορία του Μαχαμαντού Ντιαρά ξεκινάει το 1998 όταν και ο προπονητής του ΟΦΗ Ευγένιος Γκέραρντ τον ανακαλύπτει στο Μάλι και τον φέρνει στην κρητική ομάδα. Παρότι μόλις 17 ετών ο Ντιαρά εκπλήσσει με την εξυπνάδα του και τα τρεξίματά του στον χώρο της μεσαίας γραμμής και κερδίζει πανάξια θέση βασικού και μία μόλις χρονιά είναι αρκετή για να πείσει τους Ολλανδούς σκάουτς να τον στείλουν στο ολλανδικό ποδόσφαιρο.

Η συνεχής ανοδική πορεία

Οι Ολλανδοί παίρνουν τις καλύτερες συστάσεις από τον Γκέραρντ και ο Ντιαρά μεταπηδά στη Φίτεσε, η οποία για τρία χρόνια θα αποτελέσει το σκαλοπάτι για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα από τον Ντιαρά. Από εδώ και στο εξής η πορεία του θα ήταν ανοδική και το καλοκαίρι του 2002 θα έφευγε για τη Λυών, η οποία κυριαρχούσε στο γαλλικό πρωτάθλημα παίζοντας παράλληλα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντιαρά θα φτιάξει το όνομά του εκεί και θα εξελιχθεί σε ένα χρησιμότατο κλειδί στη μεσαία γραμμή για τον οποίο μιλάει όλη η Ευρώπη.

Ο εκλεκτός του Καπέλο

Οι γεμάτες χρονιές και η συνεχής βελτίωσή του βοήθησαν τον Ντιαρά να κάνει τη μεγάλη μεταγραφή που όλοι περίμεναν. Το καλοκαίρι του 2006 ο τότε τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης Φάμπιο Καπέλο ζητάει από τον πρόεδρο του μαδριλένικου συλλόγου Ραμόν Καλδερόν να φέρει τον Ντιαρά στον Μπερναμπέου. Ήταν προσωπική επιλογή του Ιταλού κόουτς και ο πρόεδρος δεν του χαλάει χατήρι. Η Ρεάλ δαπανά το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ και βάζει ρήτρα 40 εκατομμύρια φέρνοντας το... μηχανάκι Ντιαρά στα χαφ της «Βασίλισσας».

Ο ρόλος του στη Μαδρίτη

Ο Ντιαρά γίνεται το ένα από τα δύο βασικά χαφ του Καπέλο στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης και βοηθά στο ανασταλτικό κομμάτι. Έχοντας καθιερώσει τη θέση του, ο Ντιαρά δεν επηρεάζεται από τη φυγή του Καπέλο, καθώς αποτελεί την πρώτη επιλογή στον ρόλο του αμυντικού χαφ και για τον νέο τεχνικό του συλλόγου Μπερντ Σούστερ. Το πάθος του και η αποφασιστικότητά του στα χαφ σε συνδυασμό με το μυαλωμένο του παιχνίδι όπου βοηθά σημαντικά τόσο με την μπάλα όσο και χωρίς, δεν τον βοηθούν μόνο να αποτελέσει ένα αναντικατάστατο στέλεχος στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά να πανηγυρίσει μαζί της και δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα τις σεζόν 2006-2007 και 2007-2008.

Η ατυχία του τραυματισμού

Ο Ντιαρά όμως στέκεται άτυχος τον Οκτώβριο του 2008 όταν και σε ένα φιλικό με την Εθνική του Μάλι απέναντι στο Τσαντ τραυματίζεται στο αριστερό γόνατο και μένει εκτός για ένα μήνα. Επιστρέφει, ωστόσο δεν είναι στην ίδια κατάσταση με αποτέλεσμα να περάσει την πόρτα του χειρουργείου και να μείνει εκτός μέχρι και το τέλος της σεζόν. Από τότε ο Ντιαρά δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος. Το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης θα αγοράσει τον Λασανά Ντιαρά για αντικαταστάτη του και ο Μαχαμαντού μέσα στις επόμενες δύο σεζόν θα παίξει συνολικά μόλις 18 παιχνίδια με αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2011 να αποτελέσει παρελθόν από το Μπερναμπέου.

Η πτωτική πορεία

Η μεταγραφή στη Μονακό δεν τον βοηθά να βρει ξανά τον παλιό του εαυτό. Η ομάδα υποβιβάζεται και το καλοκαίρι του 2011 ο Ντιαρά θα μείνει χωρίς ομάδα για τους επόμενους έξι μήνες. Η Φούλαμ αποτελεί άλλη μία ευκαιρία προκειμένου να επιστρέψει στην παλιά του φόρμα, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνει. Μπορεί στους έξι μήνες της σεζόν 2011-2012 να έκανε κάποιο κλικ στο μάτι του Μάρτιν Γιόλ που του ανανέωσε το συμβόλαιο για ένα χρόνο, ωστόσο δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στις βασικές επιλογές του Ολλανδού τεχνικού, με τους τραυματισμούς στο γόνατο να συνεχίζουν να τον ταλαιπωρούν και να περνά την πόρτα του χειρουργείου για δεύτερη φορά. Αυτό είχε ως συνέπεια να αποτελέσει παρελθόν από το Κρέιβεν Κότατζ τη σεζόν που μόλις τελείωσε.

Το Four Four Two για τον Ντιαρά

Σε αφιέρωμά του το γνωστό περιοδικό την εποχή που ο Ντιαρά εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις του στο ευρωπαϊκό στερέωμα είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον μέσο από το Μάλι. Το περιοδικό είχε χαρακτηρίσει τον Ντιαρά ως ένα δυνατό και σκληρό παίκτη με άριστη τεχνική κατάρτιση και εξυπνάδα, του οποίου βασικό συστατικό αποτελεί η πειθαρχεία και τα τρεξίματα στη μεσαία γραμμή, όπου βοηθά πολύ με τις κινήσεις του χωρίς την μπάλα. Αργότερα βέβαια ο αγγλικός Τύπος, όταν και ο παίκτης μεταγράφηκε στη Φούλαμ, είχε επισημάνει τα συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών στο ταλαιπωρημένο αριστερό του γόνατο, στο οποίο έχει μέχρι τώρα υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα