Θα έβαζες λεφτά σε μια ΠΑΕ – start up στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Θα έβαζες λεφτά σε μια ΠΑΕ – start up στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος μελετά το πρότζεκτ της επένδυσης σε μια ομάδα 3ης ή 4ης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου και γράφει για την ελληνική ποδοσφαιρική αγορά που επιμένει να αντιστέκεται στην εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης επειδή παραμένει δέσμια των νταβατζήδων της.

Προ ημερών έπεσε μπροστά μου το “Soccer Team Owner” project, το οποίο σου προτείνει να γίνεις συμμέτοχος σε ένα έργο επένδυσης σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο της τρίτης ή της τέταρτης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου με όραμα την μεταρρύθμισή του και την άνοδό του στην 1η κατηγορία, την LaLiga και “υπόσχεση” να σου διπλασιάσει το ποσό που θα επενδύσεις σε διάστημα 5ετίας.

Η ομάδα που σχεδίασε και επιχειρεί να τρέξει αυτό το έργο απαρτίζεται από στελέχη με σημαντική εμπειρία στο ποδόσφαιρο και το τραπεζικό σύστημα, και με γνώση των ψηφιακών τεχνολογιών. Ο διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας ήταν αντιπρόεδρος της Κόρντομπα για μια 5ετία και επί των ημερών του ο σύλλογος είχε φτάσει στην LaLiga. Το δεύτερο σημαντικότερο στέλεχος αυτής της επιχείρησης είναι ένας τραπεζικός με πολύ μεγάλη θέση και εμπειρία στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα. Ανάμεσα στα στελέχη υπάρχει, ως σύμβουλος, ένας επιχειρηματικός διευθυντής που ήταν πρόεδρος της Εϊμπαρ για 7 χρόνια. Ο αρχικός πυρήνας των στελεχών που ήδη εργάζονται πάνω στην υλοποίηση του σχεδίου απαρτίζεται από 20 στελέχη με εμπειρία και γνώση στο ποδόσφαιρο, τις τράπεζες, την πληροφορική και την ψηφιακή τεχνολογία.

Τι έκαναν όλοι αυτοί; Μετά από έρευνα και μελέτη κατέληξαν σε 8 συλλόγους που μοιάζουν ιδανικοί υποψήφιοι για αυτό το πρότζεκτ. Χρησιμοποιώντας μια οικονομικοτεχνολογική πλατφόρμα επενδύσεων επιχειρούν να συγκεντρώσουν αρχικό κεφάλαιο από 1.5 έως 2.5 εκατ. ευρώ μέχρι την 16η Ιανουαρίου. Το επόμενό τους βήμα θα είναι να κάνουν έναν κύκλο αρχικών συζητήσεων με συλλόγους της τρίτης και της τέταρτης κατηγορίας (ανάλογα με το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα συγκεντρωθεί), και βάσει σχεδιασμού να φτάσουν στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στην τελική διαπραγμάτευση με τον σύλλογο που θα προχωρήσουν. Το σχέδιό τους, του οποίου τα βασικά βήματα αναφέρονται στο website που έχουν δημιουργήσει, προβλέπει τις φάσεις της πρώτης 4ετίας αυτού του πρότζεκτ. Ο πρώτος μεγάλος στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου είναι να βρεθεί κατά τη διάρκεια του 4ου έτους η ομάδα να κερδίζει την άνοδό της από την 4η στην 3η κατηγορία ή από την 3η στην 2η.

Τι υπόσχονται προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές; Την εκτίμησή τους ότι η αξία της αρχικής επένδυσης (το μίνιμουμ της συμμετοχής είναι 50 € και το μάξιμουμ τα 10.000 €) θα διπλασιαστεί σε διάστημα περίπου 5 ετών. Το όραμά τους βασίζεται στην αντίληψη ότι στο ισπανικό ποδόσφαιρο υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι με προοπτικές να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν σε επαγγελματικά πρότυπα ώστε να μεγαλώσουν – και – ως επιχειρήσεις, οι οποίοι όμως δεν έχουν τους πόρους για να το επιχειρήσουν. Οπως λοιπόν συμβαίνει σε πολλά διαφορετικά πεδία της παγκόσμιας αγοράς, αυτό το πρότζεκτ προσφέρει σε επενδυτές μια ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα επενδύοντας σε μια ποδοσφαιρική start up επιχείρηση. Μαζί με αυτό όμως οι εμπνευστές υπόσχονται στον επενδυτή ότι θα έχει την ευκαιρία να ζήσει, ως μέτοχος και “συμπρωταγωνιστής” όλη αυτή την προσπάθεια ενός μικρού συλλόγου να αναρριχηθεί στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Η ιδέα τους είναι απλή: καθαροί – οικονομικά - ισπανικοί σύλλογοι, που έχουν την έδρα τους σε μικρές ισπανικές πόλεις, έχουν καθαρή προοπτική επιχειρηματικής ανάπτυξης αν αποκτήσουν τους πόρους για να μεγαλώσουν. Σύγχρονο μάνατζμεντ, παγκοσμοιοποιημένο μάρκετινγκ, ψηφιακή εξωστρέφεια, ανάπτυξη ποδοσφαιριστών με στόχο τη δημιουργία υπεραξιών. Και όλα αυτά με πρόθεση να μην αλλοιωθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του συλλόγου, να μην κόψει δηλαδή ο σύλλογος τη ρίζα καταγωγής του. Θα επιχειρηθεί το αντίθετο, δηλαδή μια επένδυση στα ιστορικά χαρακτηριστικά του συλλόγου προκειμένου αυτός να γίνει παγκοσμίως γνωστός.

Οσα περισσότερα μάθαινα και διάβαζα σχετικά με αυτό το πρότζεκτ, τόσο περισσότερο σφιγγόταν η καρδιά μου. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω αναρωτηθεί γιατί δεν έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα όλο αυτό και μάλιστα σε μια περίοδο που κάθε λογής επενδυτές από όλο τον πλανήτη έρχονται και επενδύουν, τώρα που οι τιμές έφτασαν στο πάτωμα, σε κάθε διαφορετικό πεδίο της ελληνικής αγοράς. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχω σκεφτεί να το επιχειρήσω μόνος, δηλαδή να κάνω ακριβώς το ίδιο, να βρω την επαρχιακή ομάδα που θα με πείσει μέσα από την μελέτη ότι είναι η ιδανική περίπτωση για την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου που θα προβλέπει ότι εντός 5ετίας θα μπει στην break even φάση της και θα έχει ήδη δημιουργήσει την προοπτική μιας σταθερής κερδοφορίας ανά έτος.

Η εμπειρία των 25 ετών που μελετώ επαγγελματικά το ποδόσφαιρο, τα πανεπιστημιακά μαθήματα που έχω κάνει σε όλα τα πεδία του business management, του sport management, του marketing, του sponsorship, αλλά και της ανίχνευσης και της ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού ταλέντου και της προπονητικής, η δικτύωσή μου στην ελληνική αγορά του ποδοσφαίρου και η βεβαιότητα ότι πλέον υπάρχει ένα πραγματικά μεγάλο πλήθος αξιόλογων Ελλήνων επιστημόνων του ποδοσφαίρου και της αγοράς δεν με άφηνε ποτέ, στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, με την απορία σχετικά με το αν θα ήταν ή όχι δυνατόν να συγκροτήσω μια ομάδα στελεχών με το όραμα και την επάρκεια για να υποστηρίξει ένα πρότζεκτ σαν το παραπάνω.

Ομως...

Στο website που θα δημιουργούσα, στις φάσεις της πρώτης 5ετίας, εκεί όπου οι Ισπανοί μιλούν μόνο για τη δημιουργία των υποδομών, εγώ θα έπρεπε να μιλήσω για τις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις και την συμμετοχή τους στην διαδικασία εκλογής του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ. Στους υποψήφιους επενδυτές εγώ θα έπρεπε να μιλήσω για αυτό που συνέβη στις τελευταίες εκλογές της ΕΠΟ αλλά και αυτό που ακούγεται σήμερα ότι συμβαίνει ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δηλαδή για όλο αυτό τον τσαμπουκά για την εξασφάλιση ψήφων. Να εξηγήσω το πώς γίνεται να αλλάζουν οι συμμαχίες και να μετρώνται τώρα τα κουκιά για να πέσει η διοίκηση που εξέλεξε ο ΠΑΟΚ με την υποστήριξη της ΑΕΚ προκειμένου να προκύψει μια άλλη που θα εκλέξει ο Ολυμπιακός με την υποστήριξη της ΑΕΚ. Να εξηγήσω τον ρόλο που παίζει ο γενικός γραμματέας της UEFA στο σημερινό παιχνίδι ανατροπής της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ, να ετοιμάσω εναλλακτικό 5ετές επιχειρηματικό σχέδιο για την περίπτωση που η UEFA εγκαταστήσει ξανά μια τρόικα που θα διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή θα κρίνει τάχα ότι δεν μπορούν να γίνουν ειρηνικές εκλογές στην Ελλάδα ή αν αποφασίσει GREXIT, να μιλήσω στους υποψήφιους επενδυτές για να τους εξηγήσω πώς γίνεται κάθε τρεις και λίγο να δέχονται επιθέσεις στα σπίτια τους οι διαιτητές και να φτάνουν να απέχουν επειδή φοβούνται για τη ζωή τους, να εξηγήσω στους επενδυτές το πώς γίνεται ο υφυπουργός Αθλητισμού να είναι ο υπ' αριθμόν ένα “εχθρός” άλλοτε του Ολυμπιακού και άλλοτε του ΠΑΟΚ, να τους μιλήσω για τα “1 ημίχρονο, 2 τελικό” φαινόμενα, για τους δανεικούς ποδοσφαιριστές, για ομάδες δορυφόρους. Πώς να πείσεις επενδυτές όταν προηγουμένως πρέπει να τους μιλήσεις για την σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, δηλαδή για όσα συμβαίνουν στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 30 ετών;

Η μελέτη του μεξικανο-ισπανικού πρότζεκτ με βρήκε να κάνω την ευχή να “πιάσει”. Με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα ρεύμα, το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία επενδυτών στο ποδόσφαιρο, τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές. Διότι τέτοιοι μπορούν να γίνουν και οι Ελληνες που θα επενδύουν σε μια ισπανική, ιταλική ή, ποιος ξέρει, κυπριακή ομάδα αύριο μεθαύριο. Και επειδή όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για Ελληνες του ποδοσφαίρου που θα βρεθούν να δουλεύουν στην υλοποίηση τέτοιων επιχειρηματικών σχεδίων σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ολο αυτό κάποτε μπορεί να το βρει και η Ελλάδα μπροστά της. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ρεύμα τέτοιας ισχύος που να μην μπορεί ο υπόκοσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου να του αντισταθεί. Δεν το θεωρώ πιθανό, αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω. Ο κόσμος αλλάζει παντού. Μπορεί κάποτε να αλλάξει και εμάς, κι ας μη το θέλουν οι νταβατζήδες μας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.