Μαθητής, στο πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα

Μαθητής, στο πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Μαθητής, στο πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος ολοκλήρωσε το Barca Coach Academy, το πρόγραμμα του Barca Innovation Hub Universitas που εκπαιδεύει τους προπονητές στο ποδόσφαιρο της Μπάρτσα και γράφει για την σοφή επιλογή της Μπαρτσελόνα να καινοτομήσει και να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα χάρη στην οποία γεμίζει τον πλανήτη με μαθητές του ποδοσφαίρου της.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω το “Barca Coach Academy” πρόγραμμα του Barca Universitas, του ψηφιακού και φυσικού πανεπιστημίου που δημιούργησε το Innovation Hub της Μπαρτσελόνα με όραμα να μεταδώσει τη γνώση προκειμένου αυτή να διαδοθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί. Ο δηλωμένος στόχος αυτού του σχεδίου της Μπαρτσελόνα είναι να προωθήσει την “επαγγελματικοποίηση” στην αθλητική βιομηχανία μέσω αυτής της μαθησιακής εμπειρίας. Σχετικά με τους υπόλοιπους στόχους και σκοπούς που υπηρετεί αυτό το αθλητικό πανεπιστήμιο που έχει δημιουργήσει η Μπαρτσελόνα, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει ήδη περισσότεροι από 15 χιλιάδες άνθρωποι, στα περίπου 2,5 χρόνια λειτουργίας αυτής της πλατφόρμας θα επανέλθω στο τέλος του σημειώματός μου.

Τι είναι το “Barca Coach Academy” πρόγραμμα; Μια σειρά από μαθήματα που έχουν στόχο να υπηρετήσουν το “εκπαιδεύουμε καλύτερους προπονητές προκειμένου να εκπαιδεύσουν καλύτερους ποδοσφαιριστές” όραμα της κεντρικής ιδέας του. Ενα εισαγωγικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όσους είναι ή σπουδάζουν για να γίνουν προπονητές ποδοσφαίρου και θέλουν να γνωρίσουν την φιλοσοφία του ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα και να μάθουν τι προπόνηση πρέπει να κάνουν και πώς πρέπει να την κάνουν προκειμένου να διδάξουν σε μια ποδοσφαιρική ομάδα το ποδόσφαιρο με τις ιδέες και τους τρόπους της Μπαρτσελόνα.

Στην πρώτη ανάγνωση, αυτό είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε επαγγελματίες προπονητές, προκειμένου να τους κάνει καλύτερους και κυρίως να τους μυήσει στη φιλοσοφία της. Στη δεύτερη ανάγνωση, αυτός είναι ο τρόπος που επινόησε η Μπαρτσελόνα, εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία αιχμής στην εκπαίδευση για να δημιουργήσει αποστόλους του ποδοσφαίρου της παντού στον πλανήτη. Δημιούργησε MOOC (Massive Open Online Courses) προκειμένου να δώσει στους προπονητές όλου του πλανήτη την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο παιχνίδι της και να εξασφαλίσει έτσι την διασπορά των ποδοσφαιρικών ιδεών της – με όραμα να δει έτσι να πληθύνονται οι ποδοσφαιριστές – μαθητές της ανά τον πλανήτη. Η Μπάρτσα εκμεταλλεύεται την ψηφιακή τεχνολογία για να ετοιμάζει τους προπονητές που θα στελεχώνουν τις ακαδημίες που στήνει ανά τον πλανήτη.

Στην τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα για εμένα – έναν θεωρητικό του ποδοσφαίρου που δεν οραματίζεται να εξελιχθεί σε πρακτικό προπονητή – ανάγνωση, αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σε βάζει μέσα στο μυαλό της Μπαρτσελόνα. Ο Πάκο Σεϊρούλ – Λο, ένας καθηγητής πανεπιστημίου στην κινησιολογία που εργάζεται στην Μπαρτσελόνα εδώ και 41 χρόνια, ο οποίος έγινε το 1993 ο βασικός συνεργάτης του Γιόχαν Κρόιφ και τέθηκε επικεφαλής των προπονητών φυσικής κατάστασης, για να φτάσει στα χρόνια του Πεπ Γκουαρδιόλα να γίνει ο νούμερο 2 του πάγκου και ο νούμερο 1 στο Τμήμα Μεθοδολογίας της προπόνησης της Μπαρτσελόνα δημιούργησε ένα πρόγραμμα που σε μαθαίνει να σκέφτεσαι το ποδόσφαιρο με τη νοοτροπία της Μπάρτσα. Εβδομάδα την εβδομάδα, μήνα τον μήνα, μέσα από μια ψηφιακή μαθησιακή εμπειρία εμπλουτισμένη με κείμενα, βίντεο – διαλέξεις, βίντεο με υποδείγματα ασκήσεων, βίντεο με αποσπάσματα αγώνων, και πολλή οπτικοποιημένη πληροφορία και απεικονισμένη συσχέτιση νοημάτων και εννοιών, ο σπουδαστής μαθαίνει το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα. Το πρόγραμμα σε περνά διαρκώς από μια σειρά από αξιολογήσεις, και ο ακαδημαϊκός υποστηρικτής σου είναι κοντά σου μέσα από την ψηφιακή επικοινωνία προκειμένου να σε βοηθήσει να τριφτείς με τις πληροφορίες ώστε να τις μετατρέψεις σε γνώση και να εμπεδώσεις τις έννοιες του ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα. Το πρόγραμμα τσεκάρει την κατανόησή σου σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο, και σε καθοδηγεί βήμα βήμα προκειμένου να φτάσεις, μετά από τρεις μήνες μελέτης και εξάσκησης, στο σημείο να δημιουργείς προπονητικό πρόγραμμα που υπηρετεί τις ιδέες ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα και χρησιμοποιεί τις μεθόδους της για να τις μεταδώσει στους ποδοσφαιριστές.

Μου συνέβαινε στο ίδιο διάστημα να παρακολουθώ τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα. Και μου συνέβαινε και μου συμβαίνει κάθε φορά να πιάνω τον εαυτό μου να βλέπει στο τερέν όλα αυτά που μπήκαν μέσω μιας οθόνης στο μυαλό μου, κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης. Είναι τέτοια η κουλτούρα της Μπάρτσα, που σου ανοίγει την πόρτα για να σου παραδώσει το εγχειρίδιό της, δίχως να κρατά μυστικά. Δίχως καμιά ανασφάλεια σχετικά με το αν μέσα από αυτή την επιλογή μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη στα μάτια αυτών που είτε θέλουν να αντιγράψουν την μεθοδολογία και τις ιδέες της για το ποδόσφαιρο είτε να εργαστούν για να το εξουδετερώσουν.

Σχετικά με το περιεχόμενο των μαθημάτων και τα όσα πήρα από αυτή την εμπειρία θα αναφερθώ εκτενέστερα σε ένα επόμενο σημείωμα. Αλλωστε αυτή είναι μια εμπειρία που σε σημαδεύει, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι η ακαδημαϊκή διαδρομή σου στην επιμόρφωση πάνω στο ποδόσφαιρο. Στο βαθμό που μπορεί να το κρίνει κάποιος που έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ως αναπτυξιακός προπονητής (από την ομοσπονδία των ΗΠΑ), αναλυτής ποδοσφαίρου (από την Ενωση των Επαγγελματιών Scouts), αναλυτής συστημάτων και σχηματισμών (από την Ενωση των Αμερικανών Προπονητών), την “γενική προπονητική” (από το Erasmus+ project της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και την ψυχολογία της προπονητικής και του ποδοσφαίρου (από το Open University και την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία), αυτό το πρόγραμμα είναι παραπάνω από διαφωτιστικό. Η Μπαρτσελόνα μοιράζεται μαζί σου την επιστήμη της, για να σου εξηγήσει πώς φτιάχνεται το ποδόσφαιρο που καταργεί τις παραδοσιακές θέσεις και τους παραδοσιακούς σχηματισμούς, καταργεί βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες και χρησιμοποιούνται ακόμη από άλλες προπονητικές σχολές και ευνοεί την καινοτομία, το ποδόσφαιρο της ατομικής επινόησης, της ντρίμπλας, των μαγικών στιγμών. Εχω περάσει αμέτρητες ώρες φιλοσοφικής ανάλυσης του ποδοσφαίρου μέσα από τη συναναστροφή με προπονητές και ποδοσφαιριστές. Εχω διδαχθεί από προπονητές του υψηλότερου επιπέδου, και από ποδοσφαιριστές του υψηλότερου επιπέδου. Εχω κάνει δεκάδες αντίστοιχα προγράμματα φτιαγμένα από ομοσπονδίες, πανεπιστήμια, ιδιωτικές ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτή που σου προσφέρει η Μπαρτσελόνα είναι η πιο φιλοσοφημένη εμπειρία που είχα ποτέ.

Το Barca Innovation Hub Universitas λειτουργεί σήμερα περί τα 30 διαφορετικά προγράμματα, τα οποία στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν απαιτούν φυσική παρουσία. Με όρους επιχειρηματικούς, αυτό είναι ένα παραπάνω από επιτυχημένο project, το οποίο έχει δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδου στην Μπαρτσελόνα, που είναι ο πρώτος σύλλογος που εκμεταλλεύεται την ψηφιακή εξέλιξη για τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας. Στα δικά μου μάτια όμως αυτό, το οικονομικό είναι ίσως το μικρότερο από τα οφέλη της Μπάρτσα από αυτό το project. Χάρη σε προγράμματα σαν αυτό που είχα την χαρά να ολοκληρώσω, η Μπαρτσελόνα βελτιώνει τους σημερινούς και δημιουργεί τους αυριανούς προπονητές της. Κατά συνέπεια, βελτιώνει τους σημερινούς και πλάθει τους αυριανούς ποδοσφαιριστές της. Και την ίδια ώρα γεμίζει τον πλανήτη με θαυμαστές του τρόπου της και των ιδεών της – γεννά νέους οπαδούς ή ισχυροποιεί τους δεσμούς της με όσους θαύμαζαν από μακριά το παιχνίδι της και μαγεύονται όταν αποκτούν τη γνώση που αναλύει την ουσία και τη φιλοσοφία του.

Σε αυτό το πεδίο σήμερα η Μπαρτσελόνα δεν έχει αντίπαλο. Η Ρεάλ μόλις ξεκινά να παραδίδει εισαγωγικά μαθήματα, τα οποία απαιτούν φυσική παρουσία. Και τα υπόλοιπα μεγάλα brand names του παγκοσμίου ποδοσφαίρου βρίσκονται, όσα έχουν κάνει, στα πρώτα βήματα. Η Μπαρτσελόνα κυριαρχεί, και στο μέλλον θα ζει με ευγνωμοσύνη προς όλους αυτούς που δημιούργησαν αυτή την πλατφόρμα, διότι χάρη σε αυτή θα ζει για να δρέπει καρπούς που θα την μεγαλώνουν παντοιοτρόπως.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.