Το Nations League είναι ευεργέτημα για την Εθνική Ελλάδας

Το Nations League είναι ευεργέτημα για την Εθνική Ελλάδας

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το Nations League είναι ευεργέτημα για την Εθνική Ελλάδας

bet365

Λίγες ώρες προτού μπει στην μάχη η Ελλάδα ως ομάδα Γ' κατηγορίας, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την μεγάλη ευκαιρία που της δίνει αυτή η νέα διοργάνωση για να ξαναμάθει να νικά, αλλά και να μάθει οριστικά αν της κάνει ο προπονητής της.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Η ιδέα της UEFA να πάψει τα αδιάφορα και συχνά βαρετά φιλικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων και να δημιουργήσει μια νέα διοργάνωση – τηλεοπτικό προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση γέννησε το Nations League, που κάνει πρεμιέρα αυτό το Σαββατοκύριακο. Είναι πάρα πολύ νωρίς να εκτιμήσει κανείς αν οι ομοσπονδίες έχουν προλάβει να δώσουν στους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές να αντιληφθούν τη σημασία των νικών στα παιχνίδια μιας νέας διοργάνωσης και κατά συνέπεια είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν το Nations League θα εξελιχθεί σε αυτό που οραματίστηκαν τα στελέχη της UEFA. Δεν χρειάζεται όμως κανείς να περιμένει την έναρξη αυτής της διοργάνωσης για να την αντιληφθεί ως ευεργέτημα για εθνικές της κατηγορίας της ελληνικής ομάδας. Οχι μόνο επειδή αυτή είναι μια διοργάνωση – δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2020, αλλά και επειδή το Nations League της δίνει της Εθνικής την ευκαιρία να αλλάξει νοοτροπία, να χτίσει νέα νοοτροπία και να επιτύχει την “επαναφορά ρυθμίσεων”, δηλαδή να βάλει στο κεφάλι της τα μυαλά που κουβαλούσε η Εθνική στη διάρκεια της χρυσής εποχής της, από το 2001 έως το 2014.

Ο παρατηρητής μπορεί εύκολα να θυμηθεί, επιχειρώντας μια αναδρομή στην πορεία της Ελλάδας στο group H της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2018, ότι η ομάδα που έχτιζε παιχνίδι με παιχνίδι ο Μίκαελ Σκίμπε συνάντησε αρκετές δυσκολίες στα ματς που κλήθηκε να δώσει ως “φαβορί”. Ζορίστηκε εντός έδρας με την Κύπρο, με την Εσθονία, με τη Βοσνία, δηλαδή κάθε φορά που έμπαινε με την υποχρέωση της νίκης, με εξαίρεση τα ματς με το Γιβραλτάρ. Σε εκείνη την προκριματική φάση η Ελλάδα σημείωσε, ευτυχώς, πρόοδο συγκριτικά με την – αρρωστημένη – συμπεριφορά της στην προκριματική φάση του Euro 2016, αλλά η πρόοδος δεν αποδείχθηκε αρκετή για να της δώσει εισιτήριο για την τελική φάση.

Μπροστά της πλέον η Ελλάδα έχει, στο 2ο γκρουπ της Γ' κατηγορίας του Nations League μια σειρά από αγώνες απέναντι στις Εσθονία, Ουγγαρία, Φινλανδία για να επιτύχει αυτό που όλοι, με πρώτο τον ίδιο της τον εαυτό, δηλαδή τα αποδυτήριά της, πρέπει να απαιτούμε: την 1η θέση στο γκρουπ, η οποία θα την οδηγήσει στον προβιβασμό, στην άνοδο στην Β' κατηγορία του επόμενου Nations League και θα της εξασφαλίσει μια θέση στα play offs, κατά τα οποία οι 16 νικητές των γκρουπ θα διεκδικήσουν 4 εισιτήρια για το Euro 2020. Φυσικά όλοι θα ελπίζουμε και θα ευχόμαστε η Εθνική να έχει εξασφαλίσει μέσα από την προκριματική φάση του Euro 2020 την πρόκρισή της στην τελική φάση. Αν όμως αυτή δεν έρθει, η Ελλάδα θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Προτού όμως φτάσουμε εκεί, το κύριο και πρωτεύον είναι να δούμε μια Εθνική που θα διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί. Ναι, σύμφωνα με το ranking και τον τρόπο που διαμόρφωσε τις 4 κατηγορίες η UEFA, προκειμένου να δημιουργήσει προοπτική ανταγωνιστικών αγώνων, η Ελλάδα διαγωνίζεται σε μια κατηγορία με ισοϋψείς αντιπάλους. Η Ελλάδα, που είναι ομάδα της Γ' κατηγορίας, θα ανταγωνιστεί ομάδες Γ' κατηγορίας. Στην πραγματικότητα όμως, βάσει της σύγχρονης ιστορίας, η Ελλάδα είναι το φαβορί του γκρουπ της. Και τώρα, αρχής γενομένης από τον αγώνα του ερχόμενου Σαββάτου στο Ταλίν, η Ελλάδα του Σκίμπε πρέπει να δείξει στον εαυτό της ότι αντιλαμβάνεται τη σημασία των αγώνων, που δεν είναι πια φιλικοί και έχουν κόστος, και ότι ξέρει να διαχειρίζεται την πίεση του φαβορί και της ανάγκης να τερματίσει πρώτη.

Μαζί με τα αποτελέσματα, τις νίκες και την πρωτιά, το μεγάλο επιμέρους όφελος θα είναι τα βήματα που θα κάνει η Εθνική για να μάθει να συμπεριφέρεται ως νικήτρια. Η ιστορία διδάσκει ότι η Ελλάδα πετύχαινε μόνο τον καιρό που τα αποδυτήριά της δεν ανέχονταν να χάνουν ή να μη νικούν στα “μικρά” παιχνίδια. Η Εθνική είχε καταφέρει να γίνει ομάδα επειδή τρεφόταν από τα θετικά αποτελέσματα. Μεγάλωνε με τις νίκες που έβαζε στη σειρά, γέμιζε με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στο αγωνιστικό σχέδιο και τον προπονητή της και κάπως έτσι κατάφερνε να παίρνει αποτελέσματα και στα “μεγάλα” παιχνίδια της προκριματικής φάσης ή στα μπαράζ και να εξασφαλίζει έτσι το εισιτήριο για την συμμετοχή στην τελική φάση.

Δεν έχω ακόμη καταλάβει αν ο Σκίμπε είναι νικητής. Η ελληνική ιστορία του δεν είναι αρκετή για να σε πείσει ότι ο Γερμανός είναι ένας μαθημένος να κερδίζει, που δεν ανέχεται να χάνει. Δεν έχω καταλάβει αν και πόσο επιχείρησε στη διάρκεια της 3ετίας, που συμπληρώνει τον επόμενο μήνα, να αλλάξει τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών, να τους πείσει να μην ανέχονται την ήττα, να δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια, να μην παίζουν για πλάκα ούτε στις προπονήσεις επειδή στην Εθνική δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για πλάκα. Ετσι κι αλλιώς την κατάλαβα ως πολύ βιαστική και καθόλου “ψαγμένη” την επιλογή της επέκτασης του συμβολαίου με τον Γερμανό προπονητή. Ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως το Nations League μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό, διότι αν ο Σκίμπε δεν τα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα πρώτη στον όμιλό της, η Ομοσπονδία θα έχει την ευκαιρία να πάει με άλλον προπονητή στα προκριματικά του Euro 2020 τον ερχόμενο Μάρτιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.