Λογικός ο αποκλεισμός της ΑΕΚ…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Λογικός ο αποκλεισμός της ΑΕΚ…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο τον αποκλεισμό της ΑΕΚ στην Ευρώπη.

Μάιντς – Βόλφσμπουργκ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η αποτίμηση των δύο αγώνων της ΑΕΚ με την Ντινάμο Κιέβου λέει ότι η ΑΕΚ μπορούσε να περάσει στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, όπως είχε κάνει πέρσι ο Ολυμπιακός. Για την ακρίβεια, μπορούσε κι άξιζε να περάσει. Η ουσία, όμως, είναι ότι η ΑΕΚ δεν πέρασε. Και λογικά δεν πέρασε, θα πω εγώ.

Πρώτον, η Ουκρανία είναι Νο 8 στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ κι η Ελλάδα είναι Νο 15…

Δεύτερον, η Ντινάμο είναι Νο 22 στη (συλλογική) βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ κι η ΑΕΚ είναι Νο 123…

Τρίτον, ποτέ ελληνική ομάδα στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης δεν έχει αποκλείσει ουκρανική! Ποτέ! Εννοώ τις σημαντικές ομάδες της Ουκρανίας (Σαχτάρ, Ντινάμο, αλλά και τις Ντνίπρο, Μέταλιστ).

Ο ΠΑΟΚ τον Οκτώβριο του 2005 έχασε 0-1 στη Σαχτάρ σε μονό παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κι αποκλείστηκε.

Ο Ολυμπιακός το φθινόπωρο του 2006 έφερε δύο ισοπαλίες (2-2 έξω κι 1-1 μέσα) με τη Σαχτάρ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ κι αποκλείστηκε τερματίζοντας πίσω της.

Ο Ολυμπιακός τον Μάρτη του 2012 αποκλείστηκε στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ από τη Μέταλιστ (1-0 έξω, 1-2 μέσα!).

Ο ΠΑΟΚ το Ιούλιο του 2013 αποκλείστηκε στα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μέταλιστ (0-2 μέσα, 1-1 έξω)

Ο Ολυμπιακός τον Φλεβάρη του 2015 αποκλείστηκε στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ από τη Ντνίπρο (0-2 έξω, 2-2 μέσα).

Παλιότερα δε, η Ντινάμο είχε αποκλείσει σε νοκ άουτ και τον Ολυμπιακό το 1975 (1-0 μέσα, 2-2 έξω) και τον ΠΑΟΚ το 1976 (2-0 έξω, 4-0 μέσα) και σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ τον Παναθηναϊκό το 1998 (2-1 μέσα, 1-2 έξω). Και τρία χρόνια νωρίτερα η Ντινάμο πάλι σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ είχε νικήσει (1-0) μέσα τον Παναθηναϊκό, αλλά είχε αποκλειστεί από τη διοργάνωση κι είχε πάρει τη θέση της η Άαλμποργκ, λόγω καταγγελίας δωροδοκίας του Ισπανού διαιτητή στο Κίεβο.

Τώρα, στο καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί η ΑΕΚ αποκλείστηκε από μία ομάδα, που αν μη τι άλλο σε αυτή τουλάχιστον την χρονική συγκυρία δεν ήταν καλύτερη της.

Ένα θέμα είναι η εμπειρία της Ντινάμο στην Ευρώπη, σε σχέση με την ΑΕΚ, που εδώ και χρόνια ήταν εξαφανισμένη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις-εκτός των άλλων, η διαιτησία σεβάστηκε πολύ περισσότερο τους Ουκρανούς και στα δύο ματς και δη στο χθεσινό, όπου π.χ. οι κάρτες ήταν 1-6…

Ένα άλλο θέμα ήταν το χτίσιμο της φετινής ευρωπαϊκής ΑΕΚ. Είδαμε μία ομάδα πραγματικά εξαιρετικά συμπαγή, αλλά με κύριο στόχο να μη χάνει. Έτσι όμως δυσκολευόταν και πολύ να κερδίζει…Από τα 8 πρώτα παιχνίδια της στο Γιουρόπα Λιγκ, τα μισά (4) έληξαν 0-0. Ε, και το 10ο, χθες, 0-0 έληξε... Ήταν η 7η σερί ισοπαλία της στη διοργάνωση…

Κατά την γνώμη μου η ΑΕΚ έχασε την πρόκριση στο ξεκίνημα του χθεσινού αγώνα, εκεί που αιφνιδίασε την Ντινάμο, με την πάσα-μισό γκολ του Μασούντ στον Αραούχο, ο οποίος όμως απέτυχε να νικήσει στο τετ α τετ τον αντίπαλο γκολκίπερ. Κι ήταν μεγάλο λάθος του Μπακασέτα (ιδίως) και του Χριστοδουλόπουλου, που στο ίδιο αυτό διάστημα, επιχείρησαν μακρινά σουτ και δεν είδαν κι αυτοί τον Αραούχο, όταν έβγαινε στην πλάτη των στόπερ…

Σίγουρα ήταν τεράστια η ευκαιρία του Μασούντ στο β΄ ημίχρονο (δώρο από το φοβερό τσαφ του Καχερίδη, που δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσει τον ΠΑΟΚ στη διάθεση του να τον υπογράψει το καλοκαίρι). Όπως ήταν τεράστια κι η εμφάνιση του Τσιγκρίνσκι, που ίσως έπαιξε και για το επόμενο συμβόλαιο του, με την ΑΕΚ η, με κάποια από τις πλούσιες ομάδες της πατρίδας του…Και δεν χωράει αμφιβολία ότι ήταν γκάφα του Χιμένεθ, δημιουργού αυτής της πραγματικά αξιόλογης ομάδας, η αντικατάσταση του Χριστοδουλόπουλου.

Η ΑΕΚ κέρδισε τις εντυπώσεις και ο, με ψηλά το κεφάλι αποκλεισμός της, πιθανότατα δεν θα της αφήσει σημάδια στην προσπάθεια της στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Είναι αλήθεια ότι αυτή είχε τις περισσότερες ευκαιρίες για ένα γκολ, αλλά ας σκεφθούμε κάτι: η Ντινάμο έκανε τη δουλειά της γρήγορα, με το γκολ στο πρώτο 15λεπτο στο ΟΑΚΑ. Από εκεί κι έπειτα η ΑΕΚ ήταν υποχρεωμένη να τρέχει, επί 75+90=165 λεπτά για να βάλει δύο γκολ. Η Ντινάμο χρειάζονταν απλά να μη δεχθεί πάνω από ένα…

Εξυπακούεται ότι δεν υποτιμάω την προσπάθεια της ΑΕΚ, που κατά κοινή ομολογία ήταν μεγάλη. Λέω όμως ότι εκ των πραγμάτων η ΑΕΚ έπρεπε να επιτεθεί επί 165 λεπτά κι η Ντινάμο απλά να αμυνθεί…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.