Ε όχι κι έτσι βρε παλιόπαιδα...

Ε όχι κι έτσι βρε παλιόπαιδα...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ε όχι κι έτσι βρε παλιόπαιδα...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ που όσα και αν στράβωσαν στο ντέρμπι δεν ήταν αρκετά για να στερήσουν αυτό που άξιζε, νίκη και πρωτιά!

Πρέμιερ Λιγκ, Αρσεναλ – Γουέστ Μπρομ, ώρα 22:00. (21+)!

Καλή σας εβδομάδα και πώς να μην είναι μετά την ανατροπή του αιώνα της ΑΕΚ κόντρα σε όλα όμως, την οποία βιώσαμε στο ΟΑΚΑ με θύμα τον βασικό ανταγωνιστή της ομάδας στη διεκδίκηση του τίτλου, τον Ολυμπιακό. Αν έρθει και η νίκη την Πέμπτη για το Europa League που θα αυξήσει σε ποσοστό 50% το ενδεχόμενο πρόκρισης της Ένωσης στην φάση των «32» της διοργάνωσης, τότε θα πρόκειται για έναν Σεπτέμβριο που θα συνιστά τον καλύτερο (αγωνιστικά και σε επίπεδο αποτελεσμάτων) μήνα για ολόκληρο τον κιτρινόμαυρο πλανήτη...

Ας αρχίσω όμως από τα βασικά και τα ουσιαστικά για να μπορούμε παρακάτω να «μιλήσουμε» για όλα όσα έγιναν στο ντέρμπι και στο τέλος της ημέρας συνιστούν απόδοση ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης σχετικά με την ομάδα που άξιζε και τελικά κέρδισε το ματς με ένα come back έπος! Από Σεπτέμβριο μήνα ποτέ και ΚΑΜΙΑ ομάδα δεν κέρδισε πρωτάθλημα... Αγωνιστικά, ψυχολογικά και ουσιαστικά είναι τεράστιας αξίας η νίκη της ΑΕΚ επί της ομάδας του Φαλήρου. Αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για τρίποντο τίτλου!

Ήταν μια νίκη που κατακτήθηκε από την ομάδα που ήταν ξεκάθαρα καλύτερη στον αγωνιστικό χώρο στο 70% της αναμέτρησης, η οποία έκανε... πλάκα στον αντίπαλό της και τον ξεγύμνωσε σε αγωνιστικό (πάντα) επίπεδο! Μια νίκη που ήρθε κόντρα σε πολλές στραβές που δημιουργήθηκαν στην ΑΕΚ στην αρχή του ματς και φυσικά στη διάρκειά του. Θυμάστε όσα έγιναν; Είδατε το ματς; Με όσα συνέβησαν με τραυματισμούς, διακοπές σε εγκληματικά λανθασμένο timing σε βάρος της Ένωσης και ατυχία σε επίπεδο τελικής προσπάθειας, δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι τα παιδιά του Χιμένεθ πέτυχαν κάτι πολύ μεγάλο.

Διότι το ματς φάνηκε πως θα της... στραβώσει στα πρώτα δευτερόλεπτα με την απίθανη χαμένη ευκαιρία του Αραούχο. Ακολούθησαν άλλες τρεις σημαντικές καταστάσεις για να φτάσει η ΑΕΚ στο γκολ έως το 15' και φυσικά τότε «μίλησε» ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Αφού δεν έχεις κάνει το 2-0 στο δαιμονισμένο σου διάστημα, έρχεται ένα γκολ υπέροχο σε τελείωμα από τον Μάριν, αλλά τραγικό και αστείο αφού δεν υπάρχει καν φάση αλλά πλάγιο άουτ, για να επιβεβαιώσει το κλασικό: κόντρα στην ροή του αγώνα... Έπειτα σε μια ακόμη σούπερ ευκαιρία θα μπορούσε να 'ρθει και το 0-2 στη φάση με τον Καρσελά αλλά παίζει και ο Ανέστης (όπως και ο Καπίνο που έβγαλε 3 σούπερ).

Βέβαια η τύχη ήταν χθες με τον Ολυμπιακό. Αποδεικνύεται και από τα νούμερα πλην της συνολικής εικόνας του αγώνα. Η ΑΕΚ έχασε στο μεσοδιάστημα τον κορυφαίο κόφτη του πρωταθλήματος λόγω τραυματισμού (Σιμόες) και με το πού αλλάζει την ομάδα ο Μανόλο και σωστά βάζει Λιβάια αντί του -εκτός ματς- Κλωναρίδη που δεν δικαιολογεί την επιμονή στο πρόσωπό του από τον Ισπανό τεχνικό, έρχεται ένα κρύο -υπέροχο σε τελείωμα- γκολ από τον Οφόε. Η ΑΕΚ όμως δεν το βάζει κάτω, βγάζει απίθανη ψυχή και πάθος και δεν απογοητεύεται ακόμη κι όταν στο 56' ο Καπίνο και πάλι λέει όχι στο 1-2 στο τετ α τετ με τον Μπακάκη...

Απ' αυτό το σημείο και μετά αποδείχτηκε πως η ΑΕΚ δεν χάνει από αυτόν τον Ολυμπιακό. Η Ένωση έκανε επιθέσεις τη μία μετά την άλλη. Έκανε τον αντίπαλό της να μοιάζει με... σάκο του μποξ και τα χτυπήματα ήταν το ένα μετά το άλλο... Ήταν ξεκάθαρο πως η ομάδα του Χιμένεθ δεν ήξερε καν τον τρόπο να συμβιβαστεί με την έννοια της ήττας. Δεν θα το επέτρεπε να συμβεί. Ήταν πασιφανές πως ήταν καλύτερη και θα το έβγαζε. Έστειλε κι άλλη προειδοποίηση στον Ολυμπιακό στο 58' με τον Αραούχο από την εξαιρετική κίνηση και μπαλιά του Λιβάια για να 'ρθει το γκολ του Λάζαρου στο 64' με ευθύνη βέβαια του Καπίνο. Στο 68' η κούρσα του Μάνταλου κατέληξε σε πάσα πάρε βάλε στον Λιβάια που σκόραρε αλλά η μπάλα ήταν εκτός ξεκάθαρα, όμως το μήνυμα ήταν σαφές από την ΑΕΚ: θα το γυρίσουμε...

Η Ένωση είχε βρει ρυθμό, πάταγε όπως, όσο και όποτε ήθελε στην περιοχή του Ολυμπιακού, ο Σιδηρόπουλος προτού γίνει καν το 1-1 χαρίζει την κόκκινη στον Ρομαό και ο Χάσι τον βγάζει εκτός ματς όπως παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου το έκανε γιατί ήταν επικίνδυνος για αποβολή και έπειτα έρχεται η διακοπή. Νέα... στραβή μετά τα όσα αναφέρω παραπάνω και ο φόβος είναι μην της κόπηκε ο ρυθμός.

Το ματς ξαναρχίζει στο 70' και δυο λεπτά μετά η ΑΕΚ απειλή ξανά με κεφαλιά του Αραούχο που μόνος του έστειλε την μπάλα πάνω στον Καπίνο. Όμως το μήνυμα ήταν πάλι ξεκάθαρο: θα το γυρίσουμε... Στο 80' έρχεται το γκολ της σεζόν από τον Λάζαρο, τον κορυφαίο μακράν του δεύτερου της αναμέτρησης και πλέον πιστεύουν όλοι στην ανατροπή. Και οι παίκτες του Ολυμπιακού το είχαν εμπεδώσει! Είχαν καταλάβει ότι θα χάσουν, όχι ότι απλά έχασαν τη νίκη από 0-2, κάτι πρωτοφανές και που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν σε ματς των συγκεκριμένων ομάδων.

Εννέα λεπτά αργότερα ο Λιβάια και ο Μάνταλος σφραγίζουν την επιστροφή και το απόλυτο come back, την ανατροπή του αιώνα...

Είχε έρθει η απόδοση ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης... Η καλύτερη ομάδα κέρδισε. Κόντρα σε όλα όσα της στράβωσαν τα κατάφερε στέλνοντας μήνυμα πρωταθλητισμού σε όλους. Όσοι δεν το είχαν καταλάβει το εμπέδωσαν. Τώρα το πίστεψαν και εκείνοι. Η ΑΕΚ έχτισε διαφορά συν 5 βαθμούς από τον βασικό διεκδικητή της και δείχνει σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας καλύτερη τούτη την περίοδο από οποιαδήποτε ομάδα. Σε μια στιγμή που έχει εκτός πολλούς σημαντικούς παίκτες για να 'χει και το απαιτούμενο βάθος στο ρόστερ της που αν εξαιρέσουμε τη θέση του αριστερού μπακ και μόνο αυτή, είναι γεμάτο και έτοιμο να αντεπεξέλθει σε όλες τις διοργανώσεις!

Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο λίγο και φοβικό Ολυμπιακό σε όλα τα χρόνια που παρακολουθώ τα ντέρμπι με την ΑΕΚ και όχι μόνο. Μια ομάδα που έδειχνε από το 0-2 πως δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να τελειώσει εύκολα το ματς και να πάρει τους τρεις βαθμούς. Μια ομάδα που έπαιζε άναρχα μαζικά πίσω στο πρώτο δικό της τρίτο σα να περιμένει το κακό. Η ΑΕΚ είχε 66% κατοχή σε ντέρμπι, 20 τελικές (με μόλις 7 του αντιπάλου) και απέδειξε όχι μόνο ότι το ήθελε, αλλά ότι θα το πετύχαινε με κάθε τρόπο στο χορτάρι.

Είναι αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον: η ΑΕΚ του Μανόλο έχει νοοτροπία νικητή και πρωταθλητισμού... Αλλά τέτοιο σενάριο; Τέτοια εξέλιξη; Ούτε ο... Χίτσκοκ. Ααα ρε παίκτες της ΑΕΚ, είπαμε, είπαμε ρε, όχι κι έτσι βρε παλιόπαιδα, όχι κι έτσι...!!!

Υγ: Απομακρύνθηκε ο Χάσι και το καταλαβαίνω. Γι' αυτό ήρθε ο Ολυμπιακός με τον συγκεκριμένο προπονητή. Για να υπάρχει στη στραβή και το εύκολο θύμα. Δίκιο έχουν στο Φάληρο που τον απομάκρυναν, δεν έκανε ούτε καν τα βασικά ποδοσφαιρικά λογικά πράγματα. Κάτι που συνιστά και αυτοκτονική διάθεση. Ίσως κι εκείνος να μην ένιωθε καλά εκεί... Αλλά για τον Καπίνο; Τι να πει κανείς γι' αυτήν την κίνηση πανικού; Να τελειώνεις έτσι έναν ποδοσφαιριστή ακόμη κι αν έχει μια κάκιστη (που δεν είχε τέτοια) μέρα σε ένα ματς δεν σε κολακεύει γενικά σα σύλλογο. Σε κατάσταση πανικού ο Ολυμπιακός, με τα δύσκολα να είναι μπροστά (Γιουβέντους και Μπάρτσα) αλλά με φανέλα, μη το ξεχνάτε αυτό, που στην Ελλάδα έχει αξία.

Υγ2: Προσπάθησαν κάποιοι άσχετοι να πουν ακόμη και ότι η διακοπή του αγώνα για γεγονότα πολύ μακριά από τον αγωνιστικό χώρο ότι η διακοπή επηρέασε τον Ολυμπιακό! Σε διάστημα που όλοι οι ΑΕΚτσήδες αναθεμάτιζαν γιατί η ομάδα είχε πνίξει τον αντίπαλο, υπήρξαν άσχετοι και γραφικοί που είπαν πως αυτό έγινε με σκοπό και στόχο να κάνει κακό στον Ολυμπιακό! Μα κάποιος να τους μαζέψει. Εκτέθηκαν όμως από την ίδια την ομάδα του Φαλήρου που έδειξε τους υπεύθυνους με κύριο υπαίτιο τον Χάσι και άγνωστο το γιατί (και) τον Καπίνο.

Υγ3: Ο Σιδηρόπουλος έκανε λάθη του. Όχι για να σπρώξει κάποια ομάδα, αλλά τα έκανε. Στην ΑΕΚ στέρησε την αποβολή του Ρομαό που την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Χάσι. Αν ήθελε να βοηθήσει δεν υπήρχε καλύτερη περίπτωση από αυτή, ή τη φάση στο 14΄ στην επαφή που κάνει (κρατηματάκι, για μένα αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν καν σε επίπεδο συζήτησης, αλλά Ελλάδα είμαστε) ο Ενχελς στον Μάνταλο όταν βγαίνει τετ α τετ και δεν προλαβαίνει ελάχιστα την μπάλα. Θα μπορούσε αν ήθελε να σπρώξει την ΑΕΚ να δείξει άσπρη βούλα. Όπως θα μπορούσε να το κάνει και στη φάση του τελευταίου λεπτού στην πτώση του Ζιλέ που βουτάει προτού καν δει να έρχεται ο Μπακάκης. Δεν ήθελε να σπρώξει ο ρέφερι αλλά θαρρώ όλοι έχουν εμπεδώσει πως δεν συνιστά τον κορυφαίο σε καμία περίπτωση. Ναι, δόλο δεν έχει ίσως...

Υγ4: Ο Ένχελς όντως κόστισε όσο λένε στον Ολυμπιακό; Αν ναι μεγάλη πατάτα! Για την ΑΕΚ ήταν υπέροχος τον μήνα Σεπτέμβριο αφού σε δυο ματς του έβαλε 6 γκολ η ομάδα και τα ανέκδοτα για δανεισμού στην Αούστρια να κλειδώσουμε τη νίκη έχουν ήδη αρχίσει.

Υγ5: Απίθανος ο κόσμος στο ΟΑΚΑ χθες. Συγκλονιστικός. Η ομάδα έχανε και κανείς δεν σταμάτησε να πιστεύει. Κανείς δεν έφυγε... Το έβλεπαν όλοι. Η ΑΕΚ ήταν πολύ καλύτερη και να έβρισκε ένα γκολ θα το γυρνούσε. Κι από 0-2... Και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι 40.000 Ενωσίτες ήταν εκπληκτική και βοήθησε την ομάδα να φτάσει στο στόχο της... Το άξιζαν και αυτό που έζησαν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...