Να μην χαθεί η λογική στον Παναθηναϊκό...

Να μην χαθεί η λογική στον Παναθηναϊκό...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Να μην χαθεί η λογική στον Παναθηναϊκό...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος σηκώνει τα χέρια ψηλά με όσα ακούει ότι λέει πίσω από τα μικρόφωνα ο Γιάννης Αλαφούζος και σημειώνει ότι ο κίνδυνος διάλυσης του Παναθηναϊκού είναι πλέον υπαρκτός και όχι επικοινωνιακό πυροτέχνημα...
Το αν ο Αλαφούζος θα συμφωνήσει με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο είναι ασφαλώς ένα καίριο θέμα, αλλά τέλος πάντων είναι και θέμα των δύο επιχειρηματιών και δεν είναι εύκολο κανείς να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Στο φινάλε είναι δικαίωμα του καθενός να θέτει τους όρους του και αν δεν τα βρουν, δεν τα βρήκαν. Ούτε το γιατί ο Αλαφούζος δεν βάζει άλλα 10-20 εκατ. στέκει ως επιχείρημα, ούτε το γιατί ο Γιαννακόπουλος δεν κάνει πίσω και να ζητήσει λιγότερα από 40 εκατ. υπάρχει.
Ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να έχει μία συγκεκριμένη άποψη για το πώς θα βγει ο Παναθηναϊκός από το τέλμα και την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται, όπως (κυρίως) ο καθένας έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το μέγεθος των χρημάτων που θέλει να βάλει στον Παναθηναϊκό.
Ως εδώ ας πούμε λοιπόν, ότι όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Από εδώ και πέρα όμως δεν μπορεί να χαθεί η λογική. Και αν ισχύουν τα όσα σκέφτεται, λέει ή διαρρέουν ότι λέει ο Γιάννης Αλαφούζος δεξιά και αριστερά, ακόμη και σε αυτές τις συναντήσεις με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, δείχνουν ότι η λογική έχει χαθεί προ πολλού από τον νυν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.
Αν αληθεύει λοιπόν ότι ο Αλαφούζος σκοπεύει να πει “δεν έχω να βάλω άλλα χρήματα στον Παναθηναϊκό και ως εκ τούτου δεν πρόκειται φέτος να πάρουμε άδεια και δεν πρόκειται να παίξουμε στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν...” τότε η λογική χάθηκε και ο Παναθηναϊκός βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε τέλμα.
Είναι δικαίωμα του Αλφούζου, ο οποίος έχει βάλει ήδη αρκετά από την τσέπη του στον Παναθηναϊκό αυτά τα χρόνια, να πει “δεν βάζω άλλα και η ομάδα θα ζει με όσα βγάζει”. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι σε βάθος χρόνου πληρώνει όσα χρέη δημιούργησε ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια που έτρεχε το club και φέτος θα έπρεπε να φτιάξει μία ομάδα με μπάτζετ 6 - 7 εκατ. ευρώ όσα θα ήταν και τα έσοδά του. Και το ίδιο και του χρόνου και τον μεθεπόμενο και πάει λέγοντας. Οποιος αυτό το διάστημα θέλει να τον αγοράσει του χτυπάει την πόρτα συμφωνούν σε ένα αντίτιμο και πάνε παρακάτω. Αυτό θα ήταν το έντιμο. “Εβαλα 30 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, δεν βάζω άλλα, από εδώ και στο εξής ο Παναθηναϊκός θα ζει με όσα βγάζει και όποιος θέλει ας έρθει να τον πάρει...”.
Ο Αλαφούζος ακόμη και στις 30 Αυγούστου, όταν είχε ήδη αποκλειστεί από την Μπιλμπάο, άρα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν έσοδα από την Ευρώπη, ενέκρινε μεταγραφές και πανάκριβα συμβόλαια σαν αυτά του Μουνιέ και του Χίλιεμαρκ. Ακόμη και πριν από λίγες ημέρες πήρε τον Αυλωνίτη. Εφτασε το φετινό μπάτζετ στα 14 εκατ. ευρώ, ενώ ήξερε ότι τα έσοδα δεν θα ξεπερνούσαν τα 6-7 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί λοιπόν μετά από δύο εβδομάδες να πει “δεν πληρώνω”. Απλά δεν μπορεί. Τις δικές του αποφάσεις και τις δικές του επιλογές δεν μπορεί να τις πληρώσει άλλος. Μπορούσε στις 25 Αυγούστου μετά τον αποκλεισμό από την Μπιλμπάο να πει ότι η ομάδα πλέον δεν θα έχει ευρωπαϊκά έσοδα και συνεπώς όχι απλώς θα πωληθεί ο Ζέκα, αλλά “θα μπει πωλητήριο και στον Μολέντο και στον Κουρμπέλη και σε όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο θεωρηθεί απαραίτητο και φυσικά δεν θα γίνει και καμία επιπλέον μεταγραφική κίνηση, για να μπορέσει να βγει η χρονιά, διότι δεν έχω την δυνατότητα να χάσω από την τσέπη μου άλλα 10 εκατ. ευρώ την εφετινή σεζόν”. Σωστό και έντιμο, αν το συνόδευε και με την φράση “εγώ αυτό μπορώ να κάνω από εδώ και στο εξής, τον διαχειριστή, αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι άλλο με την ΠΑΕ να κοπιάσει να του την δώσω...”
Θα ήταν τίμιο και θα ήταν και δικαίωμά του να το κάνει. Τώρα όμως και με αυτόν τον τρόπο, δεν έχει καμία λογική. Οπως δεν έχει καμία λογική να ανακοινώσει από τώρα, ότι δεν θα βάλει τα λεφτά για να προλάβει η ομάδα τις προθεσμίες και να πάρει άδεια προκειμένου να παίξει στην Ευρώπη του χρόνου. Δηλαδή αν το πει αυτό, ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι παίκτες του Παναθηναϊκού τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής.
Γιατί ακριβώς θα παίζουν, με πιο κίνητρο θα κατεβαίνουν στους αγώνες; Για να μην υποβιβαστούν; Κι' αν όλοι αυτοί οι ξένοι ποδοσφαιριστές ακούσουν από τον ιδιοκτήτη το “λεφτά δεν υπάρχουν, δεν βάζω άλλα και δεν πρόκειται να παίξουμε και Ευρώπη του χρόνου...” τι ακριβώς θα κάνουν;
Ο Αλαφούζος από την στιγμή που πριν κάμποσα χρόνια αποφάσισε να μπει στον Παναθηναϊκό και να τον αναλάβει, δεν οφείλει να πληρώνει κάθε χρόνο από την τσέπη του 10 και 15 εκατ. ευρώ, δεν το υποσχέθηκε ποτέ αυτό, οφείλει όμως να τον κρατά βιώσιμο και βιώσιμο σημαίνει να μπορεί να παίζει, με όποιους παίκτες αντέχει το πορτοφόλι του και τα έσοδα της ΠΑΕ και με αυτούς τους παίκτες να διεκδικεί πράγματα. Δεν μπορεί ένα ωραίο πρωί, μετά από χρόνια να πει “τέρμα δεν πληρώνω άλλα, ας γίνουν όλα στάχτη...”.
Ο Αλαφούζος πήγε το μπάτζετ με τον Στραματσόνι σε επίπεδα των 20 εκατ. ευρώ και άνω, με δική του απόφαση και κανενός άλλου. Ο Αλαφούζος το έριξε φέτος στα 14 εκατ. ευρώ και όχι στα 7-8 εκατ. με αποκλειστικά δική του απόφαση. Ο ίδιος λοιπόν πρέπει να κοιμηθεί όπως έστρωσε, έστω κι' αν αυτό σημαίνει ότι τον Γενάρη θα χρειαστεί να πωλήσει παίκτες και να αλαφρύνει κι' άλλο το μπάτζετ. Κι' αν δεν θέλει τότε είναι δική του ευθύνη να βρει τον επόμενο ιδιοκτήτη ή να συμφωνήσει με τον Γιαννακόπουλο.
Πάντως το “από αύριο δεν πληρώνω τους παίκτες και τους προπονητές που εγώ έφερα γιατί δεν θέλω να βάλω άλλα χρήματα” δεν έχει λογική και δεν είναι και επιλογή του...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.