Στην κορυφή γιατί το αξίζει!

Στην κορυφή γιατί το αξίζει!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Στην κορυφή γιατί το αξίζει!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το πέναλτι που ΔΕΝ ήταν, για την ειδοποιό διαφορά κι εξηγεί γιατί η ΑΕΚ είναι καλύτερη από τις άλλες ομάδες, ενώ έχει και υστερόγραφα (και για Παναθηναϊκό).

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Εσπανιόλ – Θέλτα. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Καλή εβδομάδα σε όλους... Ξεκινάει για την ΑΕΚ ένα πολύ σημαντικό διάστημα σε αγωνιστικό επίπεδο με δυο αναμετρήσεις σε διάστημα 11 ημερών που θα κρίνουν πολλά, πάρα πολλά... Θαρρώ όλοι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ. Η Ένωση θα αντιμετωπίσει την Κυριακή 24 του μήνα τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και είναι ένα ματς που μπορεί να την φέρει στο +5 από τον κάτοχο του τίτλου στο βασικό της στόχο και την επόμενη Πέμπτη στις 28/09 επίσης θα υποδεχθεί στην... έδρα της για τον όμιλο του Europa League την Αούστρια Βιέννης την οποία εφόσον κερδίσει θα καταφέρει να έχει κάνει το πλέον σημαντικό βήμα για να παίζει στην Ευρώπη και τον Φεβρουάριο!

Πολύ σημαντικά λοιπόν τα ματς που ακολουθούν γι' αυτό και έχει τεράστια αξία και σημασία αυτό που βλέπουμε στους αγωνιστικούς χώρους από την ΑΕΚ. Διότι η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ τούτη την περίοδο αποδεικνύει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Εντός συνόρων συνιστά την ομάδα που αποδίδει το καλύτερο (συγκριτικά με όλες τις άλλες) ποδόσφαιρο -πρωτοβουλίας και θεάματος- τη στιγμή που ήδη αναγνώρισαν οι αντίπαλοι στο εξωτερικό (αυτοί της Ριέκα) την ανωτερότητά της (προπονητής και ποδοσφαιριστές) σε αγωνιστικό επίπεδο.

Δεν γνωρίζω αν η ομάδα του Μανόλο θα συνεχίσει έτσι σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική σεζόν που διανύουμε. Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο άλλωστε να το προβλέψει κανείς. Όμως υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να σε οδηγήσουν σ' αυτό το συμπέρασμα. Γιατί η ΑΕΚ παρουσιάζει τόσο καλύτερη αγωνιστικά εικόνα από τον Ολυμπιακό και όλες τις υπόλοιπες ομάδες; Πολύ απλά διότι είναι η μοναδική ομάδα απ' όλες τις υπόλοιπες η οποία έχει διατηρήσει το βασικό της κορμό ίδιο, που επέμεινε να επενδύει στο ελληνικό στοιχείο, διατήρησε τον ικανό τεχνικό που σπατάλησε μια σεζόν για να βρει και το πιο σημαντικό: ολοκλήρωσε τον αγωνιστικό της σχεδιασμό σε επίπεδο 95% προτού ξεκινήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Το βασικό ατού της ΑΕΚ, πέρα από την υγεία που βγάζει ο σύλλογος συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους εντός και εκτός αποδυτηρίων, είναι η ομοιογένεια και το δέσιμο που παρατηρείται ότι υπάρχει στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας. Κάτι απόλυτα σημαντικό για να μπορέσει να φτάσει μέχρι το τέλος της σεζόν και να βρίσκεται μέσα στους στόχους της. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι που διαθέτει η Ένωση και δικαιολογημένα δεν μπορεί να υφίσταται σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Στην ομάδα του Φαλήρου υπάρχει νέος προπονητής και ένας νέος ολόκληρος άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να βασιστούν. Έχει από την άμυνά του έως την επίθεσή του πρόσωπα που βασίζεται προκειμένου να πιάσει υψηλά επίπεδα απόδοσης ποδοσφαίρου τα οποία είναι νέα, τη στιγμή που η επίσης η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που πρέπει να περάσει στην ομάδα είναι καινούρια λόγω της παρουσίας νέου τεχνικού. Ένχελς, Τζούρτζεβιτς, Οφόε, Καρσελά, Ζιλέ (και τα στόπερ που απουσιάζουν) είναι οι ποδοσφαιριστές που (είτε βγουν είτε όχι) περιμένουν στον Ολυμπιακό να επωμιστούν το βάρος της αγωνιστικής αναβάθμισής του (και φυσικά εξέλιξης).

Το ίδιο ισχύει με τον ΠΑΟΚ και ακόμη... χειρότερα λόγω των προπονητών που άλλαξε. Προσωπικά εκτιμώ ότι η επιλογή Λουτσέσκου ήταν επιπόλαια και λανθασμένη αφού πήγε έπειτα από αποτυχημένη απόφαση σε μία που συνιστά στοίχημα αφού δεν είχε δουλέψει σε ομάδα που πρέπει να επιβάλλεται στο γήπεδο και να παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα αποκτήθηκαν πολλοί ικανοί ποδοσφαιριστές (Ζαμπράνο, Μαουρίτσιο, Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί) στο τελευταίο διάστημα των διακοπών. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσει σε συνεχή καλή εικόνα στα ματς που έχει άμεσα και αυτό μπορεί να στοιχίσει (έπρεπε και με τον Παναιτωλικό να του στοιχίσει με την εικόνα που είχε). Το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως δεν έχει ευρωπαϊκά ματς και μπορεί να εκμεταλλεύεται την εβδομάδα που έχει να προετοιμάζεται για κάθε ματς προκειμένου να εντάξει τους νέους όλο και περισσότερο στο γενικό σύνολο.

Τέλος ο Παναθηναϊκός που μαζί με την ΑΕΚ διαθέτουν καλό προπονητή έκανε τεράστιες αλλαγές στο ρόστερ του και αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα (λόγω αποχώρησης Καρβουνίδη που θα έπρεπε να το αναμένουν από τη στιγμή που δεν πληρωνόταν στην ώρα του όπως πληροφορηθήκαμε και έφυγε και ο «Λύμπε»). Αυτά αρκούν για να απαιτείται πολύς χρόνος και μπόλικη υπομονή για να φτάσει στο επίπεδο η ομάδα που θα θέλει ο ικανός δεδομένα προπονητής της. Υπάρχουν και τα διοικητικά ζητήματα στους «πράσινους» που πάντα επηρεάζουν αφού όλα είναι στον αέρα...

Η ΑΕΚ λοιπόν είναι αρκετά μπροστά από τους παραπάνω. Λογικό λοιπόν η ομάδα να είναι μπροστά, πολύ μπροστά, σε επίπεδο απόδοσης και εικόνας (αλλά και διάρκειας) από τους αντιπάλους της. Το σημειώναμε το καλοκαίρι ότι έκανε άριστα η διοίκηση της Ένωσης και οι άνθρωποι που έτρεξαν τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Στηριζόμενοι σε ένα κορμό κατάφεραν γρήγορα ναι και όχι βιαστικά ταυτόχρονα να... χτίσουν πάνω σε αυτό το καλό που υπήρχε.

Ακόμη και στο ματς με αντίπαλο την πολύ καλή όπως την έχουμε δει έως τώρα Λαμία (που έτσι όπως την βλέπουμε θα μείνει για πλάκα στην κατηγορία) στο Περιστέρι που κέρδισε χάρη σε ένα πέναλτι που δεν υπήρχε, η ΑΕΚ ήταν για όλο το δεύτερο ημίχρονο, και παρά την κούρασή της και τις απουσίες της, η ομάδα που άξιζε τη νίκη. Έφτασε σε υπερδιπλάσιες τελικές από τον αντίπαλό της από τον οποίο απειλήθηκε ουσιαστικά δυο φορές μόνο σε όλη τη διάρκεια του ματς. Η ΑΕΚ και να μην κέρδιζε στο Περιστέρι (που φαινόταν πως θα έφτανε στο γκολ και χωρίς το πέναλτι λάθος του Βάτσιου), για όσους αντιλαμβάνονται όσα βλέπουν στο χορτάρι, θα είχε στείλει το μήνυμα ότι τούτη την περίοδο συνιστά την καλύτερη ομάδα στην Λίγκα. Δεν ξέρω τι θα γίνει σε δυο μήνες, ούτε τι μπορεί να συμβεί στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Σε ένα ματς με μεγάλες ομάδες όλα είναι ανοιχτά. Όμως δεδομένα η ΑΕΚ παίζει καλύτερα από τους άλλους...

Θαρρώ πως σας κάλυψα και για το ματς στο Περιστέρι με την Λαμία με την παραπάνω παράγραφο. Η ΑΕΚ κέρδισε με ένα πέναλτι που ΔΕΝ έπρεπε να πάρει. Ναι, θα ήταν πολύ διαφορετικά αν στο 23' έδινε πέναλτι στο χέρι του Όμο στο γύρισμα του Κλωναρίδη. Πολλοί θα πουν δεν το ήθελε, ήταν ένα με το σώμα το χέρι. Θα συμφωνήσω για χάρη του διαλόγου, αλλά αν ήθελε να σπρώξει την ΑΕΚ ο διαιτητής θα έδινε στο 23' το χέρι που ο καθένας θα το ερμήνευε όπως ήθελε. Ακόμη περισσότερο για να βοηθήσει την Ένωση ο Βάτσιος να φτάσει στη νίκη θα έκανε απλά ότι προβλέπει ο κανονισμός: θα απέβαλλε τον Πίτι στο 54' στην κλωτσιά στον Μάνταλο, ή έστω στο 58' στην δολοφονική κλωτσιά από πίσω στον Αραούχο και όλα θα ήταν διαφορετικά...

Παρατηρείται κακή διαιτησία είναι αλήθεια στο πρωτάλημα. Το πέναλτι που ΔΕΝ είναι, συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος χωρίς δεύτερη κουβέντα. Δεν είμαστε αυτό που κοροϊδεύουμε και δεν θα γίνουμε ΠΟΤΕ! Ούτε θα λέμε αυτό μας έγραφαν ότι «το πέναλτι που δεν έδωσε δεν σημαίνει ότι θα έμπαινε γκολ σίγουρα». Θα είναι πάντα η ειδοποιός διαφορά μας από δαύτους. Όμως δεν έγινε αλλοίωση μόνο στο ματς της Ένωσης. Έγινε και στο Φάληρο με μούφα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και δυο ανύπαρκτα οφσάιντ σε ανεπανάληπτα τετ α τετ για τον Αστέρα. Έγινε στην Λάρισα που δεν μέτρησε κανονικό γκολ για τον Ατρόμητο.

Ως εδώ λοιπόν. Αυτοί που κάνουν λόγο για δολοφονία του ποδοσφαίρου δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε για ένα σφύριγμα. Το προηγούμενο που είχε πάρει η ΑΕΚ ήταν με τον Στέλιο Μανωλά να παίζει ακόμη ποδόσφαιρο και εμένα να είμαι στην Γ' γυμνασίου αν δεν κάνω λάθος! Ήμαρτον λοιπόν... Γελάει ο κόσμος όλος.

Εννοείται πως συμφωνώ ότι διαιτητές που κάνουν λάθη σαν αυτά που αναφέρω παραπάνω πρέπει να τιμωρούνται σκληρά όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ...

Υγ: Η φωτογραφία του άρθρου είναι η απόδειξη ότι ΟΛΟΙ στην ΑΕΚ διανύουν περίοδο... λύσσας για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Δεν το έχω ξαναδεί! Τον Νίκο Λυμπερόπουλο να εκδηλώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο, να βγαίνει μπροστά, να εκθέτει τόσο πολύ τον εαυτό του απ' αυτή τη θέση για το καλό της ομάδας. Όλοι βάζουν πάνω απ' όλα το καλό της ομάδας! Με την κίνησή του ο «Λύμπε» βοήθησε ουσιαστικά την ομάδα. Ο κόσμος αντέδρασε στο σύνθημά του και με την έντασή του στην εξέδρα πήρε το 50% της κόπωσης των ποδοσφαιριστών. Εκεί που περίμενες ότι η ΑΕΚ θα ρίξει σιγά, σιγά την απόδοσή της λόγω της κούρασης από το ματς στην Κροατία και το ταξίδι, οι «κιτρινόμαυροι» ανέβαζαν στροφές και φόρτσαραν για να φτάσουν σε μια νίκη που άξιζαν βάσει της συνολικής εικόνας του αγώνα. Η πολύ καλή εικόνα της ομάδας ανήκει στο 90% στον Μανόλο και τους ποδοσφαιριστές. Έχει όμως ένα σημαντικό 10% ο «Λύμπε». Η εικόνα στο γκολ με τον πανηγυρισμό αγκαλιά του τεχνικού διευθυντή με τον Ισπανό προπονητή ήταν όλα τα λεφτά, λίγοι το είδαν, εγώ όμως το πρόσεξα γιατί έγινε μπροστά μου.

Υγ2: Μεγάλη ευαισθησία στα ΜΜΕ. Σε γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. Είδα εφημερίδες που έχω υπηρετήσει (βέβαια από τότε έγιναν πολλά) και πραγματικά λυπάμαι για την εξέλιξή τους. Πέναλτι φάντασμα λοιπόν. Συμφωνούμε αλλά τι έγινε ρε μάγκες; Τόσα χρόνια, 25 και βάλε, πού ήσασταν; Γιατί δεν τα γράφατε; Διότι οι ίδιοι είστε που είχατε ηγετικά πόστα και σε άλλες εφημερίδες και δεν τα κάνατε. Κι αν είναι επειδή εσείς είτε τίμιοι και τότε δεν σας περνούσε, υπήρχε και άλλος δρόμος, τίμιος εφόσον είστε, το αντίο! Δεν πειράζει, σας έχουν πάρει χαμπάρι, ΟΛΟΙ...

Υγ3: Σωστή η διαχείριση του αγώνα από τον Μανόλο Χιμένεθ. Άριστες οι αλλαγές που έκανε και η εικόνα της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο. Όταν φτάσει και στο 100% ο Αραούχο θα δούμε όργια από τον ίδιο και τους Λιβάια, Μάνταλο, Λάζαρο και όσους υπάρχουν στην ενδεκάδα. Το σημειώναμε πως η Ένωση φέτος έχει πολύ βάθος. Μπήκαν Λιβάια, Λάζαρος και Γκάλο, έπαιζαν Κλωναρίδης, Λόπες και Μπακασέτας (πολύ καλά έχει επιστρέψει, καλύτερα απ' ότι περίμενα χωρίς προετοιμασία). Σ' αυτούς προσθέστε όσους λείπουν λόγω τραυματισμού: Γιακουμάκης, Τσιγκρίνσκι, Γαλανόπουλος, Λαμπρόπουλος, Σιμόες... Λέγεται ρόστερ πρωταθλητισμού.

Υγ4: Όλοι ρωτάνε τι γίνεται με τον Τρίστασον. Μη περιμένετε ουσιαστική απάντηση. Ο Χιμένεθ γνωρίζει και όσοι βρίσκονται στα Σπάτα. Δεν μπορώ να έχουν άποψη και κανείς από το χώρο μου αν είναι ελάχιστα σοβαρός δεν μπορεί να έχει. Οι προπονήσεις είναι κλειστές και δεν έχουμε εικόνα. Κι εγώ είμαι της άποψης ότι χθες χωρούσε αντί του Κλωναρίδη λόγω της μέτριας απόδοσής του και στο Περιστέρι μετά την κακή εικόνα δε και στην Κροατία. Αντιλαμβάνομαι όμως πως έχοντας εκτός Σιμόες και ενώ ξεκούραζε Λάζαρο και Λιβάια δύσκολα θα έκανε κι άλλη αλλαγή από την βασική 11άδα γιατί ήθελε να υπάρχει (τακτικά) μια λογική συνέχεια δίχως πολλές αλλαγές που θα είχε πρόβλημα η ομάδα όπως έγινε στα Γιάννενα.

Υγ5: Τι έγινε ρε παιδιά; «Μέσα Σεπτέμβρη η ΑΕΚ θα είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου και όταν παίξει στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό θα είναι στο -10»... Έτσι γράφατε και λέγατε. Σχόλιά σας αναφέρω παίδες. Η Ένωση είναι μόνη πρώτη και καλύτερη (σε επίπεδο εικόνας ομάδας αν εξαιρέσουμε το ματς με τον ΠΑΣ) από όλους και περιμένει τον Ολυμπιακό στο +2 στο γήπεδό της όπου από όταν επέστρεψε και έως τώρα τον κερδίζει συνέχεια στο πρωτάθλημα... Ακόμη και να μην κερδίσει, ακόμη και να χάσει, θα είναι πάλι στο κόλπο. Και τον Οκτώβριο. Δεν σας κάθεται ακόμη, τώρα πείτε μέχρι τον Δεκέμβριο να είστε μέσα... Αλλά ξέρω – ξέρω, σαν γνήσιοι βιαστές της αλήθειας θα πουν, «δεν περιμέναμε ότι θα την σπρώξουν». Όμως με όσα έχουν συμβεί και έχουν κάνει 25-30 χρόνια στο ποδόσφαιρο ΔΕΝ μπορούν να μιλάνε και να έχουν καν άποψη!

Υγ6: Όποιος χαίρεται με την κατάσταση του Παναθηναϊκού είναι κουτός... Από όταν η ΑΕΚ υποβιβάστηκε πληρώνοντας τον βιασμό του ποδοσφαίρου από τους γνωστούς (άγνωστους δήθεν) στην Ελλάδα, οι «πράσινοι» σαν σύλλογος και οπαδοί ήταν οι ΜΟΝΟΙ που σεβάστηκαν την Ένωση γιατί ήξεραν πώς οδηγήθηκε εκεί η ομάδα. Ούτε πανιά ειρωνικά, ούτε χλευασμός όπως σε άλλα γήπεδα νεόπλουτων ή σε εκείνα των υπευθύνων για το αίσχος που βιώναμε. Η ΑΕΚ τότε επέλεξε να πέσει τίμια και με ψηλά το κεφάλι από το να πάει στο «άρμα» που ούτως ή άλλως θα την εξαφάνιζε αργότερα (βλέπε Βορρά μια ομάδα και θα καταλάβεις). Δεν επέτρεψε σε Ξενιάδηδες να την κάνουν ομάδα δορυφόρο και το πλήρωσε το τίμημα. Όλα άλλαξαν: γήπεδο κάνουμε, πρωταγωνιστούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατακτήσαμε και τίτλο, αλλά η χαρακιά θα μένει στο κορμί μας να θυμίζει ότι: ναι πληγωθήκαμε, ναι πέσαμε, μα τίμια το αντιμετωπίσαμε, σηκωθήκαμε και τώρα αλλάζουν ΟΛΑ τα δεδομένα. Εύχομαι να βρεθεί λύση για τον Παναθηναϊκό και να μην χρειαστεί να περάσει όσα η ΑΕΚ. Αξίζει και θα έχει τον σεβασμό μου. Φυσικά και θα είναι πάντα «εχθρός μου»!

Υγ7: Η συμπεριφορά της αστυνομίας σε παιδιά που φορούσαν αστέρι στην μπλούζα τους ήταν τέτοια που θυμίζει εποχές χούντας. Το έκαναν (και) χθες στο Περιστέρι σε οπαδούς της ΑΕΚ. Την ίδια ώρα υπάρχει ένα 16χρονο παιδί το οποίο μπορεί να ήταν το δικό μας, το δικό σας. Προσπάθησε να διαφύγει σύλληψης, τον έχασαν από τα χέρια τους και λίγο έλειψε να φύγει τόσο νωρίς από τη ζωή (ευτυχώς που πλέον έχει διαφύγει τον κίνδυνο). Κι αντί να είναι ήρεμα τα πράγματα, να το επιδιώξουν οι ίδιοι, ξεκίνησαν να χτυπάνε και να υποχρεώνουν οπαδούς της Ένωσης να βγάλουν τις μπλούζες με το αστέρι που φορούσαν. Αυτό είναι τουλάχιστον θράσος! Ανάλογο με αυτό που έχουν εκείνοι που μας κάνουν μαθήματα αξιοπρέπειας για ένα κερδισμένο πέναλτι που δεν ήταν 23 χρόνια μετά και ενώ για εκείνους απλά συνεχίζεται να συμβαίνει όπως είδαμε και στο Φάληρο με τον Αστέρα με το μούφα πέναλτι και τα οφσάιντ...

Υγ8: Η καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη. Τέσσερα ματς δίχως γκολ και συνεχίζουμε... Ένα γκολ έχει δεχτεί η Ένωση σε συνολικά επτά ματς σε πρωτάθλημα και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Σημαντικό γεγονός όταν το έχεις πετύχει εσύ και άλλες δυο ομάδες στην Ευρώπη, να μην έχεις δεχτεί γκολ σε 4 ματς και να δέχεσαι τελικές φάσεις με το σταγονόμετρο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...