Το άστρο του Πάρντο και ο... δύσβατος δρόμος του Χάσι

Δημήτρης Τομαράς
Το άστρο του Πάρντο και ο... δύσβατος δρόμος του Χάσι

bet365

Ο Ολυμπιακός μπήκε με το αριστερό στο Champions League με την ήττα με 3-2 από την Σπόρτινγκ και ο Δημήτρης Τομαράς αναλύει στο Gazzetta.gr το... τρίτο ημίχρονο. Ο δύσκολος μήνας για Χάσι.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Λίβερπουλ – Σεβίλλη. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Προφανώς και σε τέτοιες βραδιές σε πρώτο πλάνο κρίνεται κανείς εκ του αποτελέσματος. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού όμως δεν είναι μόνο η ήττα και το 3-2 από την Σπόρτινγκ στο Καραϊσκάκη στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Προφανώς και πολλοί θα θεωρήσουν ότι καταγράφοντας το λανθασμένο στήσιμο του Μπέσνικ Χάσι και τα τόσα κακώς κείμενά του από τον πάγκο ότι... θίγουμε τον... εύκολο στόχο. Δεν είναι έτσι όμως. Ο ίδιος ο Κοσοβάρος ανέλαβε και δημόσια μετά τον αγώνα τις ευθύνες που του αναλογούν, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτό στον σχεδιασμό της 11άδας και την διαχείριση του αγώνα ειδικά στο α' μέρος είχε κάκιστη εικόνα για να οδηγηθούμε στο 0-3 και τα δοκάρια των Ιβήρων και τις τόσες άλλες φάσεις. Σαν να πιάστηκε τελείως... αδιάβαστος με τον Ζέσους να του κάνει ρουά ματ στην σκακιέρα των πάγκων στα πρώτα 45 και... κάτι λεπτά.

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα και να ξεκινήσουμε από την προσέγγιση του αγώνα. Με ένα 4-2-3-1 ή ένα 4-4-1-1 εάν θέλετε. Στην άμυνα αναγκαστικά και ελλείψει άλλων επιλογών λόγω τραυματισμών και απουσιών θα είχε το βαρύ κορμί του Ένγκελς και τον Ρομαό που ως εξάρι λείπει πολύ από το κέντρο του Ολυμπιακού. Στο ένα άκρο ο Ομάρ και στο άλλο της άμυνας ο Φιγκέϊρας με... ανάποδο πόδι. Στο κέντρο ο Ζιλέ σε ρόλο εξαριού (σ.σ. που είναι πιο πολύ οκτάρι όμως και με περισσότερες δημιουργικές αρετές παρά αμυντικές) και ο Οτζίτζα Οφόε επιφορτισμένος να κάνει τα... πάντα: να μαρκάρει, να κλέβει και να πασάρει, κάτι που ακόμα και στην τοπ ημέρα του να ήταν δεν θα γινόταν. Πίσω από τον φορ Τζούρτζεβιτς άκρως επιθετική τακτική με 3 παίκτες που δεν έχουν επαρκή αμυντικά προσόντα και που δεν είναι το στιλ του να τρέχουν τόσο πολύ και να πιέζουν: Καρσελά και δύο δεκάρια, ο Φορτούνης και ο Μάριν.

Το αποτέλεσμα; Το κάκιστο πρόσωπο του α' μέρους με μία ομάδα δίχως πλάνο, χωρίς αγωνιστικό αντίκρισμα, δίχως καμία προοπτική και ίσως το χειρότερο ημίχρονο που έχουμε δει σε επίπεδο Champions League από Ολυμπιακό απέναντι σε έναν αντίπαλο που ήταν μεν ποιοτικός και με καλούς μεσοεπιθετικούς αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να φαίνεται δύο ή τρεις... σκάλες πιο πάνω. Με αργές επιστροφές οι ερυθρόλευκοι, προβληματικό και... δυσκίνητο κέντρο και τα στόπερ αλλά και τα ακραία μπακ να έχουν πολλά... θέματα. Έχει και ο Καπίνο την ευθύνη του αλλά σε μικρότερο βαθμό για τα γκολ.

Το 0-1 έφερε ένα επίσης γρήγορο 0-2, η ομάδα αποσυντονίστηκε, μπερδεύτηκε ακόμα περισσότερο και ήρθε και το 0-3 σε ένα 45λεπτο που θα μπορούσε να είχε φέρει και άλλα γκολ για την Σπόρτινγκ. Το β' μέρος σώζει κάπως τα προσχήματα για τον Χάσι. Με τρεις αλλαγές που βοήθησαν με αποκορύφωμα εκείνη του Πάρντο, που έβαλε δύο τέρματα και πήγε να γυρίσει μόνος του το ματς! Οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι είχαν να λένε πάντως για την αμυντική και γενικότερη επιλαιότητα της Σπόρτινγκ που ήταν στο τέλος ικανή να δεχθεί και το 3-3. Ο Χάσι πίστεψε με βάση ότι κατέβασε στο γήπεδο στο 1ο μέρος ότι εάν αιφνιδίαζε την άμυνα της Σπόρτινγκ και με τα καλά του δημιουργικά όπλα έβαζε έστω ένα γκολ μπορεί να είχε μεγάλο πλεονέκτημα, όμως το πολύ γρήγορο 0-1 του έκοψε τα... φτερά και το παιχνίδι πήγε να γίνει... ροντέο σε βάρος των πρωταθλητών Ελλάδας.

ΑΛΛΟ CHAMPIONS LEAGUE ΚΑΙ ΑΛΛΟ SUPER LEAGUE ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ...

Ασχέτως το τι άποψη ή πεποίηθηση μπορεί να υπάρχει για τον κόουτς Χάσι η διαδικασία των προκριματικών των δικαίωσε αλλά στις πρώτες μεγάλες εξετάσεις του στο Champions League... κόβεται. Η συνύπαρξη Μάριν - Φορτούνη στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού δεν έχει αποδειχθεί ουδέποτε όσο αποδοτική και ουσιαστική θα έπρεπε. Όποτε είναι μαζί δεν μπορούν να συμβάλλουν και να προσφέρουν τα αναμενόμενα. Κακός ο Φορτούνης με Σπόρτινγκ αλλά και ο Μάριν δεν ήταν και πολύ καλύτερός του... Ο Χάσι επιμένει σε ένα πλάνο που δεν του βγαίνει και διάλεγει μία άκρως επιθετική προσέγγιση για το Champions League. Άλλο Champions League και... σεντόνι, όμως και άλλο Super League. Ένα... πρότζεκτ με Φορτούνη και Μάριν που τουλάχιστον έως τώρα δεν αποδίδει.

Δεν μπορεί να έχει την ίδια φιλοσοφία και ειδικά από την στιγμή που είναι σε έναν όμιλο με ομάδες που μπορούν να κάνουν όχι απλά μεγάλες... ζημιές αλλά και να σε... ζορίσουν πολύ βιώνοντας και εφιαλτικά ημίχρονα όπως το α' με την Σπόρτινγκ το σύνολο που πρέπει να παρουσιάζει κανείς πρέπει να είναι πιο συμπαγές και πιο... μαζεμένο αμυντικά από κάθε άποψη. Ο Μπέσνικ Χάσι έχασε αρκετούς πόντους, ο δρόμος του είναι εξαιρετικά... δύσβατος και το ξέρει και μένει να φανεί το πως θα λειτουργήσει στα επόμενα δύσκολα... τεστ του. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως θα είναι... δύσκολος μήνας για αυτόν και έχει να αποδείξει πολλά αλλά κυρίως να φέρει τα αποτελέσματα που πρέπει στην συνέχεια.

ΠΑΡΝΤΟ ΜΕ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΝΤΟ ΜΕ ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Κανείς δεν δύναται να αμφισβητήσει πως ο Πάρντο στα... καλά του είναι ένας ποιοτικός εξτρέμ με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Καλός... μπουκαδόρος, με τεχνική, εκρηκτικότητα αλλά και τελειώματα. Ο Φελίπε Πάρντο που νιώθει ακόμα και τώρα πως θα έπρεπε να παίζει πιο πολύ στον Ολυμπιακό, κόντρα στην Σπόρτινγκ θύμισε τον πολύ καλό Πάρντο του αγώνα με Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που τότε είχε... καθαρίσει το ματς μόνος του και το είχε γυρίσει υπέρ των Πειραιωτών. Αυτό πήγε να κάνει και με τους Πορτογάλους και ίσως εάν είχε πέντε λεπτά ακόμα θα το είχε καταφέρει. Ποδοσφαιριστές σαν τον διεθνή Κολομβιανό έχουν τα φόντα να κάνουν την διαφορά αρκεί να έχουν τον τρόπο να κρατούν το... άστρο τους όλη την χρονιά και με την απαιτούμενη διάρκεια στην απόδοσή τους.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ... ΤΡΕΧΟΥΜΕ!

Ο Ολυμπιακός σε έναν έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο όμιλο έχασε το πρώτο του αβαντάζ. Με μία ισοπαλία ή και νίκη με Σπόρτινγκ τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Τώρα θα πρέπει να πάει να... χτυπήσει και εκτός έδρας παιχνίδια, κάτι που σε ένα γκρουπ με Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους έχει πολύ μα πολύ υψηλό δείκτη δυσκολίας. Τουλάχιστον πήρε ένα πρώτο... δυνατό μάθημα που μπορεί να τον βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα, πιο σοβαρά και πολύ πιο συγκροτημένα τα επόμενα ματς στο Champions League.

ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΡΕΟ

Μπορεί να φαντάζει κοινότυπο για ορισμένους, ωστόσο ο κόσμος του Ολυμπιακού και πάλι αποδείχθηκε ο ιδανικός 12ος παίκτης. Τρομερή στήριξη με φωνή και τραγούδι και σούπερ το κορεό πριν την σέντρα της αναμέτρησης με Σπόρτινγκ. Κορεό που απέσπασε πολύ καλά σχόλια ακόμα και στο εξωτερικό. Το θέμα είναι πια ο Ολυμπιακός να ευχαριστήσει από εδώ και πέρα αυτόν τον κόσμο.

Υ.Γ. 1 Προσωπικά δεν συναινώ με την γενικότερη καταστροφολογία από την πρώτη αγωνιστική περί πρόωρου αποκλεισμού αλλά και με το ότι ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει ούτε πόντο στον όμιλο. Και ας είχε αυτήν την κάκιστη εικόνα ειδικά στο α' μέρος. Θεωρώ πως υπάρχει ακόμα χρόνος και τρόπος να συνέλθει αγωνιστικά και ψυχολογικά ο Ολυμπακός και να το παλέψει όσο περισσότερο μπορεί.

Υ.Γ. 2 Για να μην λέμε για τα δικά μας media οι Πορτογάλοι από χθες περνάνε... πριονοκορδέλα τον Ζέσους για τα 2 γκολ που δέχθηκε και ότι πήγε να πάθει ότι και με Φεϊρένσε. Σε ένα ματς που το κέρδισε...

Υ.Γ. 3 Και την φετινή χρονιά όλους τους υγιείς και σοβαρούς φιλάθλους θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει να πάρουν και άλλους βαθμούς οι ομάδες μας στην Ευρώπη και όχι να αλλάζουν... κασκόλ και απόψεις σε κάθε αγωνιστική του Champions League ή του Europa ανάλογα με το ποιός παίζει και εάν τον υποστηρίζουν ή όχι...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα