Βασιλειάδης: «Νομίζω πως θα γίνουν κανονικά οι εκλογές»

Βασιλειάδης: «Νομίζω πως θα γίνουν κανονικά οι εκλογές»

Βασιλειάδης: «Νομίζω πως θα γίνουν κανονικά οι εκλογές»

Αισιόδοξος πως τελικά θα διεξαχθούν κανονικά αύριο Παρασκευή οι εκλογές εμφανίστηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Super League δεν μπορεί να έχει περισσότερες από 12 ομάδες.

Το πρωτάθλημα αρχίζει το προσεχές Σάββατο και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδσης μίλησε στον Real Fm τόσο για την Super League, όσο και για την ΕΠΟ. Για την Ομοσπονδία ανέφερε πως είναι αισιόδοξος πως θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Βασιλειάδη έχει ως εξής:

Ποια είναι η εκτίμησή σας, θα γίνουν τελικά οι εκλογές στην ΕΠΟ;

«Νομίζω ότι θα γίνουν κανονικά. Δεν ξέρω ακόμη το περιεχόμενο του δικογράφου για να είμαι ειλικρινής. Βέβαια ο ελληνικός αθλητισμός ταλανίζεται από τα δικόγραφα την τελευταία περίοδο, για να σχολιάσουμε λίγο και το θέμα της Ολυμπιακής Επιτροπής, δεν νομίζω πάντως ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα και νομίζω ότι όλοι οι συμμετέχοντες και όλοι όσοι κάνουν κάποια κίνηση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και διάφορα τελεσίγραφα από τη FIFA πάνω στο τραπέζι».

Αυτό είναι έμμεση απειλή Grexit σε περίπτωση που δεν γίνουν οι εκλογές;

«Νομίζω ότι αμφισβητώντας το καταστατικό και τις αρχές που μαζί με την FIFA έχουν θεσπιστεί αυτή την περίοδο και επί της ουσία μεταφέροντας στην ελληνική ομοσπονδία ένα καθεστώς νομιμότητας με βάση τα διεθνή καταστατικά κείμενα του ποδοσφαίρου, αλλά και με βάση τον ελληνικό αθλητικό νόμο, νομίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση δείχνει μια πρόθεση, τουλάχιστον, προβληματική. Ας μη μιλάμε όμως πολύ, θα δούμε, οι επόμενες ώρες θα είναι σχετικά κρίσιμες, δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Περιμένω κι εγώ με αγωνία να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και ήδη έχουν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούσαμε αναγκαίες και με τη νέα Επιτροπή Διαιτησίας και με τον αρχιδιαιτητή που είναι ορισμένος από τη FIFA για να σταματήσουν οι φωνές και οι σκιές και όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα».

Θεωρείτε ότι το ποδόσφαιρο είναι σε μνημόνιο, υπό επιτήρηση δηλαδή;

«Δεν θα το έλεγα έτσι, αλλά παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στην ΕΠΟ είχε φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε, τουλάχιστον, προβληματικό. Δεν θέλω αυτή την περίοδο και αυτή ώρα να ρίξω λάδι στη φωτιά, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας για να επικρατήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η λογική και οι κανόνες των διεθνών καταστατικών του ποδοσφαίρου. Αυτό δηλαδή που δεν ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και όπως θέλει και δεν μπορεί να επικρατεί η ανομία και οι σκιές. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό νομίζω κερδίζεται.

Το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν συμμετέχουν οι διάφοροι παράγοντες στην ΚΕΔ. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα κριθούν στην πράξη».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά του νέου πρωταθλήματος, θα υπάρξει λύση;

«Πιστεύω ότι θα λυθεί την Παρασκευή, όταν και η Λίγκα θα πάρει τις αποφάσεις της. Όλα τα μέρη που θα μπουν σε μια διαδικασία ελπίζω να βάλουν νερό στο κρασί τους. Αυτό που πρέπει να γίνει κι αυτό που δεν έγινε και φοβάμαι ότι στο τέλος θα κληθούν οι ομάδες να αποφασίσουν σε καθεστώς αφόρητης πίεσης, είναι να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον του προϊόντος. Να αποφασιστεί τι ποδόσφαιρο θέλουμε, με τι προοπτικές πάμε, πώς θέλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Δυστυχώς αυτή η συζήτηση, μολονότι άνοιξε, μετά από λίγο έκλεισε από τις ίδιες τις ΠΑΕ. Και να βρεθεί τώρα μια λύση, φοβάμαι ότι θα είναι μια απλή ασπιρίνη απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το θέαμα δεν είναι ελκυστικό, τα χρήματα που έπεσαν όλη την προηγούμενη περίοδο δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε. Δεν πήγαν σε επενδύσεις, δεν πήγαν σε υποδομές. Και αυτή είναι διαφωνία των μεγάλων με τους μικρούς αυτή την περίοδο. Και οι δύο πλευρές είχαν πέσει σε σφάλματα, όμως νομίζω τώρα ότι αρχίζουμε και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είμαστε πλέον σε ένα σημείο καμπής διότι κάθε χρόνο, οριακά κάποιες ομάδες καταφέρνουν και μένουν στο πρωτάθλημα, είναι προφανές ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για μείωση των ομάδων, όπως άνοιξε αλλά έκλεισε βίαια».

Πώς γίνεται να πτωχεύουν ομάδες και οι ιδιοκτήτες τους να μην έχουν κανένα πρόβλημα;

«Ένα από τα πολλά προβλήματα που έχει το πλαίσιο ελέγχου των επαγγελματικών σωματείων, είναι ότι πολλές φορές ιδιοκτήτες κρύβονται πίσω από αχυρανθρώπους. Αυτά τα έχει το εμπορικό δίκαιο, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά στο σύνολο της επιχειρηματικής ζωής. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και θα ανοίξει και νομοθετικά για την αλλαγή σε αυτό το καθεστώς και κυρίως αυτό που έχει θεσπίσει η δική μας κυβέρνηση, ότι τα χρέη θα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτούς που τα δημιούργησαν».

Μιλήσατε πριν για μείωση των ομάδων. Εσείς τάσσεστε υπέρ της μείωσης και σε τι αριθμό;

«Δεν είναι από χούι ή από καπρίτσιο αυτό, είναι ότι με αυτές τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να σταθούν περισσότερες ομάδες. Βλέπουμε δηλαδή ότι οριακά βγαίνει η Super League και η Football League απλά φυτοζωεί. Η άποψή μου είναι ότι η μεγάλη κατηγορία με αυτή τη μορφή δεν μπορεί να σηκώσει πάνω από 12 ομάδες. Η Πολιτεία όμως δεν μπορεί αν μπει σε τεχνικά ζητήματα και να αποφασίσει τη μείωση των ομάδων, αυτά είναι πράγματα που το ίδιο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να συζητήσει και να κατανοήσει».

Αν και δεν είναι τη αρμοδιότητάς σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν η ΕΡΤ μπορεί να πάρει αγώνες της Super League;

«Η ΕΡΤ θα μπορούσε να πάρει αγώνες, αλλά αυτό θα είναι μια εμπορική συμφωνία. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις».

Μόνο για το ποδόσφαιρο;

«Όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι είναι και για το μπάσκετ, αλλά και για τα υπόλοιπα αθλήματα. Είναι στοίχημα για την ΕΡΤ να μπορέσει να φέρει τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του, στα ελληνικά σπίτια. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της ως δημόσια τηλεόραση. Και νομίζω, χωρίς να θέλω να προλάβω εξελίξεις, ότι ο επόμενος χρόνος θα έχει πλούσιο αθλητικό προϊόν από τα λεγόμενα μικρότερα αθλήματα, που δεν είναι μικρότερα. Το ελληνικό πόλο είναι ένα άθλημα που τιμά τη χώρα συνέχεια. Και σε εθνικό επίπεδο και σε συλλογικό επίπεδο».

Πέρυσι η σεζόν στιγματίστηκε από τα επεισόδια στον τελικό του κυπέλλου. Ποιος θα έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια φέτος; Θα είναι ξανά η ΕΛ.ΑΣ., θα περάσει στις ίδιες τις ομάδες;

«Η περσινή σεζόν, μολονότι ήταν σχετικά ήρεμη, στιγματίστηκε από τα γεγονότα του τελικού του κυπέλλου. Να δούμε τι κάνουμε φέτος. Αρχικά, με το άνοιγμα της Βουλής θα πάρουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τους αθλητικούς εισαγγελείς με το τμήμα αθλητικής βίας ώστε να επαναφέρουμε το ιδιώνυμο. Με διαφορετική φιλοσοφία ποινών και το κυριότερο με άμεση εκδίκαση των υποθέσεων. Να επιβάλλονται γρήγορα οι ποινές και όχι μετά από 7-8 χρόνια, όπως συμβαίνει τώρα. Από εκεί και πέρα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έχουν πολλοί ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Προφανώς έχει και η ΕΛ.ΑΣ., προφανώς έχουν και οι ΠΑΕ, προφανώς έχει και το δικαστικό σύστημα, να μην ξεχνάμε όμως ότι ακόμη και όταν συλλαμβάνονται κάποιοι και οι ίδιες οι ΠΑΕ, οι μεγάλες κυρίως, διόριζαν δικηγόρους για να πάνε να τους υπερασπιστούν, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση είναι προβληματική. Φέρνουμε αυτές τις παρεμβάσεις, όμως μετά έχει σημασία ο σχεδιασμός που γίνεται την επόμενη μέρα σε συνεργασία με τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Αυτό είναι μάλιστα το θετικό όλης αυτής της περιόδου. Η σχέση εμπιστοσύνης που δομήθηκε μεταξύ FIFA, UEFA και Ελληνικής Πολιτείας».

Η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ρόλο;

«Η ΕΛ.ΑΣ. πάντοτε έχει την ευθύνη. Υπάρχουν βέβαια και οι σεκιούριτι που έχουν οι ομάδες. Υπάρχει ένα θέμα συντονισμού, ένα κλωτσοσκούφι των ευθυνών, όμως αυτά είναι ζητήματα που θέλουμε να λύσουμε με το νέο νομικό πλαίσιο».

Με την ΕΟΕ τι πρέπει να γίνει;

«Εμείς πήραμε πρωτοβουλία, χωρίς φωνές και παράτες, για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση συμβιβαστική για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συνομιλητές. Είναι πρόβλημα ότι δεν υπάρχει Ολυμπιακή Επιτροπή. Δυστυχώς δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος αυτή την περίοδο. Μιλάμε σχεδόν σε καθημερινή βάση με τη ΔΟΕ και το γραφείο του κυρίου Μπαχ. Νομίζω ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα πρέπει να παρθούν νέες πρωτοβουλίες πάντα σε συνεννόηση σε απόλυτη ταύτιση με τη ΔΟΕ. Θέλω να ελπίζω ότι το καλοκαίρι που μεσολάβησε, θα έκανε τους πάντες να σκεφτούν με νηφαλιότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η κατάσταση πάντως αυτή τη στιγμή δεν τιμά τη χώρα».

Ξεκινά το πρωτάθλημα, τι ευχή δίνετε;

«Η ευχή που δίνω είναι η διαιτησία να μην είναι πρωταγωνίστρια, να έχουμε ηρεμία και να πάνε όλα καλά. Για να έχουμε ηρεμία θα πρέπει οι πρόεδροι κυρίως των τεσσάρων μεγάλων σωματείων να δείξουν σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση και να διαφυλάξουν οι ίδιοι το προϊόν».

Σκέφτεστε να τους φωνάξετε γύρω από το ίδιο τραπέζι;

«Το έκανα μία φορά με τους διευθύνοντες συμβούλους, δεν νομίζω ότι οδήγησε πουθενά. Εάν κριθεί απαραίτητο κι εάν οι συνθήκες είναι ώριμες σαφέσταστα, αλλά δεν νομίζω ότι μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν θα είχε νόημα. Φαίνεται όμως ότι αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν, υπάρχει μια επικοινωνία και μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα είναι πρόσκαιρο και ότι δεν θα αλλάξει στο πρώτο φαλτσοσφύργιμα. Θα το δούμε. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, ας αφήσουμε τον κόσμο να χαρεί λίγο, μην τον δηλητηριάζουμε και κυρίως ας μη βάζουμε και το ποδόσφαιρο μέσα στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης».

Best of internet