Θέλει νίκες, προκρίσεις και υπερβάσεις, αλλιώς...

Αντώνης Σαούλης
Θέλει νίκες, προκρίσεις και υπερβάσεις, αλλιώς...

bet365

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της ειδικής βαθμολογίας και το Gazzetta.gr αναλύει τους κινδύνους ενόψει των αλλαγών του επόμενου καλοκαιριού!

ΟΚ η σεζόν 2003/04 είναι πολύ μακρινή. Εχουν περάσει 14 ολόκληρα χρόνια. Οπότε είναι πολύ λογικό να υπάρχει και τεράστια διαφορά σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εάν δεν σας λέει κάτι η συγκεκριμένη χρονιά, να σας υπενθυμίσουμε πως είχαμε τρεις εκπρόσωπους στους ομίλους του Champions League! Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είχαν βρεθεί στους ομίλους.

Για την σεζόν 2017/18 δεν έχουμε εξασφαλισμένη όχι μόνο εκπρόσωπο σε όμιλο του Champions League αλλά ούτε καν στο Europa League. Μάλιστα υπάρχει το πολύ άσχημο σενάριο να μην έχουμε ελληνική ομάδα στους φετινούς ομίλους, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό για την συνέχεια του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη.

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Οπως σας έχουμε αναλύσει το format του Champions League και του Europa League αλλάζει από την επόμενη σεζόν, με τις αλλαγές να μην ευνοούν τις χώρες που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Η Ελλάδα μπαίνει στην φετινή σεζόν και βρίσκεται στην 15η θέση (!). Εάν τερματίσει σε αυτή τότε ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και όχι από τον τρίτο που συνέβη φέτος (και πέρσι) με τον Ολυμπιακό.

Υπάρχει ο κίνδυνος λοιπόν ώστε να μείνουμε στην 15η θέση; Ξεκάθαρα! Και όχι μόνο υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, αλλά η Δανία και η Κροατία οι οποίες μας ακολουθούν όχι μόνο είναι πολύ κοντά μας αλλά έχουν και τις ομάδες που μπορούν να κάνουν την ανατροπή και να βρεθούμε μέχρι και την 17η θέση!

Υπάρχει αισιόδοξο σενάριο; Εννοείται. Θέλει όμως νίκες, προκρίσεις και υπερβάσεις και η κλήρωση της Παρασκευής σίγουρα δεν θεωρείται ευνοϊκή για εμάς. Και την Αυστρία μπορεί να περάσει η Ελλάδα και την Ελβετία μπορεί ν' απειλήσει για την 13η θέση (αλλά δεν θ' αλλάζει κάτι σε ότι έχει να κάνει τις ομάδες και τους γύρους στους οποίους θα μπαίνουμε). Διαφορά θα υπήρχε εάν πιάναμε τους Τσέχους στην 12η θέση. Σενάριο όχι ακατόρθωτο εάν κάνουμε τις υπερβάσεις αλλά θα πρέπει να τα κάνουν μαντάρα κι αυτοί αλλά οι κληρώσεις ήταν μάλλον καλές ενόψει της συνέχειας.

Η ΤΥΧΕΡΗ ΤΣΕΧΙΑ, Η «ΒΟΛΕΜΕΝΗ» ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ Η «ΚΑΚΗ» ΑΥΣΤΡΙΑ
Η Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται στην 15η θέση (23.700 βαθμούς) της ειδικής βαθμολογίας της UEFA κι έχει και τις πέντε εκπροσώπους της, ζωντανές. Εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή θα πάμε στον τρίτο προκριματικό γύρο με δύο ομάδες στο Champions League και τρεις στο Europa League.

Αρχικά πρέπει να βρεθεί στην 14η θέση για να διατηρήσει ο πρωταθλητής την είσοδό του στον 3ο προκριματικό γύρο (ο δεύτερος θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό είτε είμαστε στην 13η, είτε στην 14η, είτε στην 15η θέση). Θα πρέπει να περάσουμε τους Αυστριακούς οι οποίοι την φετινή σεζόν με τέσσερις ομάδες και για την ώρα τις έχουν όλες (14η θέση με 23.850 βαθμούς).

Ωστόσο η Αλταχ δύσκολα θα περάσει την Μπρεστ (1-1 εντός το πρώτο ματς) και αν την περάσει θα πέσει πάνω στην Γάνδη. Η Στουρμ Γκρατς τα «θαλάσσωσε» κόντρα στην Μλάντοστ (έχασε εντός έδρας με 1-0) αλλά εάν προκριθεί θα βρεθεί απέναντι στην Φενέρμπαχτσε. Τα «δυνατά χαρτιά» της Αυστρίας είναι η Σάλτσμπουργκ (3-0 εκτός έδρας την Χιμπέρνιαν για τα προκριματικά του Champions League) και στον τρίτο προκριματικό θα πέσει πάνω στην Ριέκα και η Αούστρια Βιέννης η οποία περιμένει την ΑΕΛ Λεμεσού στον τρίτο προκριματικό του Europa League.

Οι Ελβετοί είναι στην 13η θέση με 24.500 βαθμούς αλλά είναι αρκετά πιο... βολεμένοι. Εχουν ήδη εκπρόσωπο στους ομίλους του Champions League (Βασιλεία), έχουν επίσης ομάδα σε όμιλο του Europa League (Λουγκάνο) και δείχνουν πως όχι μόνο θα χάσουν την θέση τους αλλά μάλλον θ' ανέβουν κι άλλο. Η Γιουνγκ Μπόις κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League (κακή κλήρωση γι' αυτούς, καλή για εμάς) και η Σιόν περιμένει τον αντίπαλο από το ζευγάρι Λιεπάγα-Σουντούβα για το Europa (καλή κλήρωση γι' αυτούς, κακή για εμάς). Επίσης μάλλον θα χάσουν νωρίς την μία από τις πέντε ομάδες που έχουν στην Ευρώπη μιας και η Λουκέρνη έχασε στο πρώτο παιχνίδι από την Οσιγιεκ με 2-0.

Οσο για τους Τσέχους; Αυτοί ειναι στην 12η θέση με 24.875 βαθμούς κι έχουν μόνο μία ομάδα σίγουρη στους ομίλους. Αυτή είναι η Ζλιν και θα είναι στους ομίλους του Europa League. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες θα χρειαστούν προκριματικά αλλά η κληρωτίδα ήταν μάλλον τυχερή γι' αυτές. Η Σλάβια Πράγας κληρώθηκε με το ζευγάρι ΜΠΑΤΕ-Αλασκέρτ (για Champions League) και η Βικτόρια Πλζεν με την Στεάουα Βουκουρεστίου (για Champions League). Η Σπάρτα Πράγας θα παίξει κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (50-50 το ζευγάρι) και η Μλάντα Μπόλεσλαβ (είχε νικήσει 3-2 εκτός την Σάμροκ οπότε μάλλον θα περάσει) έπεσε πάνω στο ζευγάρι Καϊράτ-Σκεντερμπέου!

ΟΙ ΦΟΡΤΣΑΤΟΙ ΔΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΡΟΑΤΕΣ
Κάτω από εμάς βρίσκεται η Δανία με 22.700 βαθμούς. Η Κοπεγχάγη νίκησε ήδη με 3-1 (εκτός έδρας) την Ζίλινα οπότε θα προκριθεί και θα περιμένει τον νικητή του Μάλμε-Βάρνταρ (1-1 το πρώτο ματς στη Σουηδία) για τον τρίτο προκριματικό γύρο στο Champions League. Η Μπρόντμπι θα περάσει μετά το 2-0 επί της Βάασα και θα πέσει πάνω στο Χάιντουκ-Λέφσκι (1-0 το πρώτο) όπως και η Μίντιλαντ (4-2 μέσα στην Φερεντσβάρος) η οποία θα αντιμετωπίσει την Αρκα Γκντίνια. Η Λίνγκμπι έκανε κι αυτή «διπλό» μέσα στην έδρα της Σλόβαν Μπρατισλάβας και αν περάσει θα πέσει πάνω στην Κράσνονταρ.

Στην 17η θέση είναι η Κροατία με 22.125 βαθμούς. Η Ριέκα θα περάσει μετά το 2-0 επί της TNS και στη συνέχεια θα πέσει πάνω στην Σάλτσμπουργκ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Η Χάιντουκ νίκησε με 1-0 την Λέφσκι και θα πέσει πάνω στην Μπρόντμπι (καλό αυτό γιατί ή Δανία ή η Κροατία θα χάσει μία ομάδα) και η Οσιγιεκ η οποία θα περάσει την Λουκέρνη (2-0) θα πέσει πάνω στην ισχυρή Αϊντχόφεν. Φυσικά υπάρχει και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ η οποία περιμένει στον τρίτο προκριματικό του Europa League τον νικητή του Βαντούζ-Οντ (0-1).

Η ΕΛΛΑΔΑ
Αν και η ευρωπαϊκή μας... εκκίνηση ήταν θετική με τη νίκη του Πανιωνίου επί της Γκόριτσα (2-0) και την πιθανή πρόκριση, εντούτοις η κλήρωση δεν ήταν καλή. Αρχικά λόγω της ΑΕΚ. Κι εξηγούμαστε. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας οι πιθανότητες μειώνονται αρκετά. Ωστόσο τα άσχημα μαντάτα έρχονται σε περίπτωση αποκλεισμού. Η «Ενωση» δεν θ' αποκλειστεί από την Ευρωπή αλλά θα πάει στα play off του Europa League ως ανίσχυρη με τις πιθανότητες να έχει πιο ισχυρό αντίπαλο και από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Από την ΑΕΚ θέλουμε την υπέρβαση με τους Ρώσους ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους ομίλος του Europa League.

Ο Ολυμπιακός ναι μεν είναι το φαβορί κόντρα στην Παρτιζάν (δύσκολα να περάσει η Μπούντουσνοστ μετά την ήττα με 2-0) αλλά μάλλον δεν είναι ο αντίπαλος που περίμεναν. Τι θέλουμε από τον Ολυμπιακό; Τίποτα λιγότερο από την συμμετοχή του στους ομίλους του Champions League.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ επίσης είναι τα φαβορί αλλά σίγουρα δεν έχουν δεδομένη πρόκριση. Εάν προκριθεί ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει στους ισχυρούς για την επόμενη κλήρωση αλλά θα πρέπει να μπει στους ομίλους του Europa League ενώ ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί τουλάχιστον έξι αποκλεισμούς ισχυρότερων ομάδων για να μπει κι αυτούς στο γκρουπ των δυνατών.

Για τον Πανιώνιο τι να πούμε; Αρχικά θα πετύχει τον στόχο του (να περάσει έναν γύρο) και αν το κάνει και με δύο νίκες ακόμα καλύτερα. Η κληρωτίδα δεν τον... σκότωσε και τον έριξε πάνω στην Μακάμπι Τελ Αβίβ. Εάν κάνει μία ακόμα υπέρβαση τότε ακόμα καλύτερα για όλους...

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ
Εάν παραμείνουμε στην 15η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 13η και η 14η θέση:
Ο πρωταθλητής 3ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
O Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 12η θέση:
Ο πρωταθλητής play-off (Champions League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπελλούχος απευθείας στους ομίλους Europa League
Ο τρίτος 3ο προκριματικό γύρο (Εuropa League)
Ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)

Η 16η και 17η θέση:
Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
Ο Κυπέλλουχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Ο τρίτος 1ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα