Μελισσανίδης, Μαϊστόροβιτς και αλήθειες!

Μελισσανίδης, Μαϊστόροβιτς και αλήθειες!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Μελισσανίδης, Μαϊστόροβιτς και αλήθειες!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για όσα καλά συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι και εστιάζει στους δυο άνδρες που μίλησαν πρόσφατα και σε όσα είπαν...

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Κορκ Σίτι – ΑΕΚ Λάρνακας (21+).

Μια ακόμη προετοιμασία με την ΑΕΚ, έχω χάσει την μπάλα στο... μέτρημα, μα αυτή δυστυχώς δεν πρόκειται να τη ξεχάσω ποτέ για έναν οδυνηρό λόγο. Είναι η πρώτη από όλες όσες πήγα δίπλα στην ομάδα που θα μου μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό. Δεν παλεύεται η ανθρώπινη απώλεια, δε σβήνει ποτέ, όσο και να το προσπαθήσεις. Θα το αφήσεις πίσω λίγο, θα το... διαγράψεις κάποιες στιγμές, μα θα είναι εκεί για πάντα και έτσι πρέπει! Οι άνθρωποι όντως παύουν να υπάρχουν όταν εμείς σταματάμε να τους θυμόμαστε, να τους μνημονεύουμε, να τους αγαπάμε. Κι αυτό δεν θα γίνει ποτέ (και) σε αυτήν την περίπτωση...

Αυτά όμως δεν μπορεί να σας απασχολούν. Θέλησα εγώ να το αναφέρω για να μπορέσω να πω ξανά ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που ήμασταν στο Κίελτσε μαζί, στους συναδέλφους μου, που μου στάθηκαν και με βοήθησαν σε όλα. Αλλά και σε τούτο το site, στο λατρεμένο μου gazzetta.gr, στους ανθρώπους που το... τρέχουν (και σε εκείνους που τους ανήκει), οφείλω εγώ και η οικογένειά μου ένα ευχαριστώ που μοιάζει τόσο λίγο, μα είναι πέρα για πέρα αληθινό. Μπορεί για κάποιους να μοιάζουν αυτονόητες κάποιες κινήσεις στήριξης, όμως εγώ δεν τα προσπερνάω έτσι αυτά, όχι δεν γίνεται!

Στο θέμα μας όμως, στην ΑΕΚ και σε όσα καλά (γιατί καλά είναι και τα καλύτερα έρχονται πιστέψτε με) της συμβαίνουν τούτη την περίοδο. Έμεινα τις μισές και κάτι παραπάνω μέρες στο Κίελτσε και στην προετοιμασία της Ένωσης. Ήμουν βέβαιος ότι το επίπεδο της δουλειάς και ειδικά στο κομμάτι της τακτικής θα ήταν στο 60% καλύτερο από ότι συνέβη την περσινή σεζόν. Πολύ παραπάνω τελικά το ποσοστό. Ο Μανόλο Χιμένεθ δούλεψε όπως τον είχα μάθει τότε που μαζί ήμασταν ξανά στην Σλοβενία. Τώρα υπό εξαιρετικές συνθήκες σε επαγγελματικό επίπεδο... Θαρρώ θα το πει και αυτός αν ρωτηθεί σχετικά στη συνέντευξή του στα παιδιά που είναι ακόμη Πολωνία.

Δουλειά ουσίας και ποιότητας σε όλο το κομμάτι που παρακολούθησα. Πέρυσι τέτοιες μέρες στο Κίελτσε της Πολωνίας, ρωτούσα επίμονα (εγώ και οι υπόλοιποι που ήμασταν εκεί) τον Κετσπάγια τον λόγο για τον οποίο δεν εστίασε, παρά το μεγάλο διάστημα παραμονής της ομάδας στο ίδιο μέρος για την προετοιμασία, στο κομμάτι της τακτικής. Ήταν κόουτς της θεωρίας και όχι τόσο της πράξης. Αυτή ήταν η δική του απάντηση. Σημείωνα εδώ ότι δεν καλύφθηκα από τη συγκεκριμένη του τοποθέτηση διότι όσες προετοιμασίες είχα δει με σπουδαίους προπονητές, με είχαν διδάξει το αντίθετο, ότι η πράξη έχει σημασία και χωρίς αυτή δεν υπάρχει καν θεωρία...

Τώρα όμως θέλω να σταθώ περισσότερο σε όσα διαβάσαμε – ακούσαμε από τα χείλη δυο ανθρώπων στην ΑΕΚ. Του μεγάλου αφεντικού της Δημήτρη Μελισσανίδη και του τεχνικού διευθυντή της Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς ο οποίος ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα που πάντα κρίνεται στο χορτάρι, πρέπει τώρα (και όχι κατόπιν και με δεδομένο το αποτέλεσμα) να ακούσει το «μπράβο» για τη δουλειά που έκανε όλο αυτό το διάστημα. Να είμαστε τίμιοι και παντελονάτοι.

Το πλέον βασικό θέμα συζήτησης, προσμονής και ανείπωτης καψούρας για τον Ενωσίτη είναι αυτό του γηπέδου. Όλοι ζούμε και αναπνέουμε για την ημέρα που θα δούμε το όνειρό μας να αποκτά... σάρκα και οστά. Να δούμε το γήπεδό μας να δημιουργείται ξανά στο χώρο που υπήρχε το προηγούμενο, στα πατρογονικά μας εδάφη, στην δική μας πόλη, την Νέα Φιλαδέλφεια! Κι από τα πλέον επίσημα χείλη, από το στόμα του Μελισσανίδη, ακούσαμε το πιο ουσιαστικό: ότι δηλαδή έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την άδεια, ενώ από εκείνο του υπεύθυνου για το έργο, του Ανδριόπουλου το πλέον σημαντικό: πως με την άδεια αρχίζουν τα έργα την ίδια μέρα, «αμέσως και όχι άμεσα» όπως χαρακτηριστικά είπε. Εγώ απλά θα προσθέσω τούτο: ΑΜΗΝ!

Σημασία και ιδιαίτερη αξία όμως έχουν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Μελισσανίδης για τους εχθρούς εντός της ΑΕΚ. Διότι δυστυχώς έχει απόλυτο δίκιο. Είναι τεράστια η αλήθεια του και πονάει όσο τίποτα άλλο. Πολύ απλά γιατί είναι δεδομένο ότι για λόγους προσωπικούς και με κύρια αιτία τον παραγοντισμό και την αυτοπροβολή, άνθρωποι δίχως ζωή και με εμμονή στο «εγώ» τους, έκαναν τα πάντα για να βλάψουν την ίδια την ΑΕΚ. Ακόμη και δίκιο να είχαν σε κάποια από αυτά που υποστηρίζουν, το γεγονός ότι ΠΟΤΕ δεν έδειξαν έναν άλλο, διαφορετικό μα ασφαλή δρόμο, προκειμένου να εγκαταλειφθεί αυτός που έμοιαζε δύσκολος και ίσως κακός (σύμφωνα με δαύτους, κάτι που δεν ισχύει όμως σε καμία των περιπτώσεων) για την ερασιτεχνική ΑΕΚ, επιβεβαιώνει όσα σημειώνω παραπάνω για άτομα -σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα- που έχουν ψύχωση με την αυτοπροβολή και αποκτούν οντότητα μέσα από τον παραγοντισμό...

Ευχή όλων ήταν να υπάρχει τρόπος να στεγαστούν τα τμήματα του συλλόγου. Να σωθούν και να πάψουν να είναι στο... δρόμο! Όμως δεδομένα δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Το γνωρίζαμε από τότε που ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε πει (και δικαιώθηκε πανηγυρικά κι ας μη το σημειώνει κανείς έστω σαν αλήθεια, το λέω εγώ που από την εποχή του ήμουν απόλυτα υπέρ της ανέγερσης γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και όχι κάπου αλλού) πως στη διαθέσιμη έκταση και τα στρέμματα που έχει στη κατοχή της η ΑΕΚ δεν δύναται να δημιουργηθεί γήπεδο που η χωρητικότητά του θα ξεπερνά τις 25.000 (χωρίς την επιπλέον έκταση που εξασφάλισε τώρα η Ένωση δεν γινόταν ούτε 22.000 θέσεων γήπεδο δεδομένα) και φυσικά δεν μπορούσε να δημιουργηθεί στο χώρο κλειστό και στίβος για να καλυφθούν οι ανάγκες των τμημάτων της εραστιεχνικής.

Το γνώριζαν ΟΛΟΙ... Ποια ήταν λοιπόν η λύση που πρότειναν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με τόσα χρόνια παρουσίας τους στην ερασιτεχνική; Πού είναι τώρα τα τμήματα και πώς βοήθησαν να έχουν έστω την εποχή τους στέγη; Πώς τα βοηθούν οικονομικά στην επιβίωσή τους; Γνωρίζετε όλοι πως δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ. Διότι δεν είχαν τη δύναμη σε οικονομικό και όποιο άλλο επίπεδο να δώσουν λύση. Οι δρόμοι ήταν δυο από πάντα. Ο πρώτος: Η ΠΑΕ να βρει αλλού έκταση να δημιουργήσει γήπεδο (κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της ΑΕΚ δεν το ήθελε όπως και τα μέλη της ερασιτεχνικής) και στην έκταση που υπήρχε στην Νέα Φιλαδέλφεια να γίνουν χώροι για τα τμήματα του συλλόγου (ποιος θα τα έφτιαχνε και θα τα χρηματοδοτούσε; Κανείς, αλλά αυτός είναι ο ένας δρόμος). Ο δεύτερος: να γίνει εκεί το «σπίτι» της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ γιατί ΜΟΝΟ μέσα από αυτή, την ποδοσφαιρική δηλαδή, θα βοηθηθούν ουσιαστικά και τα υπόλοιπα τμήματα αφού χωρίς αυτή δεν θα υπήρχαν καν για να είμαστε αντικειμενικοί και τίμιοι!

Αυτά για το θέμα του γηπέδου και σωστά ΟΛΑ όσα είπε για δαύτους ο Μελισσανίδης. Είναι ντροπή για την ΑΕΚ, την ιστορία της, αλλά μη ξεχνάμε το πώς χάσαμε την Πόλη, από μέσα... Οπότε ιστορικά μοιάζει λογικό και αναμενόμενο αυτό το... σκηνικό.

Πάμε τώρα στον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Είχαμε σημειώσει σε παλαιότερο άρθρο ότι αυτήν την εποχή θα κριθεί ο Σουηδός τεχνικός διευθυντής ως το απόλυτο κουμάντο του αγωνιστικού σχεδιασμού της ΑΕΚ. Έτσι είναι και του αξίζουν συγχαρητήρια. Τα πήγε περίφημα, εξαιρετικά και δεν μπορεί να μας απασχολεί αν είχε όλο το... κουμάντο εκείνος, ή κάποιος άλλος και αυτός απλά ολοκλήρωνε τα deal. Έκανε ακριβώς αυτό που του ζητήθηκε με ουσία και κινήσεις χωρίς πολλά λόγια, αλλά με έργα.

Η ΑΕΚ έπρεπε (και το γράφαμε) να έχει δημιουργήσει το ρόστερ της έως ότου φτάσει στην Πολωνία σε ποσοστό κοντά στο 80-85%. Κοινώς όφειλε στον πλέον δύσκολο μήνα (Ιούνιο με αρχές Ιουλίου) να τρέξει και να λύσει όλα τα ζητήματά της. Και ο Μαϊστόροβιτς το έκανε. Με κινήσεις που κάνουν δεδομένα τη διαφορά. Με ποδοσφαιριστές που ενισχύουν σε πολύ σημαντικό βαθμό (και κυρίως ουσιαστικό) το ρόστερ του Μανόλο Χιμένεθ. Σε θέσεις που η ομάδα είχε άμεση ανάγκη να φέρει ποδοσφαιριστές προτού επιστρέψει στην Αθήνα και ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αναμέτρηση για τα προκριματικά του Champions League.

Ο Majstro όπως τον φωνάζαμε ποδοσφαιριστή στην ΑΕΚ τα κατάφερε περίφημα (και η διοίκηση της ομάδας). Είπε αλήθειες στη συνέντευξή του και μετρημένα πράγματα. Η βασική διαφορά κοινώς με τον Μιλοβάνοβιτς που ήταν καλός, αλλά... φαφλατάς! Όπως για παράδειγμα ξεκαθάρισε (και επιβεβαίωσε απόλυτα το ρεπορτάζ μας) πως για την ώρα και ενόψει των πρώτων επίσημων ματς -και εφόσον δεν προκύψει κάποια ανάγκη από τραυματισμό για παράδειγμα- το ρόστερ έχει κλείσει για την ΑΕΚ. Τεράστια αξία και σημασία για μένα η αλήθεια.

Ο Μαϊστόροβιτς τα πήγε πολύ καλά. Και δεν είναι μόνο οι επτά προσθήκες που έγιναν αλλά τα χαρακτηριστικά αυτών. Από πρωταθλήματα με σούπερ παραστάσεις, σε θέσεις ακριβώς που είχε ανάγκη η ομάδα και κυριότερο σε ηλικία τέτοια που έχουν μόνο να δώσουν. Well done Daniel... Είναι δεδομένο και χιλιοειπωμένο στο ποδόσφαιρο ότι τα πάντα κρίνονται στο χορτάρι, από το αποτέλεσμα. Όμως θα ήταν αλητεία και ανήθικο από μέρους μας να μην αναγνωρίσουμε το σωστό της δουλειάς που έγινε με βασικό στόχο και γνώμονα να δημιουργηθεί η ομάδα που θα διεκδικήσει να πετύχει τον πρώτο και πλέον ουσιαστικό σκοπό για την ΑΕΚ: την ευρωπαϊκή της επιστροφή!

Τώρα απλά ευχόμαστε να μας κάνει λίγο τα... κέφια και η κλήρωση. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να είναι το φαβορί με καμία από όσες τύχει, αλλά δεδομένα υπάρχουν στις πέντε ομάδες και δυο – τρεις που θα μπορέσει η ομάδα του Χιμένεθ να... σφαχτεί για να περάσει...

Υγ: Γαλανόπουλος και Γιακουμάκης... Δυο παιδιά που στο διάστημα που βρισκόμουν στο Κίελτσε ξεχώρισαν σα τη μύγα μέσα στο γάλα. Ο πρώτος πρέπει πλέον για μένα να λογίζεται ως τρίτος χαφ (εγώ βασικό θα τον είχα αλλά εγώ ευτυχώς δεν είμαι προπονητής) και ο δεύτερος, μια ακόμη μεταγραφή που είχατε διαβάσει αποκλειστικά στο gazzetta.gr από τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν όσο βρισκόμουν στο Κίελτσε ο παίκτης που έκλεβε την παράσταση με τη δουλειά του και την παρουσία του. Μακάρι να τους πάνε καλά να γεμίσουμε ελληνάκια. Στα συν και ο εξαιρετικός Μπακάκης!

Υγ2: Δεν καταλαβαίνω γιατί ταλαιπωρούμαστε και έτσι ταλαιπωρούμε τους ΑΕΚτσηδες με την υπόθεση Αραούχο. Τα 'χουμε πει από το τελευταίο ματς για τα πλέι οφ. Ο Αργεντινός φορ θα ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει στην Ένωση, ή όχι, στα τέλη Ιουλίου έως το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Έως τότε θα είναι ορθάνοιχτο για την ΑΕΚ και σας το 'χω γράψει πολλές φορές ότι και να δηλώνουν όλες οι πλευρές. Ήδη η Marca έχει... ξεγράψει τον Αραούχο από την Λας Πάλμας όμως κι αυτό δεν έχει καμία αξία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Υπομονή λοιπόν...

Υγ3: Το θέμα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν είναι απλό και το συνδρομητικό κανάλι, έστω και καθυστερημένα, για μένα πράττει το σωστό! Όμως τα πράγματα είναι σοβαρά και δύσκολα αν δεν υπάρξει συμφωνία ακόμη και για να γίνει το ίδιο το πρωτάθλημα.

Υγ4: Για τις υποθέσεις Γιόχανσον και Αλμέιδα θα έχουμε πολλά να γράψουμε στο άμεσο μέλλον. Δύσκολα βλέπω την παραμονή του δεύτερου αλλά τα έως τώρα δεδομένα λένε άλλα. Εγώ ψάχνοντας μαθαίνω ότι είναι ακόμη ορθάνοιχτο το ζήτημα του Πορτογάλου φορ που δεδομένα στο διάστημα που ήμουν Κίελτσε προσπάθησε πολύ. Για τον Σουηδό διεθνή μέσο μακάρι να πιάσει τόπο η άριστη σχέση του Μαϊστόροβιτς με τον ατζέντη του. Δύσκολη υπόθεση αλλά μακάρι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...