Τεχνολογικά, ο Ολυμπιακός είναι μέλος της ελίτ

Τεχνολογικά, ο Ολυμπιακός είναι μέλος της ελίτ

Τεχνολογικά, ο Ολυμπιακός είναι μέλος της ελίτ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει το επίπεδο της τεχνολογικής υποστήριξης που δίνει ο Ολυμπιακός στον προπονητή του, αγοράζοντας το δικαίωμα να απαιτεί να βλέπει την ομάδα του σωστά προετοιμασμένη, ποτέ κουρασμένη και ποτέ χτυπημένη από μυϊκούς τραυματισμούς και τραυματισμούς κόπωσης.

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών μου έτυχε πολλές φορές να κουβεντιάσω με προπονητές που εργάζονται στη Superleague σχετικά με το θέμα της τεχνολογικής υποστήριξης της οποίας τυγχάνει η δουλειά τους. Και πάντοτε, διαχρονικά, το πρώτο επιχείρημα όλων, δηλαδή ο κοινός τόπος των συζητήσεων, προκειμένου να με πείσουν ότι η δική τους υποστήριξη υπολείπεται πολύ έναντι των ευρωπαϊκών στάνταρ, ήταν το σχετικό παράδειγμα της αναμέτρησής τους με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Ολοι οι προπονητές ζηλεύουν εδώ και χρόνια την τεχνολογική υποστήριξη του live scouting που έχει στα παιχνίδια του ο Ολυμπιακός, αυτή την ομάδα αναλυτών που αναλύει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα του παιχνιδιού και επικοινωνεί ψηφιακά με τον πάγκο για να μεταφέρει οπτικοποιημένες όλες τις πληροφορίες που έχει εκ των προτέρων ζητήσει το τεχνικό τιμ ή που οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να φανούν χρήσιμες στον προπονητή και τους συνεργάτες του. Αν δεν έχεις παρακολουθήσει το θέμα της τεχνολογικής εξέλιξης στα εργαλεία που προσφέρονται σήμερα ως βοηθήματα στην προπονητική, πιθανόν αυτή η συζήτηση να σε αφήνει αδιάφορο. Αν όμως έχεις την ελάχιστη εμπειρία έστω ως θεατής στη χρήση τους αντιλαμβάνεσαι ότι όλα αυτά τα εργαλεία εφόσον χρησιμοποιούνται από καταρτισμένο επιστημονικά ποδοσφαιρικό προσωπικό προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας βοήθεια προς τον προπονητή, διότι τον βοηθούν να δει κάθε σημείο του τερέν, του προσφέρουν πληροφορίες μεγάλου βάθους και απόλυτης ακρίβειας σχετικά με την ατομική και την ομαδική απόδοση αλλά και σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζει η αντίπαλη ομάδα κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Ολα τα παραπάνω ήρθαν στο μυαλό μου όταν παρακολούθησα το παρακάτω video, το οποίο είναι μια μικρή γεύση, μια πραγματικά λιτή παρουσίαση της τεχνολογικής υποστήριξης που παρέχεται αυτό τον καιρό στο τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού κατά την θερινή προετοιμασία.

Προτού συνεχίσω θα σου πω και πάλι ότι αν δεν έχεις καμία εμπειρία χρήσης λογισμικού βοηθήματος στην προπόνησή σου όλα αυτά θα σου φανούν ψιλά γράμματα, θα τα βρεις βαρετά και θα πατήσεις μια επόμενη ανάρτηση για να πληροφορηθείς ποιον παίκτη απέκτησε ή ποιον σκέφτεται να αποκτήσει ο Ολυμπιακός. Αν όμως έχεις έστω και μια εμπειρία άσκησης ή γυμναστικής με ένα σχετικά καλό και εξελιγμένο ρολόι προπόνησης και έχεις αντιληφθεί πώς να το αξιοποιήσεις προκειμένου να δεις καλύτερα αποτελέσματα και συγχρόνως να προφυλάσσεις εαυτόν από μυϊκούς τραυματισμούς και γενικότερα τους τραυματισμούς κόπωσης, τότε θα θαυμάσεις την πρόοδο και την εξέλιξη του Ολυμπιακού.

Πιθανόν να το είχες μάθει από την περσινή σεζόν ότι ο Ολυμπιακός έγινε μέλος μιας κοινωνίας ομάδων που χρησιμοποιεί την κατά τεκμήριο πιο προηγμένη εφαρμοσμένη τεχνολογία στην τεχνολογική υποστήριξη της προπόνησης και της γενικότερης αθλητικής δραστηριότητας των ποδοσφαιριστών του χάρη στη συνεργασία του με την StatSports, μια ιρλανδική εταιρεία παροχής τέτοιου λογισμικού, η οποία κάνει θραύση ειδικά στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που αυτή την εποχή συμπληρώνει από την ίδρυσή της. Αν ρίξεις μια ματιά στο πελατολόγιό της θα συναντήσεις όλες τις πρωταγωνίστριες του Champions League, της Premier League, της LaLiga, της Bundesliga, της SerieA. Και θα καταλάβεις.

Λογικά θα έχεις παρατηρήσει στις φωτογραφίες και τα videos από τις προπονήσεις αυτό το γιλέκο που φορούν οι ποδοσφαιριστές. Αυτό το GPS γιλέκο, με το καρδιοσυχνόμετρο και τους αισθητήρες που καταγράφουν όλα τα δεδομένα του οργανισμού και του σώματος κατά τη διάρκεια της δουλειάς, είτε αυτή είναι προπόνηση είτε είναι αγώνας, δίνει πλέον στο επιτελείο του Ολυμπιακού τη δυνατότητα να μελετά σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα της προπόνησης, με ένα tablet ή οποιαδήποτε άλλη κινητή συσκευή (τηλέφωνο, ρολόι). Και δεν φαντάζεσαι πόσα θαύματα μπορεί να κάνει ένα καταρτισμένο επιτελείο στην αξιοποίηση όλων αυτών των πληροφοριών. Δεν είναι μόνο τα απλά, δηλαδή η πρόληψη των μυϊκών τραυματισμών, η οποία επιτυγχάνεται όταν, για παράδειγμα, οι αναλυτές διαπιστώνουν σε ένα δίτερμα ότι ανεβαίνουν επικίνδυνα οι παλμοί των ποδοσφαιριστών και συμβουλεύουν τον προπονητή να μειώσει τη διάρκεια του παιχνιδιού προκειμένου να μη ρισκάρει τραυματισμούς που θα οφείλονται σε παρατεταμένη εκγύμναση σε υψηλή ένταση. Δεν είναι μόνο ότι οι αναλυτές παίρνουν σε real time χαμπάρι τον ποδοσφαιριστή που “λουφάρει” και δεν δουλεύει στα απαιτούμενα πεδία έντασης ανάλογα με τον στόχο που του έχει τεθεί από το προπονητικό τιμ. Ούτε μόνο ότι οι αναλυτές παίρνουν αμέσως χαμπάρι ότι ένας ποδοσφαιριστής πατάει λιγότερο το ένα πόδι του από το άλλο και έτσι προλαβαίνουν έναν τραυματισμό που έρχεται, στο πόδι που πατάει λιγότερο και μάλλον πονάει ή στο πόδι που πατάει περισσότερο και θα πονέσει. Η ανάλυση φτάνει σε τέτοια βάθη που δίνει τη δυνατότητα στο προπονητικό επιτελείο να δημιουργεί σε έναν ποδοσφαιριστή εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης με βάση τα προσωπικά ιστορικά δεδομένα του από αγώνες και προπονήσεις και στόχο την εξομοίωση των συνθηκών της προπόνησής του με τις συνθήκες του αγώνα. Το λογισμικό σου δίνει την εικόνα, σου δείχνει τα μειονεκτήματα που παρουσίασε ο ποδοσφαιριστής στο παιχνίδι του, τον αριθμό των χτυπημάτων που έκανε με το καλό και το κακό του πόδι, τον αριθμό και τις αποστάσεις των σπριντ, τα συνολικά χιλιόμετρα, τα άλματα, τα τάκλιν, ότι βάζει ο νους σου και κάτι παραπάνω. Κι είναι στο χέρι σου και στο μυαλό σου να τα διαβάσεις σωστά, και να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που θα εκπαιδεύσει τον ποδοσφαιριστή στις συνθήκες του λάθους και θα τον “αναγκάσει” να φτάσει σε διορθώσεις και βελτιώσεις.

Αν είσαι των γενιών της ψηφιακής τεχνολογίας, όλα τα παραπάνω σου φαίνονται φυσιολογικά. Αν όμως έχεις μεγαλώσει στις δεκαετίες του '80 και του '90 και αν έχεις εμπειρία ως παρατηρητής μιας θερινής προετοιμασίας ποδοσφαιρικού συλλόγου προ 20ετίας, όλα αυτά που περιγράφω παραπάνω θα σου φαίνονται βγαλμένα από επιστημονική φαντασία. Μέχρι και πριν από 20 χρόνια ο προπονητής βασιζόταν στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό του ποδοσφαιριστή, για να μη λουφάρει, στο μάτι του γυμναστή και του βοηθού του, για να καταλάβει τι δεν πάει καλά σε μια προπόνηση, και στην εμπειρία του ποδοσφαιριστή του για να προλάβει αυτός έναν μυϊκό τραυματισμό είτε επειδή ένιωσε τα τσιμπήματα είτε επειδή ένιωσε το πόδι του να βαραίνει και να σφίγγει. Ολα αυτά είναι μια προηγούμενη εποχή. Σήμερα το ποδόσφαιρο ζει στην εποχή που οι ομάδες που κάνουν σωστή χρήση αυτής της τεχνολογίας φτάνουν να μειώνουν στο μισό τους μυϊκούς τραυματισμούς και στο να διαχειρίζονται με επιστημονική ακρίβεια τις φυσικές δυνάμεις των ποδοσφαιριστών. Η εξατομίκευση φτάνει στο βάθος που ο κάθε ποδοσφαιριστής τρέφεται διαφορετικά, ενυδατώνεται διαφορετικά, λαμβάνει διαφορετικά συμπληρώματα και βιταμίνες, ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα της επιλεγμένης έντασης από το επιτελείο που παρατηρεί τις επιδόσεις του και έχει στο κινητό του μια λεπτομερέστατη απεικόνιση των επιδόσεών του και τη σύγκρισή τους με τον μέσο όρο της ομάδας προκειμένου είτε να επιβραβεύεται είτε να προκαλείται να ανεβάσει το επίπεδό του.

Φυσικά, όπως στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, το λογισμικό δεν τα κάνει όλα μόνο του. Είναι ιδανικό εγχειρίδιο, αρκεί να ξέρεις να το διαβάσεις. Και ο Ολυμπιακός έχει εντάξει εδώ και περίπου έναν μήνα στο δυναμικό του έναν προπονητή φυσικής κατάστασης της τεχνολογίας αιχμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έναν συγγραφέα επιστημονικών εγχειριδίων ποδοσφαιρικής προπόνησης, ο οποίος έχει κλείσει έναν μεγάλο κύκλο εμπειρίας σε διαφορετικές θέσεις του προπονητικού επιτελείου προτού εξειδικευτεί στην προπόνηση φυσικής κατάστασης. Ο Βέλγος Στέφεν Φανχάρεν, στου οποίου την πρόσληψη λογικά δεν έδωσες μεγάλη σημασία, είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους, σε μεθόδους, προπονητές φυσικής κατάστασης, και φυσικά είναι απολύτως εξοικειωμένος με την χρήση των τεχνολογικών εργαλείων. Ο Μπέσνικ Χάσι τον γνώριζε από την συνεργασία τους στη Λέγκια, ο Βέλγος δέχθηκε να τον ακολουθήσει στην Ελλάδα και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έχει προσθέσει στο επιτελείο του έναν 37χρονο επιστήμονα, του οποίου ο 7ετής κύκλος σε διαφορετικούς συλλόγους και διαφορετικές θέσεις (ιατρικό τιμ, τμήματα υποδομής, επικεφαλής ιατρικού τιμ, προπονητής φυσικής κατάστασης) και η ακαδημαϊκή του πορεία στην προπονητική της φυσικής κατάστασης τον αναδεικνύουν σε εξαιρετική επιλογή.

Με την τεχνολογία που αγοράζει και με τους επιστήμονες που προσλαμβάνει, ένα κλαμπ φτάνει να αποκτά το δικαίωμα να απαιτεί να δει την ομάδα του έτοιμη, σε φυσική κατάσταση και εκπαίδευση, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Με όλα αυτά τα εργαλεία διαθέσιμα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να ετοιμαστεί σε διάστημα μερικών εβδομάδων για τα προκριματικά του Champions League. Με όλη αυτή την τεχνολογία και όλο το προσωπικό που την χρησιμοποιεί, ένα κλαμπ αγοράζει το δικαίωμα να απαιτεί ακρίβεια στη διαχείριση των δυνάμεων, δηλαδή μια σεζόν χωρίς κοιλιές, χωρίς σκαμπανεβάσματα, χωρίς παιχνίδια με την ομάδα να δείχνει “κουρασμένη”, χωρίς επιδημίες μυϊκών τραυματισμών. Σε αυτή την εποχή ζει το ποδόσφαιρο για την ελίτ που έχει τα χρήματα αλλά και το μυαλό για να αγοράσει και να χρησιμοποιήσει σωστά την τεχνολογία. Σε αυτή την εποχή ζει και ο Ολυμπιακός. Και σε αυτές τις συνθήκες εκπαιδεύει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του. Αν επιμένει και συνεχίσει να δουλεύει με την μεθοδικότητα που αναφέρουν οι ξένοι, που παρακολουθούν τον τρόπο ανταπόκρισης και τη γενικότερη στάση του επιτελείου του Ολυμπιακού στη χρήση της τεχνολογίας, ο Ολυμπιακός είναι βέβαιο ότι θα δρέψει τους καρπούς και θα ανεβάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου του.

Κοιτάζοντας την λίστα των ομάδων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της StatSports βρίσκεις ακόμη δύο ελληνικές ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Είναι παρήγορο να σκέφτεσαι ότι έγιναν τρεις οι ελληνικοί σύλλογοι που έχουν εκσυγχρονιστεί σε αυτό τον βαθμό. Κι είναι τόσο στενάχωρο να σκέφτεσαι ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν αντιληφθεί το νόημα για να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις και χρησιμοποιούν ακόμη λιγότερη ή φθηνότερη τεχνολογία, ή και καθόλου τεχνολογία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.