Ένα δώρο στον εαυτό του...

Ένα δώρο στον εαυτό του...

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Ένα δώρο στον εαυτό του...

bet365

Το «φετινό» ανακάτεμα της τράπουλας στο λιμάνι, ξεκινά με προβλήματα. Είναι όμως και μια ευκαιρία...

Το έγραψε χθες ένας φίλος στα σχόλια: «ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πράγματα συμβαίνουν στην ομάδα και κάποια στιγμή είναι καθήκον σας (αναφέρομαι στους ρεπόρτερ του Ολυμπιακού) να τα αναδείξετε».

Ανέλυσε μάλιστα τον προβληματισμό του, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα μια σειρά από δεδομένα που σίγουρα δεν είναι παράδειγμα προγραμματισμού: «Έχει ξεκινήσει η προετοιμασία με μοναδικό φορ τον Βέργο!!!! και με καμιά δεκαριά στόπερ.... Μία ντουζίνα παίκτες έμειναν στην Αθήνα, αλήθεια ο Πάρντο (για να μην μιλήσω για άλλους) γιατί δεν είναι στην Αυστρία. Θα πουληθεί ευκολότερα αν δεν κάνει προετοιμασία??»

Γρήγορο Στοίχημα στις Καλύτερες Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις (21+)!

«Ακόμα και εσύ μιλάς για τον ....Μπουχαλάκη (αλήθεια box to box ο Μπουχαλάκης και όχι ο Μάρτινς??). Για μεταγραφές δεν συζητώ...»κατέληγε το μήνυμα του, Spartan301 που είναι από τους πλέον δραστήριους αναγνώστες εδώ στο gazzetta.

Δεν ξέρω αν είναι καθήκον, γιατί σε τελική ανάλυση για ποδόσφαιρο κουβεντιάζουμε. Σίγουρα όμως οι σκέψεις και οι εύστοχες παρατηρήσεις του, έβαλαν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα στο τραπέζι. Γιατί όντως η αφετηρία του Ολυμπιακού, είναι μπερδεμένη και οι φίλοι του το βλέπουν και σωστά το αναδεικνύουν. Έστω αν κατά την άποψη μου, τα πράγματα δεν είναι περισσότερο «προβληματικά» από ότι συνήθως, τέτοια εποχή για τους Ερυθρόλευκους.

Το περσινό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Ο Ολυμπιακός –που σήμερα συμπληρώνει μια 7ετία στην εποχή Μαρινάκη- ξεκίνησε την προετοιμασία του σαν... μεθαύριο (20/6). Την ίδια ημέρα του ήρθε η κεραμίδα της παραίτησης του Μάρκο Σίλβα. Στην πορεία αποδείχθηκε πως είχε εντελώς «θολή» εικόνα για τα προκριματικά που έρχονταν. Και πως η ιδέα ότι υπάρχει η άνεση πρώτα να εξασφαλιστεί «μίνιμουμ» η παρουσία στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, και έπειτα να γίνουν οι «καλές» μεταγραφές του καλοκαιριού, ήταν τουλάχιστον άστοχη.

Σε σχέση με όλα αυτά, οι Ερυθρόλευκοι φέτος είναι σίγουρα καλύτερα. Βρήκαν τον προπονητή που θεωρούν ότι ταιριάζει στις ανάγκες τους, θέτοντας ως προϋπόθεση την εμπειρία στους προκριματικούς. Ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα, προκειμένου,ο κόουτς να βρει την άνεση να «τσεκάρει» κάποιους ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν έχει εικόνα. Προσέλαβαν έναν έμπειρο αθλητικό διευθυντή, για να ξεμπλέξουν ιστορίες σαν αυτές που αναφέρουμε στη συνέχεια. Και κυρίως: Ξέρουν ότι τα προκριματικά είναι πολύ σοβαρός μπελάς, για να βρεθεί η ομάδα εκεί δίχως τις μεταγραφές.

Όταν όμως έχει περισσότερα από 40 συμβόλαια στο συρτάρι. Όταν για μια ακόμη σεζόν ξεκινάς με αλλαγή προπονητή. Όταν έχεις αποφασίσει ότι πας για... μισή εντεκάδα μεταγραφές, τότε το παράξενο θα ήταν να μπορείς να τα έχεις όλα έτοιμα από τα μέσα Ιουνίου. Καμία ομάδα που νιώθει πως πέτυχε στα προηγούμενα, δεν ξεκινά με διάθεση για τόσες αλλαγές στα επόμενα. Άρα ο Ολυμπιακός θεωρητικά έχει καταλάβει τα λάθη που έγιναν. Οι αλλαγές λοιπόν είναι προφανές, ότι χρειάζονται και χρόνο.

Τι σκοπεύει ο πρωταθλητής σε γενικές γραμμές; Να πάει στους προκριματικούς (25-26/7) έχοντας ένα ρόστερ με 28-30 παίκτες και εντός αυτού να υπάρχουν οι περισσότερες από τις πέντε «καλές» μεταγραφές που επιδιώκει αυτό το καλοκαίρι. Σέντερ φορ, winger, αριστερός μπακ, 8άρι, στόπερ. Πιθανότατα με αυτή τη σειρά «ανάγκης». Ουσιαστικά λοιπόν από τους 40+5 παίκτες θα πρέπει σε πέντε εβδομάδες και να έχει κάνει τις κινήσεις ενίσχυσης, αλλά και να έχει βρει «λύση» για καμιά εικοσαριά παίκτες που περισσεύουν.

Ήδη «έκοψε» αρκετούς πριν καν το πρώτο ραντεβού στον Ρέντη. Σιόβας, Γούτας, Βούρος, Καραμάνος, Μαρτίνες, Τζανδάρης, Τσιμίκας, Σάλιακας, Πάρντο, Ασίγκμπα και Λάτσι δεν υπολογίζονται για το επόμενο ρόστερ. Λογικά δεν θα βγει άκρη και για τον Λαίφη άρα ήδη είναι δώδεκα λιγότεροι από ότι πριν από μια εβδομάδα. Στο Ζέεφελντ έχουν πάει είκοσι παίκτες και την Τρίτη ανηφορίζουν σε αυτό και έντεκα διεθνείς. Με την επιστροφή της ομάδας, ο αριθμός θα πέσει και άλλο. Είναι ζήτημα οι δέκα από τους είκοσι, που είναι σήμερα στην Αυστρία, να συνεχίσουν.

Ο στόχος του πρωταθλητή, είναι να φύγει για το Βέλγιο και το δεύτερο στάδιο προετοιμασίας σχεδόν έτοιμος, σε ότι αφορά στα πρόσωπα. Και να έχει ένα εικοσαήμερο για να μπει στη μάχη των νοκ άουτ. Αν έπαιζε σε δέκα ημέρες, που λέει ο λόγος, θα είχε μια εντεκάδα: Καπίνο_ Φιγκέιρας, Ρέτσος, Μποτία, Ντε Λα Μπέγια_ Ρομαό, Κασάμι_ Σεμπά, Φορτούνης, Μάριν_ Ανσαριφάρντ. Συν τους Ανδρούτσο, Μανθάτη, Μάρτινς, Ντα Κόστα, Ομάρ κλπ. Παίζει όμως στις 25 Ιουλίου, και η διάθεση του είναι να έχει αρκετούς ακόμη πρωταγωνιστές. Να το δούμε λοιπόν.

Αν το κάνει, θα έχει καταφέρει να υλοποιήσει την κεντρική ιδέα του πλάνου του. Όσο πιο νωρίς έρθουν οι μεταγραφές, τόσο πιο άνετα θα ταιριάξουν με τους υπόλοιπους. Και όσοι καλύτεροι είναι οι «νέοι» τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες επιτυχίες. Αν επαναληφθούν τα περσινά; Θα απειληθεί να χάσει καμιά 30 εκατ ευρώ, συν την ηρεμία του για τη συνέχεια της σεζόν.

Από εκεί και πέρα:

Όντως 7 στόπερ είναι πάρα πολλά. Είναι λιγότερα όμως από τα 11 που συνολικά έχουν συμβόλαιο με την ομάδα. Και για αυτόν τον αριθμό δεν ευθύνεται ο νέος προπονητής.

Όντως στο Ζέεφελντ από φορ είναι μόνο ο Βέργος, αλλά στις 25 του μήνα μπαίνουν στην προετοιμασία οι Ανσαριφάρντ και Μπεν, ενώ μακράν πρώτη μεταγραφική ανάγκη είναι η απόκτηση επιθετικού.

Όχι, ο Πάρντο δεν θα πουληθεί ευκολότερα μένοντας εκτός, αλλά θα υπάρχει ο χώρος ώστε να γίνει άμεσα η προσπάθεια απόκτησης εξτρέμ. Και όσο για τον Μπουχαλάκη; Διεκδικεί με τον Κασάμι μια θέση στο νέο ρόστερ. Με τον Ελβετό να έχει τον πρώτο λόγο.

Το ζητούμενο όμως είναι βαθύτερο. Ο Ολυμπιακός δεν ξεκινά με μοναδικό στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλει το 8ο στην Ελλάδα, να δείξει μια καλύτερη εικόνα από πέρσι. Να ευχαριστήσει τον κόσμο του. Nα συνεχίσει να λειτουργεί εντός του FFP, να εκμεταλλευθεί τα τμήματα υποδομής του.

Θέλει όμως να μην χρειαστεί και του χρόνου το καλοκαίρι να ξεκινήσει με τόσους πολλούς «μπελάδες». Να κάνει κάποια στιγμή ένα τέτοιο δώρο στον... εαυτό του. Άρα πρέπει τα επόμενα βήματα να είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Να δημιουργηθεί μια ομάδα με ορίζοντα μεγαλύτερο της μιας σεζόν. Όπως συνέβη πέρσι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής