Τι είχες ΠΑΟΚ, τι είχα πάντα...

Τι είχες ΠΑΟΚ, τι είχα πάντα...

Τι είχες ΠΑΟΚ, τι είχα πάντα...

bet365

Με το ημερολόγιο να δείχνει «11 Ιουνίου» ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να ζει με την εκκρεμότητα του νέου προπονητή, που αναζητά ο Λούμπος Μίχελ, με τον Σταύρο Σουντουλίδη να σας θυμίζει τι έχει συμβεί τα επτά προηγούμενα καλοκαίρια. Από τον Μπερέτα στον Ιβιτς…

Το 2015 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την συμφωνία του με τον Ιγκόρ Τούντορ στις 18 Ιουνίου, άρα έχει μπροστά του καμιά εβδομάδα ακόμη πριν «σπάσει» το προ διετίας… ρεκόρ! Φυσικά, ο Λούμπος Μίχελ επιμένει να υποστηρίζει πως μπορεί το θέμα του νέου προπονητή να κλείσει νωρίτερα, με τη λίστα των υποψηφίων να αρχίζει να ξεκαθαρίζει και τον χρόνο να αρχίζει να πιέζει.

Εδώ και επτά χρόνια ο «Δικέφαλος» αλλάζει κάθε καλοκαίρι προπονητή, ο Βλάνταν Ίβιτς έμοιαζε να είναι μια παρένθεση πέρσι, με πολλές ανατροπές και προπονητολογία στο φουλ μέχρι την τελική επιλογή. Το τι έχει γραφθεί στον ελληνικό Τύπο «δε λέγεται», με εκατοντάδες υποψηφίους να έχουν «παρελάσει» στη Θεσσαλονίκη και να έχουν «κρεμαστεί στα μανταλάκια».

Το καλοκαίρι του 2010, μετά την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος, ο Θόδωρος Ζαγοράκης ήθελε να φέρει στην ομάδα τον Παύλο Δερμιτζάκη, αλλά τελικά ενέδωσε στις πιέσεις «για ξένο προπονητή» δίνοντας το «ΟΚ» στο Ζήση Βρύζα να βρει τον αντικαταστάτη του πετυχημένου Πορτογάλου προπονητή, αυτόν που θα οδηγούσε τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τότε αντιπρόεδρος της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, έκανε πολλές επαφές στο εξωτερικό και κατέληξε στον Μάριο Μπερέτα.

Rolland Garros, υψηλές αποδόσεις και ακόμα υψηλότερα έπαθλα (21+)!

Το όνομα του ιταλού προπονητή ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές Ιουνίου, μαζί με αυτό του συμπατριώτη του Νοβελίνο, ακολούθησε ένα ταξίδι του Βρύζα στην Ιταλία, ο ερχομός του Μπερέτα και των συνεργατών του στη Θεσσαλονίκη με την τελική συμφωνία να ανακοινώνεται στις 14 Ιουνίου.

Ως συνήθως ο Τύπος τον υποδέχθηκε με σχόλια «χαμογελαστός, αλλά και σοβαρός», διέκρινε μια άνεση στα λεγόμενα του Ιταλού, ο οποίος έγινε ο πρώτος προπονητής, που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ και δεν κάθισε ούτε σ’ ένα επίσημο παιχνίδι στον πάγκο του! Ενα φιλικό με τη Νυρεμβέργη στις 20 Ιουλίου ήταν το «κύκνειο άσμα» του Μπερέτα. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη από τη Φρανκφούρτη, μετά το τέλος του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, ο Ζαγοράκης έβαλε άλλους να του ανακοινώσουν την απόφαση για λύση της συνεργασίας και την επομένη ημέρα (22/7/2010) παρουσιάστηκε στην Τούμπα ο Παύλος Δερμιτζάκης, με βοηθό τον Μάκη Χάβο.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Παντελής Κωνσταντινίδης θα αναλάβει τις επαφές με τον Λάζλο Μπόλονι, μετά την απόφαση να μην παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας ο Μάκης Χάβος, παρά την καλή πορεία του ΠΑΟΚ, που έχασε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από ένα γκολ-οφσάιντ του Ζιλμπέρτο Σίλβα στο ΟΑΚΑ. Στην ασπρόμαυρη λίστα υπήρχαν και τότε αρκετά ονόματα ξένων προπονητών, όμως η βούληση και η αποφασιστικότητα ως προς την συμφωνία με το Ρουμάνο τεχνικό έκλεισε σχετικά γρήγορα το θέμα του νέου προπονητή, με το ημερολόγιο να δείχνει «8 Ιουνίου 2011».

Σ’ ένα ταραγμένο Μάιο, αυτόν του 2012, όπου η μη παραμονή του Μπόλονι έφερε την αποχώρηση και του Παντελή Κωνσταντινίδη, ο Ζήσης Βρύζας έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο, θα αποφασίσει να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στο Γιώργο Δώνη αν και το ίδιο διάστημα μίλησε με τον Άγγελο Αναστασιάδη και είχε πάντα στο μυαλό του, ότι μπορεί να υπάρξει και η λύση του Γιώργου Γεωργιάδη.

Ήταν ένα διάστημα που όλο και πλησίαζε στην Τούμπα ο Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο η διοίκηση έπρεπε να αποφασίσει και για το θέμα του προπονητή χωρίς να υπολογίζει στην εμπλοκή του ομογενή επιχειρηματία. Τελικά, στις 31 Μαΐου ανακοινώθηκε η διετής συμφωνία με το Δώνη, ο οποίος την ίδια ημέρα παρουσιάστηκε στην Τούμπα και δήλωνε ότι «πείσθηκα από το ξεκάθαρο πλάνο».

Από πολλά κύματα πέρασε η πρώτη επιλογή προπονητή από τον Ιβάν Σαββίδη, το καλοκαίρι του 2013, με τον Ζήση Βρύζα να φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον Ντομίνγκος Πασιένσια, αλλά τον Γκέρμαν Τσιτσιακόφ να επεξεργάζεται το «κόλπο γκρόσο» με ένα δυνατό όνομα, που δεν ήταν άλλο απ’ αυτό του Χουμπ Στέφενς.

Στα τέλη Μαΐου ο Πασιένσια ήρθε στη Θεσσαλονίκη, φυγαδεύτηκε από το ασανσέρ υπηρεσίας του «Μακεδονία Παλλάς» για να μην πέσει πάνω στους δημοσιογράφους, αλλά παρότι όλα έδειχναν συμφωνία, στις 7 Ιουνίου του 2013 οριστικοποιήθηκε το ναυάγιο. «Η κάθε πλευρά παρουσίασε τις ιδέες της και τις προτάσεις της, αλλά στο τέλος καταλήξαμε πως δεν συμφωνούμε», ανέφερε ο Πορτογάλος τεχνικός, ενώ όλο το διάστημα οι πληροφορίες έλεγαν πως παρότι «άρεσε» στον Ιβάν Σαββίδη, «ο «μεγαλομέτοχος» του ΠΑΟΚ ψάχνει κάτι καλύτερο».

Η πρόσληψη του Χουμπ Στέφενς ανακοινώθηκε, με κάθε επισημότητα, από την ασπρόμαυρη ΠΑΕ στις 13 Ιουνίου και μια εβδομάδα αργότερα έγινε η λαμπρή παρουσίαση του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ο Ιβάν Σαββίδης έκανε για πρώτη φορά λόγο για τις επαφές του με τον Ροναλντίνιο και τον Μπερμπάτοφ!

«Η ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ. ανακοινώνει ότι έχει έρθει σε αρχική συμφωνία με τον Hubertus "Huub" Jozef Margaretha Stevens. Η συμφωνία με τον Ολλανδό προπονητή αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά αφού πρώτα αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες και υπογραφούν και τα σχετικά συμβόλαια. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΠΑΟΚ ακολούθησε μια τακτική εντατικής αναζήτησης εξετάζοντας πολλές περιπτώσεις προπονητών και κατέληξε στην ιδανικότερη επιλογή για τον πάγκο της ομάδας. Η διοίκηση του συλλόγου εκτίμησε, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τον 60χρονο Ολλανδό τεχνικό, ότι έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε να του εμπιστευτεί το όραμα της δημιουργίας μίας ομάδας αντάξια των προσδοκιών», έλεγε η ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Ακόμη πιο περίπλοκη ήταν η κατάσταση το Μάιο του 2014, με την ομάδα να προσπαθεί να βγει από τα… συντρίμμια της απώλειας του κυπέλλου και της αποτυχίας στα πλέι οφ. Μια κομβική περίοδο για την εξέλιξη του ΠΑΟΚ, που ίσως να διαφοροποιούσε αρκετά την πορεία της ομάδας τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπήρχε και πάλι ανατροπή στο… 90’.

Με τον Φερνάντο Σάντος να έχει γνωστοποιήσει στην ΕΠΟ την αποχώρηση του από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας, μετά το τέλος του Μουντιάλ της Βραζιλιάς, αρκετοί ήταν αυτοί που τον (ξανά) έβλεπαν στον πάγκο της Τούμπας. Ο Ζήσης Βρύζας είχε αναλάβει τις επαφές, το θέμα χαρακτηριζόταν «προχωρημένο» από το περιβάλλον της ΠΑΕ, μέχρι να «ανάψει κόκκινο» ο Ιβάν Σαββίδης!

Αίφνης ο Σάντος «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο και την ασπρόμαυρη καθημερινότητα, με το όνομα του Αγγέλου Αναστασιάδη να έρχεται στο προσκήνιο παρότι στις 6 Μαΐου του 2014, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης έλεγε πως «είναι ηλίου φαεινότερο, δεν με θέλουν τα παιδιά αυτά. Άμα με ήθελαν θα με προσέγγιζαν. Και καλά κάνουν, εγώ ποτέ δεν είπα ότι είμαι καλός προπονητής. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά που σκέφτονται στον ΠΑΟΚ. Κανένας δεν με θέλει. Άμα με ήθελαν θα με έψαχναν. Πως με παίρνουν οι άλλες ομάδες; Στον ΠΑΟΚ δεν με έχουν ψάξει ποτέ»!. Οι εξελίξεις «έτρεξαν» γρήγορα και δώδεκα ημέρες, μετά από τις δηλώσεις του, ο Έλληνας προπονητής έδινε τα χέρια με τον κ. Σαββίδη στο «Μακεδονία Παλλάς» και στις 19 Μαΐου η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη διετή συμφωνία επισημαίνοντας ότι «αποφάσισε να συμπορευτεί με τον 61χρονο τεχνικό, ο οποίος έχει επιδείξει σπουδαίο έργο στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, στα αποτελέσματα, ενώ είναι ο κατάλληλος στο να μεταφέρει την ταυτότητα του ΠΑΟΚ στο αγωνιστικό τμήμα. Η διοίκηση του συλλόγου εκτίμησε, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τον 61χρονο τεχνικό, ότι έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται τη δεδομένη στιγμή προκειμένου να δημιουργηθεί μια ομάδα ικανή να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής. Αυτή την εποχή και μετά από δύο χρόνια πειραματισμών ο κ. Αναστασιάδης είναι η ιδανικότερη λύση».

Τα παραπάνω λόγια, έμειναν… λόγια και αφού τον επόμενο Μάρτιο λύθηκε το συμβόλαιο με τον Ελληνα τεχνικό, ο ΠΑΟΚ βγήκε εκ νέου στην αγορά ψάχνοντας για προπονητή. Αυτή τη φορά η «παρέλαση», που άρχισε καθυστερημένα λόγω της έλευσης του Φρανκ Άρνεσεν, συμπεριελάμβανε λαμπερά ονόματα (Πελεγκρίνο, Λάουντρουπ, Γκαρθία, κ.α.), με το Δανό αθλητικό διευθυντή να κάνει ουκ ολίγα ταξίδια στο εξωτερικό, να περάσει από κόσκινο αρκετούς υποψήφιους, μέχρι να καταλήξει στον 37χρονο Ιγκόρ Τούντορ.

Μια συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη εκτός Ελλάδας «ξεκλείδωσε» τις εξελίξεις, ο Κροάτης προπονητής έφτασε στις 17 Ιουνίου του 2015 στη Θεσσαλονίκη και μια μέρα μετά η ασπρόμαυρη ΠΑΕ –αποφεύγοντας τα… μεγάλα λόγια- ανακοίνωσε την πρόσληψη του. «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει πως ο νέος της προπονητής είναι ο Ίγκορ Τούντορ, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον σύλλογο. Το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ θα στελεχωθεί με τέσσερις συνεργάτες του», ανέφερε απλά και λιτά το δελτίο Τύπου.

Πέρσι η αβεβαιότητα γύρω από την παραμονή του Βλάνταν Ίβιτς είχε φέρει στο προσκήνιο κάποια ονόματα, αλλά με το φινάλε των πλέι οφ, ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωνε ο ίδιος την παραμονή του Σέρβου τεχνικού στον πάγκο της ομάδας. Ήταν 31 Μαΐου, ο «Δικέφαλος» ήταν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, έδειχνε να έχει μια συνέχεια, άρα το θέμα προπονητής δεν απασχόλησε και τόσο τη διοίκηση, τους φιλάθλους και τον Τύπο.

Τελικά, ένα χρόνο μετά, με το ημερολόγιο να δείχνει σήμερα «Κυριακή 11 Ιουνίου 2017», ο ΠΑΟΚ βρίσκεται και πάλι σε αναζήτηση νέου τεχνικού…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.