Τι υπέροχα νέα!

Τι υπέροχα νέα!

Τι υπέροχα νέα!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το νέο προπονητή της Μπαρτσελόνα, ένα γνήσιο τέκνο του Γιόχαν Κρόιφ και απολαμβάνει την δικαίωση ενός σπουδαίου ανθρώπου.
Θέλετε να ξέρετε την αλήθεια. Αν υπάρχει ένας προπονητής στον κόσμο που δεν θα τρελαίνονταν που θα καθίσει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, αυτός είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Γι' αυτόν δεν ήταν όνειρο ζωής. Αν ήταν άλλωστε θα το είχε κάνει νωρίτερα, όταν είχε απαντήσει πριν τρία χρόνια στον επιστήθιο φίλο του και τότε τεχνικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα, Αντονι Θουμπιθαρέτα “έχω συμβόλαιο με την Μπιλμπάο και τηρώ πάντα τα συμβόλαια που υπογράφω...”!
Ο Ερνέστο δεν είναι ένας λάτρης της δημοσιότητας, δεν φτάνουν το ταβάνι οι φιλοδοξίες του και δεν επιδίωξε ποτέ μέσα από την δουλειά του την διασημότητα. Λατρεύει την δουλειά του, την κάνει με πάθος, αλλά η πίεση όχι η αγωνιστική, αλλά η εξωαγωνιστική τον ενοχλεί. Στην ιδέα ότι από την 29η Μαϊου του 2017 ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα είναι το επίκεντρο του κόσμου, δεν αντιδρά καθόλου καλά. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που προτιμούσε να επιλέγει ομάδες που τον ήξεραν και τις ήξερε καλά. Δύο φορές στην Μπιλμπάο ως προπονητής, εκεί που είχε παίξει και σπουδαίο ποδόσφαιρο. Προπονητής και στην Εσπανιόλ, εκεί που επίσης είχε παίξει μπάλα ως ποδοσφαιριστής.
Για... κακή (καλή ασφαλώς) του τύχη, αυτό ήταν και το μεγάλο ατού στο βιογραφικό του για να κάτσει στον πάγκο της Μπάρτσα. “Εχει παίξει ποδόσφαιρο στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ”. Αυτό και μόνο ήταν τεράστιο προσόν για να πάρει την δουλειά. Οπως τεράστιο προσόν ήταν ότι τη λογική του προπονητή Κρόιφ την υιοθέτησε στην καριέρα του από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα. Πάντα ποδόσφαιρο κατοχής, πάντα επιθετική φιλοσοφία, πάντα ολλανδικός τρόπος ανάπτυξης. Είτε στην Μπιλμπάο, είτε στην Εσπανιόλ, είτε στον Ολυμπιακό, είτε στην Βαλένθια, ακόμη και στην Βιαγιαρεάλ την μοναδική ομάδα που απολύθηκε.
Ο Ερνέστο αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια σαν προσωπικότητα ήταν ότι ακριβώς αναζητεί η Μπαρτσελόνα για τον πάγκο της. Η ήρεμη δύναμη. Ο άνθρωπος που δεν δημιουργεί εντάσεις, ξέρει να χειρίζεται τον Τύπο από απόσταση, είναι συμπαθής σε όλους, είναι εργατικός, δεν αισθάνεται σταρ και πολύ περισσότερο δεν συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Και ως προπονητής της Μπάρτσα ο Ερνέστο δεν θα αλλάξει. Οτι ήταν στην αρχή ο Πεπ, ότι ήταν ο αείμνηστος Τίτο Βιλανόβα, ότι ήταν στην αρχή ο Λουίς Ενρίκε, αυτό ακριβώς θα είναι και ο Ερνέστο.
Για τον Βαλβέρδε οι δημοσιογράφοι όλου του κόσμου θα έχουν να γράψουν μόνο για όσα κάνει μέσα στο γήπεδο, για έξω από αυτό δεν θα βρουν τίποτα. Οταν τελειώσει η δουλειά θα γυρίσει σπίτι στα παιδιά του και τις στιγμές που θα θελήσει να αποφορτιστεί θα παίξει με την κιθάρα του.
Αν χρειαστεί να ξεδώσει, θα πάρει το αυτοκίνητο και θα πάει στην εξοχή με μοναδική συντροφιά την φωτογραφική μηχανή του. Οταν θα φύγει από την Μπαρτσελόνα θα έχει περιεχόμενο για αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας που τόσο πολύ του αρέσει να κάνει. Θα δείχνει τις φωτογραφίες και θα καμαρώνει. “Αυτή την τράβηξα λίγες ώρες μετά την νίκη...”, ή “...την τάδε ήττα”.
Αλλωστε ο Βαλβέρδε φέτος δεν ήθελε να δουλέψει. Από το περασμένο καλοκαίρι είχε πει στους συνεργάτες του, ότι η επόμενη σεζόν θα ήταν χρονιά... αγρανάπαυσης (“ano sabatico” όπως τους έλεγε χαρακτηριστικά). Να απολαύσουν άλλα πράγματα, μακριά από την ένταση και την πίεση του ποδοσφαίρου. Αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Το σκέφτηκε να είστε σίγουροι. Μέχρι που ο μάνατζέρ του, οι συνεργάτες του, ακόμη και η γυναίκα του με μία φωνή αναρωτήθηκαν κοιτώντας τον στα μάτια. “Θα πεις δεύτερη φορά όχι στην Μπαρτσελόνα και μάλιστα αυτή τη φορά με την δικαιολογία ότι θέλεις να μείνεις ένα χρόνο έξω;”. Δεν υπήρξαν περιθώρια για δεύτερη σκέψη ακόμη κι' αν σκόπευε να την κάνει.
Κάπως έτσι και χωρίς πολλά πολλά, ο Ερνέστο βρέθηκε στον πάγκο της Μπάρτσα. Ο Ιμπάνιεθ, ο μάνατζέρ του, κανόνισε τα πάντα. Ο ίδιος δεν ασχολήθηκε ούτε με το ύψος των απολαβών, ούτε με τίποτα άλλο. Το μόνο που είπε στον Ιμπάνιεθ ήταν: “Οχι πάνω από δύο χρόνια διάρκεια και δεν είναι διαπραγματεύσιμο ότι ο Γιον (Ασπιάθου) και ο Χοσέ (Ποθάνκο) θα είναι μαζί μου”.
Η συμφωνία είναι δεδομένη εδώ και ημέρες, ο Βαλβέρδε άρχισε να μιλάει ακόμη και στους πιο στενούς φίλους του, μόλις πριν μερικές ημέρες. Ας το γράψω, ποιος άλλωστε θα διαβάσει αυτό εδώ το κομμάτι στην Ισπανία για να υπάρχει η πιθανότητα να του κάνω... ζημιά. Κανείς! Ας το γράψω λοιπόν. Ο Βαλβέρδε όταν συμφώνησε σε όλα πριν από μερικές ημέρες με την Μπαρτσελόνα μίλησε με έναν πολύ φίλο του στην Ελλάδα. “Πάω στο σπίτι της πίεσης, στο σπίτι των τρελών που θέλουν όλους τους τίτλους, το καλύτερο ποδόσφαιρο και αναλύουν και τον τρόπο με τον οποίο αναπνέεις...”. Αυτή ήταν η φράση για να περιγράψει τι θα συμβεί από σήμερα και όσο διάστημα κοουτσάρει την Μπαρτσελόνα!
Ολοι οι άλλοι θα έλεγαν “θα προπονώ τον Μέσι φίλε...”, ο Ερνέστο όχι. Υπέροχος, αυθεντικός Βαλβέρδε. Ολοι γύρω του, οικογένεια, συνεργάτες, φίλοι, γνωστοί, έχουν τρελαθεί, ο Ερνεστο σκέφτεται ότι αυτή η δουλειά είναι τόσο απαιτητική που θα στερηθεί πολλά από την προσωπική ζωή του και κυρίως το να βγαίνει βόλτα με την φωτογραφική μηχανή του χωρίς να τον αναγνωρίζουν οι πάντες. Βεβαίως περιμένει πως και πως να την κάνει την δουλειά γιατί την λατρεύει. Για πρώτη φορά ο Ερνέστο όχι μόνο έχει προετοιμαστεί, αλλά φαίνεται πως έχει εντοπίσει και τα πράγματα που θέλει να αλλάξει και να βελτιώσει.
Οτι θυμάστε από Μπάρτσα του Πεπ και του Λουίς Ενρίκε, αλλά μόνο σε μία εκδοσή της με μικρές παραλλαγές. Ο Ερνέστο ως γνήσιος “απόστολος” του ποδοσφαίρου του Κρόιφ θα παίξει 4-3-3. Τέλος! Οι τρεις στην άμυνα και οι υπόλοιπες καινοτομίες ή και... τρέλες που εμφανίστηκαν στην Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια δεν θα εμφανιστούν. Μέχρι και μεταγραφικές προτιμήσεις έχει ο Ερνέστο και αυτό είναι μεγάλη υπέρβαση για αυτόν. “Ενα δεξί μπακ, είναι πολύ καλή περίπτωση ο Μπεγερίν της Αρσεναλ...” είπε και συμπλήρωσε “και ένα κεντρικό χαφ που να μπορεί υπό συνθήκες να παίξει και στις τρεις θέσεις του άξονα. Ο Αντερ Ερέρα είναι μία τέτοια περίπτωση...”!
Ο Αρντά Τουράν, ο Ματιέ, ο Βιδάλ είναι κάποιοι από αυτούς που θα κάνουν χώρο για να έρθουν οι επόμενοι. Ποιοι θα είναι αυτοί θα το ξέρουμε σε μερικές εβδομάδες. Ο Ερνέστο προς το παρόν προετοιμάζεται για την παρουσίαση του την ερχόμενη Πέμπτη. Φυσάει και ξεφυσάει μπροστά από τον καθρέπτη του στην σκέψη ότι πλέον όλα τα βλέμματα είναι επάνω του, θα κοιτούν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο πίνει τον νερό...
Από την άλλη έχει μία μεγάλη... προίκα. Ολοι τον λατρεύουν ή τον σέβονται. Εδώ στην Ελλάδα όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο. Οι φίλοι τον λατρεύουν και οι αντίπαλοι τον σέβονται απεριόριστα. Αυτός είναι ο Βαλβέρδε και στην Ισπανία. Στο Μπιλμπάο τον λατρεύουν, σε όλη την Ισπανία τον σέβονται. Ενας κύριος του ποδοσφαίρου, μία σπουδαία προσωπικότητα, με ιδανικό προφίλ για το job description που θέτει τα τελευταία χρόνια η Μπάρτσα για τον προπονητή της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στα γκάλοπ μεταξύ των φίλων της Μπάρτσα έρχονταν πάντα πρώτος στις προτιμήσεις τους.
Το σκέφτομαι τώρα που τελειώνω αυτό το κείμενο. Και πραγματικά νιώθω υπέροχα που ένας άνθρωπος που ξέρω από πρώτο χέρι πόσο σπουδαίος και καταπληκτικός είναι, κάθεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Δεν νομίζω ότι ήταν το όνειρο της ζωής του, εύχομαι να αποδειχτεί τέτοιο. Οπως του εύχομαι να βρίσκει πάντα τον χρόνο να παίζει την κιθάρα του, με τον κολλητό του και διάσημο μουσικό στην Ισπανία Ρούπερ Ορντορίκα και φυσικά να κάνει ξέγνοιαστος τις βόλτες του με την φωτογραφική μηχανή ανά χείρας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.