Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω!

Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω!

Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ήττα της ΑΕΚ και προσπαθεί να καταλάβει γιατί ΟΛΟΙ «έλειπαν» από το ΟΑΚΑ, ενώ γράφει και για Λεωφόρο

Στο... ποδοσφαιρικό λεξικό και δίπλα στην έννοια και «μετάφραση» του όρου «ιδανικοί αυτόχειρες» θα πρέπει δεδομένα να μπει η ΑΕΚ και στην προκειμένη περίπτωση ο Μανόλο Χιμένεθ, οι συνεργάτες του και οι ποδοσφαιριστές... Δεδομένο αυτό και αποδείχτηκε (για άλλη μια φορά) στο ματς με τον Πανιώνιο για τα πλέι οφ τα οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη μαύρη εκείνη ημέρα που αποφάσισαν να μας τα βάλουν στην ελληνική ποδοσφαιρική ζωή. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα αυτή η ομάδα σε οδηγεί από το μπράβο και την ικανοποίηση, στο... ανάθεμα και την απόλυτη απογοήτευση...

Όσο άριστα διαχειρίστηκε ο Σεβιγιάνος τεχνικός και οι συνεργάτες του σε συνεργασία με τους ποδοσφαιριστές την εβδομάδα που ακολούθησε από τον χαμένο τελικό, τόσο άσχημα και παντοιοτρόπως αδιάβαστοι εμφανίστηκαν απέναντι στους «κυανέρυθρους». Κι αυτό είναι που αφενός πρέπει να μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό και αφετέρου να κάνουν όλοι τα πάντα για να μην επαναληφθεί αυτό το πράγμα (δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω κάπως αλλιώς).

Ο Πανιώνιος έπαιξε όπως ΟΛΗ η Ελλάδα περίμενε. Τακτικά σωστός ανασταλτικά, με προτεραιότητα να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να κάνει το παιχνίδι της και να μπλοκάρει κάθε διάδρομο είτε για κάθετο παιχνίδι είτε για προσπάθεια ανάπτυξης από τα άκρα και περίμενε να χτυπήσει στην κόντρα. Συγνώμη αλλά θαρρώ ως δεδομένο κι απόλυτα προβλέψιμο τον τρόπο που στήθηκε, αγωνίστηκε και τελικά κέρδισε το ματς ο Πανιώνιος. Διότι όλα τα παιχνίδια που έχει καταφέρει να πάρει το έχει κάνει στο μεγαλύτερο -συντριπτικό- ποσοστό με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα οι ήττες του προκλήθηκαν από μικρότερες ομάδες όταν υποχρεώθηκε η ομάδα της Νέας Σμύρνης να παίξει εκείνη ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Μη παρεξηγηθώ: πολύ καλά το έκανε ο Πανιώνιος. Έπαιξε άριστα το παιχνίδι του, ευτύχησε να σκοράρει γρήγορα και να πάρει δίκαια τη νίκη απέναντι στην ΑΕΚ. Το ανθρώπινο λάθος φαίνεται σε περιπτώσεις όπως στη φάση του 55ου λεπτού όπου ο Πέκχαρτ δεν είναι οφσάιντ και υπάρχει έπειτα πέναλτι σε βάρος του, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη φάση, αντίθετα και εγώ στο live είπα ότι ο Τσέχος είναι εκτεθειμένος βλέποντας το κορμί. Θα ήταν αστείο έως εκτός τόπου και χρόνου να υποστηρίξει κανείς ότι ήταν άδικη η ήττα της ΑΕΚ γι' αυτή τη φάση και θα ήταν εγκληματικό και για την ίδια την Ένωση.

Η αλήθεια είναι πως ΟΛΟΙ στην ΑΕΚ ήταν εκτός ΟΑΚΑ σ' αυτό το ματς. Από τον Χιμένεθ και τους ποδοσφαιριστές έως τον ίδιο τον κόσμο που απουσίαζε αν και υπήρχε η δικαιολογία της απεργίας αφού δεν υπήρχε καν τρένο για να μπορέσει η μεγάλη μάζα που φτάνει στο γήπεδο με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει το γήπεδο στο Μαρούσι. Ωστόσο θαρρώ πως (σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' όλα τα άλλα) και αυτό -η απουσία του κόσμου- έπαιξε ρόλο στο να επηρεαστεί η ομάδα και να μην... ξυπνήσει ποτέ!

Η προσέγγιση του ματς με την 11άδα που επέλεξε ο Σεβιγιάνος τεχνικός ήταν αποδεδειγμένα λανθασμένη προτού καν αρχίσει το ματς. Ευτυχώς τα έχουμε ξαναγράψει οπότε δεν θα συνιστά το κλασικό: όλοι έκριναν εκ του αποτελέσματος. Διότι το... έργο (εφιάλτης) να παίζει με τρία χαφ και τα δυο να είναι οι Γιόχανσον και Αϊντάρεβιτς είναι κάτι που έχουμε σημειώσει κατ' επανάληψη πως δεν είναι λειτουργικό. Να το γράψουμε άλλη μία όμως: οι δυο Σουηδοί απαγορεύεται να παίζουν μαζί στον άξονα. Τον μετατρέπουν σε αργό έως σημαντικά προβληματικό, προβλέψιμο και δυσλειτουργικό! Τόσο απλά...

Σ' αυτή τη λάθος επιλογή προσθέστε τη δύναμη του αντιπάλου. Οι Κόρμπος και Σιώπης είναι γρήγοροι, παίζουν κυρίως με τη ταχύτητα στο σώμα και τη σκέψη, εξοντώνουν με αυτά τα στοιχεία τα... βαριά κορμιά που βρίσκουν απέναντί τους και τους θέτουν εκτός ματς. Με ελεύθερο και τον Μασούντ που επίσης σε ταχύτητα (αλλά και τεχνική) δεν τον... πλησιάζουν καν Γιόχανσον – Αϊντάρεβιτς, ο Πανιώνιος είχε ότι ακριβώς χρειαζόταν για να παίξει στην κόντρα επίθεση με ταχύτητα και χωρίς να χρειαστεί να είναι επιπόλαιες οι επιλογές τους στο κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης.

Οι ταχύτατες αντιδράσεις των παικτών στον άξονα και η άριστη αμυντική τακτική του Πανιώνιου υποχρέωνε τους παίκτες στον άξονα να παίζουν συνέχεια την μπάλα προς τα πίσω... Ότι πιο τραγικό στο ποδόσφαιρο αφού καταδεικνύει ανικανότητα στην εφαρμογή του αρχικού πλάνου της επιθετικής λειτουργίας και ταυτόχρονα πως δεν υφίσταται στο ίδιο κομμάτι: plan B... Το γεγονός ότι σωστά ο Χιμένεθ είπε πως ήξερε και είχε πει στους παίκτες του πώς θα παίξει ο αντίπαλος τον εκθέτει στον καταρτισμό της ενδεκάδας και ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι δεν ήταν κατάλληλα ο ίδιος διαβασμένος.

Το λάθος που έκανε ο Μανόλο Χιμένεθ το αντιλήφθηκε πολύ νωρίς. Θα μπορούσε λοιπόν να το αλλάξει από το 30' αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν θα έφερνε καλά αποτελέσματα στα αποδυτήρια. Γι' αυτό οι αλλαγές έγιναν στο 46' και με αρκετό χρόνο για να υπάρξει προσπάθεια – επιχείρηση ανατροπής... Οι φάσεις υπήρξαν, όχι μαζικές και τέτοιες που σου έδιναν την εντύπωση ότι θα γυρίσει το ματς, αλλά καταλάβαινες ότι τουλάχιστον ένα γκολ θα το βρει η ΑΕΚ, γιατί με την εικόνα της στο δεύτερο 45λεπτο το άξιζε για να είμαστε τίμιοι.

Όμως η κεφαλιά του Βράνιες πέρασε ελάχιστα άουτ. Η ανεπανάληπτη ευκαιρία του Σιμόες στο κόρνερ και στο... ριμπάουντ του (κλώτσησε την μπάλα από το ύψος της μικρής περιοχής άουτ, μιλάμε για κάκιστο τελείωμα) έστειλε την μπάλα ψηλά, ψηλά άουτ, το άριστο γύρισμα και πάλι του Πορτογάλου μέσου που κατευθυνόταν η μπάλα στους αμαρκάριστους στο ύψος του πέναλτι Αραούχο και Χριστοδουλόπουλο βρήκε στον αντίπαλο και κατέληξε στο δοκάρι! Υπήρξε και η κεφαλιά του Αλμέιδα στη σέντρα του Γκάλο αλλά και η σούπερ επέμβαση του αντίπαλου γκολκίπερ στη σουτάρα του τελευταίου. Πέντε στιγμές στο (σχετικά και συγκριτικά με το πρώτο 45λεπτο) καλύτερο δεδομένα δεύτερο ημίχρονο της ΑΕΚ... Στο ποδόσφαιρο όμως παίζει μπάλα και η τύχη...

Και τώρα: φτου κι απ' την αρχή! Η ΑΕΚ πρέπει να κερδίσει (ανεξάρτητα τι θα κάνουν οι αντίπαλοί της) όλα τα παιχνίδια της προκειμένου να εξαρτάται ΜΟΝΟ από τα δικά της αποτελέσματα. Αν την κρίνουμε με την εικόνα της στην Τούμπα είναι πιθανό το σενάριο. Αν όμως το κάνουμε μετά το ματς με τον Πανιώνιο προφανώς και είναι απίθανο! Θαρρώ όμως πως το... έγκλημα της ενδεκάδας αυτής δεν θα το ξαναδούμε... Όπως και να 'χει να γίνει σωστό αγωνιστικός σχεδιασμός, να βρεθούν τέσσερις παίκτες (ειδικά στα άκρα της επίθεσης) που θα κάνουν τη διαφορά δεδομένα και να μη ξανασήσουμε αυτό το: ένα βήμα μπρος και δυο πίσω αγωνιστικά και στην ουσία, στο αποτέλεσμα!

Υγ: Φάουλ ρε παίδες, φάουλ για όνομα του Θεού υπάρχει κι αυτό στο ποδόσφαιρο! Δεν γίνεται (σωστά το είπε ο Μανόλο ότι το γκολ του Πανιωνίου προήλθε από δικό μας κερδισμένο κόρνερ και είναι τεράστιο πρόβλημα αυτό) να διανύουν τόσα μέτρα οι αντίπαλοι σε κόντρα επίθεση και να μην γίνεται εύκολα ένα φάουλ. Δεν μπορώ να το καταλάβω και έχει ξαναγίνει γι' αυτό είναι εγκληματικό... Όπως και η αντίδραση του Γκάλο είναι κάκιστη που αφήνει τον Γεσίλ να τελειώσει τη φάση και δεν πέφτει πάνω του έστω να του κάνει φάουλ, αλλά και ο Μπάρκας δεν έδειξε να μπορεί να ελέγχει ένα σχετικά καλό σουτ αλλά δεδομένα αντιμετωπίσιμο για έναν τερματοφύλακα που είναι σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Ωστόσο φάουλ ρε παίδες, υπάρχει κι αυτό!

Υγ2: Θαρρώ πως πλέον το εμπέδωσαν όλοι. Χωρίς τον Γαλανόπουλο δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων και σε κανένα ματς να βλέπουμε το 4-3-3. Ο νεαρός σούπερ χαφ της ΑΕΚ είναι ο ορισμός του ικανού και του box to box μέσου που τα τρεξίματά του και η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια καλύπτει και τα όποια κενά στην ταχύτητα που έχουν οι Αϊντάρεβιτς και Γιόχανσον. Από την άλλη για τον Μάνταλο μη τα ξαναγράφω. Λείπει όποτε δεν παίζει και λείπει πολύ, πάρα πολύ. Διότι συνιστά έναν μεσοεπιθετικό που τρέχει πολύ την μπάλα, κάνει σωστή τακτικά πίεση στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου και έχει είτε το γκολ είτε την ασίστ. Ακόμη και στην κακή του μέρα θα 'χει έστω δυο – τρεις ενέργειες θετικές σε αντίθεση με τους Πατίτο και Βάργκας που στις... μαύρες του δεν πρόκειται να πάρεις ούτε μισό θετικό...

Υγ3: Στο ματς που ακολούθησε για τα πλέι οφ είδαμε όλοι ένα έργο που έχουμε ξαναδεί. Ο Παναθηναϊκός έπεσε θύμα ενός που απλά μιμήθηκε τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο, έκανε εγκληματικό λάθος και θα το πληρώσει να είστε σίγουροι, θα ταυτοποιηθεί και αυτός, θα βρεθεί πολύ γρήγορα. Την ίδια ώρα βέβαια δεν θα την πληρώσουν οι ηθικοί αυτουργοί: ΠΟΤΕ. Κι αφήνω τις διοικήσεις και τους γιους των μπαμπάδων που συνεχίζουν να προκαλούν μέσω social media και να προάγουν τη βία σε κάθε ευκαιρία (με τη στήριξη, συμπάθεια και συμπαράσταση των υποτιθέμενων συναδέλφων μας που πλέον δεν ξέρω αν γράφουν και το όνομά τους μόνοι τους και είναι ΠΑΟΚ προφανώς διότι τους αρέσει να κάνουν συνέχεια το άσπρο – μαύρο, τόσο απλό, γι' αυτό είναι ΠΑΟΚ). Όμως είναι δυνατόν να προάγεται η βία από τους ίδιους αθλητές των δυο ομάδων και να μη τιμωρούνται παραδειγματικά ΟΛΟΙ τους και πρωτίστως τα ίδια τα club για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων τους; Αφαίρεση βαθμών πρέπει να σηκώνει η βία που προκαλείται και προέρχεται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές – ποδοσφαιριστές. Και η διαιτητάρα ο Κομίνης; Αυτός ο τύπος; Λάθος κόκκινη στον Βλαχοδήμο, αφήνει στο ματς τον Ενρίκε που τον... απέβαλλε ακόμη και ο Ίβιτς, για να βγάλει εκτός τον Ουάρντα χωρίς λόγο. Και μετά τι έκανε; Στη φάση της σύρραξης των ποδοσφαιριστών ποιους απέβαλλε μετά; Τον Σακχόφ λέει και τον Κουλιμπαλί. Αυτό και τέλος! Ξύλο ο Μπεργκ με τον Κρέσπο από μία κίτρινη (χαχαχαχαχα), ξύλο ο Κίτσιου με τον Χουλτ και ούτε καν κίτρινη. Το βίντεο πρέπει να χρησιμοποιηθεί και να τιμωρηθούν ΟΛΟΙ τους και οι ομάδες με αφαίρεση βαθμών για τους... παλικαράδες τους! Δεν ισχύει εκτός Ελλάδας κάτι τέτοιο θα μου πείτε; Ναι αλλά ισχύει η τιμωρία όλων όσων συμμετείχαν στα επεισόδια τουλάχιστον...

Υγ4: Κάθε ματς και με δικαιώνει ο Βλάνταν Ίβιτς. Μα τι γίνεται ρε παιδί μου; Εννοείται πως πρέπει να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός και παραδειγματικά για όσα έκανε ένας ροφός, αλλά ρε Βλάντο εσύ που έχεις κάνει τα χειρότερα σε ματς, έχεις πετάξει μπουκάλι σε οπαδούς στο Φάληρο (θαρρώ) και που στο ξύλο που έφαγαν παίκτες της ΑΕΚ (έπαιζε ξύλο ο Λαγός με οπαδούς του ΠΑΟΚ για να μπει στα αποδυτήρια) και πήγαν να κάψουν τον Σάχα το 2011, μαζί με τους υπόλοιπους παρακαλούσες να βγουν οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης στο χορτάρι για να μη καταστραφεί ο ΠΑΟΚ. Κι έτσι έγινε γιατί έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν μπορεί ένα κουτάκι που έριξε ένας ροφός, απαράδεκτος και βλάκας, να κρίνει ένα ποδοσφαιρικό ματς στα χαρτιά. Δεν θα έπρεπε να το θέλουν στον ΠΑΟΚ όταν οι ίδιοι δεν θέλουν να συμβαίνει στην ομάδα τους. Αλλά τέτοια απογοήτευση από την εξέλιξη ανθρώπου δεν το περίμενα. Και όσο καλός τεχνικός εξελιχθεί δεν μπορεί πλέον να έχει καμία θέση εργασίας ΠΟΤΕ σε άλλο πάγκο πλην του ΠΑΟΚ, ή μικρομεσαίων ομάδων στην Ελλάδα. Μα δεν σκέφτεται καν το μέλλον του;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...