Η ευκαιρία της ΑΕΚ!

Η ευκαιρία της ΑΕΚ!

Η ευκαιρία της ΑΕΚ!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την προοπτική της Ενωσης με πρωτιά στα πλέι οφ, παρουσιάζει τους πιθανούς αντιπάλους στο Τσάμπιονς Λιγκ και εξηγεί γιατί η 187η(!) στην κατάταξη της UEFA ΑΕΚ, ίσως βρει σανίδα σωτηρίας...
Η νίκη της ΑΕΚ στην Τούμπα δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η Ενωση να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρωτιά στα ελληνικά πλέι οφ. Για όσους δεν το θυμούνται η ΑΕΚ δεν τα έχει καταφέρει ποτέ σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα. Βεβαίως υπάρχει ακόμη δρόμος, αλλά με δεδομένο ότι η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη από την έδρα του φαβορί πριν την έναρξη της διαδικασίας και ο Παναθηναϊκός είχε απώλεια βαθμών στη Νέα Σμύρνη, η πρώτη στη βαθμολογία ΑΕΚ έχει προβάδισμα.
Αυτή η πρωτιά αν έρθει θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού η Ενωση βρίσκεται δεδομένα στην πιο δύσκολη θέση από όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες (το λεγόμενο big 4) στην Ευρώπη, αφού στην ειδική βαθμολογία της UEFA είναι 187η!. Με την δυσάρεστη περιπέτεια της Γ' και της Β' Εθνικής, η ΑΕΚ έχει μείνει αδιανόητα πίσω κι' αν δεν μπει κάποια στιγμή σε έναν όμιλο, η κατάσταση θα παραμένει ίδια, με πολύ δύσκολες κληρώσεις στα προκριματικά που θα της κάνουν την ζωή δύσκολη κάθε καλοκαίρι, αφού δεν είναι μόνο το πρεστίζ αλλά και η έλλειψη σημαντικών εσόδων, όσο δεν καταφέρνει να παίξει σε έναν όμιλο.
Η ΑΕΚ έχει μόλις 5.700 βαθμούς και θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη από την θέση 187(!), θέση από την οποία θα ξεκινούσε και η Ξάνθη ή ο ΠΑΣ αν είχαν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για να καταλάβατε είναι πολύ πιο κάτω και από την Γουίγκαν που παίζει στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πολύ πιο κάτω από ομάδες όπως η Τσερνομόρετς, η Σερίφ ακόμη και η Αρόουκα, η οποία έχει παίξει μία φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη...
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σχεδόν σε όλους τους προκριματικούς γύρους η ΑΕΚ θα έχει δύσκολες κληρώσεις όχι μόνο το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά όλα τα ερχόμενα καλοκαίρια όσο δεν θα κάνει μία πορεία σε έναν ευρωπαϊκό όμιλο ώστε να μαζέψει βαθμούς και να βελτιώσει την θέση της.
Ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα η ΑΕΚ είναι καταποντισμένη, όχι μόνο σε σχέση με τον Ολυμπιακό που θα ξεκινήσει από τη 28η θέση την επόμενη σεζόν με 53.700 και τον ΠΑΟΚ (51ος με 32.700 βαθμούς), αλλά και σε σχέση με τον Παναθηναϊκό, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο!
Γιατί το αναφέρω αυτό; Για να δείξω ότι για την ΑΕΚ είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας τα ελληνικά πλέι οφ και η πρωτιά τους. Ο ΠΑΟΚ με δεδομένη την κατάκτηση του Κυπέλλου αν δεν βγει πρώτος θα παίξει πλέι οφ Europa League και θα είναι δεδομένα ισχυρός! Αρα ανοιχτός ο δρόμος για να παίξει ομίλους Europa, αφού αντίπαλος θα είναι κάποια ομάδα τύπου Ντινάμο Τυφλίδας. Η ΑΕΚ αντιθέτως ασφαλώς αδύναμη και άρα αντίπαλος επιπέδου Σεντ Ετιέν. Και για την ΑΕΚ δεν θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Και ισχυρός αντίπαλος και μία και έξω... Αντιθέτως αν είναι πρώτη στα πλέι οφ τουλάχιστον θα έχει δύο ευκαιρίες να τα καταφέρει.
Την προοπτική να φτάσει μία ελληνική ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, από αυτό το μονοπάτι, την θεωρώ σχεδόν αδύνατη, όποιος κι' αν είναι ο πρώτος των ελληνικών πλέι οφ. Διότι ακόμη κι' αν περάσουν τον πρώτο προκριματικό γύρο και παίξουν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε ο ΠΑΟΚ, είτε η ΑΕΚ, είτε ο Παναθηναϊκός, τα πράγματα εκεί θα είναι σχεδόν ακατόρθωτα... Σεβίλλη σίγουρα, Νάπολι και Λίβερπουλ εκτός εξαιρετικού απρόοπτου είναι οι τρεις από τους πέντε πιθανούς αντιπάλους. Και ακολουθούν και Ντόρτμουντ ή Χοφενχάιμ και ο φιναλίστ του φετινού Europa, Αγιαξ! Ας μην το συζητάμε καλύτερα αυτό το τρελό σενάριο. Μακάρι να γίνει το θαύμα, αλλά για τέτοιο θα πρόκειται.
Η πρόκριση όμως από τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι σαφώς διαφορετική ιστορία. Είτε η ΑΕΚ, είτε ο ΠΑΟΚ, είτε ο Παναθηναϊκός, είτε ο Πανιώνιος (ποτέ δεν ξέρεις), αν τερματίσουν πρώτοι στα ελληνικά πλέι οφ θα αντιμετωπίσουν στα τέλη Ιουλίου στον Γ' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ μία από τις πέντε δευτεραθλήτριες ομάδες της Ουκρανίας, Ολλανδίας, Ρωσίας, Τσεχίας, Βελγίου. Με τα ως τώρα δεδομένα οι σίγουρες είναι η Ντινάμο Κιέβου και ο Αγιαξ από Ουκρανία και Ολλανδία. Από την Ρωσία θα είναι είτε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είτε η Ζενίτ, από την Τσεχία εκτός απρόοπτου η Βικτόρια Πλζεν και από το Βέλγιο η Μπριζ ή η Αντερλεχτ.
Πολύ δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Με την Πλζεν θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ελληνική ομάδα έχει 50% πιθανότητες, ενώ και η Μπριζ ναι μεν θα είναι φαβορί, αλλά παίζεται. Ας πούμε 60-40 για τους Βέλγους. Και με τις άλλες τρεις πιθανότητες του τύπου 10ή 20% ασφαλώς και υπάρχουν. Αυτό εκεί το ζευγάρωμα είναι το κλειδί του... παραδείσου για την ελληνική ομάδα και κυρίως για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Και λέω κυρίως για αυτές τις δύο, γιατί ο ΠΑΟΚ ακόμη κι' αν αποκλειστεί θα έχει μία ακόμη ευκαιρία με “εύκολο” αντίπαλο όντας ισχυρός στα πλέι οφ του Europa. Οι άλλοι δύο όμως αν αποκλειστούν θα έχουν μπροστά τους ένα βουνό στα πλέι οφ του Europa.
Οτι ισχύει για την ΑΕΚ ασφαλώς ισχύει και για τον Παναθηναϊκό, αλλά οι “πράσινοι” έχουν πάρα πολύ μικρό ρόστερ (οριστικά εκτός για όλα τα ματς Λουντ, Βιγιαφάνες) και έξι ματς σε 18 ημέρες με 10 παίκτες δεν βγαίνουν. Παρά ταύτα και για αυτόν, όποιες κι' αν είναι οι συνθήκες θα πρέπει να το παλέψει μέχρι τέλους. Διότι τυχόν πρόκριση από τον γ' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, σημαίνει χοντρικά τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ έσοδα από την συμμετοχή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και τους ομίλους του Europa League. Ποσό που είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα που θα έχουν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός απ' όλες τις υπόλοιπες πηγές εσόδων τους.
Για την ΑΕΚ δε, είναι και θέμα πρεστίζ και φυσικά θέμα να επιστρέψει το club στο πραγματικά υψηλό επίπεδο. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι για τον φίλο της ΑΕΚ ένα ματς στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, εναντίον της Λίβερπουλ ή της Σεβίλλης. Πόσο θα ξανανιώσει ότι η ΑΕΚ επέστρεψε κι' ας συνοδευτεί από αποκλεισμό. Ενας αποκλεισμός που όμως θα οδηγεί στους ομίλους του Europa League και άρα ποδόσφαιρο στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι τα Χρστούγεννα. Για την ΑΕΚ της φοβερής περιπέτειας των τελευταίων ετών, για την ΑΕΚ που έχει να παίξει ακριβώς 10 χρόνια προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, η πρωτιά στα πλέι οφ, δεν είναι απλώς μία μεγάλη πρόκληση, αλλά η μεγάλη ευκαιρία της. Κι' αν διαχειριστεί σωστά αυτό το μεγάλο “διπλό” στην Τούμπα, είναι το φαβορί για να τα καταφέρει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.