Ο… διάολος και ο αληθινός τίτλος του Ιβάν

Ο… διάολος και ο αληθινός τίτλος του Ιβάν

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης συγκρίνει τον ΠΑΟΚ του 2001 με τον σημερινό και καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι καλά κάνουν και ανησυχούν όσοι βλέπουν το «Δικέφαλο» να έχει δυναμώσει επικίνδυνα…

Γουέστ Μπρομ – Τσέλσι με επιστροφή, αν ο Αζάρ πετύχει το πρώτο γκολ (21+).

Άκρως ιδιαίτερη, δεν μπορείτε να πείτε, και άκρως συμβολική η 12η Μαΐου. Σαν σήμερα, λοιπόν, το 2001 «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του», ο ΠΑΟΚ συνέτριψε με 4-2 τον Ολυμπιακό στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Και τότε υπήρξε ένα γκολ (του Βασίλη Μπορμπόκη) από ελεγχόμενη θέση, αλλά ουδείς ασχολήθηκε. Ούτε οι ίδιοι οι «ερυθρόλευκοι» του Σωκράτη Κόκκαλη, που ήταν στο απόγειο της παντοκρατορίας του σ’ όλα τα επίπεδα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν ολοκάθαρη και πεντακάθαρη η επικράτηση των ασπρόμαυρων του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αφήστε που ο φορτωμένος, με δεκάδες εκατομμύρια χρέη, ΠΑΟΚ δεν έδειχνε ικανός, τότε, να απειλήσει την κυριαρχία του πρώην ΠΟΚ. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, ο «Δικέφαλος» εμφανίζει μια τεράστια δυναμική και χάρη, που έχει αρχίσει να ενοχλεί αφάνταστα ή τουλάχιστον να δείχνουν πολλοί να ενοχλούνται.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε έναν ακόμη «τίτλο»! Στις 12 Μαΐου του 2015 απαλλάχθηκε οριστικά από το βραχνά των χρεών, «καθάρισε» και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η μοναδική (ή μια από τις λίγες) ομάδα, που πλήρωσε το (πρωτογενές) χρέος προς το ελληνικό δημόσιο. Χάρη στον Ιβάν Σαββίδη.

Την ώρα που άλλες ομάδες φέσωσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο, μπήκαν και βγήκαν σε δεκάδες άρθρα, 44, 99, 106, 1006, άλλαξαν ΑΦΜ, ονομασία, τόπο κατοικίας και ούτω καθεξής, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκμεταλλευόμενη μια τροπολογία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για ΟΛΕΣ τις Ανώνυμες Εταιρείες και καμία ευνοϊκή-χαριστική ρύθμιση αποκλειστικά και μόνο για εκείνη.

Ο ιδιοκτήτης της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, εκείνο το πρωινό στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, ήπιε το πιο ακριβό τσάι αξίας 10,8 εκατομμυρίων ευρώ και στις δηλώσεις του είχε στείλει το μήνυμα για την αλλαγή πορείας του ΠΑΟΚ. Ελάχιστοι έδωσαν τότε σημασία στα λεγόμενα του. Αδιαφόρησαν, διασκέδασαν, γύρισαν την πλάτη, «έλα μωρέ ποιος ΠΑΟΚ», έλεγαν. Είναι οιι ίδιοι, που τώρα νοιώθουν να τους σώζουν τα φίδια, βλέποντας την εκτόξευση του «Δικεφάλου» προς την κορυφή. Δε θέλουν να το χωνέψουν. Γι’ αυτό και δεν έχουν επιτρέψει στον ΠΑΟΚτσή να το χαρεί όσο θα ήθελε… Έτσι είναι το «σύστημα». Όταν νιώθει να απειλείται κάνει τα πάντα για να μη διαλυθεί.

«Έλα μωρέ ένα κυπελλάκι πήρατε και νομίζετε ότι γίνατε μεγάλη ομάδα», λένε, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει, ότι οι προοπτικές είναι πολύ μεγαλύτερες και το ασπρόμαυρο μέλλον άκρως ευοίωνο. Που θα πάει, θα το συνηθίσουν…

Ο ΠΑΟΚ του 2001, που στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας σαν σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ του 2017, που στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό.

Τι είχε πει, τότε, ο Ιβάν Σαββίδης; Διαβάστε, θυμηθείτε και συγκρίνεται με όλα όσα έχουν συμβεί εδώ και δύο χρόνια:

«Έχουμε απελευθερώσει τον εαυτό μας απ’ αυτό το βάρος. Τώρα με προσοχή και περισυλλογή θα κάνουμε βήμα βήμα την αλλαγή συστήματος του ΠΑΟΚ, θα παρουσιάσουμε τη νέα στρατηγική και θα προχωρήσουμε μπροστά. Εχουμε μπροστά μας μεγάλες υποθέσεις και είμαι ικανοποιημένος που μπορώ να υλοποιήσω τις σκέψεις μου. Ήταν θέμα αρχής για εμένα. Θα μπορούσαμε να πέσουμε κατηγορία και να μην πληρώσουμε τίποτα. Αυτή θα ήταν η οικονομικά πιο συμφέρουσα λύση, και θα έπαιρνε σχεδόν τον ίδιο χρόνο, αλλά δεν ήθελα σε καμία περίπτωση στην ιστορία του ΠΑΟΚ να υπάρχει μαύρη κηλίδα. Και πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια της δικής μου παρουσίας στην ομάδα. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει τα πάντα, ότι χρωστάει».

Και επίσης ότι:

«Θέλω με κάθε σιγουριά να βεβαιώσω ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι μεγάλη ομάδα. Εγώ δεν βλέπω τον ΠΑΟΚ απλά σαν ΠΑΕ. Εγώ αντιμετωπίζω τον ΠΑΟΚ στο σύνολο του. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα στηρίζουμε όλα τα τμήματα και το μπάσκετ και το βόλεϊ και το χάντμπολ και όλα όσα αφορούν την έννοια του ΠΑΟΚ θα προσπαθήσουμε να τα στηρίζουμε. Στρατηγικός στόχος είναι να μπει στην 20άδα των καλύτερων ευρωπαϊκών κλαμπ. Δεν ξέρω ακόμη πως θα το πετύχουμε, αλλά είμαι άνθρωπος του μάξιμουμ..».

Ο Ιβάν Σαββίδης, προφανώς είναι απ’ τους ανθρώπους, οι οποίοι κρατούν τις υποσχέσεις τους και τηρούν τα λόγια τους. Αυτό αρχίζουν σιγά σιγά να το αντιλαμβάνονται και οι τελευταίοι, άνθρωποι που έφτασαν στο σημείο να τον χλευάζουν και να αμφισβητούν την οικονομική επιφάνεια του.

Και κάτι τελευταίο. Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του τα πλέι οφ και τον στόχο της πρωτιάς, που θα τον οδηγήσει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον Βλάνταν Ίβιτς και τους ποδοσφαιριστές του είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουν απαντήσεις μέσα στο γήπεδο απέναντι σε όσους αμφισβήτησαν την πανάξια κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο αγώνας της πρεμιέρας κόντρα στην ΑΕΚ είναι ιδιαίτερος και για πολλούς λόγους σημαντικός για την ομάδα και τον κόσμο, που βλέπει, νιώθει, εισπράττει καθημερινά μια λυσσαλέα και πολυποίκιλη επίθεση εναντίον του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη. Σ’ όλα τα επίπεδα. Αθλητικά, επιχειρηματικά, πολιτικά…

Θα δανειστώ δύο κουβέντες από έναν πολύ καλό φίλο, μορφή επί δεκαετίας της ασπρόμαυρης κερκίδας στα δύσκολα και πέτρινα χρόνια, του Χρήστου του Παπανικολάου, ο οποίος ξέρει από ΠΑΟΚ, όσοι λίγοι, ξέρει από Ελλάδα κι από κρίση, αναγκασμένος να φύγει μετανάστης στη Γερμανία. Έγραψε, λοιπόν, ο Χρήστος στο Facebook:

«ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΤΟ SOLD OUT! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!!!

Βλέπεις ανθρώπους στην Ελλάδα να χάνουν τα σπίτια τους! Άλλους να αυτοκτονούν ,άλλους να υποφέρουν και δε βλέπεις μια δυναμική διαδήλωση!

Τόλμα να πειράξεις τον ΠΑΟΚ! ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ!!!

Όποιος θέλει να προκαλέσει την τύχη του, ας το κάνει! Ιδού η Ρόδος, Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.