«Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να παίξει στη Μάντσεστερ Σίτι»

«Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να παίξει στη Μάντσεστερ Σίτι»

bet365

Απολαυστικός ο θρυλικός Γκάρι Όουεν στο gazzetta.gr διηγείται ιστορίες για τις δύο μεγάλες του αγάπες. Τον Πανιώνιο και την Μάντσεστερ Σίτι. «Πήρα λάθος αεροπλάνο και αντί για την Μπαρτσελόνα βρέθηκα στον Πανιώνιο». Τι λέει για Γκουαρδιόλα, Μουρίνιο, Κομπανί, Μασούντ, το γκολ που εντυπωσίασε τον Κλαφ, γιατί δεν έπαιξε στην Εθνική Αγγλίας, αλλά και γιατί κριτικάρει τον Ζοζέ Μουρίνιο.

Από τη Μάντσεστερ Σίτι στον Πανιώνιο. Ο θρύλος των «πολιτών», Γκάρι Όουεν με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα προκειμένου να τιμηθεί από τους «κυανέρυθρους» μιλάει στο gazzetta.gr για τις δύο μεγάλες του ποδοσφαιρικές αγάπες.

Ο παλαίμαχος Άγγλος άσος μπορεί να αγωνίστηκε για μια μόλις σεζόν με τα χρώματα του Πανιωνίου (1986/87) ωστόσο μεγαλούργησε πραγματοποιώντας αξέχαστες εμφανίσεις τις οποίες αναπολούν ακόμη και σήμερα στην Πλατεία.

Ο Γκάρι Όουεν, ο οποίος φημίζονταν για την άψογη τεχνική του κατάρτιση, τα αριστοτεχνικά φάουλ που εκτελούσε, αλλά και το πάθος του δίνει ρεσιτάλ με τις ατάκες που εκτοξεύει για τον Πανιώνιο δείχνοντας να διατηρεί αναλλοίωτες στη μνήμη μου λεπτομέρειες από την εν Ελλάδι καριέρα του.

Ο άλλοτε σταρ της Σίτι και της Γουέστ Μπρομ σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση εξηγεί γιατί δεν έπαιξε στην Εθνική Αγγλίας, αναφέρεται στο φάουλ όπου έστειλε τον αντίπαλο γκολκίπερ στη λάθος γωνία εντυπωσιάζοντας τον Μπράιαν Κλαφ, ενώ δίνει ρεσιτάλ μιλώντας για τον Πανιώνιο του τότε, αλλά και του σήμερα!

Ο Όουεν, επίσης αναφέρεται στη δουλειά του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι, αποθεώνει τον Νταβίδ Σίλβα, ασκεί κριτική στον Μουρίνιο, ενώ δίχως χρονοτριβεί παραθέτει όλους τους συμπαίκτες που είχε στον Πανιώνιο.

Ο Όουεν μόνο τυχαίος ποδοσφαιριστής δεν ήταν και η απόκτηση του από τον Πανιώνιο την δεκαετία του '80 είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση στον ελληνικό Τύπο. Είναι χαρακτηριστικό πως αγωνίστηκε 22 φορές με την Εθνική Ελπίδων της Αγγλίας, όντας ένας από τους ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές. Εντούτοις, δεν έπαιξε ποτέ στην Α΄ ομάδα της Αγγλίας. Περιορίστησε σε 7 παρουσίες στη Β΄ ομάδα των «λιονταριών».

Η ποδοσφαιρική του καριέρα άρχισε στην Μάντσεστερ Σίτι, όπου έγινε επαγγελματίας το 1975. Έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Γουλβς το Μάρτιο του 1976 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Το ίδιο έτος κέρδισε με τη Σίτι το Λιγκ Καπ Αγγλίας. Πέτυχε το πρώτο του γκολ τον Οκτώβριο του 1976 εναντίον της Γουέστ Χαμ.

Το 1979 μεταγράφηκε στην Γουέστ Μπρομ έναντι 450.000 λιρών, μολονότι ήταν ο αγαπημένος της εξέδρας στους «Πολίτες». Στη Γουέστ Μπρομ φορούσε το νούμερο 10 αναλαμβάνοντας τις στημένες φάσεις. Έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα τραυματισμών συνέχισε το 1986 την καριέρα του στον Πανιώνιο, όπου σε 23 παιχνίδια πρωταθλήματος σημείωσε 5 γκολ κάποια εκ των οποία με απευθείας χτυπήματα φάουλ.

Οι «κυανέρυθροι» τερμάτισαν στην τέταρτη θέση εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο Κύπελλο Ελλάδος είχε εκπληκτική πορεία αποκλείοντας κατά σειρά την ΑΕΚ με γκολ του Όουεν, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά.

Ο Γκάρι Όουεν στα 58 του σχολιάζει τα ματς της Σίτι στην «Manchester Evening News» και στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Century FΜ», ενώ έχει αναλάβει πόστο και στους «Πολίτες».

- Έπαιξες για μόλις μια σεζόν στον Πανιώνιο, αλλά θυμάσαι σχεδόν τα πάντα. Τι σου λείπει από την καριέρα σου στην Ελλάδα;

«Η φιλίες που έκανα και το καλωσόρισμα που δέχθηκα από τους ανθρώπους του Πανιωνίου και τους συμπαίκτες μου ήταν κάτι το εκπληκτικό. Όλοι με υποδέχθηκαν με σεβασμό. Όταν ήρθα στην Αθήνα δεν ζούσα ως Άγγλος, αλλά ως Έλληνας. Θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη, όπου ο πρόεδρος μου ζήτησε να παίξω αφού αυτός με είχε φέρει στην ομάδα, αλλά όλοι οι παίκτες έκαναν απεργία.

Του είπα όχι και κατευθύνθηκα προς το μέρος που βρίσκονταν ο Εμβολιάδης με τον Μαυρίκη. Με χειροκρότησαν αφού κατάλαβαν πως είμαι μέλος της ομάδας. Υπήρχε φιλία μεταξύ μας. Με καλωσόρισε θερμά πρώτα ο σύλλογος, έπειτα οι παίκτες και στη συνέχεια οι οπαδοί. Ξέρω πως υπάρχουν ακόμη οπαδοί του Πανιωνίου που η ζωή τους εξαρτάται από την ομάδα και συνεχίζουν να τον λατρεύουν».

- Πιστεύεις πως ο Πανιώνιος είναι εφικτό να φτάσεις κάποια στιγμή μέχρι τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Τι γνωρίζεις για την τωρινή ομάδα;

«Κάθε χρονιά που ξεκινάει ο Πανιώνιος δεν έχει λεφτά. Αυτό συμβαίνει παντού όμως. Στην Αγγλία τα χρήματα έχουν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σίτι, Άρσεναλ και Τσέλσι, στη Γερμανία η Μπάγερν, στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός. Σε κάθε χώρα οι κορυφαίες ομάδες έχουν τα λεφτά και αγοράζουν τους καλύτερους παίκτες.

Ρεαλιστικά να μιλήσουμε δεν πιστεύω πως ο Πανιώνιος στο ξεκίνημα κάθε σεζόν πως στοχεύει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εάν ανατρέξουμε στην ιστορία θα δούμε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν έχει τον Αμπράμοβιτς, η τον Σεϊχη Μανσούρ, για να αλλάξει το πρόσωπο του Πανιωνίου, ή το στάδιο του. Η Σίτι άλλαξε το στάδιο, τα πάντα. Πλέον διαθέτει ίσως τις σπουδαιότερες προπονητικές εγκαταστάσεις του κόσμου. Ξόδεψαν 200 εκατ. λίρες για τις προπονητικές εγκαταστάσεις. Ο ρεαλιστικός στόχος για τον Πανιώνιο είναι να πάρει μέρος στα play-offs.

Να βγει δεύτερος δηλαδή ή και πέμπτος. Ρεαλιστικός είναι να νικήσεις μεμονωμένα τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ ή και την ΑΕΚ. Να το κάνεις σε όλα τα ματς; Δεν ξέρω. O Πανιώνιος πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν φέτος.

Δεν ξέρω πολλά για τους παίκτες, αν και κάθε εβδομάδα, παρακολουθώ τα αποτελέσματα, πως πάει η ομάδα, ποιος σκοράρει, ποιος παίζει και ποιος δεν παίζει, όπως για παράδειγμα ξεχωρίζω τον Ιρανό διεθνή Μασούντ, τον οποίο θεωρώ καλύτερο παίκτη της σεζόν για τον σύλλογο. Επίσης υπάρχουν θαυμάσιοι νέοι παίκτες οι οποίοι όμως πρέπει να πουληθούν για να μπουν λεφτά στα ταμεία της ομάδας. Αυτό συμβαίνει παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα. Στην Αγγλία είναι το ίδιο. Εκτός των άλλων η ομάδα έχει τα προβλήματα με τους Έλληνες διαιτητές. Ακόμη και όταν παρακολουθώ ματς στην Αγγλία πάντα τσεκάρω την εθνικότητα των ρέφερι για να δω αν είναι Έλληνες (γέλια)».

- Έχοντας μια σπουδαία καριέρα σε Μάντσεστερ Σίτι και Γουέστ Μπρομ πως βρέθηκες το 1986 στον Πανιώνιο;

«Ήταν να πάω στην Μπαρτσελόνα, αλλά πήρα λάθος κατεύθυνση και βρέθηκα στην Αθήνα. Αστειεύομαι. Έπαιζα αρκετά χρόνια στην Αγγλία και τότε ο συμπατριώτης μου, πρώην προπονητής της ΑΕΚ, Τζον Μπάρνγουελ μου είπε πως υπήρχε ενδιαφέρον για μένα από την Ελλάδα. Δεν ήξερα τον Πανιώνιο, αλλά ούτε καν την Αθήνα. Όταν ήρθα ήταν τόσο θερμό το καλωσόρισμα από τους ανθρώπους της ομάδας που με έκαναν να νιώσω πολύ άνετα, σε μία ξένη χώρα όπου μιλούσαν μία γλώσσα που δεν γνώριζα.

Ήταν μια πρόκληση για μένα την στιγμή που οι εφημερίδες έγραφαν πως πως έχω πήλινα πόδια. Μάλιστα μετά από λίγες εβδομάδες, ο Βέλγος προπονητής που είχαμε ο Ούρμπεν Μπραμς μου έλεγε πως δεν γίνεται να παίζω στον Πανιώνιο. Επέμενε πως ήμουν παίκτης για Παναθηναϊκό ή Ολυμπιακό. Ήμουν χαρούμενος όμως που αγωνίστηκα για τον Πανιώνιο, έστω για μια σεζόν και θεωρώ πως τον βοήθησα. Πέτυχα πολλά γκολ για τον σύλλογο και έπαιξα και εγώ ρόλο στο να κερδίσει την συμμετοχή του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Θα μπορούσα να μείνω περισσότερο, όμως ήρθε η πρόταση της Σέφιλντ Γουένσντει.

Έτσι είναι όμως η ζωή. Αυτό που με ενθουσιάζει είναι πως μετά από 30 χρόνια, όχι τρία χρόνια, αλλά επαναλαμβάνω 30 χρόνια, με θυμούνται ακόμα.

Είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να συναντήσω παλιούς φίλους και να παρακολουθήσω αγώνα του Πανιωνίου.

Με ρώτησαν αν θυμάμαι πέντε παίκτες, αλλά εγώ χωρίς προετοιμασία τους θυμάμαι όλους. Μανίκας, Μπέριος, Τσιαντάκης, Κουτρόπουλος, Γραβάνης, Μαραγκός, Λίμα, Καναράς, Αποσπόρης, Εμβολιάδης, Μαυρίκης. Η μνήμη μου για τον Πανιώνιο είναι απίστευτη. Νιώθω πως εδώ είναι το σπίτι μου, αν και έμεινα για μόλις μια σεζόν στην Αθήνα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Είμαστε εδώ με τον φίλο μου τον Άρη Μισαηλίδη τον οποίο είχα γυμναστή στον Πανιώνιο και ακόμη και σήμερα με βάζει σε πρόγραμμα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα».

- Εκτός από τον Πανιώνιο, η μεγάλη σου αγάπη είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Πιστεύεις στην παρούσα φάση θα μπορούσε να αγωνιστεί εκεί κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής;

«Όχι κανένας Έλληνας. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα αυτό. Δεν θα πρέπει να είσαι απλά εξαιρετικός, αλλά κάτι περισσότερο για να μπορέσεις να μπεις πλέον στη Μάντσεστερ Σίτι. Ισχύει για όλες τις ομάδες στην Αγγλία. Ψάχνουν για την αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου στην ομάδα τους. Είτε πρόκειται για Έλληνες, Βέλγους, Ιταλούς, Ελβετούς ακόμη και Ισπανούς θα πρέπει να είναι οι καλύτεροι των καλύτερων και είναι πολύ δύσκολο να τους βρεις. Ας υποθέσουμε πως έρχεται ένας Έλληνας στη Σίτι. Τίνος τη θέση θα πάρει; Του Νταβίντ Σίλβα; Του Αγουέρο; Του Κομπανί;

Ο Μανωλάς ξέρω πως ακούστηκε για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ, αλλά υπάρχει ο Κομπανί, ο οποίος επέστρεψε. Ο Οταμέντι για παράδειγμα είναι παίκτης που ακούγεται για την Ρεάλ Μαδρίτης. Χρειαζόμαστε νέους παίκτες. Ο Στόουνς είναι 22 ετών, το ίδιο και οι Στέρλινγκ, Σανέ, ο Ντε Μπράινε είναι 24, ο Γκάμπριελ Ζεσούς είναι 20. Πιστεύω την επόμενη σεζόν θα είναι ακόμη καλύτεροι αφού θα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία. Η Πρέμιερ Λιγκ του χρόνου θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική».

- Ποιον παίκτη της Σίτι σου αρέσει να παρακολουθείς περισσότερο;

«Τον Νταβίδ Σίλβα. Είναι ένας μάγος. Ο τρόπος που πασάρει και βλέπει το παιχνίδι είναι μοναδικός. Αξίζει τα λεφτά του. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον παίκτη. Μου αρέσει ο τρόπος που αγωνίζεται. Από την μέρα που ήρθε στη Μάντσεστερ Σίτι είναι φανταστικός».

- Ποιο είναι το γκολ που ξεχωρίζεις στην καριέρα σου;

«Ένα από τα καλύτερα γκολ που πέτυχα και θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες εκτελέσεις φάουλ όλων των εποχών ήταν κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ την εποχή που βρισκόταν ο Μπράιαν Κλαφ στον πάγκο της. Εκτέλεσα ένα φάουλ και έστειλα τον τερματοφύλακα στην άλλη γωνία. Μετά τη λήξη του αγώνα ο Κλαφ παραδέχθηκε πως ήταν ένα έξυπνο γκολ και δήλωσε πως πρώτη φορά είδε τον τερματοφύλακα να πέφτει σε λάθος γωνία σε εκτέλεση φάουλ.

Με τον Πανιώνιο επίσης πέτυχα μερικά όμορφα γκολ όπως για παράδειγμα στο Κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ όταν την αποκλείσαμε ή όταν νικήσαμε εντός έδρας 1-0 τον Παναθηναϊκό. Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος μου θύμισε πως κόντρα στη Βέροια πέτυχα το γκολ της σεζόν. Σημείωσα αρκετά σημαντικά τέρματα. Θυμάμαι επίσης ένα γκολ που πέτυχα εκτός έδρας στο Βαλκανικό Κύπελλο (σ.σ. απέναντι στη Σλάβια Σόφιας)».

- Έπαιξες στην Β΄ ομάδα της Αγγλίας αλλά ποτέ στην Α΄. Που το αποδίδεις;

«Ήμουν αρχηγός στις ομάδες όπου αγωνίστηκαν οι Μπράιν Ρόμπσον, Γκλεν Χοντλ, Κένι Σάνσομ, Τέρι Μπούτσερ. Όλοι αυτοί οι παίκτες έπαιξαν στην Εθνική Αγγλίας. Εκείνη την εποχή πήρα λάθος απόφαση παίρνοντας μεταγραφή από την Μάντσεστερ Σίτι στη Γουέστ Μπρομ με αποτέλεσμα να βρεθώ εκτός εθνικής Αγγλίας, την στιγμή που ο Μπράιαν Ρόμπσον, από την Γουέστ Μπρομ πήγαινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκοντας έτσι θέση στην Εθνική Αγγλίας.

Για παράδειγμα ο Ντέρεκ Στέιθαμ, ο οποίος ήταν ένας φανταστικός αριστερός μπακ της Γουέστ Μπρομ εάν έπαιζε στην Άρσεναλ και ο Κένι Σάνσομ στην Γουέστ Μπρομ τότε πιθανότατα ο πρώτος να είχε θέση στην Εθνική Αγγλίας. Με λίγα λόγια πήγα σε λάθος ομάδα την λάθος στιγμή».

-Ποια είναι η γνώμη σου για τον Πεπ Γκουαρδιόλα; Θεωρείς πως απέτυχε στο έργο του φέτος;

«Δεν έχει μαγικό ραβδί ο Γκουαρδιόλα, το ποδόσφαιρο όμως που έχουμε δει από την Μάντσεστερ Σίτι αυτή τη σεζόν είναι φανταστικό. Είναι απολαυστικό να βλέπεις την ομάδα, είναι απίστευτο αυτό που βλέπουμε. Παίζοντας αυτό το ποδόσφαιρο η Σίτι παίρνει ρίσκα. Είναι όμως μόνο 8 μήνες στην ομάδα, όχι 8 χρόνια. Δεν έχει κλείσει καν χρόνο στην ομάδα.

Δεν μπορεί με ένα μαγικό ραβδί να μεταμορφώσει τον Κολάροβ σε Μπεκενμπάουερ. Έπρεπε να αποκλείσει η Σίτι την Άρσεναλ δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά ο διαιτητής δεν μέτρησε γκολ. Επίσης στα ματς με την Μονακό τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο Γκουαρδιόλα προσπάθησε να αλλάξει την ομάδα.

Έφερε τον Γκάμπριελ Ζεσούς που είναι φανταστικός παίκτης, ενώ στηρίζει το παιχνίδι του σε νέους και ικανότατους παίκτες όπως είναι οι Κέβιν Ντε Μπρούιν, Ραχίμ Στέρλινγκ, Λιρόι Σανέ. Αυτό που χρειάζεται τώρα να θωρακίσει είναι η άμυνα.

Μην ξεχνάτε πως ο αρχηγός της Σίτι, ο Βενσάν Κομπανί είναι από το ξεκίνημα της σεζόν εκτός. Έλειψε πολύ. Στα τρία ματς μετά την επιστροφή του η Σίτι δέχθηκε μόνο ένα γκολ. Είναι αποτυχία όταν δεν κατακτάς τρόπαια, αλλά το βλέμμα όλων δεν θα πρέπει να είναι στραμμένο μόνο στον Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά στους παίκτες».

- Είναι ο Κόντε ο κορυφαίος τεχνικός στην Πρέμιερ Λιγκ;

«Ο Κόντε δεν είχε υποχρεώσεις στην Ευρώπη και επικεντρώθηκε στην Premier League. Αντίθετα ο Γκουαρδιόλα έπρεπε να έχει το μυαλό του και στην Ευρώπη. Αν έριχνε όλο το βάρος στην Premier League τότε όλοι θα έλεγαν πως αυτός είναι ο καλύτερος προπονητής. Ας δούμε τον Κόντε την επόμενη σεζόν, όταν θα έχει υποχρεώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα θα υπάρχει ματς πέρα από το πρωτάθλημα. Δεν είναι εύκολο να αγωνίζεσαι σε τόσες πολλές διοργανώσεις. Τότε θα τον κρίνουμε ισότιμα».

- Έχεις καλή γνώμη για τον Μουρίνιο;

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε τον Μουρίνιο για να παρκάρει το λεωφορείο στο τέρμα. Είναι η πιο βαρετή Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ που έχω δει. Τους κλείνει πίσω, βγαίνει λίγο μπροστά και μετά πάλι πίσω; Δεν θα πάρω. Δεν θα πληρώσω να δω αυτό το ποδόσφαιρο. Προτιμώ να βλέπω τον Νταβίδ Σίλβα κάθε εβδομάδα να παίζει. Βαρετός, αυτό είναι ο τρόπος που παίζει ο Μουρίνιο. Όταν πληρώνεις θέλεις να δεις καλό ποδόσφαιρο».

Δείτε τον Γκάρι Όουεν να σκοράρει με τα χρώματα της Μάντσεστερ Σίτι (0' 55΄΄).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα