Συγνώμη απ' τον κόσμο και... Χιμένεθ!

Συγνώμη απ' τον κόσμο και... Χιμένεθ!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την απόλυτα επιτυχημένη επιλογή στον πάγκο της ΑΕΚ και τα κακώς κείμενα ενός μεγάλου τελικού Κυπέλλου...

Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε λοιπόν... Εννοώ η κανονική διάρκειά του αφού θα υπάρξει (σε κάποια φάση, θα δούμε το πότε) η διαδικασία των πλέι οφ που συνιστά ότι χειρότερο έχουμε δει και εξακολουθούμε να βλέπουμε τόσα χρόνια! Ταυτόχρονα για την ΑΕΚ μπήκε τέλος σε έναν... μαραθώνιο (πριν από τον... μίνι) που αναμφισβήτητα πρέπει να χαρακτηριστεί από απόλυτη αποτυχία. Μπορούμε βέβαια αν θέλουμε να κρύψουμε κάτω από το χαλάκι το πρόβλημα και να αρχίσουμε να εστιάζουμε από την ημέρα που ήρθε στην Ένωση ο Χιμένεθ, οπότε και τα πήγε πολύ καλά η ομάδα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Όμως η πραγματικότητα είναι απλή: η ΑΕΚ απέτυχε σε απόλυτο βαθμό στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και δυστυχώς αυτό φαινόταν προτού αυτή (σ.σ.: η σεζόν) αρχίσει. Δεν κατάφερε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα σε καμία περίπτωση, έζησε – βίωσε αγωνιστικές με το άγχος τη μη εισόδου στην πρώτη πεντάδα και τα πλέι οφ και είχε φτάσει στα όρια να αναδειχτούν ως άχρηστοι και έστω μη ικανοί πολλοί από το ρόστερ της. Κάτι που δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση και αποδείχτηκε όταν το υλικό άρχισε να χρησιμοποιείται σωστά από τον τεχνικό της Ένωσης.

Παίξε νόμιμα στοίχημα από υπολογιστή ή κινητό με μεγάλες αποδόσεις (21+).

Φυσικά έγιναν και οι απαραίτητες προσθήκες στα χειμερινά ψώνια με πλέον σημαντικές αυτές των Βράνιες και Αραούχο. Οι υπόλοιπες αφορούσαν (και έτσι πρέπει να υπολογίζονται) κινήσεις για τον πάγκο και για να 'χει βάθος το ρόστερ (όπως για παράδειγμα αυτή του Αϊντάρεβιτς). Έτσι και με την έλευση κανονικού προπονητή (αφού οι Κετσπάγια και Μοράις δεν αποδείχτηκαν τέτοιοι) η ΑΕΚ απλά έκανε το αυτονόητο. Πρόλαβε την... αηδία των πλέι οφ ως όφειλε και φυσικά έφτασε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου έχοντας πολλές πιθανότητες να το κατακτήσει ξανά (και η ΑΕΚ, και ο Χιμένεθ).

Δεν χρειάζεται θαρρώ να εστιάσουμε πολύ στο ματς στα Γιάννενα. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και ότι αυτή συνεπάγεται για ένα ματς που γίνεται μια εβδομάδα πριν τον τελικό Κυπέλλου σωστά (ελέω Ελλάδας και μόνο) επέλεξε να πάει σε... βαθύ ροτέισον και να χρησιμοποιήσει μόνο δυο από τους 11 που συνηθίζει. Μόλις Σιμόες και Τσιγκρίνσκι ξεκίνησαν στην 11άδα στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα ο Χιμένεθ: θα προστατέψω τους ποδοσφαιριστές μου ενόψει τελικού. Άρα το παιχνίδι με τον ΠΑΣ δεν μας... τρελαίνει να το κερδίσουμε (και δεν το κερδίσαμε φυσικά, δεν αξίζαμε άλλωστε βάσει εικόνας).

Θα είναι άδικο να μπούμε σε διαδικασία ανάλυσης της εικόνας των ποδοσφαιριστών διότι αναμφισβήτητα όσοι χρησιμοποιήθηκαν έγινε για να βγει η υποχρέωση. Δεν μπορούσα να περιμένω να δω τον Μπακασέτα να παίζει ως δεξί χαφ και να βγάλει μάτια... Δεν είναι τίμιο απέναντί του. Ούτε στους Αλμέιδα και Πέκχαρτ αφού μαζί δεν θα τους χρησιμοποιούσε ποτέ και κανείς αν δεν επρόκειτο για ματς που η ΑΕΚ έπρεπε να παίξει με 4-5 φορ για να βρει γκολ. Ακόμη και για τον Αϊντάρεβιτς που ήταν ο χειρότερος του γηπέδου υπάρχει δικαιολογία όταν υπάρχει μια 11άδα χωρίς καμία χημεία και που παίζει πρώτη φορά...

Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε με το τέλος της κανονικής διάρκειας είναι πως (ακόμη και πριν γίνει ο τελικός) ο Μανόλο Χιμένεθ πέτυχε σε απόλυτο βαθμό αυτό για το οποίο αποκτήθηκε μετά την παρουσία Μοράις. Η ΑΕΚ τερμάτισε τελικά πίσω από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και πάνω από τον Πανιώνιο. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που στα μέσα Ιανουαρίου ήταν 7η είχε μπροστά της αγωνιστικό πρόγραμμα βουνό και πολλοί (οι περισσότεροι αντίπαλοι) πόνταραν ότι η Ένωση δεν θα προλάβει το... τρένο της πεντάδας (θυμάμαι όλα τα σχόλιά σας μετά τις σοβαρές γκέλες της ΑΕΚ). Ήταν λογική η σκέψη τους απλά υπολόγιζαν χωρίς τον Χιμένεθ, τις προσθήκες και την φανέλα που έχει τεράστιο βάρος και αξία!

Ο Χιμένεθ πήρε την ΑΕΚ από το χέρι και σε 14 ματς συγκέντρωσε 31 βαθμούς και είχε μόλις μια ήττα και αυτή από τον Παναθηναϊκό στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης. Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι η Ένωση είχε να αντιμετωπίσει για να μπει πεντάδα όλους τους αντιπάλους που βρίσκονταν από πάνω της έως τότε: Ολυμπιακό (νίκη), ΠΑΟΚ (νίκη), Παναθηναϊκό (ήττα), Ξάνθη εκτός (ισοπαλία), Πανιώνιο εκτός (ισοπαλία) και Πλατανιά εκτός (νίκη). Διότι δυτυχώς είχαν περάσει τα εύκολα με γκέλες σε απίθανα ματς...

Επιπρόσθετα έφερε προκρίσεις στο Κύπελλο και την οδήγησε στον τελικό έχοντας υποχρέωση να πετάξει έξω από τον θεσμό τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Και το πέτυχε δύσκολα μεν αλλά με διπλό μέσα στο Φάληρο. Ένα αποτέλεσμα που αγνοούσε η ΑΕΚ από την εποχή που την φανέλα της φορούσε ο Σκόκο κι έκανε πάρτι στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Μόνο ο ΠΑΟΚ κατάφερε να 'χει μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών από την ΑΕΚ από τη στιγμή που στον πάγκο της Ένωσης κάθισε ο Μανόλο Χιμένεθ, κοινώς από την 17η αγωνιστική κι έπειτα.

Τα παραπάνω είναι τα δεδομένα και τα θυμίζω γιατί υπάρχει ακόμη κουβέντα γύρω από τον Ισπανό τεχνικό λόγω της ήττας από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (που ήρθε από ένα ατομικό λάθος και όχι από το στήσιμο της ομάδας από τον Ισπανό τεχνικό της ΑΕΚ) και των επιλογών του στα Γιάννενα. Αν δεν ήμασταν στην Ελλάδα που υπάρχουν κι άλλα συμφέροντα πίσω από κάθε ματς, θα χαρακτήριζα λανθασμένη και άστοχη την επιλογή του κόουτς να ξεκουράσει τόσους πολλούς και σε ένα ματς αφού ο τελικός έρχεται μια εβδομάδα μετά και πιο σωστό είναι οι παίκτες να 'χουν ρυθμό.

Κι αφού αναφέρθηκα στον τελικό Κυπέλλου να σημειώσω εγώ κάτι που ΔΕΝ έχω δει να γράφει – λέει κανείς: ένα μεγάλο, τεράστιο συγνώμη στον κόσμο της ΑΕΚ (και κατ' επέκταση και στους αντίστοιχους του ΠΑΟΚ) από όλους εκείνους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο μας και τη διοργάνωση του τελικού. Κι αυτό διότι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτή τη γιορτή και την κατάκτηση ενός τίτλου οι λίγοι και όχι οι πολλοί όπως θα έπρεπε να συμβαίνει. Αυτά τα ματς πρέπει να γίνονται στα μεγάλα γήπεδα της χώρας...

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το ποδόσφαιρο σε ολόκληρο τον κόσμο είναι για την ικανοποίηση του οπαδού – φίλαθλου. Κανένας άλλος... Δημιουργήθηκε για να διασκεδάζει ο κόσμος, να παθιάζεται, να ταυτίζεται με τις ομάδες του και να ζει μαζικά αυτά τα μεγάλα ραντεβού. Το ματς έπρεπε να γίνει είτε στο ΟΑΚΑ είτε στο Καυταντζόγλειο. Σε ένα από τα δυο μεγαλύτερα στάδια της χώρας προκειμένου να χωρέσει περισσότερους οπαδούς των δυο ομάδων. Τόσο απλά... Διότι γι' αυτούς υπάρχει και από αυτούς ζει το ποδόσφαιρο που το 'χουν κάνει πλέον προϊόν.

Από την άλλη θα μου πείτε υπάρχει η περσινή παρωδία. Όμως το θέμα δεν είναι να βλέπουμε τα άσχημα και να συγκρίνουμε κάθε τι με αυτά. Αλλά το τι συμβαίνει παντού! Ο κόσμος της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ δεν θα 'χει τη δυνατότητα να ζήσει αυτό το ματς. Μόλις από 8.000 εισιτήρια που δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε το ένα τρίτο των αναγκών των φίλων των δυο συλλόγων... Οι διοργανωτές και κυρίως πρώτα οι ίδιες οι ομάδες θα έπρεπε να απαιτούν τέτοια ματς να διεξάγονται παρουσία τουλάχιστον 40 χιλιάδων φίλων των ομάδων, άντε μίνιμουμ 30.000... Όμως στην Ελλάδα δεν σέβονται τον οπαδό, αντί να έχουν την ανάγκη τους πρώτη και βασική, την έχουν τελευταία και δεν της δίνουν την αξία που θα έπρεπε.

Έστω με 8.000 η κάθε ομάδα, είναι μια αρχή και αυτή... Αλλά να πούμε και μια συγνώμη σε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που δεν θα 'χουν την ευκαιρία να ζήσουν τον τελικό και να χαρούν με την κατάκτηση του τροπαίου από την ομάδα τους...

Υγ: Σε αυτά τα ματς, όπως το τελευταίο με τον ΠΑΣ, λένε ότι πρέπει οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούνται να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνει ο προπονητής τους και να στείλουν το δικό τους μήνυμα ότι αξίζουν θέση στο ρόστερ και την ενδεκάδα. Σε ένα μικρό ποσοστό είναι μια πραγματικότητα αυτή. Η μεγαλύτερη αλήθεια όμως είναι ότι αποτελεί ποδοσφαιρική ανωμαλία να περιμένεις ένα, δυο αδιάφορα ματς για να κρίνεις ξεχωριστά κάποιες περιπτώσεις. Το αν αξίζουν και την όποια ποιότητα και ταλέντο έχουν οφείλει να το 'χει διακρίνει ο εκάστοτε προπονητής και οι συνεργάτες του από τη διάρκεια όλης της σεζόν και την παρουσία τους στις προπονήσεις. Μετά πρέπει να κρίνουμε την εικόνα τους σε ένα αδιάφορο ματς (κι ας υπήρχε το ενδιαφέρον του ενός βαθμού στα πλέι οφ που χάθηκε. Με την ανακοίνωση της 11άδας ο εκάστοτε κόουτς δίνει το μήνυμα στην ίδια την ομάδα και τους ποδοσφαιριστές).

Υγ2: Θα πρέπει να προβληματιστούν αρκετά οι γκολκίπερ της ΑΕΚ. Δεν λέω για τον προπονητή, τον κ. Καμπόλη, διότι ξέρω πόσο δουλεύει, έχω δει προετοιμασίες και τη δουλειά του και ξέρω αν είναι σωστή (άριστη είναι όπως και το πρόγραμμά του) και γνωρίζω καλά πόσο προβληματίζεται και προσπαθεί στην καθημερινότητά του. Δεν αρκεί ο προπονητής... Πρέπει Ανέστης και Μπάρκας να καταλάβουν ότι έχουν υποχρέωση πρώτα στον εαυτό τους και μετά στην ΑΕΚ να εξελιχθούν και να βελτιωθούν. Ναι, η θέση του γκολκίπερ θέλει χρόνο και εμπειρία – ωριμότητα, θα πρέπει οι ίδιοι να αποκτήσουν αυτά τα στοιχεία πολύ πιο νωρίς απ' ότι έκανε ο κάθε ένας άλλος γκολκίπερ. Αλλιώς θα χαθεί ένα σημαντικό τρένο, όχι οι ίδιοι αφού έχουν τα στοιχεία και θα γίνουν πολύ καλοί, αλλά έχουν ευκαιρία να είναι από τώρα το νούμερο 1 σε τεράστιο κλαμπ. Από κει και πέρα να σημειώσω τούτο: μετά το ματς με τον Ολυμπιακό με ρωτούσαν για την αποβολή του Ανέστη ποιος είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων. Ότι είχε ευθύνη δηλαδή ο εκάστοτε Καμπόλης για την αποβολή του Ανέστη που είναι τραβηγμένη για μένα αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι έκανε καθυστέρηση (θα μπορούσε να κρατήσει ένα επιπλέον λεπτό όπως έκανε και κράτησε δυο τελικά, αντί να του δείξει κόκκινη); Δεν έχει καμία ευθύνη ο προπονητής σε αυτό παίδες... Τα υπόλοιπα τα συζητάμε.

Υγ3: Περισσότερα για τον τελικό του Κυπέλλου και το ποιος θα το κατακτήσει θα τα πούμε σύντομα, πολύ σύντομα. Και επειδή με ρωτάτε δεν ασχολούμαι με όσα μπορεί να λένε, γράφουν και κάνουν όσων δεν έχει καμία αξία ο λόγος τους (και κυρίως οι πράξεις τους). Καλό μήνα και πάμε Βόλο για το δεύτερο σερί...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...