ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 4-0

Κώστας Ζάλιαρης
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 4-0

bet365

Με τον... καταλύτη Μπίσεσβαρ και το θριαμβευτικό 4-0 (Πέλκας, Μάτος, Σάκχοφ, Πρίγιοβιτς) ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στον τελικό Κυπέλλου, αφού επικράτησε του Παναθηναϊκού που έχασε τα άχαστα στο πρώτο ημίχρονο με τον Κλωναρίδη! Κόκκινη ο Χουλτ και πολλά «πράσινα» παράπονα για τα λάθη του Κύζα σε βάρος του!

Ο ΠΑΟΚ ζει μέρες του 1985! Το έκανε τότε, το επανέλαβε και απόψε στο καζάνι της Τούμπας! Με το 4-0 ανέτρεψε το εις βάρος του 2-0 επί του Παναθηναϊκού και πήρε πανάξια το εισιτήριο για 18η φορά στην ιστορία του στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα διεκδικήσει το πέμπτο κύπελλο απέναντι στην ΑΕΚ.

Η αποστολή του «Δικεφάλου» έμοιαζε και ήταν δύσκολη. Εγινε πιο εύκολη με το γρήγορο γκολ του Δημήτρη Πέλκα, ο Παναγιώτης Γλύκος (και ο… Κλωναρίδης) τον κράτησαν όρθιο, με την απόλυτη κυριαρχία του, χάρη στην απίστευτη παράσταση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο να του φέρνει τρία γκολ και την πολυπόθητη πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει αρκετά παράπονα από τη διαιτησία, αρκετά παράπονα από την αστοχία του Κλωναρίδη, αρκετά να δει για το αγωνιστικό του κομμάτι ελέω της παντελώς ακίνδυνης εικόνας στο δεύτερο ημίχρονο. Στο σημαντικότερο ματς της χρονιάς, εκνευρίστηκε, αστόχησε, «πάγωσε», υποτάχθηκε...

Μοναδικές Στοιχηματικές Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις & Η Καλύτερη Εξυπηρέτηση (21+)!

Ετσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Ο Βλάνταν Ίβιτς επέλεξε να αφήσει στον πάγκο τον ανέτοιμο Χοσέ Κάνιας, αλλά και τους Μπίσεσβαρ – Πέδρο Ενρίκε, για να ξεκινήσει με ένα 4-2-3-1 το οποίο μπροστά από τον Παναγιώτη Γλύκο, που ήταν κάτω από τα δοκάρια, αποτελούσαν οι: Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς (αμυντική τετράδα), Τσίμιροτ και Σάχοφ (αμυντικά χαφ), Κάμπος, Ουάρντα, Πέλκας (τριάδα των χαφ) και μοναδικός προωθημένος ο Πρίγιοβιτς.

Για τον Παναθηναϊκό, απόντος του τραυματία Ζέκα και του τιμωρημένου Σεμπάστιαν Λέτο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης έβαλε κάτω από τα γκολπόστ τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο, με τους Κουλιμπαλί, Κουτρουμπή, Μολέδο και Χουλτ από δεξιά στ' αριστερά, στην τετράδα της άμυνας.

Στα χαφ, ο Νούνο Ρέις πήρε φανέλα βασικού για να παίξει δίπλα στον Γιώργο Κουρμπέλη, με τους Βιγιαφάνιες και Εμποκού να παίρνουν υπ' ευθύνη τους τις πλευρές. Ο Βίκτωρ Κλωναρίδης παρείχε στήριξη επιθετικά στον Μάρκους Μπεργκ.

Πράσινες ευκαιρίες με το… καλησπέρα

Ο ΠΑΟΚ μπήκε μουδιασμένα, με τους αγχωμένους παίκτες του να ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο πολύ καλά στημένος και με καθόλου αμυντικούς προσανατολισμούς, Παναθηναϊκός. Αντίθετα με πρέσινγκ ψηλά προκάλεσε ασφυξία στους γηπεδούχους.

Στο 4’ το λάθος του Κρέσπο έφερε τον Κλωναρίδη σε θέση βολής, αλλά έπεσε τόσο εύκολα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να ξεγελάσει τον Κύζα και να κερδίσει κάτι, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό οι πράσινοι είχαν διπλή ευκαιρία με τα σουτ του Κλωναρίδη και του Κουρμπέλη, τα οποία εξουδετέρωσε ο Γλύκος.

Πέλκας και 1-0!

Η πρώτη μεγάλη στιγμή για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 13ο λεπτό με την κεφαλιά του Πρίγιοβιτς, η Τούμπα άρχισε να μπαίνει ακόμη πιο πολύ στην εξίσωση του αγώνα και οι ασπρόμαυροι ανέβασαν την πίεση μπροστά από την εστία του Βλαχοδήμου.

Στο 14’ η Τούμπα πήρε φωτιά! Ο Δημήτρης Πέλκας με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Παναθηναϊκού, με τον ΠΑΟΚ να πετυχαίνει τον στόχο του και με το γρήγορο γκολ να αλλάζει τις ισορροπίες του αγώνα.

Ένα φάουλ πάνω στον Ουάρντα (19’) και η αψιμαχία του με τον Κλωναρίδη, που μάλλον έχει κακή συνήθεια να πέφτει πολύ εύκολα, μετέτρεψε τον αγωνιστικό χώρο, προς στιγμή, σε… ροντέο, αλλά σχετικά γρήγορα τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση και των δύο πάγκων.

Κυρίαρχος από το 25’ και μετά ο Παναθηναϊκός

Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Εμποκού στο 25’ έμοιαζε ως απάντηση του Παναθηναϊκού, με το ντέρμπι να δυναμιτίζεται από την ανοησία ενός ανεγκέφαλου, που έριξε στον αγωνιστικό χώρο μια κροτίδα δίπλα στον Βιγιαφάνες προκαλώντας τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή του «τριφυλλιού» και την πρώτη (τρίλεπτη) διακοπή από τον Κύζα.

Η τρίτη (εύκολη) πτώση του Κλωναρίδη (29’) έφερε τη δεύτερη πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ. Ο Κάμπος έφυγε στην κόντρα, οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού καθυστέρησαν να επιστρέψουν, αλλά το τελείωμα του Αγκολέζου ήταν τραγικά κακό.

Αντίθετα, ήταν απίστευτα εντυπωσιακή η αντίδραση του Γλύκου στο γύρισμα του Κλωναρίδη και με την μπάλα να κοντράρει και να αλλάζει πορεία, ωστόσο ο Ελληνας τερματοφύλακας έκανε καταπληκτική επέμβαση. Από το 30’ και μετά ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο γήπεδο και έφτασε μια ανάσα κυριολεκτικά από το 1-1. Ολόκληρος ο πάγκος των «πράσινων» μπήκε στο γήπεδο για να πανηγυρίσει το γκολ, αλλά το σουτ του Κλωναρίδη (36’) έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του ΠΑΟΚ.

Η αστοχία των παικτών του Παναθηναϊκού και οι κακές επιλογές στην τελική ενέργεια κρατούσε όρθιο και μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης το «Δικέφαλο», που παρότι μπροστά στο σκορ, δεν είχε καμία απάντηση στο επιθετικό κρεσέντο των φιλοξενούμενων.

Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τους «πράσινους» να έχουν πολύ καλύτερη εικόνα και 7 τελικές έναντι 2 των «ασπρόμαυρων».

Γκολ ο Μάτος (2-0) και όλα από την αρχή

Ο Ίβιτς έριξε τον Μπίσεσβαρ και με το ξεκίνημα του β’ μέρους ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 2-0 ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου ημιτελικού. Αρχικά ο Πέλκας έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στην συνέχεια της φάσης ο Μάτος, από την σέντρα του Μπίσεσβαρ, με κεφαλιά έκανε το 2-0 (48’).

Ο «Δικέφαλος» έχοντας φτάσει στον πρώτο στόχο των δύο γκολ, κοίταξε να φτάσει ορθολογικά σ’ ένα τρίτο, με τον Μάρκους Μπερκ να αστοχεί από πλεονεκτική θέση (67’), καθώς ο Παναθηναϊκός έψαχνε το γκολ, με τον Βλαχοδήμο να λέει «όχι» στην προβολή του εκτεθειμένου για λίγο Πρίγιοβιτς στο 70ο λεπτό.

Αποβολή Χουλτ και… 3-0 με Σάχοφ!

Στο 72’ το μαρκάρισμα του Χουλτ στο Μάτος έφερε τη δεύτερη κίτρινη και την αποβολή του Νορβηγού και πριν ο Παναθηναϊκός καταλάβει ότι παίζει με δέκα παίκτες, ήρθε ο Σάχογ με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή να κάνει το 3-0 στο 73’ και να δίνει σκορ πρόκρισης στον ΠΑΟΚ!

Ο Ουζουνίδης έριξε στο παιχνίδι τον Λουντ (στη θέση του Κλωναρίδη), έπαιξε με τρεις στην άμυνα και «όλα για όλα» ψάχνοντας ένα γκολ, το οποίο άγγιξε με την κεφαλιά του ο Μπεργκ στο 80’.

Τα δέκα τελευταία λεπτά ήταν άκρως συναρπαστικά και δραματικά. Ο ΠΑΟΚ ήθελε να κρατήσει το σκορ πρόκρισης, έφτασε εις διπλούν με τον Μπίσεσβαρ στο 4-0, με τους φιλοξενούμενους να αφήνουν κενούς χώρους στην προσπάθεια τους να φτάσουν αυτοί σ’ ένα γκολ.

Αυτός, όμως, που έφτασε στο γκολ ήταν ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Πιστός στο ραντεβού του με τα αντίπαλα δίχτυα ο Σέρβος επιθετικός έκανε το 4-0, από την δεύτερη ασίστ του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Η πρόκριση ήταν, πλέον, ασπρόμαυρη!

MVP: Τέσσερις διαφορετικοί ποδοσφαιριστές σκόραραν, αλλά ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ήταν αυτός που έβαλε (με δύο ασίστ) τον ΠΑΟΚ στο δρόμο της πρόκρισης.

Στο ύψος του: Ο Παναγιώτης Γλύκος κράτησε με τις εντυπωσιακές αποκρούσεις του όρθια την ομάδα του. Απέδειξε, ότι δίκαια θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες.

Ο αδύναμος κρίκος: Ο Βίκτωρας Κλωναρίδης τα έκανε όλα σωστά, εκτός από την τελική ενέργεια. Ήταν ο μοιραίος των πράσινων.

Η γκάφα: Παραλίγο το λάθος του Κρέσπο μόλις στο 4ο λεπτό να κοστίσει στον ΠΑΟΚ πολύ ακριβά, ευτυχώς για τον Ισπανό, δεν τελείωσε τη φάση ο Κλωναρίδης.

Το «στραγάλι»: Ο Κύζας δεν είχε εύκολο έργο. Στο πρώτο ημίχρονο σε μια φάση που ήταν τελειωμένη, με τον Γλύκο να έχει μπλοκάρει την μπάλα, ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι, με τον Βαρέλα να βρίσκει χαμηλά το πόδι του Μπεργκ. Οι πράσινοι φωνάζουν για τη δεύτερη κίτρινη του Χουλτ, η οποία είναι τραβηγμένη, αλλά και για το ότι δεν υπήρξε φάουλ από τον Μολέντο στη φάση που ο Πέλκας έκανε το 1-0, ενώ ζητούν πέναλτι και στην περίπτωση του Κλωναρίδη. Επίσης και για κάρτα στον Μάτος στο πρώτο ημίχρονο.

Το ταμείο του gazzetta.gr: Όταν μια ομάδα πετυχαίνει τέτοια επική ανατροπή, όπως απόψε ο ΠΑΟΚ, όλοι αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους, παίκτες, προπονητικό τιμ, διοίκηση, κόσμο. Η Τούμπα έζησε άλλη μια ιστορική βραδιά και οι ΠΑΟΚτσήδες θα έχουν να τη διηγούνται μετά από χρόνια στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

ΠΑΟΚ (Βλ. Ιβιτς): Γλύκος, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Σάχοφ (79’ Κάνιας), Κάμπος (59’ Πέδρο Ενρίκε), Ουάρντα (46’ Μπίσεσβαρ), Πέλκας, Πρίγιοβιτς.

Παναθηναϊκός (Μ. Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Χουλτ, Μολέντο, Κουτρουμπής, Κουλιμπαλί, Εμποκού (66’ Μολίνς), Ρέις, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνες (88’ Χατζηγιοβάνης), Κλωναρίδης (77’ Λουντ), Μπεργκ.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα