Μπάλα και ίντριγκα μες το λιοπύρι… (pics)

Μπάλα και ίντριγκα μες το λιοπύρι… (pics)

bet365

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο πρώτο από τα πέντε (μαζί με τα πλέι οφ) ραντεβού τους και μέχρι την σέντρα (7 μ.μ.) ο Σταύρος Σουντουλίδης σας πάει μια βόλτα πίσω στον Ιούλιο του 1960.

Το ζευγάρι ΠΑΟΚ- Παναθηναϊκός και τούμπαλιν είναι εξ ορισμού ιντριγκαδόρικο, ειδικά όταν υπάρχει στη μέση και ένα εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου, με δεδομένη την κόντρα τους στους επερχόμενους ημιτελικούς, ωστόσο ευκαιρίας δοθείσας του αποψινού αγώνα πρωταθλήματος στην Τούμπα, ας σταθούμε σ’ ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα, που σημάδεψαν τους μεταξύ τους αγώνες, στο οποίο ενεπλάκησαν και οι άλλοι δύο (Ολυμπιακός και ΑΕΚ) μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι «big four», όπως τώρα καλή τους ώρα στο κύπελλο, βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στο συγκλονιστικό φινάλε του γενέθλιου, εν έτη 1960, ενιαίου πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Το παρασκήνιο εκείνης της πρώτης μεγάλης κόντρας εντός και εκτός γηπέδων απασχόλησε για χρόνια και αποτελεί μέρος της ιστορικής ποδοσφαιρικής μνήμης. Απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ, έμεινε όμως καταγεγραμμένη η προσπάθεια επιρροής προσώπων και ομάδων στο δρόμο προς τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο, που στο τέλος του βάφτηκε «πράσινος».

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός με επιστροφή, αν ο Αθανασιάδης σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή του ματς (21+).

Πενήντα επτά χρόνια πριν, όλα έδειχναν πως είχε έρθει η ώρα για την επιστροφή της ΑΕΚ στον θρόνο της. Σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η ομάδα του Νεστορίδη, του Σεραφείδη και άλλων μεγάλων της εποχής, ήταν μπροστά στην βαθμολογία. Η καθυστερημένη απόφαση δημιουργίας του ενιαίου πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, οδήγησε τις ομάδες να παίζουν ποδόσφαιρο μες το κατακαλόκαιρο. Η σέντρα δόθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959, με τη συμμετοχή 16 ομάδων, υπήρξαν ουκ ολίγες διακοπές, ακόμη και για πολυήμερα ταξίδια και παιχνίδια της εθνικής ομάδας στο εξωτερικό, κάπως έτσι φτάσαμε το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου και ο πρωταθλητής να αναδεικνύεται, έπειτα από μπαράζ, στις 31 Ιουλίου!

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της κούρσας προς τον τίτλο, με το πρωτάθλημα να έχει διακοπεί για τρεις εβδομάδες, λόγω ενός φιλικού αγώνα της Εθνικής στη Δανία, όπου εισπράξαμε μια ξεγυρισμένη επτάρα (7-2), η Ένωση ήταν μπροστά με δύο βαθμούς διαφορά (75β.-73β.) από τον Παναθηναϊκό. Η προτελευταία αγωνιστική περιελάμβανε τη δύσκολη έξοδο των «πράσινων» στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσουν τον αδιάφορο ΠΑΟΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» του Αυστριακού Χάρι Αουρέντνικ να υποδέχονται τον Απόλλωνα Καλαμαριάς περιμένοντας ένα στραβοπάτημα του «τριφυλλιού» στην Τούμπα. Ακολουθούσε το ντέρμπι των «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη, την ίδια ώρα που η ΑΕΚ θα πήγαινε να παίξει στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο του (μπαμπά) Σαραβάκου και του Στάθη Χάιτα.

Πολύ πριν φτάσουμε, λοιπόν, στην τελευταία αγωνιστική, η ποδοσφαιρική Ελλάδα ζει ένα έντονο παρασκήνιο, με πρωταγωνιστές παράγοντες, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, οι οποίοι, στα μέσα του Ιούλη, συν γυναιξί και τέκνων, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Πρώτος αφίχθη ο Αντώνης Μαντζαβελάκης για να ακολουθήσει ο Κλεάνθης Μαρόπουλος.

Πολλά ακούστηκαν και συζητήθηκαν στα ποδοσφαιρικά στέκια της εποχής για την «επιδρομή», όπως χαρακτηρίστηκε από τη «Μακεδονία» της 14ης Ιουλίου, των δύο παραγόντων στην πόλη. Σ’ ένα μονόστηλο της η ιστορική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης περιέγραφε την επομένη το όλο σκηνικό: «υπό των ποδοσφαιρικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης η ταυτόχρονος άφιξις των εκπροσώπων των δύο ισχυρότερων σωματείων του κέντρο εις Θεσσαλονίκην αποσκοπεί εις την δημιουργίαν κλίματος εύνοιας προς την μίαν ή την άλλην πλευράν, ώστε ο μεν ΠΑΟΚ να αγωνισθή με όλην την δύναμιν δια να κερδίση τον Παναθηναϊκόν, το δε να πράξη και ο Απόλλων Καλαμαριάς δια να κερδίση την ΑΕΚ».

Η επίσημη δικαιολογία για την παρουσία του Μαντζαβελάκη, εκπροσώπου του Παναθηναικού, ήταν το ενδιαφέρον για την απόκτηση του Ταχουρίδη από τον ΠΑΟΔ, την ίδια ώρα που ο Μαρόπουλος, ενεργώντας για λογαριασμό της ΑΕΚ, είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επιδώσει έγγραφες βεβαιώσεις στους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με τις οποίες η Ένωση διέψευδε τα όσα αναγραφόντουσαν στον Τύπο περί βλέψεων απόκτησης του Λέανδρου (από τον ΠΑΟΚ) και του Σφαιρόπουλου (από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς).

Τελικά, ο Παναθηναϊκός πέρασε εύκολα από την Τούμπα επικρατώντας του μαχητικού «Δικεφάλου» με 2-0, χάρη στα γκολ των Νεμπίδη στο 38' και του Μπενάρδου στο 81', ενώ η ΑΕΚ συνέτριψε 6-2 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, με χατ τρικ του Κώστα Νεστορίδη.

Τα πάντα κρίθηκαν στην τελευταία αγωνιστική, όπου ακόμη και σήμερα η ήττα με 1-4 του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό, παραμένει «μαύρη σελίδα» στην ιστορία των Πειραιωτών, ενώ ο αν και αδιάφορος, ο Πανιώνιος κατάφερε να νικήσει την ΑΕΚ με 3-2. Εχοντας δύο βαθμούς προβάδισμα (βαθμολογικό σύστημα 3-2-1 για νίκη, ισοπαλία και ήττα αντίστοιχα), η Ένωση βολευόταν ακόμα και με ισοπαλία για να σηκώσει το τρόπαιο, αλλά η ήττα στη Νέα Σμύρνη έστειλε τις δύο ομάδες σε μπαράζ. Στις 31 Ιουλίου ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 στο Καραϊσκάκη και στέφθηκε πρωταθλητής.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.