Η αφόρητη πίεση της Πρέμιερ Λιγκ...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η αφόρητη πίεση της Πρέμιερ Λιγκ...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος βλέπει τις σπασμωδικές κινήσεις του Μουρίνιο, τον Κλοπ ενάμιση χρόνο μετά ακόμη να ψάχνεται, τον Βενγκέρ να χλευάζεται, ακόμη και τον Ματσάρι να κινδυνεύει με απόλυση, ενώ έσωσε την Γουότφορντ, οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε..

Η σεζόν δεν έχει ακόμη τελειώσει, για την ακρίβεια έχουμε δρόμο μπροστά μας. Βρισκόμαστε όμως σε ένα οριακό σημείο στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ όπου σε ένα δύο παιχνίδια είναι πιθανό να κριθεί η χρονιά για αρκετές ομάδες και αρκετούς προπονητές.

Τρίτη βράδυ στο “Ολντ Τράφορντ” και ο Ζοσέ Μουρίνιο προσπαθούσε να μην μείνει για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική χωρίς νίκη στην έδρα της ομάδας του με αντίπαλο, θεωρητικά κατώτερη ομάδα. Και προσπαθούσε να το κάνει με γεμίσματα και τον Φελαϊνί φορ. Μια ομάδα που από την ημέρα που έφυγε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, την τελευταία τετραετία δηλαδή, έχει ξοδέψει πάνω από 400 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, να προσπαθεί να νικήσει την... μισή Εβερτον με γιόμες!

Βεβαίως το ερώτημα που βάζουν πολλοί είναι το “πόσο ομάδα του Μουρίνιο είναι αυτή η Γιουνάιτεντ;”. Σύμφωνοι, αλλά από την άλλη θα πρέπει να κριθεί ο Ζοσέ για το αν μπορεί να βγει τέταρτος όταν θα έχει κάνει 20 μεταγραφές θα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ και όλο το ρόστερ θα είναι δικές του επιλογές;

Η Μάντσεστερ κινδυνεύει να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, ξανά και η διέξοδος της κατάκτησης του Europa League δεν μειώνει την διαφαινόμενη, αποτυχία στο πρωτάθλημα, στο οποίο δεν αποκλείεται ο Μουρίνιο να συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς και από τον Φαν Χάαλ! Είναι ένα δεδομένο, πως να το κάνουμε και είναι το δεύτερο μετά την περσινή αποτυχία του στην Τσέλσι και την απόλυσή του. Οχι ασφαλώς ότι πρέπει να απολυθεί και φέτος (αυτό είναι ανέκδοτο και να το λένε κάποιοι), είναι όμως μία αποτυχημένη σεζόν η φετινή για τον Ζοσέ αν δεν βάλει την Γιουνάιτεντ στην τετράδα.

Και να ήταν ο μόνος που είναι σε καθεστώς αφόρητης πίεσης με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο Κλοπ όντας ενάμιση χρόνο στη Λίβερπουλ ακόμη δεν πατάει καλά στα πόδια του. Η Λίβερπουλ σε μία σεζόν χωρίς Ευρώπη, όπως και η Τσέλσι, δεν μπόρεσε ποτέ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, απέτυχε παταγωδώς σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ, και ο Κλοπ κατηγορείται ότι μετά από 18 μήνες δουλειάς, δεν ανέδειξε ούτε έναν ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες που να παίρνει σοβαρό χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Χώρια που τον κρίνουν και για τις μεταγραφές που έκανε και δεν έχουν βγάλει μάτια, με εξαίρεση τον Μανέ. Βεβαίως χρόνο κέρδισε, κι' αν η Λίβερπουλ τελικά τερματίσει μέσα στην πρώτη τετράδα, η δουλειά θα έχει γίνει. Θα τα καταφέρει όμως;

Αλλά ας μην πάμε μακριά, ο Ρανιέρι είναι ήδη παρελθόν από την Λέστερ, ο πρωταθλητής της περσινής σεζόν, ο πρωταθλητής με την Λέστερ, όχι με την Τσέλσι, απολύθηκε πριν καν τελειώσει η επόμενη. Ο Βενγκέρ, ένας προπονητής Θρύλος, χλευάζεται και οι οπαδοί της Αρσεναλ πάνε ακόμη και στο προπονητικό κέντρο για να ζητήσουν την απόλυσή του, ενώ κάποιοι παίζουν ξύλο στις κερκίδες για χάρη του. Ακόμη και ο Πεπ θα έχει ζήτημα αν τυχόν και δεν καταφέρει να οδηγήσει την Σίτι στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Ο προπονητής που για πρώτη φορά στην καριέρα του έμεινε εκτός προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι εξαιρετικά πιθανό για πρώτη φορά στην καριέρα του να μην τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Οχι βέβαια ότι ακόμη κι' αν μείνει εκτός τετράδας θα απολυθεί, αλλά η αμφισβήτηση θα γίνει πολύ μεγάλη.

Αντιθέτως αυτός που μπορεί να απολυθεί είναι ο Βάλτερ Ματσάρι. Ο Ιταλός στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, οδήγησε την Γουότφορντ στην παραμονή στην κατηγορία πολύ άνετα και οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος. Την έχει στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας και όμως κινδυνεύει με απόλυση, όπως και ο Σλάβεν Μπίλιτς της Γουέστ Χαμ.

Η πίεση της Πρέμιερ Λιγκ για τους προπονητές είναι τόσο μεγάλη που αποδεικνύεται ότι ελάχιστοι μπορούν να την διαχειριστούν και ακόμη και σπουδαίες προσωπικότητες που μας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πως να διαχειρίζονται τις καταστάσεις, μοιάζουν να χάνουν την ψυχραιμία τους, την πίστη στο πλάνο και την δυνατότητα να οδηγήσουν τεράστια club στο μίνιμουμ της επιτυχίας.

Ακόμη και οι απολύτως επιτυχημένοι, όπως για παράδειγμα ο Αντόνιο Κόντε, αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Πολλές φορές θα ακούσεις ή θα διαβάσεις την άποψη από έγκριτους αναλυτές ότι ο Κόντε θα κριθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια την επόμενη σεζόν όταν η ομάδα του δεν θα παίζει ένα ματς την εβδομάδα, αλλά θα έχει μεσοβδόμαδα και τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που συχνά χρησιμοποιείται ως επιχείρημα και για τον Κλοπ. “Αν φέτος που δεν έχει ευρωπαϊκούς αγώνες δυσκολεύεται αφάνταστα να βρει θέση στην πρώτη τετράδα, την επόμενη σεζόν, με ευρωπαϊκά ματς, σε τι θέση θα τερματίσει στο πρωτάθλημα;”

Αν είσαι top class προπονητής θέλεις να προπονήσεις μία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, όταν το κάνεις αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα, δεν υπάρχει χειρότερη δουλειά στον κόσμο, όταν είσαι προπονητής. Μπορείς να κάνεις απίθανες υπερβάσεις και να μην είσαι επιτυχημένος ή μπορεί να τις κάνεις και μετά από έξι μήνες να ψάχνεις για δουλειά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.