Ανάγκη και... αναμνήσεις

Ανάγκη και... αναμνήσεις

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Ανάγκη και... αναμνήσεις

bet365

Με (ως και) οκτώ ματς σε πέντε εβδομάδες, προφανώς και δεν περισσεύει κανείς. Στην περίπτωση του Όσκαρ Καρντόσο όμως, ο Τάκης Λεμονής ίσως να έχει κατά νου και μια ιστορία από τα παλιά! Γράφει ο Διονύσης Δελλής.

Δεν είναι μόνο οι διαδοχικές δοκιμές, με αποκορύφωμα την χθεσινή, όπου πλέον βρίσκονταν άπαντες στον Ρέντη. Είναι κυρίως η αίσθηση που προκύπτει εδώ και ημέρες, πως ο Τάκης Λεμονής δείχνει αληθινή διάθεση να δώσει δεύτερες ευκαιρίες.

Και αν στην περίπτωση του Μάρκο Μάριν η απουσία (τιμωρημένος) του Σεμπά, ανοίγει διάδρομο αριστερά στην εντεκάδα για τον Γερμανό εν όψει του αυριανού με τον Πλατανιά; Το αντίστοιχο που συμβαίνει με τον Όσκαρ Καρντόσο, αποτελεί σίγουρα μια τρόπον τινά έκπληξη.

Είπε βέβαια ο 57άχρονος μια μεγάλη αλήθεια στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στη Nova. Εξήγησε πως σε αυτή την συγκυρία δεν περισσεύει όχι ποδοσφαιριστής, αλλά ούτε... φίλαθλος της ομάδας. Παρά ταύτα, σχεδόν κανείς δεν περίμενε πριν από μια εβδομάδα ότι στο πρώτο ματς του Τάκη Λεμονή στον πάγκο, ο βασικός σέντερ φορ της ομάδας, θα είναι ο Παραγουανός των 2 γκολ σε 28 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Καρντόσο που έχει βάλει υποψηφιότητα για μια από τις ατυχέστερες μεταγραφικές κινήσεις των τελευταίων χρόνων.

Και να πεις ότι δεν γύρισε στην ώρα του ο Καρίμ Ανσαριφάρντ; Ο Ιρανός ταξίδεψε νύχτα για να προλάβει να φτάσει στον Ρέντη νωρίτερα του αναμενόμενου. Επέστρεψε από το μεσημέρι της Τετάρτης και στο πρώτο τετ α τετ με τον νέο προπονητή του είπε πως είναι έτοιμος κανονικά να αγωνιστεί κόντρα στον Πλατανιά. «Θέλω να αγωνιστώ» ήταν το αίτημα του.

Γιατί λοιπόν ο Λεμονής φλερτάρει με την ιδέα του Καρντόσο; Το ρεπορτάζ δίνει το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης. Και οι αναμνήσεις το... υπόλοιπο. Ο Παραγουανός στον Ρέντη καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, δεδομένα. Όπως κάνει όλο τον χρόνο. Δείχνει μεγάλη επιθυμία να κερδίσει (και αυτόν) τον προπονητή. Και όπως φαίνεται το έχει καταφέρει ήδη ως έναν βαθμό.

Στο μεταξύ έρχονται τέσσερα ματς σε δεκατρείς ημέρες. Με έναν φορ δεν «βγαίνει» ούτως ή άλλως το πρόγραμμα. Παίζει και ο Πλατανιάς με τρεις στόπερ δημιουργώντας προϋποθέσεις για να στείλεις απέναντι του έναν φορ περιοχής. Οπότε το όλο πράγμα φαίνεται πως «δένει». Να ξεκινήσει λοιπόν ο Καρντόσο αύριο, και αν χρειαστεί να περάσει και ο Καρίμ στην ροή του ματς. Ο Ανσαριφάρντ που προφανώς έχει γενικά τον πρώτο λόγο για την κορυφή της επίθεσης, σε αυτή την τελευταία ενότητα της σεζόν.

Είναι όμως μόνο αυτό; Εκτιμούμε πως όχι. Υπάρχει κάτι ακόμη που έχει βάλει τον νέο τεχνικό των Ερυθρόλευκων σε αυτό το... φεγγάρι. Κάτι μακρινό που όμως αποτελεί σίγουρα και πειρασμό. Η προ δεκαετίας συνεργασία με έναν άλλο κύριο που είχε αρκετά κοινά με τον Καρντόσο στην αφετηρία, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετη διαδρομή στο μεγάλο λιμάνι. Τον σπουδαίο Ντάρκο Κοβάσεβιτς.

Δεν ήταν επιλογή του Λεμονή η απόκτηση του Σέρβου το καλοκαίρι του 2007. Η μόνη δική του επιθυμία που είχε «περάσει» εκείνο το καλοκαίρι για την επίθεση, ήταν ο πιτσιρικάς Κώστας Μήτρογλου. Ο Ίλια Ίβιτς ήταν που είχε την ιδέα για τον –τότε- 34άχρονο συμπατριώτη του, που την τελευταία του σεζόν στη Σοσιεδάδ είχε μόλις 3 τέρματα σε 34 συμμετοχές. Κάθε άλλο παρά Ντάρκο-γκολ έφυγε από εκεί.

Στον Ολυμπιακό εκείνη την εποχή υπήρχε επίσης ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ενώ μόλις είχε προστεθεί στο ρόστερ και ο Λέο Νούνιες. Κανείς δεν περίμενε λοιπόν ότι ο Κοβάσεβιτς θα τους περνούσε όλους από... πάνω. Έγινε όμως. Και σε αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο ο προπονητής. Ο Λεμονής που όχι μόνο τον πίστεψε, αλλά που κατάφερε να τον «ξεμπλοκάρει» Ο Ντάρκο βρήκε το κέφι στην Ελλάδα. Ένιωσε ηγέτης.

Και τα όσα ακολούθησαν είναι πια σημάδι στην ιστορία. Πέτυχε 24 γκολ σε 39 εμφανίσεις εκείνη τη σεζόν. Τα έβαζε στα ματς που ξεκινούσε, τα έβαζε όμως και σε αυτά που έρχονταν από τον πάγκο όπως στη Βρέμη με τη Βέρντερ και στη Ρώμη με τη Λάτσιο. Δεύτερη νιότη...

Συμπτωματικά και ο Καρντόσο 34 είναι. Και έστω και αν δεν έκανε την καριέρα του Κοβάσεβιτς (Γιουβέντους, Λάτσιο κλπ), έστω και αν δεν ήρθε από την Πριμέρα αλλά από την γειτονική Τουρκία, έχει και εκείνος ένα βιογραφικό με 220 γκολ. Όχι μια συνηθισμένη περίπτωση επιθετικού. Προφανώς είναι απογοητευτικό το ως τώρα δείγμα του στην Ελλάδα. Εννοείτε πως το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει κάτι και σε αυτόν τον επίλογο της σεζόν. Ο Λεμονής όμως αποφάσισε να μην του γυρίσει την πλάτη. Να μην αφήσει την ομάδα του με έναν μόλις επιθετικό.

Από τη στιγμή που τον βλέπει να προσπαθεί, τον πλησίασε. Του μίλησε, έδειξε ενδιαφέρον. Για να πάρει από εκείνον έστω το μίνιμουμ. Αν όχι κάποια γκολ, έστω κάποια λεπτά στο rotation. Και ακριβώς επειδή θέλει να τον κερδίσει, ετοιμάζεται να του δώσει μια ευκαιρία βασικού. Έστω και αν αυτό έχει να συμβεί στην Σούπερ Λιγκ, από τις 26 Φεβρουαρίου και την εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο (0-1). Είναι φιλόδοξο αυτό που σκέφτεται. Είναι όμως και ανάγκη. Μένει να δούμε λοιπόν και το αποτέλεσμα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής