Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, καταστροφικά προκριματικά!

Αντώνης Σαούλης
Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, καταστροφικά προκριματικά!

bet365

Μπορεί τα play off για την ανάδειξη του πρωταθλητή να δώσει ενδιαφέρον (κι έσοδα) στο πρωτάθλημα, αλλά πιθανότατα να είναι η αρχή του τέλους για οτιδήποτε καλό στην Ευρώπη.

Το Champions League και το Europa League αλλάζει μορφή από την σεζόν 2018. Ομως αλλάζει μορφή και το ελληνικό πρωτάθλημα. Από του χρόνου κιόλας. Οι αλλαγές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο καλές δεν είναι για τους ελληνικούς συλλόγους, όπως διαβάσατε αναλυτικά στο gazzetta.gr και δεν αποκλείεται η νέα αλλαγή στην Super League ν' αυξήσει τον βαθμό δυσκολίας στις ελληνικές ομάδες στα προκριματικά του καλοκαιριού.

Με την Ελλάδα στην 14η θέση στο ranking και οι πέντε ομάδες που θα εξασφαλίσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο θα δώσουν προκριματικούς αγώνες εάν θέλουν να προκριθούν στους ομίλους. Φέτος προκρίθηκαν οι τρεις από τους εκπροσώπους μας (όπως αναμενόταν) όμως μένει να δούμε τι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι (γιατί φέτος δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε ότι ίσχυε και πέρσι στα προκριματικά).

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας στο Εσπανιόλ - Μπέτις.


Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι το πλέον κρίσιμο για τον μέλλον μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακόμα κι αν διατηρηθούμε στην 14η θέση του ranking (δεν συζητάμε καν για την περίπτωση να πέσουμε στην 15η θέση ή στο πλέον καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα να βρεθούμε στην 16η θέση). Θα χρειαστούμε καλές πορείες από όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες ώστε να διατηρηθούμε στην επιφάνεια και να κρατήσουμε τουλάχιστον πέντε ομάδες στην Ευρώπη έστω κι αν διεκδικούν όλες την συμμετοχή τους μέσω προκριματικών.

Ο πρωταθλητής θα πρέπει να ξεχάσει την αυτόματη είσοδο στους ομίλους τους Champions League10η θέση στο ranking φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την ώρα) ενώ για να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ένα εισιτήριο για την απευθείας είσοδο στους ομίλους του Europa League θα πρέπει να σκαρφαλώσουμε στην 12η θέση.

ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΜΕ ΜΙΝΙΜΟΥΜ 45 ΑΓΩΝΕΣ
Οι πέντε ομάδες που θα εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουν δώσει μίνιμουμ 45 αγώνες.
30 ματς για το πρωτάθλημα στην κανονική του διάρκεια
10 ματς για τα play off που θ' αναδείξουν τον πρωταθλητή
3 ματς για τον όμιλο του Κυπέλλου
2 ματς στα φετινά προκριματικά

Καταλαβαίνετε ότι πολύ δύσκολα ο συγκεκριμένος αριθμός δεν θ' αυξηθεί. Εάν επαναληφθεί το σενάριο με πέρσι που οι τρεις από τους πέντε προκρίθηκαν τότε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια αυξάνονται αυτόματα στα δέκα (+8 δηλαδή από το μίνιμουμ που υπολογίσαμε). Επίσης εάν δεν αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του Κυπέλλου (κάτι το οποίο δεν έχει προκύψει για την ώρα) θα πρέπει οι μεγάλοι που λογικά θα είναι και στην τελική πεντάδα ν' αυτοκτονήσουν για να μην προκριθούν. Οπερ σημαίνει πως θα προσθέσουμε τουλάχιστον άλλα 2 ματς στον συγκεκριμένο αριθμό.

Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός φέτος θα κλείσει την σεζόν με τουλάχιστον 53 ματς (30 πρωτάθλημα, 14 Ευρώπη, 9 Κύπελλο) κι αν προκριθεί στον τελικό θα είναι 54. Αυτόματα εάν επαναλάβει την ίδια σεζόν του χρόνου (που αυτός θα είναι ο στόχος δηλαδή) ο αριθμός θα εκτοξευθεί στους 63 αγώνες (κι αν φτάσει τελικό στους 64).

Αυτός που επιβαρύνεται είναι ο πρωταθλητής αλλά φυσικά αυτό ισχύει (λιγότερο μεν, αλλά ισχύει) και για τις άλλες τέσσερις ομάδες που θα πάρουν τελικά το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

ΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ
Ο Μιχάλης Τσόχος είχε γράψει στο άρθρο του πόσο σημαντικό είναι η Λίγκα να βοηθήσει τις ομάδες ενόψει των προκριματικών. Κι αυτό έχει να κάνει με το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και το πότε θα τελειώσει. Και για το φετινό καλοκαίρι αλλά κυρίως για το επόμενο. Οπως γράφουμε τα προκριματικά φέτος ΔΕΝ θ' αλλάξουν όμως θ' αλλάξουν του χρόνου και κυρίως για τον δευτεραθλητή ο οποίος εάν θέλει να μπει σε ομίλους (είτε Champions League, είτε Europa League) θα πρέπει να δώσει τρεις προκριματικούς (κι έξι αγώνες) μέσα στο καλοκαίρι.

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Υπάρχει και ο σημαντικός παράγοντας που ακούει στο όνομα «Παγκόσμιο Κύπελλο 2018». Η διοργάνωση θ' αρχίσει 14 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 15 Ιουλίου. Καταλαβαίνει κανείς ότι εάν προκριθεί η Εθνική μας ομάδα η επιβάρυνση στους παίκτες θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Και προετοιμασία θα πρέπει να υπάρξει νωρίτερα για όλους τους διεθνείς όλων των ομάδων, αλλά και προετοιμασία των ομάδων πριν τους προκριματικούς αγώνες.

Βεβαίως η UEFA άλλαξε και τις ημερομηνίες των προκριματικών για το καλοκαίρι του 2018. Στρίμωξε τρίτο προκριματικό (7-8 και 14-15) και play off (21-22 και 28-29) μέσα στον Αύγουστο (ο Ολυμπιακός πέρσι είχε ξεκινήσει επίσημες υποχρεώσεις 27 Ιουλίου) αλλά αυτό σημαίνει ματς Τετάρτη-Κυριακή από πολύ νωρίς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οντως η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος θα το κάνει πιο ανταγωνιστικό και σίγουρα πιο εμπορικό (με επιπλέον οκτώ ντέρμπι στα play off). Ταυτόχρονα το κάνει πιο απαιτητικό ειδικά για την επόμενη σεζόν που οι ομάδες θα μείνουν 16.

Ωστόσο εάν δεν βοηθήσει η ίδια η Λίγκα και το κυριότερο να προσέξει από τώρα το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν τότε ίσως η αλλαγή να είναι... καταστροφική σε ότι έχει να κάνει με τα προκριματικά. Φέτος ειδικά αλλά και του χρόνου θα χρειαστούμε τους πόντους των ελληνικών ομάδων γιατί μπαίνουμε σε οριακές κατάστασεις όσον αφορά την βαθμολογία μας στην Ευρώπη.

Για την ακρίβεια αυτή την στιγμή η βαθμολογία είναι ως εξής:
10η Τουρκία 38.800 (και παίζει ακόμα η Μπεσίκτας)
11η Τσεχία 33.175
12η Ελβετία 32.075
13η Ολλανδία 29.863 (και παίζει ακομα ο Αγιαξ)
14η ΕΛΛΑΔΑ 27.900
15η Αυστρία 25.350
16η Κροατία 25.250

Το θετικό είναι με το που θ' αρχίσει η επόμενη σεζόν εμείς αφαιρούμε μια πολύ κακή χρόνια. Κι όπως έχουν τώρα τα δεδομένα, γιατί Τουρκία και Ολλανδία έχουν ακόμα εκπρόσωπο στην Ευρώπη, μπορούμε και ν' ανέβουμε αλλά και να πέσουμε.
10η Τουρκία 28.600 (και ίσως αυξηθεί)
11η Ολλανδία 25.649 (και ίσως αυξηθεί)
12η Τσεχία 24.675
13η Ελβετία 23.700
14η ΕΛΛΑΔΑ 23.500
15η Αυστρία 23.100
16η Κροατία 20.875
17η Δανία 20.700

Το πρόβλημα με την βαθμολογία είναι ότι αν κερδίσουμε μια θέση (ανέβουμε στην 13η) δεν θ' αλλάξει απολύτως τίποτα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τους προκριματικούς γύρους. Ισα ίσα εάν αρχίσει η πτώση θα έχουμε συνέπειες.
Στην 15η θέση θα έχουμε πέντε εισιτήρια αλλά και ο πρωταθλητής θα ξεκινάει από τον δεύτερο προκριματικό.
Στην 16η θέση θα έχουμε τέσσερα εισιτήρια. Μόνο ένας θα μπαίνει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (2ο προκριματικό). Στο Γιουρόπα η μία θα ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό, η άλλη από τον δεύτερο και η τελευταία από τον πρώτο!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα