Ο Ζοσέ τα είπε, όποιος θέλει ακούει...

Ο Ζοσέ τα είπε, όποιος θέλει ακούει...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο Ζοσέ τα είπε, όποιος θέλει ακούει...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την... υποκρισία των Αγγλων που προσπαθούν να εξηγήσουν την αποτυχία των ομάδων τους στην Ευρώπη, ενώ επί της ουσίας οι ίδιοι την επιδιώκουν...
Στην ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Δεν γίνεται! Δεν μπορεί να θες να έχεις και το μεγαλύτερο brand name παγκοσμίως σε ότι έχει να κάνει με τις εγχώριες διοργανώσεις, δεν μπορείς να έχεις και το αστρονομικό τηλεοπτικό συμβόλαιο (εξωπραγματικό για οποιαδήποτε άλλη χώρα), δεν μπορείς να έχεις και τις παραδόσεις 100 χρόνων να κυριαρχούν και να θες και να σαρώνεις και στην Ευρώπη.
Κάθε φορά που ένας προπονητής στην Αγγλία τολμά να βάλει πέντε έξι αναπληρωματικούς σε αγώνα του Κυπέλλου Αγγλίας, άπαντες στην χώρα πέφτουν να τον φάνε για την... ασέβεια που δείχνει στον ιστορικό θεσμό. Κάθε φορά που τολμά να ψιθυρίσει κάποιος ξένος προπονητής ή παίκτης “ρε παιδιά και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο γήπεδο χωρίς καν να πάρουμε ανάσα...” ο κόσμος γυρίζει ανάποδα στην Αγγλία για την μεγάλη προσβολή στην κουλτούρα της χώρας και των ανθρώπων της.
Κάθε φορά που κάποιος προπονητής πάει να ψελλίσει ότι πρέπει να τον διευκολύνουν στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου στο πρωτάθλημα, επειδή ακολουθεί ή έχει προηγηθεί πολύ καθοριστικός αγώνας Τσάμπιονς Λιγκ, τρώει τα μούτρα του και παίρνει ως απάντηση “και ποιός είπε ότι το Τσάμπιονς Λιγκ ή το Europa League είναι πιο σημαντικό από την Premier League” και η κουβέντα τελειώνει εκεί, χωρίς να του παρέχεται καμία διευκόλυνση.
Και κάθε φορά που φτάνουμε στην οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν υπάρχει αγγλική ομάδα ούτε για δείγμα, όλοι μαζί, παράγοντες, Τύπος, τηλεόραση, κόσμος, αναρωτιέται τι δεν κάνουν καλά; Τι υποκρισία;
Ε, δεν άντεξε και ο Μουρίνιο και μετά το ματς με την Ροστόφ όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτυσε αίμα για να την αποκλείσει και να προκριθεί στα προημιτελικά του Europa League, τους απάντησε καταλλήλως. “Δεν δίνετε δεκάρα για τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη...” τους είπε σε ελεύθερη μετάφραση για να μην το γράψω πιο χοντρά.
Και μίλησε με παράδειγμα ξεκάθαρο. Οταν πήγαν να του την πουν κιόλας ότι η εμφάνιση της Μάντσεστερ δεν ήταν και πολύ πειστική τους απάντησε περίπου με την φράση “ξέρετε ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης οι ομάδες που παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλάζουν ώρα και μέρα διεξαγωγής των αγώνων τους, εμείς εδώ πρέπει να σκεφτούμε ότι την Κυριακή το πρωί δεν μπορούμε ούτε πρωϊνό να φάμε και πρέπει να ξυπνήσουμε στις 7 το πρωί για να παίξουμε μπάλα στο Μίντλεσμπρο...”
Θα τους έλεγε κι' άλλα, νομίζω όμως ότι έχει βαρεθεί γιατί τα έχει πει αρκετές φορές και έχει καταλάβει ότι αυτό δεν αλλάζει. Στην Αγγλία βρίσκουν νόημα να αναβάλουν τους αγώνες του πρωταθλήματος για να παίξουν αυτούς του Κυπέλλου Αγγλίας και δεν έχουν όλα αυτά τα χρόνια που για παράδειγμα η Γιουβέντους έχει βαρεθεί να παίζει Παρασκευή βράδι όταν ακολουθεί ματς Τσάμπιονς Λιγκ, να μεταθέσουν έναν αγώνα πρωταθλήματος επειδή η ομάδα τους παίζει την Τρίτη ημιτελικό ή προημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ.
Οταν για τους Αγγλους η προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα είναι το πρωτάθλημα, μετά το Κύπελλο και ύστερα η Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά για τις ομάδες. Και ακόμη κι' αν τα ίδια τα club βάζουν άλλες προτεραιότητες δεν μπορούν να αποφύγουν το... βουνό των συνεχόμενων ματς. Πριν πάει η Σίτι να παίξει τη ρεβάνς με την Μονακό, την έβαλαν εκτάκτως να παίξει μεσοβδόμαδα (μία Τετάρτη πριν) ματς πρωταθλήματος που ήταν να το δώσει το Σάββατο γιατί το Σάββατο της έβαλαν ματς Κυπέλλου.
Με αποτέλεσμα η Σίτι να πάει να παίξει με την Μονακό έχοντας από τον πρώτο αγώνα μέχρι τη ρεβάνς παίξει Τετάρτη – Κυριακή όλες τις εβδομάδες... Και έχοντας παίξει χωρίς διακοπή από τα μέσα Αυγούστου, χωρίς ούτε μία εβδομάδα ξεκούραση...
Δεν υποστηρίζω ότι οι Αγγλοι κάνουν λάθος. Αν θες η Premier να απέχει έτη φωτός σε απήχηση και οικονομικά δεδομένα από την La Liga που προσφέρει καλύτερο θέαμα και έχει μέσα της Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, μεγέθη που η Premier δεν θα αποκτήσει ποτέ, τότε είναι φυσικό να την βάζεις πάνω από οτιδήποτε άλλο και μοναδική προτεραιότητά σου.
Οταν το κάνεις όμως και όταν θες να παίξεις και ανήμερα των Χριστουγέννων και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και χωρίς καμία διακοπή και χωρίς καμία διευκόλυνση και θες και το Κύπελλο Αγγλίας να είναι ο θεσμός που όλοι δίνουν πολύ μεγάλο βάρος, τότε να μην έχεις το θράσος να αναρωτιέσαι τι φταίει που η Μονακό πρώτα αποκλείει την Τότεναμ και μετά την Σίτι; Γιατί όσο κι' αν κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου φαίνεσαι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.