Η χρονιά (ξαν)αρχίζει τη Πέμπτη

Η χρονιά (ξαν)αρχίζει τη Πέμπτη

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Η χρονιά (ξαν)αρχίζει τη Πέμπτη

bet365

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για τα έξι ματς και τις μερικές ημέρες που θα κρίνουν τα πάντα για τον φετινό Ολυμπιακό...

Δεκαπέντε επίσημες αναμετρήσεις. Από τις 4 Ιανουαρίου, μέχρι χθες. Μια ασταμάτητη ποδοσφαιρική άσκηση σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Απολύτως φυσιολογικό να προκαλέσει αναταράξεις. Πόσο μάλλον υπό τις φετινές συνθήκες, στο Ερυθρόλευκο ρόστερ.

Ήδη το ποσοστό του Ολυμπιακού είναι οριακά πάνω από το μισό. Οκτώ νίκες. Μόλις δύο όμως στα τελευταία έξι. Τώρα που η κούραση, οι τραυματισμοί, οι κάρτες μαζεύτηκαν. Τώρα που ο προπονητής πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα προηγούμενα και τα επόμενα, παίρνοντας τα απαραίτητα ρίσκα.

Έκανε ο Μπέντο με τον Πανιώνιο έξι αλλαγές στην 11άδα του. Έτσι έπρεπε να γίνει, έστω και αν εκ του αποτελέσματος δεν δικαιώθηκε. Έπρεπε να δώσει ανάσες. Κράτησε μόνο τον Λεάλι και τον Ντα Κόστα μέχρι τη μεσαία γραμμή. Το... πλήρωσε σε δευτερόλεπτα. Στη πρώτη φάση. Η άμυνα του πιάστηκε στον ύπνο. Βρέθηκε με μπάλα στη πλάτη, χωρίς καν να έχει ανέβει ψηλά όπως συνηθίζει.

Ο Μπέντο άλλαξε και τον σέντερ φορ, σκεπτόμενος τα επόμενα. Έδωσε στον Καρντόσο την 26η φετινή του συμμετοχή. Τίποτα όμως και πάλι από τον Παραγουανό, που έχει σπάσει τα δοκάρια αλλά που η συνολική παραγωγή του βρίσκεται συνολικά σε όσα γκολ έβαλε ο Ανσαριφάρντ τη Πέμπτη στην Άγκυρα.

Έγινε το 0-1 στα 49 δεύτερα. Για να γυρίσει; Έπρεπε οι μέσο-επιθετικοί να αναλάβουν δράση. Να πάρουν ενέργειες, να χτίσουν συνεργασίες, να έχουν υπομονή. Πόσο όμως θα παίξουν φέτος ο Σεμπά με τον Φορτούνη; Ο Βραζιλιάνος έχει παρουσία σε 12 από τα 15, ο Φορτούνης έπιασε τα 10. Ο τρίτος της παρέας, ο Ελιονούσι είναι ούτως ή άλλως του ύψους ή του βάθους.

Δεν τους βγήκε λοιπόν. Και κάπως έτσι η μπάλα έβγαλε... φτερά. Που ήταν ο Μάριν με τον Τσόρι; Προφανώς, στις γνωστές θέσεις τους. Κάπου στα «επίσημα». Η μόνη εναλλακτική που υπολογίζεται από τον προπονητή, είναι ο Μανθάτης που πέρασε –ξανά- σαν αλλαγή.

Η στατιστική αποτύπωση, μαρτυρά πως ο Ολυμπιακός χθες αποπειράθηκε 58 «γεμίσματα». Τα 30 από Φορτούνη (17) και Σεμπά (13). Η απόδειξη πως το μυαλό είναι πιο κουρασμένο από τα πόδια. Η απάντηση στην τακτοποίηση του Πανιωνίου στο αμυντικό του τρίτο, ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή. Και όσο τα λεπτά περνούσαν; Τόσες περισσότερες σέντρες, που έγιναν παιχνιδάκι για τον Οικονόμου και τους άλλους.

Στα επτά ματς που οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν κερδίσει μέσα στο 2017, η ζημιά είναι σχετικά μικρή. Δεν πέρασαν από το «Βικελίδης» (1-1), προκρίθηκαν στο Φάληρο επί του Άρη. Δεν νίκησαν την Οσμανλί στο Καραϊσκάκης, το έκαναν στην Άγκυρα. Δεν τα κατάφεραν με τον Ατρόμητο για το κύπελλο (0-0), έχουν όμως το προνόμιο της ρεβάνς, τη Πέμπτη στο Περιστέρι.

Αντίστοιχα όσο η διαφορά στο πρωτάθλημα ήταν διψήφια, δεν είχαν σημασία και οι δύο ισοπαλίες στην επαρχία (2-2 στα Χανιά με τον Πλατανιά, 0-0 στη Τρίπολη με τον Αστέρα). Δεν θα έπαιζε ρόλο και η ήττα από την ΑΕΚ, αν χθες γίνονταν η δουλειά. Μετά τον Πανιώνιο όμως αλλάζουν τα χαρακτηριστικά.

Πλέον το επόμενο λάθος απειλεί να βάλει... φωτιά στη Σούπερ Λιγκ. Και το πρόγραμμα λέει Τούμπα αυτή την Κυριακή. Και Λεωφόρο στις 19/3. Όπως λέει και Ατρόμητο εντός (12/3) σε μια αποστολή που λογικά θα έχει μπόλικα ίδια χαρακτηριστικά με το χθεσινό. Ειδικά από τη στιγμή που θα διεξαχθεί τρεις μέρες μετά το ματς με τη Μπεσίκτας.

Όταν τα παίζεις όλα, τα ρισκάρεις όλα. Όταν εδώ και δύο μήνες δεν έχει προκύψει μια κανονική εβδομάδα τότε αναπόφευκτα ο συντελεστής δυσκολίας ανεβαίνει. Όταν σε αυτό το διάστημα έφυγαν ποδοσφαιριστές κλειδιά όπως ο Μιλιβόγιεβιτς και ο Ιντέγιε ή άλλοι που έμειναν είναι σταθερά απενεργοποιημένοι, τότε μπλέκεις ακόμη περισσότερο. Όλα γνωστά και σχεδόν αναμενόμενα.

Εδώ που έχει φτάσει το πράγμα όμως ο Ολυμπιακός δεν έχει επιλογή. Ούτε είναι ώρα για... ταμείο. Πρέπει να ηρεμήσει, να συσπειρωθεί, και με όσες δυνάμεις διαθέτει να επιχειρήσει στο 20ήμερο που κρίνει τα πάντα. Παναθηναϊκός Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, που με τον τρόπο του βγήκε μπροστά για να καλύψει και τον προπονητή αλλά και τους παίκτες.

Ατρόμητος (κύπελλο, εκτός), ΠΑΟΚ (Σούπερ Λιγκ, εκτός), Μπεσίκτας (Γιουρόπα, εντός), Ατρόμητος (Σούπερ Λιγκ, εντός), Μπεσίκτας (Γιουρόπα Λιγκ, εκτός), Παναθηναϊκός (Σούπερ Λιγκ, εκτός).
Η χρονιά αρχίζει και πάλι τη Πέμπτη, στο Περιστέρι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής