Που ‘σαι βρε… Ζόλταν Κόβατς;

Σταύρος Σουντουλίδης
Που ‘σαι βρε… Ζόλταν Κόβατς;

bet365

Το gazzetta.gr έψαξε και βρήκε τι κάνει σήμερα ο τελευταίος ασπρόμαυρος ήρωας των εκτός έδρας αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ με τον Ηρακλή. Ο Ζόλταν Κόβατς, περί ου ο λόγος, στο… πιάτο σας.

Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται, για να ακριβολογούμε «χάνει το φως του», εδώ και 19 χρόνια, όταν μπαίνει στο Καυτανζόγλειο για παίξει κόντρα στον Ηρακλή. Από εκείνο το απόγευμα της 8ης Μαρτίου του 1998, δηλάδή, όταν έφυγε νικητής, χάρη στη μαγυάρικη ραψωδία του Ζόλταν Κόβατς. Ακολούθησαν δεκατρείς επισκέψεις, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, όπου μετράει μόλις μία νίκη! Κι αυτή για το κύπελλο (0-1) πριν τρία χρόνια στις 9 Ιανουαρίου του 2014, με γκολ του Στέφανου Αθανασιάδη.

Το «διπλό», ανήμερα των 45ων γενεθλίων του Αγγελου Αναστασιάδη, παραμένει η τελευταία νίκη πρωταθλήματος για τον ΠΑΟΚ ως φιλοξενούνενος του Ηρακλή. Ακολουθησαν 14 αναμετρήσεις, στις οποίες ο «Δικέφαλος» έχει πετάξει βαθμούς στον «κάλαθο των αχρήστων», με κάθε τρόπο, σε κάθε γήπεδο (Καυτανζόγλειο ή Νέα Ευκαρπία) και δεν έχασε κάτι μόνο τις χρονιές που οι «κυανόλευκοι» βολόδερναν στα γήπεδα, είτε της Δ’ Εθνικής, είτε της Β’ Εθνικής.

Ακόμη και πέρσι όταν ο Ηρακλής επέστρεψε φουριόζος στα «μεγάλα σαλόνια», ο ΠΑΟΚ φρόντισε να τιμήσει την παράδοση «αυτοκτονώντας» και χάνοντας στο τέλος ένα δικό του ματς και αφήνοντας δύο πολύτιμους βαθμούς, με το 3-3 που διαμορφώθηκε με το γκολ του Μπαρτολίνι στην τελευταία φάση του αγώνα κι αφού λίγο πριν ο Μπερμπάτοφ είχε αστοχήσει σε πέναλτι.

Το θέμα μας, όμως, είναι ο τελευταίος ήρωας των ΠΑΟΚτσήδων. Το όνομα του Ζόλταν Κόβατς μνημονεύεται τόσα μα τόσα χρόνια, από τους λάτρεις του άσπρου και του μαύρου, αφού δύο δικά του γκολ «υπέγραψαν» την ανατροπή και τη νίκη του «Δικεφάλου» με 3-2.

Ο γεννημένος στη Βουδαπέστη, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1973, Μαγυάρος επιθετικός, έμεινε και έπαιξε σχεδόν ελάχιστα στην Τούμπα. Επέστρεψε στην πατρίδα του, συνέχισε για σχεδόν μια δεκαετία να κλωτσάει και να στέλνει το τόπι στα αντίπαλα δίχτυα μέχρι που τον Δεκέμβριο του 2008 ανακοίνωσε την αποχώρηση από την ενεργό δράση με τελευταίο σταθμό την Γκιόρι ΕΤΟ ΦΚ.

Ο αθλητικός διευθυντής Ζόλταν Κόβατς

Ποδοσφαιρικό «παιδί» της Ουίπεστ λατρεύτηκε από τους οπαδούς της, που τραγουδούσαν στις κερκίδες του «Φέρεντς Σούζα» το «„Kovács Zoli lőjj egy gólt» («ο Ζόλταν Κόβατς, σουτάρει και σκοράρει) για την πάρτη του.

Το 2009 η Ουίπεστ του εμπιστεύτηκε το κομμάτι των ακαδημιών της και λίγο αργότερα έγινε αθλητικός διευθυντής της πρώτης ομάδας. Το καλοκαίρι του 2011 ξεκίνησε ένα ταξίδι με πολλούς διαφορετικούς σταθμούς. Για μια τριετία βρέθηκε στην Ντιόσγκιορι ΒΤΚ πριν επιστρέψει το 2014 στη Βουδαπέστη και στην Ουίπεστ, για να ακολουθήσει η Σιόφοκ και από τον Αύγουστο του 2016 αναλάβει το «χτίσιμο» της Βιντεότον.

Η δουλειά του άρχισε να φαίνεται από νωρίς με την ομάδα από το Σεκεσφεχερβάρ να φτάνει πολύ κοντά στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ μετά από 20 αγωνιστικές είναι στην πρώτη θέση ισόβαθμη με τη Χόνβεντ στους 37 βαθμούς. Προπονητής είναι ο Νορβηγός Χένιννγκ Μπεργκ. Ο πρώην δεξιός μπακ της Μπλάκμπερν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ήταν κι αυτός μέλος της ομάδας που έφτασε στο «treble» το 1999) έχει δημιουργήσει μαζί με τον Κόβατς μια πολύ καλή ομάδα, με έμφαση στο επιθετικό κομμάτι.

Εκεί, αγωνίζεται ο πρώην ερυθρόλευκος Σέρβος επιθετικός, Μάρκο Σέποβιτς, αλλά κι ο συμπατριώτης του, Ντάνκο Λάζοβιτς, που για «ένα φεγγάρι» (πριν τρία χρόνια) το όνομά του βρισκόταν καθημερινά στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, καθώς ο πρώην φορ της Παρτίζαν και της Ζενίτ αποτελούσε ένας από τους μεγάλους μεταγραφικούς στόχους!

Ο «Δικέφαλος» δεν μπόρεσε να πείσει τον 34χρονο, σήμερα, Σέρβο φορ να ρίξει τις οικονομικές απαιτήσεις, οι εποχές που θα έδινε 2 εκατομμύρια ευρώ συμβόλαιο δεν είχαν φτάσει στην Τούμπα, αλλά όπως φαίνεται τον έπεισε ο Κόβατς να υπογράψει το περασμένο καλοκαίρι στη Βιντεότον με πολύ λιγότερα χρήματα, αφού στο μεταξύ η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα.

Μπορεί να μην έμαθε ελληνικά, ωστόσο μιλάει αγγλικά και γαλλικά και ο ρόλος του αθλητικού διευθυντή προέκυψε στην πορεία, αφού πρωταρχικός στόχος του ήταν να δουλέψει με τα μικρά παιδιά.

Παραμένει ένα από τα σημαντικά ονόματα του ουγγρικού ποδοσφαίρου και ο ίδιος δηλώνει ότι απόλαυσε την καριέρα του, είτε παίζοντας εντός συνόρων, είτε στην Ελλάδα και στην Κίνα, πολύ πριν γίνει της… μόδας.

Ο… «Βαζέχα της Ουγγαρίας»!

Ο Μαγυάρος δεν ήταν ένας τυχαίος επιθετικός. Μόλις την προηγούμενη σεζόν, με τη φανέλα της Ουίπεστ, είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ουγγρικού πρωταθλήματος με 22 γκολ. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο για τον ΠΑΟΚ το φθινόπωρο του 1997 και η «φτωχή» παραγωγικότητα μέχρι τότε (8 γκολ) αποτέλεσε αφορμή για αρνητικά σχόλια, με τους οπαδούς της ουγγρικής ομάδας να τον κατηγορούν ότι «είχε το μυαλό του στην Ελλάδα και πρόσεχε τα πόδια του για να πάει υγιείς στη Θεσσαλονίκη».

Ο βραχνάς των οικονομικών προβλημάτων, που μόλις είχε πρωτοεμφανιστεί στα πέριξ της Τούμπας, αποτέλεσε τη βασική αιτία για να τον αποκτήσει ο ΠΑΟΚ αρχικά για έξι μήνες. Η συμφωνία προέβλεπε τριετές συμβόλαιο, αλλά για να τον έκανε δικό του θα έπρεπε να καταβάλλει σχεδόν 200 εκατομμύρια δραχμές στην ουγγρική ομάδα.

Ας μη ξεχνάμε ότι αποτέλεσε τη μοναδική χειμερινή μεταγραφή της διοίκησης του Γιώργου Μπατατούδη, τον Ιανουάριο του 1998, αφού λόγω έλλειψης ρευστότητας στην Τούμπα «έκαναν παρέλαση κάτι περίεργοι ποδοσφαιρστές, που έφερνε η διοίκηση, όπως πχ. ένα Νιγηριανό αμυντικό, ονόματι Τσου Νταβίντ!.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Κώστας Ορφανός, ταξίδεψε στη Βουδαπέστη μαζί με τον Παναγιώτη Κερμανίδη, ο οποίος μεγαλωμένος στην Ουγγαρία ήξερε τα κατατόπια, με σκοπό να ολοκληρώσουν την προσυμφωνία με την Ουίπεστ. Το βράδυ της 9ης Δεκεμβρίου του 1997 έπεσαν οι υπογραφές και για «ενοίκιο» έξι μηνών, ο «Δικέφαλος» θα πλήρωνε 130 χιλιάδες δολάρια, περίπου 37 εκατομμύρια δραχμές.

Ο «Βαζέχα της Ουγγαρίας», όπως τον είχαν «βαπτίσει» οι εφημερίδες της εποχής, συμφώνησε να λαμβάνει 10 χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα, ήρθε στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 1998 κι άρχισε να σκοράρει με συνέπεια, έστω κι αν δεν ήταν ποτέ στις πρώτες επιλογές του Αγγελου Αναστασιάδη.

Μια μέρα, μετά από το «διπλό» στο Καυτανζόγλειο, ο Μαγυάρος επιθετικός δε δίστασε να δηλώσει πως «σε περίπτωση που δεν καταφέρω να γίνω βασικός στον ΠΑΟΚ, τότε δεν υπάρχει κανένα νόημα να συνεχίζω να κάθομαι στον πάγκο γι’ αυτό και θα φύγω»! Οπως έλεγε, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να μάθει ελληνικά. «Κουτσά – στραβά» κάτι έπιανε το αφτί του από τις οδηγίες στις προπονήσεις, και παρότι για τους οπαδούς ήταν λαϊκός ήρωας δεν είχε στη Θεσσαλονίκη πολλές παρέες.

Αν οι τωρινοί ΠΑΟΚτσήδες έχουν για ίνδαλμα τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς πριν από δύο δεκαετίες, ο Ζόλταν Κόβατς είχε κάνει παρόμοιο ξεκίνημα. Σκόραρε στο πρώτο του παιχνίδι στην Τούμπα, στις 11 Ιανουαρίου του 1998. Και τι γκολ… Λυτρώνοντας τον ΠΑΟΚ στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με τον Αθηναϊκό μπροστά σε 15.000 κόσμο. Γκολ στο 2-2 με την Ξάνθη, βρήκε δίχτυα στο 1-1 με την Καλαμάτα και πέτυχε δύο τέρματα στο 2-3 με τον Ηρακλή.

Παραμένοντας ενεργό μέλος της εθνικής Ουγγαρίας είδε το όνομά του να κυκλοφορεί σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια ακόμη και για την Μπουντσελίγκα (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης), ωστόσο επέστρεψε στην Ουίπεστ, πέρασε δύο χρόνια στη Γαλλία και στη Σατορού πριν γίνει από τους πρώτους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ακολούθησαν «το δρόμο του μεταξιού», αγωνιζόμενος και κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Κίνα.

Τελικά, αποχαιρέτησε τη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ στις 19 Μαΐου του 1998. Με την επιστροφή της ομάδας από την Αθήνα, μετά το εντυπωσιακό «αντίο» με 0-5 στο Βύρωνα επί του Αθηναϊκού, ο Μαγυάρος παρέθεσε γεύμα στους συμπαίκτες του. Εκείνο το βράδυ ο Πέρσι Ολιβάρες σηκώθηκε όρθιος και ευχήθηκε στο Μαγυάρο ποδοσφαιριστή, «κάποια στιγμή να βρεθούμε έστω κι ως αντίπαλοι σε κάποιο γήπεδο». Η ευχή του Περουβιανού μπορεί να μην έγινε πράξη, αλλά ο Ζόλταν Κόβατς αποδεδειγμένα ήταν ένα από τα καλά παιδιά, που είχαν περάσει από την Τούμπα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα