Πνεύμα και ηθική

Πνεύμα και ηθική

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Πνεύμα και ηθική

bet365

Οι τιμητές των πάντων και οι άξιοι πρεσβευτές του πνεύματος και της ηθικής έχουν πάρει αμπάριζα τα social media με αφορμή την ένσταση του Άρη και ο Βασίλης Βλαχόπουλος αναρωτιέται, ποιός στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να μιλήσει για ηθική;

Δεν μπορώ να προδικάσω την τελική έκβαση αυτής της υπόθεσης, ούτε γνωρίζω αν θα επικρατήσει η προκήρυξη από τον ΚΑΠ. Φαίνεται όμως ότι η απόφαση του Άρη να καταθέσει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα της Λαμίας με τη Σπάρτη με το επιχείρημα της καταστρατήγησης των κανονισμών, στοιχειοθετεί το μείζων θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ξαφνικά εμφανίστηκαν από το πουθενά οι πρεσβευτές του πνεύματος και της ηθικής, κουνούν το δάχτυλο και δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πόσο πραγματικά θα «σκάσουν» στην περίπτωση που – έστω στα χαρτιά – ανατραπεί το τωρινό βαθμολογικό καθεστώς στη Football League. Πάντα πίστευα ότι το μίσος θρέφει τον ελληνικό αθλητισμό, απλά αυτή η υπόθεση συνθέτει το πλέον ατράνταχτο στοιχείο.

Καταρχάς, από πότε απαγορεύεται σε μια ομάδα να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και την τιμωρία του άμεσου αντιπάλου της από τη στιγμή που ο τελευταίος φέρεται να μην τήρησε τους κανονισμούς; Ποιος το αποφασίζει; Ποιος ορίζει σε αυτή τη χώρα τι είναι ηθικό; Ποιος έχει… καθαρό κούτελο;

Υπάρχει (μεγάλη) ομάδα που δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικές διασυνδέσεις για την επιβίωση ή την ανάπτυξή της; Υπάρχει (μεγάλη) ομάδα που δεν έτυχε προνομιακής μεταχείρισης ή που δεν εκμεταλλεύτηκε ευεργετικές νομικές διατάξεις; Υπάρχει «καθαρή» ομάδα; Μην τρελαθούμε.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης έλαβε μία απόφαση η οποία είναι πιθανό να μειώσει τα ήδη χαμηλότατα επίπεδα δημοτικότητάς του. Αυτή η απόφαση οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα σχετικά με τους… κανόνες του παιχνιδιού που έχουν διαμορφωθεί στη Football League. Κι επειδή έχει διαπιστώσει ότι σε παρασκηνιακό επίπεδο δεν είναι ο ισχυρός της ιστορίας – και το επιβεβαίωσε στους τελευταίους αγώνες – αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το λάθος (σ. σ. εφόσον βέβαια αποδειχθεί λάθος) της Λαμίας. Σίγουρα έχει αντιληφθεί επίσης ότι σε περίπτωση που ο Άρης δεν εξασφαλίσει την άνοδο, τότε το μέλλον του ιδίου στην ηγεσία της ΠΑΕ θα γίνει εξαιρετικά αβέβαιο.

Κι αν παραμεριστούν οι οπαδοί των άλλων ομάδων οι οποίοι προφανέστατα δεν θέλουν να δουν τον Άρη στη Σούπερλιγκα, το βαθύτερο πρόβλημα βρίσκεται στη μάζα των φίλων του Άρη οι οποίοι έπεσαν με τα μούτρα στην επικοινωνιακή παγίδα που τους στήθηκε από ανθρώπους που επιβιώνουν μέσα από την καλλιέργεια κλίματος διχασμού.

Ο Καρυπίδης θα μπορούσε να κρυφτεί πίσω από την ένσταση μιας άλλης ομάδας και να το… παίξει περήφανος. Επέλεξε το αντίθετο. Αποφάσισε να συρθεί και ο ίδιος σ’ έναν δικαστικό αγώνα με κίνδυνο να εκτεθεί. Πιθανολογώ ότι η απόφασή του πηγάζει επίσης από τις διαπιστώσεις του περί καταστάσεων και πραγμάτων που διαπίστωσε στον χώρο της Football League που δεν συνάδουν με τους κανόνες του… πνεύματος και της ηθικής που πολλοί επικαλούνται.

Για επίλογο: Ο θρυλικός Βασίλης Αυλωνίτης στην ταινία «Η ωραία των Αθηνών» πρόσφερε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του ως πρόεδρος του συλλόγου πνεύματος και ηθικής. Ελπίζω ότι και οι τωρινοί του πρεσβευτές του συλλόγου προσπαθούν να εξασκήσουν τις υποκριτικές ικανότητές τους, γιατί είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν ότι αυτές οι δύο λέξεις είναι άγνωστες στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και φυσικά δεν έχουν ούτε έναν άξιο πρεσβευτή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.