Όταν τα γκολ... μιλάνε

Όταν τα γκολ... μιλάνε

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Όταν τα γκολ... μιλάνε

bet365

O Διονύσης Δελλής γράφει για την «άλλη» 11άδα του Ολυμπιακού, και τις εξηγήσεις που δίνει για την εικόνα των Ερυθρόλευκων!

Όταν τα γκολ... μιλάνεΤρίτο ματς στα τελευταία τέσσερα. Και αν δεν χάσαμε το μέτρημα: Το ενδέκατο φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, επιλέγοντας μόνο τα ενενηντάλεπτα. Φέτος που δεν είχε σοβαρό Τσάμπιονς Λιγκ με επισκέψεις σε έδρες ελίτ. Φέτος που οι αντίπαλοι στην Ευρώπη, είναι –με όλο το σεβασμό- δεύτερης ή και τρίτης διαλογής. Φέτος που το πρωτάθλημα εξελίχθηκε σε έναν ακόμη περίπατο, και που το κύπελλο ως εδώ δεν έφερε κάποιον «κλασικό» αντίπαλο.

Ακόμη και έτσι λοιπόν, οι αριθμοί συγκεκριμένοι. Στο 29% των αναμετρήσεων του ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε. Του έγινε συνήθεια, και μάλιστα άξια παρατήρησης. Διότι οι Πειραιώτες το έχουν κάνει 11 φορές σε 38 ματς. Όπως έχουν σκοράρει και από 2 γκολ άλλες 11 φορές (εκ των οποίων οι δέκα στο πρωτάθλημα). Αυτές είναι οι δύο πιο συνηθισμένες επιδόσεις τους στη σεζόν που τρέχει. Είτε βάζουν δύο γκολ, είτε κανένα στο 58% των αγώνων τους.

Θυμίζουμε ότι μιλάμε για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια ήταν μηχανή παραγωγής τερμάτων. Πέρσι έφτασε στα 112 σε όλες τις διοργανώσεις, τώρα είναι ακόμη στα 63. Και μπορεί να τις μένουν μόλις έντεκα ματς για να ολοκληρώσει τη σεζόν. Τα εννέα του πρωταθλήματος, και αυτά σε Άγκυρα (Οσμανλί) και Περιστέρι (Ατρόμητος) για το Γιουρόπα και το κύπελλο. Άρα πάνε σίγουρα για μια πολύ χαμηλότερη επίδοση από τα γνωστά τους.

Δεν σκόραραν:

1) Με την Μπέερ Σεβά, σε δύο ματς, και ήρθε αποκλεισμός από τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
2) Με την Αρούκα στο 90άλεπτο του Φαλήρου και κάπως έτσι όλα κρίθηκαν στην παράταση.
3) Με τον ΑΠΟΕΛ, σε δύο ματς, και εκεί χάθηκε η πρώτη θέση στη φάση των ομίλων.
4) Με την Οσμανλί και κάπως έτσι οι πιθανότητες πρόκρισης στους «16» είναι μειωμένες σημαντικά.
5) Με τον Ατρόμητο στο κύπελλο άρα και εδώ... μπλέξιμο εν όψει ρεβάνς.
6) Στο πρωτάθλημα εκτός έδρας σε Λάρισα και ΟΑΚΑ, όπου προέκυψαν οι μοναδικές ήττες ως τώρα, και μάλιστα με το ίδιο σκορ (1-0)
7) Συν την πιο σοβαρή εντός έδρας γκέλα (0-0 με την Κέρκυρα), και ένα μάλλον αδιάφορο 0-0 στην Τρίπολη με τον Αστέρα.

Τι δείχνει το γκολ; Πολλά περισσότερα από την τυπική ανάγνωση του, έστω και αν δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Μαρτυρά με λίγη διάθεση, σκέψεις(ή και εμμονές) του προπονητή, ικανότητα των ποδοσφαιριστών ακόμη και επιλογές της διοίκησης. Δείχνει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παράγεται. Δείχνει τα «κυβικά» από τη μέση και μπροστά, καθώς εκεί ως επί το πλείστον συναντάς όσους έχουν την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα. Ελέγχει την δουλειά ενός προπονητή, που κρατά στα χέρια του ένα σύνολο που φέτος ξεκίνησε σαν φαβορί σχεδόν σε όλες τις αναμετρήσεις που προέκυψαν στο καλεντάρι του.

Γιατί λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν σκοράρει; Για πολλούς λόγους προφανώς. Μεταξύ αυτών διότι το ρόστερ του, δεν έχει τον πλουραλισμό και την δυναμική των προηγούμενων χρόνων αλλά και γιατί ο προπονητής του, έχει αποφασίσει μια σειρά από ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να του προσφέρουν και δημιουργία (Μάριν, Καμπιάσο) και εκτέλεση (Τσόρι, Ανσαριφάρντ) να τους υπολογίζει από ελάχιστα ως καθόλου. Μια δική του απόφαση 100%, που τον βαραίνει με ότι συνεπάγεται.

Ο Καμπιάσο πέρσι έβαλε γκολ με τον Παναθηναϊκό και το ξανάκανε στη Τούμπα. Ο Τσόρι έχει στην καριέρα του σε φόντο Ερυθρόλευκο καμία 40αριά. Ο Ανσαριφάρντ για να δούμε αν βάζει, πρέπει να παίξει. Όσο για τον Μάριν; Σε 13 συμμετοχές μετρά 5 ασίστ και 1 γκολ. Χθες ήρθαν από τον πάγκο για να «γυρίσουν» το ματς, οι τρεις μικροί. Ο Ανδρούτσος, ο Μανθάτης, ο Ρέτσος. Ξαφνικά τους έχουμε φορτώσει με τόσες ευθύνες που σε λίγο θα τους ζητάμε και τα ρέστα.

Στο μεταξύ έφυγε ο πολύτιμος Μιλιβόγιεβιτς που εκτός των άλλων, είχε 6 γκολ. Ο Φορτούνης έχει άλλα τόσα (6) αλλά καμία σχέση με πέρσι. Ο Καρντόσο που είναι στις επιλογές του προπονητή, έχει μόλις 2. Και παλεύουν ο Ιντέγιε (15) και ο Σεμπά (8) για όλους. Αυτή είναι η εικόνα. Τα περισσότερα κομμάτια του παζλ. Εικόνα που έφτασε και για το φετινό πρωτάθλημα, εκεί που οι άλλοι είναι ακόμη χειρότεροι στο γκολ (Πανιώνιος 28, ΠΑΟΚ 33, Παναθηναϊκός 31, ΑΕΚ 34) από εκείνον. Αλλά που δύσκολα θα φτάσει και για του χρόνου. Έχει ανάγκη από σοβαρές αποφάσεις ο Ολυμπιακός με θέα στην επόμενη ομάδα του. Για το επόμενο ρόστερ, τον προπονητή, το μπάτζετ.

ΥΓ. Στο μεταξύ διαιτησίες σαν τη χθεσινή, φροντίζουν να στείλουν και το δικό τους μήνυμα για όσα έρχονται. Ναι δεν έκανε φάση ο Ολυμπιακός. Δεν είχε όψη «νικητή» στο ΟΑΚΑ. Δεν ήταν καλύτερος ης αντιπάλου του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η «δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις πέναλτι» ιστορία που τρέχει, είναι διαφήμιση της «νέας εποχής». Ούτε βεβαίως ότι ο κύριος Μάνταλος γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Τώρα η διαφορά των δύο ομάδων είναι 18 βαθμοί. Αν παίζονταν κάτι παραπάνω από το γόητρο;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής