Στην Ευρώπη θέλεις (και) προσωπικότητες

Στην Ευρώπη θέλεις (και) προσωπικότητες

Δημήτρης Τομαράς
Στην Ευρώπη θέλεις (και) προσωπικότητες

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς καταγράφει στο Gazzetta.gr τις εντυπώσεις του από το Ολυμπιακός - Οσμανλισπόρ και τα δεδομένα για Καρντόσο, Φορτούνη, Ανσαριφάρντ και νέα γενιά.
Παρατηρώντας την λογική του Μπέντο, την στρατηγική αντιμετώπισης των αγώνων του τεχνικού τιμ αλλά και το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα δεν είναι και δύσκολο να εξάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να περιμένει ποδόσφαιρο πλήρους κατοχής και πρωτοβουλίας με ανάλογη επιθετική παραγωγικότητα. Παιχνίδια όπου θα μπαίνει δηλαδή και να "πνίγει" τον αντίπαλο από το 1ο έως το τελευταίο λεπτό.
Ο Ολυμπιακός αυτής της χρονικής περιόδου αυτό που έχει είναι κάποια καλά... ξεσπάσματα στο παιχνίδι του. Ορισμένες εξάρσεις δημιουργίας και επιθετικότητας που ακόμα και εκείνες όμως είναι αρκετές να του δώσουν αυτό που χρειάζεται στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πέραν του συστήματος, της όποιας διάταξης και προσέγγισης μίας αναμέτρησης και το εάν θα επιλέξει ο τεχνικός να πάει φουλ επιθετικά ή αμυντικά θέλεις και παίκτες - προσωπικότητες. Αυτές έχεις ανάγκη. Παίκτες με πραγματικά ηγετικά χαρίσματα και "στόφα" νικητή, που να εμπνεύσουν ανάλογα τους συμπαίκτες τους και να δώσουν την δέουσα ώθηση για την κατάκτηση της νίκης. Ο Πάουλο Μπέντο απέδειξε και με την Οσμανλισπόρ πως παρά τις όποιες αποχωρήσεις από το ρόστερ τον Γενάρη υπάρχει ακόμα μία κατηγορία παικτών που δεν βλέπει καν. Παίκτες που ναι μεν έχουν τα χρόνια τους και την επιβάρυνσή τους αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ίδιο και την ομάδα σε δύσκολες στιγμές. Σε στιγμές που το ματς "στραβώνει" και θέλεις από τον πάγκο να ρίξεις στον αγώνα αυτόν τον έναν παίκτη που μπορεί να σου κάνει την διαφορά.
- Ο Τσόρι παραγκωνίστηκε και μπήκε για τα καλά στο... ψυγείο σε σημείο που να βγει εκτός ευρωπαϊκής λίστας. Βάση της φετινής του εικόνας αλλά και της απόδοσης και της αφοσίωσής του στην ομάδα, την δεδομένη στιγμή επαρκής αγωνιστική εξήγηση δεν υπάρχει. Και δεν μπαίνω καν στην διαδικασία καταγραφής της τεράστιας προσφοράς του Τσόρι Ντομίνγκες ως παίκτης και ως άνθρωπος στον Ολυμπιακό.
- Ο Εστέμπαν Καμπιάσο έμπαινε σε κάποιες αποστολές και έπαιρνε κάποια ματς αλλά επίσης τον τελευταίο καιρό κρίθηκε σκόπιμο να μένει εκτός (σ.σ. για την περίπτωσή μας με Οσμανλισπόρ) και ας είναι διαθέσιμος να παίξει στην Ευρώπη. Και εδώ δεν υπάρχουν βάσιμα αγωνιστικά κριτήρια για κάτι τέτοιο.
- Ο Μάρκο Μάριν πάνω που επέστρεφε σε λογικές ομάδας και με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχει, επίσης τέθηκε εκτός πλάνων. Φτάσαμε αισίως σε αριθμό τριών παικτών που ο Μπέντο για τα όποια αγωνιστικά και μη κριτήριά του θεώρησε πως δεν του έκαναν για την Ευρώπη και τον συγκεκριμένο αγώνα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΡΝΤΟΣΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ
Καλώς ή κακώς ο Όσκαρ Καρντόσο μόνο και μόνο για το πλούσιο και μεγάλο βιογραφικό του αξίζει σεβασμού. Ο Παραγουανός όμως στον Ολυμπιακό δείχνει πως δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Ματς όπως αυτό με την Οσμανλισπόρ τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Δεν είναι μόνο το ψυχολογικό θέμα. Είναι και το αγωνιστικό. Ο έμπειρος στράικερ δεν είναι ικανός να δώσει αυτά που θέλει και περιμένει ο Ολυμπιακός από εκείνον είτε τροφοδοτείται σωστά είτε όχι. Επί τούτου προφανώς και το προπονητικό επιτελείο έχει άλλη άποψη.
Ο ΑΝΣΑΡΙΦΑΡΝΤ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ
Η επιλογή να μπει στην αναμέτρηση με τους Τούρκους ο Ιρανός λίγα λεπτά πριν τελειώσει δεν φάνηκε να τον πτοεί. Ο Ανσαριφάρντ ήρθε για να παίξει στον Ολυμπιακό και το αποδεικνύει συνέχεια είτε έτσι είτε αλλιώς. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με το πόσο θα αγωνίζεται και το πως.
Αρκεί να του δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει. Με δεδομένη την εικόνα του Καρντόσο και το πρόβλημα του Ιντέγε (σ.σ. όση καλή διάθεση και εάν έχει για ΑΕΚ ο Νιγηριανός) ο Καρίμ Ανσαριφάρντ έχει όλα τα σύγχρονα στοιχεία ενός παίκτη γραμμής κρούσης και αξίζει να είναι βασικός στον Ολυμπιακό. Και εν προκειμένω αξίζει να είναι βασικός με ΑΕΚ.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ
Το θέμα Φορτούνη και η πτωτική του πορεία φέτος (σ.σ. με κάποιες εξαιρέσεις) προφανώς και έχει απασχολήσει πολύ κόσμο. Το βασικό "αγκάθι" στην υπόθεση είναι πως ο διεθνής άσος εδώ και αρκετό καιρό δεν νιώθει την καυτή... ανάσα των ανταγωνιστών του σε αυτήν την θέση.
Από την στιγμή που ο Τσόρι δεν υπολογίζεται και ο Μάριν δεν χρησιμοποιείται τακτικά ο Φορτούνης σηκώνει όλο το βάρος. Αυτό του κάνει κακό διότι ανεξάρτητα με το πως προσεγγίζει εκείνος το ποδόσφαιρο και τα ματς του Ολυμπιακού δεν αισθάνεται πως υπάρχει απειλή για εκείνον. Όταν ένας ποδοσφαιριστής όπως και να παίξει, ξέρει πως θα αγωνιστεί και στο επόμενο παιχνίδι, είναι σαν να χάνει την ουσία του και την ζωντάνια του. Κάθε παίκτης με ποιότητα θέλει τα έξτρα κίνητρά του και την παραπανίσια πίεσή του. Αποτέλεσμα; Ο Ολυμπιακός ήθελε τον πολύ καλό Φορτούνη με την Οσμανλισπόρ και δεν τον είχε. Τόσο απλά. Και δεδομένα ο Αντρέ Μάρτινς δεν μπορούσε να σηκώσει μόνος του όλο το δημιουργικό βάρος του άξονα.
Ο MVP ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΜΠΑ
Αναμφίβολα ο Ανδρούτσος διέπρεψε ατομικά στην αναμέτρηση με την Οσμανλισπόρ. Σε όλους τους τομείς. Είχε εξαιρετική εικόνα αμυντικά, δημιουργικά αλλά και επιθετικά. Όσο περνάει ο καιρός ο συγκεκριμένος παίκτης δείχνει πως έχει τις ικανότητες και τις προοπτικές να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό. Σε πιο μεγάλο βαθμό σε σχέσει με τους άλλους ταλαντούχους μικρούς. Είναι μία ταλαντούχα και καλή γενιά με Ρέτσο, Ανδρούτσο, Μανθάτη, Νικολάου και άλλα παιδιά που αξίζει να προσεχθεί αλλά θέλει και την ειδική της διαχείριση. Τώρα περισσότερο από ποτέ.
Όσο για τον Σεμπά; Όσο ακούραστος και εάν είναι όσο και να προσπαθεί και να παλεύει (σ.σ. και με την Οσμανλισπόρ ήταν αρκετά θετικός έως ένα σημείο) δεν φτάνει από μόνος του. Δεν μπορεί δηλαδή όλος ο Ολυμπιακός να στηρίζεται πάνω στον χαρισματικό Βραζιλιάνο. Γι' αυτό και υπάρχει η ομαδική δουλειά και προσπάθεια.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΑΜΥΝΑ ΑΛΛΑ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Στην αναμέτρηση με την Οσμανλισπόρ ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα. Και παρότι στο μάτι δεν ήταν τόσο... συναρπαστικός και θελτικός εάν ήταν λίγο πιο αποτελεσματικός επιθετικά το ένα γκολ τουλάχιστον θα το είχε βάλει. Γιατί φάσεις για γκολ είχε και κάποιες ήταν και πολύ καλές. Ουσιαστικά δηλαδή από αλλού περίμενε το πρόβλημα (σ.σ. άμυνα) και από αλλού του ήρθε... Ο Ολυμπιακός πάντως ακόμα και με την ισχύουσα κατάσταση πάλι μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση, παίρνοντας το ανάλογο αποτέλεσμα στην Τουρκία. Από την στιγμή δε που φάνηκε πως ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος θα είναι και ποδοσφαιρική αδικία αλλά και αποτυχία τυχόν αποκλεισμός.
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΒΙΑΝΑ, Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ... ΤΟΥΡΚΙΚΑ "ΔΡΕΠΑΝΙΑ"
Προφανώς και ο Βιάνα έχει την πλέον βασική ευθύνη για την αποβολή του. Αντιδρώντας σε χτύπημα αντιπάλου πάνω σε φάση, τον κλώτσησε και έτσι αποβλήθηκε. Σε αυτήν την φάση όμως έχει χτυπήσει και ο Προχάτσκα που δεν τιμωρήθηκε.
Ο αρχηγός Κουρουτσκού, ο Μπιφουμά και ο Λουίζ Κάρλος έχουν κάνει πολύ επικίνδυνα μαρκαρίσματα. Πάνω σε Ανδρούτσο και Μάρτινς κυρίως και ακόμα και πάνω στον Σεμπά. Ειδικά πάνω στον Ανδρούτσο που είναι μαρκάρισμα του στιλ " θέλω να σου κόψω την μπάλα". Τόσο άσχημο. Με τα "δρεπάνια" που είχε η Οσμανλισπόρ (σ.σ. μία μαχητική μεν ομάδα αλλά και με νοοτροπία ομάδας της γειτονιάς και της λογικής του "πέφτω διαρκώς κάτω και κάνω καθυστερήσεις και εκνευρίζω τον αντίπαλο") στο γήπεδο η απορία δεν είναι γιατί αποβλήθηκε ο Βιάνα. Η απορία είναι γιατί δεν είχαν οι Τούρκοι τουλάχιστον δύο αποβολές. Τα χτυπήματά τους δε ήταν τέτοια που επηρέασαν τους Πειραιώτες με τους Ρέτσο και Φιγκέϊρας επίσης να φλερτάρουν με δεύτερες κίτρινες. Προσωπικά θεωρώ την διαιτησία του Μπουκέ και των βοηθών του κακή ως προς τον Ολυμπιακό ενώ δεδομένα υπάρχει πέναλτι στην φάση που ζητάει ο Μποτία που δεν δίνεται αλλά και φάσεις οφσάιντ που κόπηκε ο Ολυμπιακός, όπου δεν υπηρξε καμία παράβαση. Φαίνεται πως είναι γενικό φαινόμενο για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη να έχουν εχθρικές διαιτησίες ακόμα και στην έδρα τους.
Ο ΜΠΕΝΤΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΥΘΥΝΕΣ
Η διαχείριση του ρόστερ, ο τρόπος που στήνεται η ομάδα και οι 11άδες προφανώς και είναι στο πεδίο δράσης και αρμοδιοτήτων του προπονητή. Είναι σαφές πως ο Μπέντο έχει ακούσει πολλά και δεν μπορεί να φταίει για όλα. Κατά καιρούς του έχουν "χρεωθεί" και απίστευτα πράγματα. Πράγματα που έχουν να κάνουν με την διοίκηση και τα όποια θέματα λειτουργίας και σχεδιασμού. Ωστόσο σε μία τέτοια δύσκολη διαδικασία αγώνων και με τέτοια πίεση καλείται και αυτός να βρει τα... πατήματά του και την σωστή χημεία με τους παίκτες του προκειμένου τουλάχιστον ο Ολυμπιακός να πάρει στο προσεχές διάστημα τα αποτελέσματα που θέλει. Διότι το ποδόσφαιρο που πολλοί περιμένουν και ευελπιστούν μετά από μία τέτοια χρονιά με ηχηρό αποκλεισμό από Μπερ Σεβά, δύο αλλαγές τεχνικών και τόσα άλλα δεν θα φτάσει στο επίπεδο να μπορέσει να το δείξει στο γήπεδο. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θέλουν αρκετοί. Για το τέλος πάντως θυμίζω πως πάντα τη νέα χρονιά στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα. Σκεφτείτε μόνο τα ματς με Ντνίπρο, Άντερλεχτ αλλά και Λεβάντε παλαιότερα... Επίσης ο Ολυμπιακός έχει κάνει πολύ πιο άσχημα ματς στην Ευρώπη από αυτό με την Οσμανλισπόρ.
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα