Μπράβοι, παράγκες και... βουτηχτές!

Μπράβοι, παράγκες και... βουτηχτές!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Μπράβοι, παράγκες και... βουτηχτές!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ του κάκιστου 3-5-2, το εκπληκτικό πανό - μήνυμα και τους πλαϊνούς ντε του Ολυμπιακού.

Πρέπει να ξεκινήσω από το αυτονόητο και τις βασικές απορίες μου σχετικά με την εικόνα της ΑΕΚ στα Χανιά, τα πρόσωπα που δεν είδα καθόλου στο χορτάρι και αδικαιολόγητα δεν πήραν χρόνο συμμετοχής, στοιχεία σημαντικά για το ματς με τον Πλατανιά και το ισόπαλο αποτέλεσμα. Μου φάνηκε πως ο Μανόλο Χιμένεθ φοβήθηκε περισσότερο από όσο θα έπρεπε τη συγκεκριμένη αναμέτρηση και ταυτόχρονα όσο προσπαθώ να το καταλάβω δεν βρίσκω λόγο αλλαγής διάταξης!

Το αποτέλεσμα συνιστά (δεδομένα) προβάδισμα πρόκρισης για την ΑΕΚ. Η κάτοχος του τροπαίου έχει τον πρώτο λόγο για να βρίσκεται στα ημιτελικά. Έχει τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ που δεν χάνει φέτος (ούτε στο Κύπελλο έχει χάσει εκτός έδρας από το 2012) και ταυτόχρονα στο πιο πρόσφατο ματς με αντίπαλο την ομάδα του Παράσχου επικράτησε εύκολα με σκορ 3-0... Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έπρεπε να μη διεκδικήσει στα Χανιά νίκη – πρόκριση. Διότι δεν το έκανε.

Η ευθύνη ανήκει στον προπονητή της. Ο Μανόλο Χιμένεθ επέλεξε να πάει σε δοκιμές και να ανακατέψει την 11άδα και το σύστημα της ομάδας χωρίς κανένα λόγο και αιτία... Αντιλαμβάνομαι και δικαιολογώ απόλυτα το γεγονός πως πρέπει να δει και ο ίδιος δυο – τρία πράγματα και δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει μέσω προπονήσεων και φιλικών ελέω συνεχών αγωνιστικών υποχρεώσεων, ωστόσο, δεν αλλάζει το δεδομένο στο ποδόσφαιρο: ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Το 3-5-2 μας έκανε σοφότερους σε ένα πράγμα και μόνο: ότι ο Γιάκομπ Γιόχανσον μπορεί να ανταποκριθεί και σαν στόπερ. Δεν χρειαζόταν δα να το δούμε στην πράξη, ο διεθνής Σουηδός άσος της ΑΕΚ είναι γνωστό πλέον (εμείς το 'χουμε δει και στις προετοιμασίες) πως τακτικά είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και ο πλέον ευφυής με αποτέλεσμα να μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς να δυσκολευτεί...

Από κει και πέρα ήταν ότι χειρότερο έχουμε δει σε ότι αφορά τη διάταξη. Ανασταλτικά δεν απειλήθηκε η ΑΕΚ, κάτι ωστόσο που γινόταν και πριν, στα προηγούμενα πέντε ματς με 4άδα στην άμυνα και δίδυμο στα χαφ η Ένωση είχε το ίδιο αποτέλεσμα: μηδέν παθητικό! Αυτό έγινε (και) στα Χανιά όπου όμως συγκριτικά η ομάδα απειλήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ματς και με τον Ανέστη να κάνει σούπερ επέμβαση σε ανεπανάληπτο τετ α τετ.

Μη λειτουργικό παντοιοτρόπως το 3-5-2 και ελπίζω να το κατάλαβαν στο τεχνικό τιμ. Ταυτόχρονα επιθετικά έβγαλε εκτός ματς όλα τα καλά χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή. Μόνο ο Αραούχο φάνηκε και μέχρι εκεί... Εκτός ματς όλοι οι υπόλοιποι. Ακραίοι και παίκτες στον άξονα ήταν σα να μην υπήρχαν στο χορτάρι... Και γι' αυτό δεν γίνεται να δικαιολογήσω και το κοουτσάρισμα του Χιμένεθ από τον πάγκο.

Με τόσο χάλια εικόνα μεσοεπιθετικά δεν είναι δυνατόν οι δυο τελευταίες αλλαγές να γίνονται στο 85ο και 90ο λεπτό της αναμέτρησης. Συγνώμη αλλά δεν μπορώ να το δικαιολογήσω (αν το γινόταν επί Κετσπάγια, ή Μοράις ακόμη θα... ούρλιαζαν όλοι και δικαίως). Επιπρόσθετα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πήρε λεπτό συμμετοχής -αλλάζοντας πρώτα το σύστημα- ο Βάργκας! Επίσης δεν μπορώ να το δικαιολογήσω σε καμία των περιπτώσεων μετά την εικόνα του με γκολ και 3 ασίστ στο προηγούμενο ματς που χρησιμοποιήθηκε.

Προφανώς, λοιπόν, ο Χιμένεθ ήταν ντεφορμέ. Πολύ όμως και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για νίκη μέσα στα Χανιά. Γιατί αυτό έπρεπε να κάνει η ΑΕΚ. Αυτό είναι το αυτονόητο για την Ένωση σε τέτοια ματς, με τους συγκεκριμένους αντιπάλους. Εννοείται πως στο τέλος μετράει η πρόκριση και θα έχει δικαιωθεί ο Ισπανός κόουτς από το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, αλλά θα ήμουν άδικος και άτιμος (απέναντι στους υπόλοιπους τεχνικούς) αν δεν ανέφερα τα παραπάνω. Υπήρξε και τόσο πολύς κόσμος της ΑΕΚ που έπρεπε να του δώσει η ομάδα τη χαρά της νίκης...

Αφού αναφέρθηκα στον κόσμο επιτρέψτε μου να υποκλιθώ στο μεγαλείο του... Κοντά στους 1000 οπαδούς, με ασταμάτητο τραγούδι, πάθος, κέφι και χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Τι πιο όμορφο, τι πιο ποδοσφαιρικό από αυτό; Να γίνεται παντού εξέδρα από φιλοξενούμενους, ειδικά σε έδρες με μηδενικό φόβο για επεισόδια αφού δεν υπάρχει αντιπαλότητα (καλά, καλά δεν υπάρχουν επί της ουσίας αντίπαλοι οπαδοί).

Το μήνυμα στο πανό που βλέπετε στην φωτογραφία του άρθρου είναι αυτό που λέμε λαϊκά: όλα τα λεφτά. Πόσο πιο ειλικρινά να το φωνάξουν; «ΔΕΧΕΣΤΕ... ΠΑΡΑΓΚΑ, ΜΠΡΑΒΟΥΣ κ ΝΟΝΟΥΣ... ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΠΑΔΟΥΣ». Πόσο αλήθεια όμως; Όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα πανί! Δεν θέλουμε τους οπαδούς να πηγαίνουν εκδρομές, να μην υπάρχει η διχρωμία έστω και με τα... αρνητικά τους, αλλά δεν μας απασχολούν οι μπράβοι που απειλούν, όσοι στήνουν, όσοι κλέβουν τα όνειρά μας, τις Κυριακές μας, αλλά το θέμα είναι ένα: Όχι στις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών.

Όλα αυτά βέβαια σε μία χώρα που υποτίθεται έχει δημοκρατία... Να μην πάνε οι οπαδοί στην Λιβαδειά, στην Ξάνθη και στα Χανιά (έτσι τυπικά αναφέρω δυο – τρία γήπεδα) χωρίς κανέναν λόγο και αιτία. Ελλάς το μεγαλείο σου... Στο μεταξύ επεισόδια γίνονται σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και εννοείται πως οι μετακινήσεις οπαδών δεν έχουν απαγορευτεί! Πρέπει να τα θυμίζουμε και λίγο εμείς που θέλουμε να ξαναζήσουμε τις εποχές με οπαδούς και των δυο ομάδων σε όλα τα γήπεδα.

Υγ: Τώρα φαντάζομαι όλα εντάξει για τους «συνάδελφους» του ερυθρόλευκου ρεπορτάζ με τους πλαϊνούς; Κάνουν και για στόπερ στο Φάληρο (και έξω από αυτό). Κανένα οφσάιντ στον Τόνσο, κανένα οφσάιντ και στον Λε Ταλέκ. Μιλάμε για... στοπεράρες!!! Προφανώς τώρα οι... πλαϊνοί (οι βοηθοί ντε) είναι μια χαρά... Ωστόσο η καλύτερη εικόνα στο ματς με τον Ατρόμητο στο «Καραϊσκάκης» ήταν η πτώση του Φορτούνη (εννοείται πως ΔΕΝ είδε κάρτα για θέατρο, έλα τώρα, δεν ντρέπεστε, θέλετε και κάρτα) για πέναλτι... Μιλάμε για βουτιά έπος, για Όσκαρ βουτηχτών και απόλυτη διακωμώδηση και γελοιοποίηση του αθλήματος. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 14 οφσάιντ σε κρίσιμα σημεία αγώνων που έχουν υποδειχθεί χωρίς να υπάρχει καν ενδεχόμενο να είναι εκτεθειμένοι οι ποδοσφαιριστές του αντιπάλου του Ολυμπιακού. Και; Να κάνετε επενδύσεις όπως έκαναν οι πρωταθλητές μετά τις πωλήσεις παικτών που γέμισαν τα ταμεία... Τι εννοείται δεν έκαναν; Πάει κι αυτή η καραμέλα; Βρήκαν άλλη: τώρα -λένε- τους αδικεί η διαιτησία, έχουν παράπονα και... βράζουν! Δεν κάνω πλάκα, στ' αλήθεια το λένε...

Υγ2: Στο μπάσκετ δεν ήταν καλή η εικόνα μας. Η νίκη είναι πάντα... νίκη και έχει την αξία της ειδικά από τη στιγμή που είνα νοκ άουτ ματς και επιτυγχάνεται εκτός έδρας. Αλλά πρέπει να προβληματίζει ότι με υποδεέστερες ομάδες βγάζουμε μέτρια έως κακή εικόνα αρκετά ματς τώρα. Θυμίζω Λαύριο, Κύμη, τώρα Γιουβέντους... Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, δεν πρέπει...

Υγ3: Κάποιοι προσπερνάτε το θέμα με τους οπαδούς ελαφρά την καρδία. Δεν σας απασχολεί αφού δεν σας αγγίζει. Όμως παιδιά που απλά πάνε να δουν την ομάδα τους περνάνε δικαστήρια επειδή οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο και πήγαν (για παράδειγμα) στην Ξάνθη να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και ενώ επίσημα η γηπεδούχος ΠΑΕ παραχώρησε θύρα για να τους φιλοξενήσει. Δικαστήριο για οργανωμένη μετακίνηση επειδή πήγαν με το αυτοκίνητό τους ΑΕΚτσήδες στην Ξάνθη. «Χεστήκατε» θα μου πείτε, αλλά σκεφτείτε το λίγο πιο σοβαρά. Γιατί να τρέχουν δικαστικά παιδιά και οικογενειάρχες (με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, ή έστω μεροκάματα) επειδή το μόνο κακό που έκαναν ήταν να ταξιδέψουν 10 ώρες για να δουν την αγάπη τους και να φωνάξουν ΑΕΚ (ΠΑΟ, Ολυμπιακός και όποια άλλη ομάδα υποστηρίζουν τέλος πάντων). Ούτε επί... Χούντας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...