Λευκή πετσέτα!

Λευκή πετσέτα!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Λευκή πετσέτα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την απόφαση της διοίκησης του Παναθηναϊκού να αφήσει «γυμνή» την ομάδα ενόψει της συνέχειας και την σπουδαία αλλά άχαρη δουλειά του Νίκου Λυμπερόπουλου.

Ο Παναθηναϊκός κάθε εξάμηνο ξεπερνά τον εαυτό του. Βάζει καινούριους κανόνες στον χάρτη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ανακαλύπτει πατέντες που όμοιες τους δεν μπορείς να συναντήσεις σε κλαμπ αυτού του επιπέδου. Από το περυσινό «ξήλωνε-ράβε» στα μέσα της περιόδου που δεν προσέφερε το παραμικρό και περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε(τρίτη θέση, τραγικές εμφανίσεις, αποκλεισμός στο Κύπελλο, αντίο σε παίκτες που είχαν να προσφέρουν όπως οι Σάντσεθ, Αμπέντ, Νίνης) φτάσαμε στο φετινό «ξήλωνε» του Ιανουαρίου!

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού κοιτώντας μόνο πως θα απελευθερωθεί από «βαριά» συμβόλαια για να προετοιμάσει το έδαφος ενός νέου και ίσως πιο σκληρού «μνημονίου» το καλοκαίρι, οδήγησε το έμψυχο δυναμικό της ομάδας σε μία άνευ προηγουμένου αποδυνάμωση! Η διοίκηση του Παναθηναϊκού κατάφερε να δημιουργήσει μεγαλύτερα κενά στο ρόστερ, από αυτά που ήδη υπήρχαν! Όλα αυτά την ώρα που η εικόνα της ομάδας «ούρλιαζε» για άμεση ενίσχυση, όλα αυτά την ώρα που οι άμεσοι ανταγωνιστές του ενισχύθηκαν και δεν αποδυναμώθηκαν, έβαλαν στην μηχανή τους, «γρανάζια» πρώτης γραμμής. Αραούχο, Βράνιες, Βινίσιους, Αϊντάρεβιτς η ΑΕΚ. Πρίγιοβιτς, Ενρίκε, Ουάρντα ο ΠΑΟΚ.

Για την οικονομία της συζήτησης γίνονται αποδεκτά όλα τα επιχειρήματα για την απομάκρυνση των Ιμπάρμπο, Λεντέσμα και Γουακάσο. Για το αν ήταν σημαντικοί ή όχι, για το αν είχαν ποιότητα ή όχι, μπορεί να απαντήσει το πρώτο καλό τρίμηνο του «τριφυλλιού» στην σεζόν, όπου και οι τρεις ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι. Για το αν ήταν χρήσιμοι ή όχι στην δημιουργία, μπορεί να απαντήσει η εικόνα των τελευταίων παιχνιδιών.

Επαναλαμβάνουμε. Για την οικονομία της συζήτησης ας συμφωνήσουμε πως ο σύλλογος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, ο σύλλογος δεν είχε τον τρόπο να κρατήσει αυτούς τους παίκτες και έπρεπε να «σπάσει» τα συμβόλαιά τους. Ας συμφωνήσουμε-όχι για την οικονομία της συζήτησης- ότι καλύτερα να παίζει ο Ευαγγέλου παρά ο Ιβανόφ.

Το ζητούμενο είναι πως αυτά τα κενά της βασικής ενδεκάδας δεν αναπληρώθηκαν! Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έκανε ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή πως χρειαζόταν κατά σειρά προτεραιότητας έναν αμυντικό μέσο, έναν επιθετικό, έναν επιτελικό μέσο, έναν εξτρέμ και ακόμη ένα «6άρι». Αποκτήθηκε μοναχά ο Κουρμπέλης, ένας ποδοσφαιριστής επένδυση για το παρόν και το μέλλον και επέστρεψε ως δανεικός ο Βίκτωρας Κλωναρίδης! Ένα παιδί με σπουδαία προσόντα αλλά χωρίς την προσωπικότητα και την διάρκεια να κάνει διαφορά σε μεγάλη ομάδα. Αποκτήθηκε ως μία εύκολη και σχεδόν... τσάμπα λύση για να έχει ο Έλληνας τεχνικός ακόμη μία επιλογή μεσοεπιθετικά στο rotation της ομάδας.

Επί της ουσίας, η διοίκηση του Παναθηναϊκού είπε στον Μαρίνο Ουζουνίδη «σκάσε και κολύμπα», περιμένοντας από τον 48χρονο κόουτς να κάνει... θαύματα στην συνέχεια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Όπως είναι τώρα το ρόστερ του «τριφυλλιού» θα μιλάμε για μεγάλη υπέρβαση αν αυτή η ομάδα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και διεκδικήσει την δεύτερη θέση στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος.

Επί της ουσίας, η διοίκηση του Παναθηναϊκού πέταξε λευκή πετσέτα για το υπόλοιπο της χρονιάς, μόνο που τέτοιες λογικές και κινήσεις δεν ταιριάζουν στο dna του συλλόγου. Μικρή παρένθεση: Αυτό ποιος να το καταλάβει; Οι τύποι που έβαλαν στις σουίτες της Λεωφόρου τον Κομπότη και έκατσαν δίπλα του, ο οποίος Κομπότης αν δεν ξέρουν όλα τα υπόλοιπα, ας μάθουν ότι έχει απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Προφανώς να φιλοξενηθεί ο ιδιοκτήτης της αντίπαλης ομάδας. Σε κάποιο μπουθ των δημοσιογραφικών, όχι στην «βιτρίνα» του γηπέδου. Ώρες ώρες πραγματικά είναι να αναρωτιέσαι αν αυτά τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ ο Γιάννης Αλαφούζος τα περνά από... κάστινγκ ανιωθίλας κάθε χρόνο και αν πιάσουν ικανοποιητικά στάνταρ τους ανανεώνει τα συμβόλαια.

Από κει και πέρα, για να είμαστε δίκαιοι και να τα λέμε όλα. Την παραμικρή ευθύνη για τα «ναυάγια» στις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που απασχόλησαν και την αποδυνάμωση του ρόστερ, δεν φέρει ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Ίσα-ίσα που ο νέος τεχνικός διευθυντής παλεύοντας με... κέρματα, έφτασε σημαντικές περιπτώσεις μια ανάσα από τον Παναθηναϊκό που «στράβωσαν» τελευταία στιγμή, όπως για παράδειγμα ο Ίσακ που πήγε στην Νυρεμβέργη ή ο Άλτμαν λόγω δικαστικών αποφάσεων στο Ισραήλ.

Δεν είναι θαυματοποιός, δεν μπορεί να βάλει από την... τσέπη του και να κάνει μεταγραφές. Ξεκάθαρα πράγματα. Ούτε και μπορεί να φέρνει παίκτες με «καραβιές», μόνο και μόνο για να φέρει. Καλύτερα να βάζεις μέσα τους πιτσιρικάδες παρά να φέρνεις ξένους αμφιβόλου αξίας και ποιότητας με ημερομηνία λήξης το καλοκαίρι.

Ο «Λύμπε», πάντως, πήρε άριστα στο κομμάτι των αποδεσμεύσεων που ήταν και το μεγάλο πρόβλημα του Ιανουαρίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα deal που έκανε για τις αποχωρήσεις γλιτώνουν από τον προϋπολογισμό του συλλόγου ένα ποσό περίπου 3-3.5 εκατομμυρίων ευρώ! Ένα ποσό... ανάσα για την ΠΑΕ αλλά που καθόλου δεν απασχολεί τον κόσμο, καθόλου δεν απασχολεί τους οπαδούς και δικαίως. Όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, αυτό που μετρά είναι η ουσία και όχι οι αριθμοί. Μία ουσία που λέει ότι οι «πράσινοι» στα μέσα της σεζόν αποδυναμώθηκαν σημαντικά λόγω της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου. Και ο θεός να βάλει το χέρι του. μήπως και βρεθεί κάποια αξιόλογη περίπτωση ελεύθερου, στα οικονομικά μέτρα του Παναθηναϊκού...

Υ.Γ1: Ο Βάσκεθ είναι μία περίπτωση που αν γίνει, θα ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Έχει προταθεί αλλά σε πρώτη φάση έχει κριθεί πολύ «αλμυρός». Πως θα μπορέσει το «τριφύλλι» να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή με συμβόλαιο 700.000-800.000 ευρώ όταν το ταβάνι έχει μπει στο 1/3 των χρημάτων αυτών, είναι ένα θέμα...

Υ.Γ2: Ο Αλαφούζος θα βγει και θα μιλήσει. Καιρός ήταν. Μία πρόβλεψη: Αυτά που Θα πει για το μέλλον του συλλόγου θα ακουστούν σκληρά για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που δεν έχει άλλα περιθώρια υπομονής και πως να έχει. Πως να επιστρέψεις στο 2013, όταν είσαι στο 2017. Θα είναι, όμως, αλήθειες, θα είναι η πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που για να επιστρέψει ο σύλλογος εκεί που του αξίζει, θα πρέπει να αλλάξει...

Υ.Γ3: Αν ο Χατζηγιοβάννης έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι, αν συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και αν ο Παναθηναϊκός αποφασίσει και βρει τον τρόπο να αξιοποιεί τα ταλέντα των ακαδημιών του, τότε ο μικρός θα καθιερωθεί πολύ σύντομα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.