Τρία χαφ, τριάντα εκατομμύρια ευρώ

Αντώνης Σαούλης
Τρία χαφ, τριάντα εκατομμύρια ευρώ

bet365

Λιούμπομιρ Φέισα, Ανδρέας Σάμαρης, Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Ο ένας έφερε τον άλλον και ο Ολυμπιακός τους πούλησε και τους τρεις γεμίζοντας τα ταμεία του.

Καλοκαίρι του 2013. Στις 25 Αυγούστου ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την πώληση του Λιούμπομιρ Φέισα στην Μπενφίκα έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Μίτσελ αποφασίζει να στηριχτεί στον Ανδρέα Σάμαρη για τα χαφ.

Καλοκαίρι του 2014. Στις 22 Αυγούστου ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την πώληση του Ανδρέα Σάμαρη στην Μπενφίκα έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ. Οι «ερυθρόλευκοι» στις μέρες που ακολουθούν αποκτούν τον Λούκα Μιλιβόγεβιτς δανεικό με οψιόν αγοράς από την Aντερλεχτ.

Ιανουάριος του 2017. Τελευταία μέρα των μεταγραφών ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την πώληση του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας έναντι 14,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι εντυπωσιακό αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός. Γενικά με τις πωλήσεις του τα τελευταία χρόνια. Ειδικά με τα τρία αμυντικά χαφ. Οι «ερυθρόλευκοι» ξόδεψαν σχεδόν έξι εκατομμύρια ευρώ και για τους τρεις μέσους και έβαλε στα ταμεία του σχεδόν τριάντα εκατομμύρια ευρώ!

Πιο συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός είχε δώσει 3 εκατομμύρια ευρώ για τον Φέισα, κοντά στα 2,6 για τον Μιλιβόγεβιτς (600 ευρώ το loan fee και κοντά στα 2 εκατομμύρια η οψιόν αγοράς) και περίπου 300.000 ευρώ για τον Σάμαρη στον Πανιώνιο (αφήνοντας τον κι έναν χρόνο δανεικό στους «κυανέρυθρους»).

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Ποιος θα μπορούσε να πει όχι στις τρεις συγκεκριμένες πωλήσεις; Ο Φέισα πουλήθηκε έχοντας παίξει μόλις 35 ματς σε δύο σεζόν. Ο Σάμαρης μέσα σε μια χρονιά έφερε 10 εκατομμύρια στα ταμεία. Ο Μιλιβόγεβιτς από δανεικός εν τέλει έγινε το deal της φετινής χρονιάς. Ο Ολυμπιακός έμαθε (και κάθε χρόνο δείχνει να γίνεται και καλύτερος) καλά το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό παζάρι. Οι διασυνδέσεις του αυτή την στιγμή απέχουν έτη φωτός από τις άλλες ελληνικές ομάδες.

Για να μην ανοίξουμε το θέμα με όλες τις πωλήσεις των «ερυθρολεύκων» τα τελευταία επτά χρόνια θα σταθούμε μόνο στο domino που δημιουργήθηκε με τους τρεις συγκεκριμένους χαφ και πως ο Ολυμπιακός με το ελάχιστο ρίσκο, έφτασε να βάλει στα ταμεία του πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΙΣΚΟ
Για ν' ανοίξεις τις διασυνδέσεις σου θα πρέπει και να ρισκάρεις. Αυτό το έκανε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2011. Οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν ν' ανοίξουν τις δουλειές τους με τον Σέρβο ατζέντη, Φάλι Ραμαντάνι και την Lian Sports. Και το ρίσκο ήταν πως ο Ολυμπιακός θ' αποκτούσε έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ τρεις παίκτες που δεν γνώριζε εάν θα του βγουν. Λιούμπομιρ Φέισα ο οποίος προερχόταν από αρκετές εγχειρήσεις στο γόνατό του, Αλεξάντερ Κάταϊ, Πίτερ Γκρμπιτς. Ο Βαλβέρδε αποφάσισε να εμπιστευτεί μόνο τον Φέισα αλλά το μόνο που έχουν να θυμούνται οι φίλοι του Ολυμπιακού είναι το παιχνίδι στο Λονδίνο κόντρα στην Αρσεναλ. Τότε τα 4 εκατομμύρια φάνταζαν ως πεταμένα λεφτά. Τώρα είναι η επένδυση του Ολυμπιακού που του απέφερε εκατομμύρια...

Ο Ραμαντάνι έχοντας ήδη τρομερές σχέσεις με την Μπενφίκα πήγε τον Φέισα εκεί με τον Ολυμπιακό να βγάζει όλη τη ζημιά και να βάζει και κέρδος στα ταμεία του. Μικρό αλλά κέρδος. 3,5 χρόνια μετά ο Ραμαντάνι (μαζί με τον Ζάχαβι) θα έφερναν άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ στον Ολυμπιακό για τον Μιλιβόγεβιτς.

Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Με την πώληση του Φέισα στην Μπενφίκα τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να εμπιστευτεί τον τότε προπονητή του. Ο Μίτσελ δεν είχε πρόβλημα να βγάλει την χρονιά με τον Ανδρέα Σάμαρη. Προφανώς και οι άνθρωποι του συλλόγου δεν περίμεναν πως ο τότε νεαρός μέσος θα έφερνε δέκα εκατομμύρια στην ΠΑΕ. Ομως ο Ισπανός τεχνικός τον έκανε βασικό στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ (με αρκετό ρίσκο), ο Σάμαρης έγινε διεθνής μπήκε στο Μουντιάλ και η Μπενφίκα έχοντας την προ μηνών καλή συνεργασία με τον Ολυμπιακό αποφάσισε να του... εμπιστευτεί ξανά τα εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά η Μπενφίκα είχε πουλήσει τον προηγούμενο Γενάρη τον Πέρες στην Βαλένθια έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, τον Μάρκοβιτς στην Λίβερπουλ εκείνο το καλοκαίρι άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ και τον Ομπλάκ στην Ατλέτικο Μαδρίτης άλλα 16 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ολυμπιακός το ήξερε, καταλάβαινε την ανάγκη των Πορτογάλων για τον Σάμαρη και τους... δάγκωσε λίγο περισσότερο.

Η ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η πώληση του Σάμαρη δεν γινόταν τότε να καλυφθεί εκ των έσω. Ετσι ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάει για μεταγραφή. Την προηγούμενη σεζόν ο Μίτσελ στα ματς με την Αντερλεχτ είχε ξεχωρίσει τους Κλιέσταν και Μιλιβόγεβιτς. Εν τέλει αποκτήθηκε ο δεύτερος ως δανεικός και με οψιόν αγοράς σε περίπτωση που πείσει.

Φυσικά και έπεισε. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο μείωσε το ρίσκο αποκτώντας τον Μιλιβόγεβιτς ως δανεικό (εάν δεν του έβγαινε θα γύρναγε στις Βρυξέλλες) αλλά κατάφερε να διαπραγματευτεί και την ρήτρα για να τον αγοράσει με αποτέλεσμα να δώσει λιγότερα! Θυμίζουμε πως τότε ατζέντης του «Μίλι» ήταν ο Κριστόφ Ενρότο. Ο Φάλι Ραμαντάνι πήρε τα δικαιώματα του παίκτη το φετινό καλοκαίρι.

Η ΓΚΡΙΝΙΑ
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στις τρεις συγκεκριμένες κινήσεις είναι η γκρίνια που υπήρχε από την μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Και για τον «σακάτη Φέισα» και για τον «ανέτοιμο για την πρώτη ομάδα Σάμαρη» αλλά και για τον «ακόμα έναν δανεικό Μιλιβόγεβιτς».

Αποδεικνύεται βεβαίως πως ο Ολυμπιακός πήρε το μάξιμουμ και από τους τρεις. Και στο αγωνιστικό σκέλος αλλά και στο οικονομικό κομμάτι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα