Στον... πάτο το ελληνικό πρωτάθλημα στην έρευνα της UEFA

Gazzetta team
Στον... πάτο το ελληνικό πρωτάθλημα στην έρευνα της UEFA

bet365

Η UEFA δημοσίευσε την ετήσια οικονομική της έκθεση με βάση το 2015 και το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στον... πάτο.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η UEFA δημοσίευσε την οικονομική της έκθεση, που δεν είναι καθόλου κολακευτική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιο συγκεκριμένα, το πρωτάθλημά μας βρίσκεται συνήθως στις τελευταίες θέσεις των κατηγοριών ανάμεσα στα 20 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι επιδόσεις είναι κατώτερες από εκείνων δεύτερων κατηγοριών.

Τα στατιστικά της UEFA έρχονται από το οικονομικό έτος 2015, που είναι και το τελευταίο με πλήρη στοιχεία. Στη συνολική αξία των ποδοσφαιριστιών, που αγωνίζονται στη Super League, λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση με 313 εκατ. ευρώ. Για να καταλάβετε τα μεγέθη στην Serie B, τη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας, το αντίστοιχο νούμερο είναι 323 εκατ. ευρώ, ενώ φυσικά δεν πρόκειται καν να επιχειρήσουμε σύγκριση με τα κορυφαία πρωταθλήματα. Στην Premier League που είναι στην κορυφή της λίστας η αξία των ποδοσφαιριστών ανήλθε στα 4,4 δισ. ευρώ.

Στα έσοδα, τα πράγματα προφανώς και δεν είναι καλύτερα. Η Ελλάδα φιγουράρει στη 19η θέση, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη πτώση την εξαετία 2009-2015. Μία πτώση της τάξεως του 37,5%! Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 4,7 εκατ. ευρώ για κάθε ομάδα! Για το 2015 τα συνολικά έσοδα των ελληνικών συλλόγων ανήλθαν στα 125 εκατ. ευρώ. Μείωση παρουσίασαν κατά 4 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που ανήλθαν στα 34 εκατ. ευρώ.

Η προσέλευση του κόσμου στα ελληνικά γήπεδα όλο και μειώνεται, κάτι που αποτυπώνεται απόλυτα στα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση της σχετικής λίστας με έσοδα 19 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 15% των συνολικών εσόδων κάθε ομάδας. Στα έσοδα από μεταγραφές η θέση είναι κάπως καλύτερη (15η) χωρίς αυτό να σημαίνει και πολλά.

Όσον αφορά τους μισθούς η Super League βρίσκεται στη 17η θέση με 89 εκατ. ευρώ και με μία μικρή σύγκριση η Μπαρτσελόνα ξόδεψε για μισθούς μόνο για το 2015 340 εκατ. ευρώ! Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, που φέρνουν την Ελλάδα στη 16η θέση. Σε αυτήν την κατηγορία μόνο η Ρεάλ κατέγραψε 199 εκατ. ευρώ λειτουργικά έξοδα!

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας με τους προπονητές που χάνουν πιο συχνά τη δουλειά τους. Μόνο η Αλβανία, η Μολδαβία, η Τουρκία και η Ρουμανία είναι πιο κάτω από εμάς.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα