Το δίλημμα των είκοσι ημερών

Το δίλημμα των είκοσι ημερών

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Το δίλημμα των είκοσι ημερών

bet365

Τι θα κάνει ο Ολυμπιακός με το μεταγραφικό παράθυρο του Γενάρη; Θα πάει με το ρεύμα της «ενίσχυσης» ή με το πλάνο του προπονητή...O Διονύσης Δελλής αναλύει.

Παράξενη συγκυρία. Από εκείνες που δεν σου επιτρέπουν να σκεφτείς καθαρά. Και πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πλέον τι ο Ολυμπιακός θα αποφασίσει. Πως τελικά θα διαχειριστεί το μεταγραφικό παράθυρο του Γενάρη. Γιατί ενώ πέρασε το πρώτο δεκαήμερο υπάρχουν σταθερά δύο τάσεις. Και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πια θα είναι εκείνη που θα επικρατήσει.

Να μπουν οι Ερυθρόλευκοι στον... πειρασμό της ενίσχυσης ή να ακολουθήσουν το πλάνο του προπονητή ο οποίος θεωρεί πως υπάρχει έδαφος για την ανάδειξη μιας σειράς νέων ποδοσφαιριστών; Κοινώς να πάρουν παίκτες μπροστά στον Ρέτσο, τον Ανδρούτσο, τον Μανθάτη, τον Νικολάου ή να επενδύσουν στην περίφημη παραγωγική διαδικασία; Θεωρητικά η απάντηση είναι εύκολη. Πρακτικά όμως, όχι και τόσο. Γιατί και οι δύο επιλογές εμπεριέχουν το ρίσκο τους.

Το πρωτάθλημα όσο και αν έχει άλλο... τόσο μπροστά δίνει την αίσθηση μιας διαδικασίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ελάχιστο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει αντίπαλος, ικανός να εκφράσει έστω επιθυμία ανταγωνισμού για την πρώτη θέση. Κατώτεροι των προσδοκιών άπαντες και φέτος. Μνηστήρες του τίτλου μόνο στα λόγια, και αυτό μέχρι να χειμωνιάσει. Έξω από την... εξίσωση λοιπόν. Και το Κύπελλο; Μα εννοείτε πως δεν είναι στόχος μιας πραγματικά μεγάλης ομάδας. Παίζεις για να το κατακτήσεις. Και αυτό είναι όλο. Δεν γίνεται να το συμπεριλάβεις στο πλάνο του σχεδιασμού σου. Δεν μπορείς να αποφασίσεις τα μεταγραφικά σου με άξονα αυτό.

Η Ευρώπη, πάλι; Εδώ το πράγμα είναι λιγάκι διαφορετικό. Αλλά και μπερδεμένο. Μια κλήρωση-πρόκληση στους «32» σε μια σεζόν όμως που οι Ερυθρόλευκοι δεν νιώθουν τόσο καλοί όσο πέρσι για παράδειγμα. Όταν έχεις περάσει στην παράταση την Αρούκα και έχεις κάνει μια νίκη εντός με Γιουνγκ, ΑΠΟΕΛ και Αστάνα πόσες βλέψεις μπορείς να έχεις στα αλήθεια σε μια διοργάνωση που πλέον σοβαρεύει. Από την άλλη βέβαια, αν δεν το διεκδικήσεις και φέτος που αντίπαλος είναι η Οσμανλισπόρ, πότε θα το κάνεις; Δεν σου συμβαίνει κάθε χρόνο...

Μπορεί λοιπόν η ομάδα να αλλάξει δυναμική με μια-δύο μεταγραφικές κινήσεις στα μισά της χρονιάς, άρα και να γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστική στοEuropa league; Δύσκολα. Εκτός αν προκύψει υπέρβαση στο σχετικό μπάτζετ. Ένας-δύο (πιθανότατα) δανεικοί δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν σοβαρά τα χαρακτηριστικά του συνόλου. Πόσο μάλλον όταν ο προπονητής λέει δημόσια «δεν θέλω».

Γιατί το είπε ο Μπέντο. Δεν είναι πια ρεπορτάζ. Είναι λόγια του 47άχρονου τεχνικού. Μεταγραφές δεν θέλει. Έναν αριστερό μπακ και αυτό με το... ζόρι μιας και ο Ντε Λα Μπέγια δεν έχει αποδείξει ότι αντέχει σε συνεχόμενα ματς. Η διοίκηση και ο κόσμος επιμένουν περισσότερο να γίνουν κάποια πράγματα. Κάποιες κινήσεις ενίσχυσης. Ο προπονητής το μόνο που ζήτησε είναι να μειωθεί το ρόστερ. Για να μπορεί να δουλέψει, με τον τρόπο του.

Δεν θέλει στόπερ για παράδειγμα. Ακόμη και σε αυτόν τον πρώτο μήνα του χρόνου που έχει μείνει μόλις με τρεις επιλογές (Βιάνα, Μποτία, Ρέτσος) καθώς οι Ντα Κόστα και Ρομαό ετοιμάζονται για το Κόπα Άφρικα.
Δεν θέλει τρίτο σέντερ φορ με Ιντέγιε και Καρντόσο να τον καλύπτουν.
Δεν έχει πρόβλημα στην ενδεχόμενη αποχώρηση του Πάρντο, καθώς αυτή η συνθήκη του επιτρέπει να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον Μανθάτη.
Δεν θα ήθελε ούτε αμυντικό χαφ σε περίπτωση πώλησης (που... δεν) του Μιλιβόγιεβιτς. Και εκεί πιστεύει πως ο Ρομαό μπορεί να του κάνει τη δουλειά μια χαρά.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού θέλει να συνεχίσει με τους μικρούς. Να τους δώσει και άλλες ευκαιρίες. Να αναδείξει νέα πρόσωπα. Και το καλοκαίρι όταν θα μπορεί πια να παρέμβει σοβαρά στο ρόστερ, να προχωρήσει και σε ουσιαστικές αλλαγές. Τότε που λογικά θα αποχωρήσουν παίκτες σαν τον Τσόρι, τον Καμπιάσο, τον Ντα Κόστα, ίσως τον Καρντόσο, τον Μάριν κλπ. Αυτό έχει στο μυαλό του. Και αυτό θα επιδιώξει να κάνει αν συνεχίσει κανονικά στον πάγκο των πρωταθλητών και στον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του. Εκεί το «ανακάτεμα» της τράπουλας, βεβαίως και γίνεται με μεγαλύτερη άνεση.

Τον ακολουθείς λοιπόν ή πας με το ένστικτο; Το σωστό είναι προφανώς το πρώτο. Να τον εμπιστευτείς. Και αν έχει δίκιο να βρεθείς το καλοκαίρι πρωταθλητής, σε μια σεζόν που καταφέρνεις να φέρεις εις πέρας και μια ουσιαστική ανανέωση. Κάτι που δεν το έχει καταφέρει, σχεδόν ποτέ, κάποιος σε φόντο Ερυθρόλευκο. Να το δούμε όμως και στην εφαρμογή του...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής