ΠΑΟΚ: Γενέθλια χωρίς δώρα!

ΠΑΟΚ: Γενέθλια χωρίς δώρα!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: Γενέθλια χωρίς δώρα!

bet365

Το 2016 ήταν γενέθλιο έτος, συμπλήρωσης 90 ετών ζωής και παρουσίας, στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας. Μια χρονιά με πολλά «πάνω και κάτω», μια χρονιά «τάλε κουάλε» με τα χρώματα του. Μαύρο ως επί το πλείστον, με λίγες λευκές και ωραίες στιγμές. Φτυστός… ο ΠΑΟΚ!

Μια σεζόν κατά την οποία ο «Δικέφαλος» άλλαξε δύο προπονητές, δύο αθλητικούς διευθυντές, τρεις γενικούς αρχηγούς και τρεις προέδρους! Αλλαγές επί αλλαγών. Σ’ όλα τα επίπεδα, σ’ όλα τα στρώματα του οικοδομήματος «ΠΑΟΚ». Σε μια προσπάθεια να βρει τα πατήματά του, να βρει την κατάλληλη χημεία, ένα ρυθμό, κομμάτια της ασπρόμαυρης καθημερινότητας, που τόσο πολύ τα ψάχνει την τελευταία πενταετία.

Με… χιονοθύελλα μπήκε το 2016 για τον ΠΑΟΚ, κάπως έτσι συνεχίστηκε η πορεία τους πρώτους μήνες. Τα θέματα των γηπέδων και των εγκαταστάσεων έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης συνεχίζει να αναζητά την καλύτερη λειτουργία της εταιρίας και προχωρά σε (νέες) αλλαγές. Δημιουργείται ένα σχήμα με την παρουσία πολλών ανθρώπων, με διαφορετική φιλοσοφία (Αγγελίδης, Βεζυρτζής, Αρνεσεν, Κούδας, Μίχελ κλπ), που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να περπατήσει.

Στην καρδιά της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, ο Γιάννης Μυστακίδης στις 18/1 ανανεώνει έως το 2018 το συμβόλαιο του, ενώ η συμφωνία μεταξύ ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα περνάει από «χίλια κύματα» μέχρι να υπογράψει τελικά στον «Δικέφαλο» ο Μάρκος Βελλίδης.

Ο εκνευρισμένος, από τα «παιχνιδάκια» του Ιγκόρ Τούντορ, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ αποβάλλεται μέσα σε λίγα λεπτά στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Αθήνα και επιστρέφοντας στο πολυτελές «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να πάρει ο ίδιος συνέντευξη… απ’ τον εαυτό του, διαψεύδοντας τα σενάρια ότι θέλει να φύγει, προσθέτοντας όμως με νόημα: «Δεν είμαι ευτυχισμένος όταν δεν παίζω». Η (αυτό)συνέντευξη του «Μίτκο» στο Facebook (26/1) γίνεται viral σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, όπου ακόμη και τώρα ο Βούλγαρος σταρ «έχει πέραση», ο Όλσεν «κουνάει μαντήλι» φεύγοντας δανεικός, αρχικά, για την Κοπεγχάγη και την ίδια μέρα ο Χάρης Χαρίσης, μένει εκτός δράσης, εξαιτίας της τέταρτης θλάσης στην ίδια σεζόν!

Ο Ιανουάριος κλείνει με την συνέντευξη του Άγγελου Αναστασιάδη στην «Αθλητική Κυριακή», που με τα λεγόμενα του «ανάβει φωτιές» παρομοιάζοντας τον ΠΑΟΚ με την Κωνσταντινούπολη και την «κερκόπορτα».

Ο Φεβρουάριος με το… καλημέρα αποδείχθηκε ο μήνας των (νέων) διοικητικών αλλαγών στην ΠΑΕ, με την απομάκρυνση του Ιάκωβου Αγγελίδη από το πόστο του προέδρου, το τέλος της συνεργασίας με τον Φρανκ Άρνεσεν και το πρόωρο «διαζύγιο» με τον Νίκο Βεζυρτζή.

Το θέμα με τον Ιγκόρ Τούντορ μπορεί να είχε μπει στο «ψυγείο», μετά και την παρέμβαση του Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο οι ηχηρές αποχωρήσεις, αν μη τι άλλο, προκάλεσαν αίσθηση. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η ασπρόμαυρη ΠΑΕ άλλαζε εκ νέου διοικητική φιλοσοφία και πρόσωπα, με τον Λούμπος Μίχελ να αναλαμβάνει διπλά καθήκοντα, προέδρου και αθλητικού διευθυντή.

Στις 4 Φεβρουαρίου ο Νίκος Βεζυρτζής εξηγεί τους λόγους («φεύγω γιατί βλέπω ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν μπορώ να προσφέρω αυτά που περίμεναν από έναν άνθρωπο που τους έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές»), δηλώνει ότι θα είναι πάντα «στρατιώτης του ΠΑΟΚ» και γράφει τον επίλογο της σύντομης επιστροφής του στα διοικητικά της ΠΑΕ.

Πάντως τα… χειρότερα ήρθαν μια εβδομάδα αργότερα για τον ΠΑΟΚ, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα την «ημέρα των ερωτευμένων», με την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Η οργή του κόσμου «πήρε και σήκωσε» τους πάντες. Μέχρι και τον Ιβάν Σαββίδη! Από το «πέταλο» των οργανωμένων ακούστηκαν συνθήματα σε βάρος της διοίκησης και του ίδιου του μεγαλομετόχου, από εκείνα που είχαν πολύ καιρό να ακουστούν στην Τούμπα.

Η ήττα χειροτέρεψε τα πράγματα. Λαϊκά δικαστήρια, ένταση, αντικείμενα, με τους οπαδούς να επιχειρούν να μπουν στα αποδυτήρια της ομάδας! Ο Ιβάν Σαββίδης άνοιξε διάλογο με μερίδα των οργανωμένων οπαδών, σε πολύ καλύτερο κλίμα απ’ ότι λίγο αργότερα ο Ιγκόρ Τούντορ. «Αν πιστεύετε ότι εγώ είμαι το πρόβλημα, τότε να φύγω», τους είπε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, ενώ ο Κροάτης προπονητής, που δεν παρέστη στην συνέντευξη Τύπου, είχε θερμό «τετ α τετ» με τους οπαδούς στο πάρκινγκ του γηπέδου.

Σημειώστε και κάτι ακόμη: Εκείνη την ημέρα υπέστη την τρίτη ή τέταρτη (χάσαμε το μέτρημα…) θλάση ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Το ημερολόγιο έδειχνε «14 Φεβρουαρίου 2016». Ο Βιούλγαρος σούπερ σταρ θα ξαναπατούσε στο γήπεδο, σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, στα τέλη Μαΐου!

Στις 16/2 μπαίνει και επίσημα τέλος στη συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Φρανκ Άρνεσεν, απόφαση που είχε ληφθεί αρκετές μέρες νωρίτερα εξ ου και η απουσία του Δανού παράγοντα από την Τούμπα και τα γραφεία. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ έκανε λόγο «για διαφορετική φιλοσοφία στο χτίσιμο και τη διαχείριση της ομάδας», ενώ παράλληλα επικυρώνεται η ανάληψη καθηκόντων τιμ μάνατζερ από τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο.

Ο ΠΑΟΚ των χιλίων προβλημάτων και των πολλών απουσιών βγάζει ψυχή, αντίδραση και πάθος στη Λεωφόρο (21/2) κάνοντας την υπέρβαση και γυρίζοντας το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό από το εις βάρος του 2-0 σε 2-2. Αν κάτι κρατάει είναι την γκολάρα του Γκόικο Τσίμιροτ.

Στο Δ.Σ. της 25ης Φεβρουαρίου επικυρώθηκε ο διπλός ρόλος του Λούμπος Μίχελ, αφού εκτός από πρόεδρος ανέλαβε και τη θέση του αθλητικού διευθυντή. Κι όλα αυτά με τον Ιβάν Σαββίδη να απουσιάζει από την Ελλάδα και να βρίσκεται στα τέλη του μήνα στη Νέα Υόρκη. Τα θέματα και οι τοποθετήσεις του για τον ΠΑΟΚ κυριαρχούν σε κάθε παρουσία του στην αμερικανική μεγαλούπολη, με τον μεγαλομέτοχο του «Δικεφάλου» να επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα του γηπέδου και μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές αναφέρεται στο αθηναϊκό ποδοσφαιρικό κατεστημένο, στον Μαρινάκη και στον Μελισσανίδη.

Στις επίμονες παρατηρήσεις του κόσμου για τη διαιτησία και για εύνοια του Ολυμπιακού, ο Σαββίδης είπε: «Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν κι αυτούς. Θα μου ήταν εύκολο να πάω στο σπίτι ενός διαιτητή και να του πω τι να σφυρίξει, αλλά αυτό δεν θα ήταν ΠΑΟΚ».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα πέσει πάνω στον Ανδρέα Παππά. Ο Μάρτιος μοιάζει με μήνα παθών (και νέων αλλαγών) για τους ασπρόμαυρους. Η Τούμπα «βράζει» σ’ έναν ακόμη ημιτελικό Κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού. Αυτή τη φορά δεν τελείωσε ποτέ, για την ακρίβεια διακόπηκε στο 88ο λεπτό, όταν ο Ανδρέας Παππάς δεν καταλόγισε πέναλτι σε ανατροπή του Ρόμπερτ Μακ, με το σκορ στο 1-2 υπέρ των «ερυθρόλευκων».

Η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο μοιάζει με «χαριστική βολή» για τον «Δικέφαλο». Λίγη ώρα μετά την οριστική διακοπή του ημιτελικού ο Ιβάν Σαββίδης, με δηλώσεις του στην κάμερα του ΟΤΕ TV, ανακοινώνει την αποχώρηση του ΠΑΟΚ από τη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας!

Με τον Ανδρέα Παππά και την ΕΠΟ στο «κάδρο» των δηλώσεων του, ο ισχυρός άνδρας της ασπρόμαυρης ΠΑΕ απαίτησε την άμεση παραίτηση του Γιώργου Γκιρτζίκη από το πόστο του προέδρου της ΕΠΟ και «χαιρέτησε» τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη στο Λονδίνο λέγοντας πως: «Είτε θα πρέπει να σταματήσει αυτά που κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε να αποχωρήσει».

Τα γεγονότα στον ημιτελικό του κυπέλλου, θα ακολουθήσουν την ομάδα και στην Κομοτηνή. Ο «Δικέφαλος» βιώνει ακόμη μια περίοδο κρίσης, με την ήττα (το 0-1 έγινε 2-1) από τον καταδικασμένο Πανθρακικό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση πέριξ της Μικράς Ασίας.

Ο Τούντορ ξεσπά εναντίον των ποδοσφαιριστών και θα «πληρώσει» την συσχέτιση του υλικού της ομάδας του μ’ αυτό του Ολυμπιακού! Χωρίς διάθεση, όπως δηλώνει ορθά κοφτά, παραίτησης, ο Κροάτης λέει το περίφημο: «αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι Πέλκας και Μυστακίδης είναι ο Ιντέγιε και ο Φορτούνης και μπορούν να αλλάξουν ένα παιχνίδι, κάνουμε λάθος» και ουσιαστικά ανοίγει από μόνος την πόρτα της εξόδου από την Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος στις 8 Μαρτίου δίνει το παρών σε μια γεμάτη ένταση συνεδρίαση της Λίγκας, απαντούν στους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο και την καταγωγή του ιδιοκτήτη της ομάδας. «Είμαι Πόντιος, περήφανος Πόντιος από σήμερα είμαι Ρωσοπόντιος και το λέω με υπερηφάνεια. Θα πάμε στα δικαστήρια, θα προστατέψω τη δική μου αξιοπρέπεια. Είναι μεγάλης αξίας το διαβατήριο, αυτό που έχω. Το είπαν και πάνω, κήρυξαν πόλεμο και θα τον έχουν», δηλώνει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξερχόμενος από τα γραφεία της Σούπερ Λίγκας, ζητώντας παράλληλα «τον ισόβιο αποκλεισμό όσων διαιτητών σαν τον Ανδρέα Παππά προκαλούν τη βία».

Πάντως αυτό που προκάλεσε έκπληξη και εντύπωση ήταν η «αποκάλυψη» από τον Σάββα Θεοδωρίδη για το τέλος του προπονητή του ΠΑΟΚ! Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, με τη φράση «αυτός τελείωσε», κάτι που επιβεβαιώθηκε την επομένη ημέρα όταν με μια επιθετική ανακοίνωση εναντίον του Τούντορ, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ έβαλε τους «τίτλους τέλους» στη συνεργασία.

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την απόλυση του Ίγκορ Τούντορ, λόγω των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και των υποτιμητικών σχολίων για την ποιότητα της ομάδας», αναφέρει η ανακοίνωση, που στη δεύτερη παράγραφό της «ανοίγει την πόρτα» της πρώτης ομάδας στον μέχρι εκείνη την στιγμή προπονητή της Κ-20, Βλάνταν Ίβιτς, που αρχικά αναλαμβάνει «ως το τέλος της σεζόν».

Συνολικά ο Τούντορ πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε 45 παιχνίδια, έχοντας απολογισμό 17 νίκες, 17 ισοπαλίες και 11 ήττες (69-44 γκολ).

Μιλώντας σε συμπατριώτες του ο Ίβιτς χαρακτηρίζει πρόκληση την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του και δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τον Ιβάν Σαββίδη για την ευκαιρία. Στις 12 Μαρτίου του 2016, θα κάνει ντεμπούτο στον ασπρόμαυρο πάγκο, μ’ ένα σπουδαίο «διπλό» στη… λιμνοθάλασσα του Αγρινίου (0-3) με πρωταγωνιστή και σκόρερ, των δύο τερμάτων, τον Στέφανο Αθανασιάδη.

Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου το γηπεδικό θέμα για τον «Δικέφαλο», αρχικά με την προφορική συμφωνία Ιβάν Σαββίδη και Πάνου Καμμένου για την εκμετάλλευση του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου της Τούμπας, που ανήκει στο δημόσιο, αλλά και με την πρώτη προσέγγιση για εκμετάλλευση του χώρου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Ο ημιτελικός του κυπέλλου επανέρχεται στην επικαιρότητα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τραπέζι τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωστόσο το ραντεβού της 24ης Μαρτίου μετατρέπεται σε φιάσκο, με τον Ιβάν Σαββίδη, που έρχεται στην Αθήνα μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό, ζητάει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα… χειρότερα για τον ΠΑΟΚ γίνονται γνωστά το απόγευμα της ίδιας μέρας και προκαλούν «πρωτοφανή οργή και εκνευρισμό» στον ιδιοκτήτη του, που πληροφορείται πρώτος την εξοντωτική ποινή από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ για τον επεισοδιακό ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, αλλά και για τα ματς Κυπέλλου με Καλλονή και Πανιώνιο: Συνολικά ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση πέντε βαθμών, πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 112.000 ευρώ πρόστιμο!

Ο Απρίλιος, γενέθλιος μήνας για την ασπρόμαυρη οικογένεια, έχει πάντα σε πρώτο πλάνο τον «πόλεμο» κατά της ΕΠΟ, με τον Ιβάν Σαββίδη να πρωταγωνιστεί και να παρεμβαίνει με το δικό του τρόπο. Στις 14 του μήνα, ο «Δικέφαλος» μαθαίνει τα καλά νέα από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ: η ποινή για τα όσα είχαν γίνει στην Τούμπα στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό «έπεσε» και η αφαίρεση των πέντε βαθμών έγινε τρεις, αλλά παρέμενε η ποινή της έδρας του (πέντε παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών) και το πρόστιμο (100.000 ευρώ).

Κάπως έτσι φτάνουμε στις 20 Απριλίου. Γενέθλια ημέρα του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών, που συμπλήρωνε εννιά δεκαετίες ζωής και το γιόρτασε με κάθε επισημότητα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αφήνοντας στην άκρη τις όποιες ατέλειες, και απουσίες, όπως αυτή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο «Δικέφαλος» τίμησε το παρελθόν, το παρόν και κοίταξε στο μέλλον, στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια ιστορίας του, όπου ξεχώρισε η παρουσία του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήταν και οικοδεσπότης της λαμπερής βραδιάς.

Μια εβδομάδα μετά, στις 27 Απριλίου, ο Ιβάν Σαββίδης κάνει πράξη την απειλή του και ο ΠΑΟΚ δεν κατεβαίνει να αγωνιστεί στη ρεβάνς του κυπέλλου στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο διαιτητής Καλογερόπουλος έκλεισε το «φύλλο αγώνα» του δεύτερου ημιτελικού χωρίς την παρουσία των ασπρόμαυρων, που δημοσιεύουν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ γραπτή δήλωση του ιδιοκτήτη της ομάδας. Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα ήρθε και… η λυπητερή. Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία αφού άκουσε τους ισχυρισμούς των ασπρόμαυρων αποφάσισε να τον τιμωρήσει με αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο 10 χιλιάδες ευρώ.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο Μάιο, το μήνα των πλέι οφ, της λύτρωσης και της ολικής επιστροφής για τον ΠΑΟΚ, που υπό τις οδηγίες του Βλάνταν Ίβιτς και παρά το βαθμολογικό μειονέκτημα, τα δύο ματς κεκλεισμένων των θυρών και απέναντι σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, θα κατορθώσει να κερδίσει την πρώτη θέση και την συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις 31 Μαΐου ο ΠΑΟΚ τελειώνει τη δουλειά. Η ισοπαλία 1-1 με τον Παναθηναϊκό , στον «τελικό» των πλέι οφ, τον κρατάει στην πρώτη θέση και του δίνει το δικαίωμα να ξαναδοκιμάσει την τύχη του στα προκριματικά των μη πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Γκάρι Ροντρίγκεζ σκόραρε στο 17ο λεπτό, μέσα σε αποθέωση, ο Λουντ ισοφάρισε στο 26’ και τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος, ο Παναγιώτης Γλύκος έκανε την απόκρουση της… σεζόν, στο υπέροχο βολέ από τον Πέτριτς, σφραγίζοντας την ασπρόμαυρη επιτυχία.

Μέσα σε κλίμα ευφορίας ο Ιβάν Σαββίδης ανακοινώνει την παραμονή του Βλάνταν Ίβιτς στον πάγκο της ομάδας τερματίζοντας τα σενάρια, που ήθελαν να ψάχνει, μεταξύ Μάρκεβιτς και Σάντος, το νέο τεχνικό του ΠΑΟΚ.

Με την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων στραμμένα στα πλέι οφ πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η επίσκεψη του Λέο Μάτος στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου ο Βραζιλιάνος αμυντικός της Ντνίπρο βρέθηκε στην πόλη, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, όσο κι αν λίγο αργότερα το αρνήθηκε με δηλώσεις του.

Μαζί με τον Εβγκέν Σάχοφ ήταν οι πρώτες δύο μεταγραφικές κινήσεις του Λούμπος Μίχελ ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Στις 24 Μαΐου ο Ρόμπιν Όλσεν υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Κοπεγχάγη, με τους Δανούς να πληρώνουν στον ΠΑΟΚ την ρήτρα του, ύψους 600.000 ευρώ.

Η σφοδρή αντιπαράθεση με τον Ολυμπιακό συνεχίστηκε και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Ο «χαρτοπόλεμος» και οι διαρροές από τις δύο ΠΑΕ, δίνουν και παίρνουν, με τον ΠΑΟΚ να μην αφήνουν «να πέσει κάτω» κάθε αναφορά και τοποθέτηση των «ερυθρόλευκων».

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Λούμπος Μίχελ, με την συμμετοχή πλέον και του Βλάνταν Ίβιτς, βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξεκίνημα του καλοκαιριού. Στις 6 Ιουνίου ανακοινώθηκαν οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις και οι συμφωνίες, με δύο πρώην παίκτες της Ντνίπρο, τον Ουκρανό Εβγέν Σάχοφ και τον Βραζιλιάνο Λέο Μάτος, που υπέγραψαν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο βασικός μεταγραφικός στόχος, όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές Ιουνίου το Gazzetta.gr, ήταν ένας ακόμη ποδοσφαιριστής απ’ την ομάδα του Δνείπερου, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός, Λέιτε Νασιμέντο Ματέους. Ήταν 7 Ιουνίου όταν ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ έβαζε τέλος στη σχέση του με τον ΠΑΟΚ. Με μια απλή κίνηση. Αφαιρώντας από την εικόνα του προφίλ του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, τη φωτογραφία του στα ασπρόμαυρα.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε, από τον Λούμπος Μίχελ, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στην παρουσίαση του Βλάνταν Ίβιτς. Εκεί, ο Σλοβάκος πρόεδρος-αθλητικός διευθυντής ανακοίνωσε την υπογραφή τριετούς συμβολαίου με τον Σέρβο τεχνικό, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Μπερμπάτοφ, «για όσα πρόσφερε στην ομάδα». Παράλληλα, μπαίνουν «τίτλοι τέλους» στη συνεργασία με τον Μιγκέλ Βίτορ, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ (προ)ετοιμαζόταν για το γάμο του γιου του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργου, με την εκλεκτή της καρδιάς του, Γιάννα.

Το ημερολόγιο δείχνει «14 Ιουνίου» όταν ανακοινώνεται η απόκτηση του Τζάλμα Κάμπος, την ίδια στιγμή που ο Μάρκος Βελλίδης ανανέωνε, τελικά, για δύο χρόνια το συμβόλαιο του.

Ο Φακούντο Περέιρα επιστρέφει στην Τούμπα για να παραμείνει, με εισήγηση Ίβιτς, στην ομάδα, ενώ το όνομα του Φερνάντο Βαρέλα έρχεται στην επικαιρότητα. Ο Πορτογάλος, με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι, κεντρικός αμυντικός είχε συμφωνήσει απ’ την αρχή με τον ΠΑΟΚ, αλλά η απόκτηση του «κολλάει», για σχεδόν ένα μήνα, λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων του ισχυρού άνδρα της Στεάουα, Τζίτζι Μπεκάλι,.

Απόγευμα Δευτέρας 20 Ιουνίου και στη Θεσσαλονίκη καταφθάνει ο Βραζιλιάνος Ματέους, προκειμένου να τελειώσει την μεταγραφή του. Αμ, δε… Οι εκπρόσωποι του «ρίχνουν στο τραπέζι» την πρόταση της Χανγκτσόου Γκριντάουν, ο Μίχελ δεν ανεβαίνει ποτέ στα νούμερα των κινέζων και η μεταγραφή χαλάει στο… παρά ένα!

Εκτός από τον Βαρέλα, ο ΠΑΟΚ κοιτάει και την περίπτωση ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού, του Ισπανού Κρέσπο, με όσους ποδοσφαιριστές είναι στο ρόστερ της ομάδας να ξεκινούν στις 21 Ιουνίου την προετοιμασία, λόγω Τσάμπιονς Λιγκ, για τη νέα περίοδο, μετά από τρεις εβδομάδες ξεκούρασης.

Στην «πρώτη» της ομάδας, Κάμπος, Σάχοφ και Μάτος, αλλά και ο Βλάνταν Ιβιτς, κερδίζουν το χειροκρότημα των φίλων του «Δικεφάλου», με τη διοίκηση να ανακοινώνει στις 28 Ιουνίου την απόκτηση του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Ο Βλάνταν Ίβιτς τον Ιούλιο αρχίζει να χτίζει το δικό του ΠΑΟΚ, στο Οστερμπέεκ της Ολλανδίας, όπου λίγο πριν μαζέψει τις βαλίτσες για την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη, μαθαίνει ότι θα πρέπει να ταξιδέψει και πάλι στην Ολλανδία, αυτή τη φορά στο Αμστερνταμ, καθώς στην κλήρωση για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, στο δρόμο του βρέθηκε (ξανά) ο Άγιαξ.

Στο παζλ του νέου ΠΑΟΚ προστίθεται ο Χουάν Άνχελ Κρέσπο, που έρχεται από την Αστον Βίλα, ανακοινώνεται η απόκτηση του Ζέλικο Μπρκιτς, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα ο «Δικέφαλος» υποδέχεται στο προπονητικό κέντρο της Ολλανδίας τον Χοσέ Κάνιας.

Υπάρχουν και αποχωρήσεις, με πιο ηχηρή αυτή του Ρόμπερτ Μακ, που για λίγες μέρες θα βρεθεί στην προετοιμασία της ομάδας, αλλά πολύ γρήγορα θα αναχωρήσει με αρχικό προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου συζητά με την Αντερλεχτ, και τελικά θα βρεθεί στην Ελβετία για να συμφωνήσει και να κλείσει (18/7) στην Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης!

Τα οικονομικά οφέλη του ΠΑΟΚ από την πώληση του Σλοβάκου μεσοεπιθετικού θα ξεπεράσουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και στις 22 Ιουλίου η ρωσική ομάδα ανακοινώνει και επίσημα την απόκτηση του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η χρονιά ξεκινάει και επίσημα στις 26 Ιουλίου. Ο «Δικέφαλος» βρίσκεται εκ νέου στην ολλανδική πρωτεύουσα, ο Ίβιτς έξι χρόνια, μετά το 1-1 με δικό του γκολ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μπαίνει ξανά στην «Αμστερνταμ Αρίνα», απ’ όπου ο ΠΑΟΚ φεύγει με το ίδιο αποτέλεσμα (1-1) χάρη στο καταπληκτικό σε έμπνευση γκολ του Τζάλμα Κάμπος, απέναντι στον Άγιαξ. Στη Θεσσαλονίκη κάνουν όνειρα πρόκρισης, όμως η προσγείωση θα είναι… ανώμαλη τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Τα «μαγικά χαρτάκια» της ρεβάνς εξαφανίζονται σε χρόνο ρεκόρ και σε λιγότερες από έξι ώρες η ΠΑΕ ανακοινώνει sold out!

H Τούμπα γεμίζει το βράδυ της 3ης Αυγούστου, αλλά… Τα όνειρα μετατρέπονται σε εφιάλτες και ολόκληρος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ θα μπει σε μια περίοδο έντονης εσωστρέφειας, μιζέριας και γκρίνιας, με κεντρικό πρόσωπο τον Στέφανο Αθανασιάδη. Ο αρχηγός του «Δικέφάλου», αν και σκοράρει μόλις στο 3ο λεπτό της ρεβάνς, θα χρεωθεί τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ του… ενάμιση σουτ στην εστία του Γλύκου. Κι όμως, στο τέλος της βραδιάς, το ταμπλό έδειχνε «ΠΑΟΚ-Άγιαξ 1-2» και οι Ολλανδοί περνούσαν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «Δικέφαλος» θα ζήσει για πολλές μέρες στη σκιά αυτού του αποκλεισμού. Ο Αθανασιάδης θα στηθεί στο… εκτελεστικό απόσπασμα και στο διαδίκτυο θα στηθεί ένας τρελός χορός γύρω από το όνομά του, που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Στις 11/8 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή της καταστεί σαφές πως αν δεν αλλάξουν τα πρόσωπα στη διαιτησία δεν πρόκειται να αρχίσει το πρωτάθλημα. «Γνωρίζουν καλά πως με… Παππάδες το πρωτάθλημα είναι αδύνατον να ξεκινήσει κι εμείς να συμμετάσχουμε μ/ αυτούς τους όρους», λένε στην Τούμπα, με την ομάδα να περνάει εύκολα, τελικά, το εμπόδιο της Ντινάμο Τιφλίδας (0-3, 2-0) και να μπαίνει στους Ομίλους του Europa League. .

Με τον Εργκίς Κάτσε να έχει παραχωρηθεί δανεικό στη Βικτόρια Πλζεν, ο Ίβιτς το βράδυ της πρόκρισης μιλάει δημόσια για τους λόγους του «διαζυγίου» με τον Αλέξανδρο Τζιόλη, ενώ ακούγεται για τον ΠΑΟΚ το όνομα του Εβγκέν Κονοπλιάνκα, όμως ο Ουκρανός μεσοεπιθετικός προτιμά τη Σάλκε για να βρεθεί στο δρόμο του στους «32» τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο Αύγουστος κλείνει χωρίς την απόκτηση καθαρού σέντερ φορ, μετά το ναυάγιο της περίπτωσης Μίκου, ενώ την τελευταία ημέρα έρχεται δανεικός ο Σενεγαλέζος Τιάμ και κυρίως ο Λούκας Πέρεθ κλείνει οριστικά στην Άρσεναλ με τα οφέλη του ΠΑΟΚ να είναι 6 εκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια, άλλα 6 εκατομμύρια, γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι είχε κερδίσει τα πρώτα 1,5 από την πώλησή του στην ομάδα της Γαλικίας.

Ο Ιβάν Σαββίδης παλεύει επί 24ωρα για να κερδίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αρχές Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «πρωτότυπη» και συμπληρώνοντας, ότι «θύμιζε λίγο φυλακή». «Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά» αποκάλυψε ο Ιβάν Σαββίδης και έκλεισε τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λέγοντας: «Εκπλήρωσα την αποστολή μου».

Ο ΠΑΟΚ κάνει νικηφόρα πρεμιέρα στο πρωτάθλημα κόντρα στον Παναιτωλικό και στις 13 Σεπτεμβρίου ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου με τον Γιώργου Τζαβέλλα έως το 2020, ενώ δύο μέρες αργότερα υποδέχεται και μένει στο 0-0 με τη Φιορεντίνα για την 1η αγωνιστική των ομίλων. Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση στο πρωτάθλημα και διπλό στην Τρίπολη (1-2), ενώ στις 28 του μήνα, με γραπτή δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης επιβεβαιώνει το Gazzetta.gr, με την απόφασή του να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ.

Στις 29/9 ο ΠΑΟΚ βγάζει το ευρωπαϊκό του DNA απέναντι στη Σλόβαν Λίμπερετς. Ο Κλάους Αθανασιάδης πήρε πάνω του την υπόθεση και με δύο γκολ (το δεύτερο στο τέλος) γύρισε το ματς (2-1) κι έβαλε το «Δικέφαλο» σε τροχιά πρόκρισης.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ την επόμενη ημέρα καταθέτει την πρώτη δόση του τιμήματος που του αναλογεί, ύψους 20.5 εκατ. ευρώ και αποκτά τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά γι’ αυτό το θέμα θα υπάρχουν δεκάδες ακόμη «επεισόδια»

Στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου, ο ΠΑΟΚ θα δει να του ακυρώνεται πεντακάθαρο γκολ στο 0-0 με τη Βέροια, θα πάει στο Βελιγράδι για ένα ιστορικό φιλικό με την Παρτιζάν, θα κερδίσει 1-0 τον Ηρακλή στην Τούμπα και ο ο Ιβάν Σαββίδης από τις 17/10 είναι και επίσημα ο νέος πρόεδρος του ΠΑΟΚ με τον γιο του, Γιώργο Σαββίδη να μπαίνει στο ΔΣ της ΠΑΕ.

Λίγες μέρες μετά,, το Δ.Σ. της Super League αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της DIMERA για τη βασική χορηγία του πρωταθλήματος, αντί 5,5 εκατ. ευρώ,, ενώ στις 23/10 θα χάσει ένα δικό το παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (2-1) από τον Ολυμπιακό και ο δέκατος μήνας του 2016 θα κλείσει με τη νίκη 1-0 επί της ΑΕΚ στην Τούμπα, ένα ντέρμπι που «σημαδεύεται» από την πράξη ενός νεαρού οπαδού να πετάξει φωτοβολίδα στο χορτάρι της Τούμπας.

Μέσα στο Νοέμβριο η ομάδα δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, μοιάζει ανήμπορη να βάλει φρένο στην κατηφόρα, που άρχισε στο Μπακού, με την ήττα 2-0 από την Καραμπάχ και συνεχίστηκε με νέα ήττα στην Τούμπα και στη Νέα Σμύρνη, από τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα. Η αγωνιστική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά την ομάδα και μέσα σ’ αυτό το κλίμα η ΠΑΕ ανακοινώνει τρεις μέρες πριν από το παιχνίδι με τη Φιορεντίνα την ανανέωση των συμβολαίων με τους Παναγιώτη Γλύκο και Γκόικο Τσίμιροτ.

Ο ΠΑΟΚ βγάζει αντίδραση και στις 24/11 πετυχαίνει μια ιστορική νίκη, έναν θρίαμβο και θα αγκαλιάσει την πρόκριση μέσα στο «Αρτέμιο Φράνκι», Κοίταξε στα μάτια τη Φιορεντίνα, αρχικά προηγήθηκε 2-0, κι ενώ ισοφαρίστηκε σε 2-2, τελικά με ένα γκολ του Ροντρίγκες στις καθυστερήσεις κατάφερε να νικήσει με 3-2.

Και εκεί που λες ότι η ομάδα επιστρέφει, έρχεται στις 28 Νοεμβρίου το σοκ της εντός έδρας ήττας –και τι ήττας με 3-1 μπροστά στο σκορ στο 3-4- και τις «βόμβες» του Ίβιτς στην συνέντευξη Τύπου. Αυτός που την «πλήρωσε» έμμεσα ήταν ο Γιώργος Τζαβέλλας, καθώς την επόμενη του γνωστοποιείται ότι θα τίθεται εκτός ομάδας και μέχρι σήμερα είναι σε μόνιμη άδεια.

Το 2016 κλείνει μ’ ότι μπορεί να φανταστεί κανείς στο… μενού. Αρχικά, ο Σαββίδης, στη σύσκεψη του «Μακεδονία Παλλάς», στηρίζει απόλυτα τον Βλάνταν Ιβιτς. Ακολουθεί η ήττα από τον Παναθηναϊκό και η «ζεστή» υποδοχή, με αυγά και γιαούρτια στο ξενοδοχείο, όπου μαντρώνεται η ομάδα μέχρι και τον αγώνα με τη Σλόβαν.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, επισκέπτεται ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου, με σημάδια αδιαθεσίας και δυσφορίας, αλλά μια μέρα μετά θα δώσει το παρόν στις εξέδρες της Τούμπας. Εκεί, ο σοβαρός ΠΑΟΚ προκρίνεται στους «32» του Europa League, χάρη στο 2-0 επί της Σλόβαν Λίμπερετς και το... δωράκι της Φιορεντίνα, που νίκησε την Καραμπάχ.

Ο «Δικέφαλος» κληρώνεται με τη Σάλκε και ολοκληρώνει τη χρονιά με εντυπωσιακό τρόπο και απολογισμό: τέσσερις νίκες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με 17-0 γκολ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα