Πάρτε, ένα φορ, μπας και ηρεμήσει/ουμε…

Πάρτε, ένα φορ, μπας και ηρεμήσει/ουμε…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Πάρτε, ένα φορ, μπας και ηρεμήσει/ουμε…

bet365

Οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν «σκοπευτές» τους αντιπάλους της Σάλκε, ωστόσο ο ΠΑΟΚ των 17-0 γκολ στα τέσσερα τελευταία ματς κι ο Σταύρος Σουντουλίδης ψάχνουν να βρουν τον βασικό εκτελεστή του.

Για το ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΟΚ δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία, ούτε περίμενα να έρθει το 0-5 επί της Κέρκυρας, με το πιο εκρηκτικό και παραγωγικό σε γκολ και φάσεις πρώτο σαρανταπεντάλεπτο στη σεζόν, για να σιγουρευτώ. Παρακολουθώντας την πορεία του, από την προετοιμασία της Ολλανδίας, επέμενα, ακόμη και μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, ότι είναι πολύ καλύτερος ως ομάδα, ως ποιοτικά χαρακτηριστικά απ’ οποιαδήποτε άλλον εντός συνόρων.

Το ότι σήμερα βρίσκεται εκτός πρώτης πεντάδας και μακριά από την κορυφή, είναι το προφανές κι αυτό συμβαίνει ουδείς αντιλέγει, αλλά για να φτάσει, εδώ που έφτασε, συνέβησαν αρκετά πράγματα εντός κι εκτός γηπέδου. Το αν έφταιγε ή δεν έφταιγε ένας παίκτης (Τζαβέλλας) αφήστε το να το (απο)δείξει ο χρόνος, πολλοί λένε πως όντως έπαιξε ρόλο, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως απ’ δω και πέρα θα αρχίσουν να φαίνονται οι απώλειες των βαθμών σε ματς, που ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ ανώτερος από τον αντίπαλο του (Βέροια, Ξάνθη, Πανιώνιος, Ατρόμητος,, ακόμη και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου αν δεν το έτρωγε όρθιος ο Μπρκιτς θα είχε λήξει 0-0) αλλά δεν πήρε τους βαθμούς που άξιζε να πάρει.

Όμως, ας μη μιλήσουμε άλλο για χαμένους βαθμούς. Αυτοί, πάει χάθηκαν και δεν γυρίζουν πίσω. Αν κάτι οφείλουν να κάνουν τόσο οι άνθρωποι που είναι γύρω από την ομάδα, όσο και ο ίδιος ο Βλάνταν Ιβιτς, είναι να ασπαστούν το δόγμα του Ζαγοράκη, «χαμηλά την μπάλα», να συνεχίσουν να δουλεύουν, όπως δούλευαν, προσπαθώντας να διορθώσουν τις αδυναμίες τους.

Γιατί, ούτε ο ΠΑΟΚ έγινε ξαφνικά και πάλι υπερομάδα, ούτε φυσικά ο Ίβιτς από «μαθητευόμενος μάγος» μετατράπηκε σε… Γκουαρδιόλα.

Και το θέμα μας δεν είναι η ομάδα, αυτή όπως φαίνεται θα βρει το δρόμο της, αλλά ο Στέφανος Αθανασιάδης, που επιμένει να είναι σε κακό φεγγάρι.

Δεν του βγαίνει τίποτα από εκείνο το βράδυ της 3ης Αυγούστου του Κλάους. Προσπαθεί, τα δύο γκολ στο Λίμπερετς αποδείχθηκαν τελικά παρένθεση, αλλά με καταρρακωμένη ψυχολογία συνεχίζει να μην σκοράρει. Στο επιθετικό κρεσέντο των δέκα τελευταίων ημερών με τα 17 γκολ μέσα σε 360 αγωνιστικά λεπτά, ο Αθανασιάδης, είναι βελτιωμένος, τρέχει, παλεύει, δημιουργεί, αλλά όταν ο βασικός επιθετικός σου έχει 1 γκολ (το πρώτο στο 0-7 της Ελευσίνας), 1 ασίστ (στον Κάμπος για το 0-4 στην Κέρκυρα), μία σωστή κίνηση σέντερ φορ στο χώρο (στο 1-0 επί της Σλόβαν) και ένα χαμένο πέναλτι, τότε δε φταίνε μόνο τ’ άστρα, τα φεγγάρια και οι… μάγισσες, η βασική ευθύνη ανήκει στον ίδιο.

Ο Ίβιτς τον στήριξε, του έδωσε χώρο και χρόνο, και συνεχίζει να τον στηρίζει καθημερινά, έγιναν όμως πολλά τους τελευταίους μήνες και ο 28χρονος επιθετικός κλείνει το ημερολογιακό 2016 με μηδέν γκολ, σε 10 αγώνες πρωταθλήματος!

Δεν του πάει τίποτα. Μπορεί να μη θυμάται, αν και οι ποδοσφαιριστές έχουν καλό θυμητικό, πότε αστόχησε για τελευταία φορά πριν την Κέρκυρα από την «άσπρη βούλα».

Να, του το θυμίσουμε, αφού το βρήκαμε. Ήταν σ’ ένα ΠΑΟΚ – Πλατανιάς, στις 11 Νοεμβρίου του 2012, αλλά ουδείς ασχολήθηκε, όχι μόνο γιατί ήρθε η νίκη με 2-0, αλλά επειδή ο Κλάους τελείωσε, με 23 γκολ (σε 42 αγώνες), εκείνη τη χρονιά. Είχαν προηγηθεί τρεις εύστοχες εκτελέσεις και ακολούθησαν άλλες 5/5 εύστοχες, μέχρι να φτάσουμε στην απόκρουση από τον Κουτζαβασίλη, με τον οποίο συνυπήρξαν στον ΠΑΟΚ για αρκετά χρόνια.

Τι μπορεί να σώσει τον Αθανασιάδη; Βασικά να βρει τον τρόπο για να ηρεμήσει, και κατόπιν η απόκτηση ενός σέντερ φορ, μπας και ηρεμήσουμε και εμείς μαζί του, κυρίως όμως ο κόσμος, ακόμη και αυτοί οι οπαδοί, που παραδοσιακά ήταν μαζί του.

Δεν ξέρουμε αν θα είναι η «σεντερφοράρα», που περιμένουν οι ΠΑΟΚτσήδες, ούτε ο Ίβιτς που μίλησε για «τρεις μεταγραφές», είπε κάτι παραπάνω. Όμως, η μια από τις τρεις προαναγγελθείσες μεταγραφές θα είναι στο «9». Αυτό προκύπτει μέσα από το ρεπορτάζ, είναι επιθυμία και απόφαση του ιδιοκτήτη η απόκτηση ενός ικανού επιθετικού, που θα έρθει να πλαισιώσει τον Κλάους και είτε θα τον κάνει καλύτερο, είτε θα τον στείλει μια και καλή στην πόρτα της εξόδου.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, που ανάμεσα στις διακοπές και στις γιορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει να μπει στην τελική ευθεία και ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Ιανουαρίου αν όντως έχει γίνει ο σωστός προγραμματισμός, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ίβιτς.

Ο ΠΑΟΚ ψάχνεται για έναν ακόμη παίκτη στον άξονα, πιο πολύ που θα παίζει στο «8» (γιατί μπορεί να έρθει καμιά πρόταση για τον Τσίμιροτ και μετά να τρέχει…) και κοιτάει για ενίσχυση στα άκρα του, περισσότερο για αριστερό μπακ-εξτρέμ μ’ ότι αυτό συνεπάγεται…

Όσο για τους «σκοπευτές»: Έτσι χαρακτηρίζουν οι Γερμανοί στα σημερινά ρεπορτάζ τους, μετά το 0-5 επί της Κέρκυρας, τους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου». Αυτοί, τουλάχιστον, βλέπουν «σκοπευτές» δε ψάχνουν για φαντάσματα, ούτε πλάθουν αστεία σενάρια με το μυαλό τους…

Ιστορίες πλάθουν και αυτοί που περιμένουν την κλήρωση της Τρίτης στο Κύπελλο. Προσωπικά δε θέλω με τίποτα να βγει το ζευγάρι «ΠΑΟΚ-Άρης», όπως επιθυμεί ο Γιώργος Σαββίδης και αρκετοί ποδοσφαιριστές του Άρη. Απλά, να θυμίσω ότι και τον Ηρακλή της Β' Εθνικής πέντε γκολ του έβαλα προ τριετίας στο κύπελλο, αλλά εκείνα τα δύο ματς παραλίγο να κάνουν άνω κάτω την ομάδα.

Οχι, ότι υπάρχει φόβος. Τι φόβος, δηλαδή, να υπάρχει με «7 στα 7», μετά την ήττα στο μοναδικό κύπελλο των κίτρινων πριν από 46 και βάλε χρόνια, που έχει ο «Δικεφάλος» όποτε βρήκε στο δρόμο του τον Άρη...

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να συκρίνει, τώρα, τις δύο ομάδες;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.