«Πού μπορείς να παίξεις»;

«Πού μπορείς να παίξεις»;

Γιώργος Τσακίρης
«Πού μπορείς να παίξεις»;

bet365

Το gazzetta.gr αποκαλύπτει την κίνηση του Ζοζέ Μοράις να μοιράσει στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ συστήματα ζητώντας να του πουν σε ποιες θέσεις δύναται ο καθένας να χρησιμοποιηθεί!

Ο Ζοζέ Μοράις διανύει τις πρώτες 51 μέρες του στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και είναι λογικό από την πλευρά του να κάνει ότι μπορεί με στόχο να μάθει καλύτερα τα δυνατά (και μη) σημεία του εκάστοτε ποδοσφαιριστή που διαθέτει το ρόστερ που διαχειρίζεται... Προφανώς και δεν είναι δυνατό να τους γνωρίζει όλους προτού ανάλαβει head coach της Ένωσης και γι' αυτό ακόμη το ψάχνει με κάθε τρόπο...

Εννοείται πως όλο αυτό το διάστημα μέσα από τις προπονήσεις και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις έχει καταφέρει να δημιουργήσει συγκεκριμένη άποψη και εικόνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των παικτών του, ωστόσο, δεν επαναπαύεται και δουλεύει συνέχεια προς αυτή τη κατεύθυνση. Μπορεί η αλήθεια να είναι πως 51 ημέρες είναι ένα αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα για να μάθει ένα προπονητής το διαθέσιμο έμψυχο υλικό, όμως δεν είναι κακό να συνεχίζεις να προσπαθείς να μάθεις με κάθε λεπτομέρεια την αγωνιστική αξία του εκάστοτε ποδοσφαιριστή.

Αυτό επιδιώκει στην πράξη ο Ζοζέ Μοράις (όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω) με τους παίκτες της ΑΕΚ αφού επιχειρεί σε καθημερινή βάση και με κάθε δυνατό και -ίσως για κάποιους- απίθανο τρόπο να γνωρίσει την αγωνιστική αξία και αρετή του κάθε παίκτη με τον οποίο συνεργάζεται. Κι όπως θα καταλάβετε παρακάτω έχει τον τρόπο του (σωστό, ή λάθος) για να το πετύχει, ή τουλάχιστον το προσπαθεί πολύ προκειμένου να το καταφέρει.

Απόδειξη για τα παραπάνω συνιστά και η κίνηση του Πορτογάλου προπονητή να μοιράσει στους «κιτρινόμαυρους» χαρτιά τα οποία είχαν πάνω τους πινακάκια με συγκεκριμένη διάταξη (πολλά διαφορετικά συστήματα) μέσω των οποίων ζητούσε (λίγο – πολύ) από τους παίκτες του να του απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Πού μπορείς να παίξεις»;

Πιο συγκεκριμένα ο Μοράις μοίρασε χαρτιά στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ πάνω στα οποία υπήρχαν συστήματα-διατάξεις: 4-4-2 κλασική μορφή αλλά και με ρόμβο στο κέντρο, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-1-1, 4-3-2-1 και ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του να αναφέρουν πάνω στα χαρτιά τη θέση που εκτιμούν οι ίδιοι ότι μπορούν να αποδώσουν σούπερ και τη θεωρούν τη... φυσική τους, αλλά και τις θέσεις στις οποίες ανάλογα το σύστημα μπορούν να ανταποκριθούν (έως και 4 θέσεις ο καθένας μπορούσε να αναφέρει).

Για παράδειγμα ένας μέσος μπορεί να ανέφερε στο χαρτί πως παίζει κυρίως δημιουργικό χαφ αλλά δύναται να βοηθήσει σαν δεύτερος μέσος στο 4-4-2 στην κλασική του μορφή, σαν εσωτερικό χαφ (δεξιά και αριστερά) στο αντίστοιχο 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή. Ένας φορ ότι κυρίως μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιθετικός στο κουτί, αλλά επίσης στο 4-3-3, ή και στο 4-2-3-1 στα... φτερά της γραμμής κρούσης (ακραίος επιθετικός). Και πολλά άλλα παραδείγματα...

Είναι αλήθεια πως πρόκειται για μία κίνηση που δεν γίνεται συχνά από ένα τεχνικό τιμ προς τους παίκτες της εκάστοτε ομάδας, δεν συνηθίζεται κοινώς και γι' αυτό προφανώς και ζωγραφίστηκε η απορία στα πρόσωπα σχεδόν όλων των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Όλοι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί μία επιπλέον προσπάθεια για να μπορέσει να βγάλει όσο πιο σύντομα – γρήγορα γίνεται ουσιαστικά αγωνιστικά συμπεράσματα ο Ζοζέ Μοράις και δεν αποκλείεται να κάνει καλό στην ομάδα και στους ίδιους τους παίκτες!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα