Σχεδιασμένος σαν… ρομπότ

Σχεδιασμένος σαν… ρομπότ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Σχεδιασμένος σαν… ρομπότ

bet365

Είναι προφανές ότι δεν αποτελεί σύμπτωση αλλά επαναλαμβανόμενο γεγονός. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους μέχρι στιγμής επίσημους αγώνες του Άρη θα διαπιστώσει ότι οι «κίτρινοι» ανεβάζουν ρυθμούς μετά το 60ο λεπτό κάθε αγώνα και καθόλου τυχαία σκοράρουν το 70% των συνολικών τους τερμάτων μετά το 70ο λεπτό!

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι άξιο επιπλέον… διερεύνησης, διότι θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι, ο προγραμματισμός της ομάδας «αλλοιώθηκε» λόγω των διαδοχικών διακοπών του Πρωταθλήματος με συνέπεια να χρειαστεί – ως ένα βαθμό – η εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης έκτακτης κατάστασης.

Εκτός των έξι επίσημων αγώνων σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, βάλαμε στην εξίσωση και το φιλικό παιχνίδι με τη Βέροια στο Κλεάνθης Βικελίδης και το συμπέρασμα είναι αξιοσημείωτο. Το προφανές είναι ότι Άρης σημείωσε τα 12 από τα συνολικά 17 τέρματα του μετά το 70ο λεπτό των αγώνων.

Συνολικά όμως, από το 60ο λεπτό των αγώνων και μετά ο Άρης εντείνει την πίεσή του προς τον αντίπαλο, δημιουργεί περισσότερες φάσεις και φυσικά αυτή η κυριαρχία του οδηγεί και στην αποτελεσματικότητά του στην επίθεση. Γενικότερα, δείχνει τεράστια αποθέματα ενέργειας και φυσικής κατάστασης.

Το gazzetta.gr συνομίλησε με τον εργοφυσιολόγο των «κίτρινων», Θανάση Μουρτζιάπη, ο οποίος είναι Δικάκτωρ Εργοφυσιολογίας και Μεταδιδάκτωρ στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, ο οποίος εξήγησε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μέρος του πλάνου που εκπονήθηκε από τον ίδιο και τον Νίκο Αναστόπουλο.

«Σε κάθε ομάδα, είθισται να γίνεται ο ετήσιος προγραμματισμός από τον προπονητή ο οποίος χωρίζεται σε τέσσερις κύκλους και βασίζεται στην αθλητική επιστήμη. Γίνονται εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα κάθε παίκτη αξιολογούνται αναλόγως και ο δικός μου ρόλος είναι ο σχεδιασμός των προπονητικών φορτίων των αθλητών», είπε αρχικά.

«Καταρχήν, υπάρχει ο προαγωνιστικός κύκλος ο οποίος διαρκεί 12 εβδομάδες και αφορά την περίοδο της προετοιμασίας και τις πρώτες 2 έως 4 εβδομάδες των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ακολουθεί ο κύκλος μεγιστοποίησης απόδοσης και σταθεροποίησης ο οποίος αφορά τον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος. Ο τρίτος κύκλος είναι αυτός της συντήρησης και της σταθεροποίησης ο οποίος τελειώνει με το τέλος του 2ου γύρου του Πρωταθλήματος και ο τελευταίος κύκλος διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες και είναι αυτός της μεταβατικής περιόδου», εξήγησε.

Στην περίπτωση του Άρη, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Αναστόπουλος είχαν να διαχειριστούν τις διαδοχικές διακοπές του Πρωταθλήματος της Football League. «Είναι τροχοπέδη για τις περισσότερες ομάδες διότι μια ομάδα προγραμματίζεται και γυμνάζεται βάσει του πλάνου που σας ανέλυσα με σκοπό να αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών που έχουν συμβεί στο Πρωτάθλημα γίνεται μέσα από προπονητικές αλλαγές», σημείωσε και εξήγησε ότι: ««Ο ρυθμός μιας ομάδας εξαρτάται από τον αριθμό των αγώνων. Υπό την έννοια ότι οι συνεχόμενοι αγώνες δίνουν ρυθμό».

Στους μη αποδεκτούς όρους – στο λεξιλόγιο κάθε ανθρώπου που προσεγγίζει επιστημονικά τον ρυθμό και την απόδοση μιας ομάδας – εντάσσεται και ο όρος «κοιλιά». Υπό την έννοια ότι η επιστημονική γλώσσα δεν δικαιολογεί την καθίζηση μιας ομάδας.

«Μόνο από λάθος του προπονητικού σχεδιασμού μπορεί να προέλθει καθίζηση διότι στα εργοφυσιολογικά κάθε παίκτης ελέγχεται απολύτως. Οι λεγόμενες… κοιλιές υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Όπως επίσης είναι λάθος να αναφέρεται ότι η προετοιμασία μιας ομάδας ολοκληρώνεται σε διάστημα 6-8 εβδομάδων. Μια προετοιμασία δεν σταματάει ποτέ, απλά αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας», απάντησε ο κ. Μουρτζιάπης σημειώνοντας επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο Άρης βρίσκεται στον κύκλο της μεγιστοποίησης της απόδοσης του», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ατομικό επίπεδο, επισήμανε ότι το πρόγραμμα που εκπονείται στοχεύει στην καλλιέργεια δυνάμεων στους αθλητές. «Οι δυνάμεις ενός αθλητή εξαρτώνται μέσα από τον σχεδιασμό της προπόνησης. Υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ο γενετικός παράγοντας. Όλα είναι καλλιεργήσιμα. Η φυσική κατάσταση κάθε αθλητή αποκτάται από τη διαδικασία της προπόνησης και συντηρείται μέσα από αυτή. Ο έλεγχος γίνεται μέσα από τις εργομετρικές και αιματολογικές εξετάσεις και σε συνδυασμό με το σχεδιασμένο προπονητικό πλάνο διαπιστώνουμε αν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια μορφή δυσλειτουργίας τότε γίνεται επαναπροσδιορισμός στόχων και των προπονητικών επιβαρύνσεων».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

FOOTBALL LEAGUE Τελευταία Νέα