Στο χέρι του Μπέντο είναι...

Στο χέρι του Μπέντο είναι...

Διονύσης Δελλής Διονύσης Δελλής
Στο χέρι του Μπέντο είναι...

bet365

Το ρόστερ του Ολυμπιακού δίνει το δικαίωμα στον Πορτογάλο να παρουσιάσει καλύτερη ομάδα. Αρκεί...

Φυσικά και έχει σημασία η πρώτη θέση του ομίλου. Eξ ου και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θα πάει στην Κύπρο τελευταία αγωνιστική για να νικήσει τον ΑΠΟΕΛ και να την κατακτήσει. Τη Πέμπτη το βράδυ όμως δεν ήταν οι Ερυθρόλευκοι στην κατάσταση που έπρεπε. Και από το να ρισκάρουν ολόκληρη την πρόκριση, μια χαρά τους προέκυψε η ισορροπία της ισοπαλίας. Αυτή που τους έστειλε για ένατη φορά την τελευταία δεκαετία, Άνοιξη στα κύπελλα Ευρώπης.

Υπάρχει μια χαρακτηριστική συνέπεια σε αυτό το κομμάτι. Και είναι μαθηματικά βέβαιο, πως όσο είσαι εκεί τόσο και οι πιθανότητες έρχονται με το μέρος σου. Για να σου συμβεί κάποια στιγμή και το παραπάνω. Θα είναι φέτος που ο Ολυμπιακός έδειξε να υποφέρει από αντιπάλους τύπου Μπεέρ Σεβά, Αρούκα; Που έκανε μόνο μια νίκη εντός με ΑΠΟΕΛ, Αστάνα και Γιουνγκ Μπόις; Θεωρητικά μοιάζει δύσκολο. Πρακτικά δεν το ξέρει κανείς. Γιατί δεν θα έχει καμία σημασία τον Μάρτη, τι συνέβη στο διάστημα Αύγουστος-Νοέμβρης. Τέσσερις μήνες είναι μια... αιωνιότητα στο ποδόσφαιρο.
Οι Ερυθρόλευκοι έχουν καλούς παίκτες. Προχθές εκτός 18άδας για διάφορους λόγους ήταν οι Καπίνο, Ντε Λα Μπέγια, Σιόβας, Ρομαό, Μάριν, Πάρντο, Τσόρι, Καρντόσο, ενώ έμειναν στον πάγκο οι Ομάρ και Καμπιάσο. Θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι με τον Βιάνα ή τον Μπουχαλάκη παίκτες δηλαδή που επίσης δεν έπαιξαν να σχηματίσουν μια ολόκληρη 11άδα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν η «βασική» για τους πρωταθλητές.

Αυτό είναι το πιο σοβαρό επιχείρημα που προκύπτει, στην υπόθεση «εργασίας» με κωδικό «βελτίωση». Ο Ολυμπιακός του Μάρτη λοιπόν μπορεί να είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που έχουμε δει ως εδώ. Χωρίς καν να βάλουμε στην εξίσωση το μεταγραφικό παράθυρο του Γενάρη. Αρκεί φυσικά να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι επιλογές του. Είναι στο χέρι του προπονητή τώρα που έχει σχηματιστεί μια κατάσταση «ασφαλείας» εντός και εκτός συνόρων, να δημιουργήσει καλύτερη ομάδα. Τα χρονικά περιθώρια είναι σαφώς με το μέρος του πια.

Ως εδώ ο Ολυμπιακός «έτρεξε» ένα πρόγραμμα γεμάτο από αναμετρήσεις με... την πλάτη στον τοίχο. Τώρα το πράγμα γίνεται πιο λειτουργικό. Για να μπορείς να δουλέψεις σε περισσότερα, από ένα, επίπεδα. Ως το τέλος του 2016 για παράδειγμα, υπάρχουν μια σειρά ματς με χαμηλότερο συντελεστή δυσκολίας. Μπορεί λοιπόν ο Πάουλο Μπέντο και το rotation του να ανοίξει, και να προσπαθήσει να ενσωματώσει κάποιους από αυτούς που παραδόξως είναι μακριά από τις βασικές επιλογές του.

Ο Πορτογάλος που έχει έναν δικό του τρόπο, όπως φαίνεται, αλλά που ως εδώ τα αποτελέσματα των δικαιώνουν απόλυτα. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τι παρέλαβε. Σε τι αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Δεν πρέπει όμως και ο ίδιος να το τραβήξει παραπάνω από ότι πρέπει. Ενενήντα-εννέα φορές στις εκατόν μια τρόπον τινά αντιπαράθεση προπονητή-ποδοσφαιριστών βγάζει χαμένο τον πρώτο. Και αυτή τη στιγμή πάει να σχηματιστεί μια τέτοια κατάσταση.

Ο ποδοσφαιριστής έχει μόνο μια «απάντηση». Να του δοθεί μια ευκαιρία για να «δείξει». Όταν δεν παίζει δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί. Ο Τσόρι έχει κάνει ένα... σερί δηλώσεων. Ο Μάριν δεν έχει πει το παραμικρό. Ο Σιόβας διαβάζει ότι φεύγει. Ο Πάρντο που πέρσι τέτοια εποχή ήταν «κάνω τη διαφορά» φέτος νοιώθει εκτροχιασμένος. Ο Καρντόσο έχει αποδεχθεί τον ρόλο του αναπληρωματικού προχθές, όμως ένας μικρο-τραυματισμός τον απέτρεψε από το να καθίσει στον πάγκο. Ίσως να το πάλευε πολύ περισσότερο αν ήξερε ότι η ομάδα εξαρτάται από εκείνον.

Ο Ρομαό των 130 συμμετοχών την περασμένη 4ετία στη Μαρσέιγ δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί σε δύο λεπτά συμμετοχής (με τον Ατρόμητο) στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ομάρ έχει επιστρέψει ένα μήνα πλέον αλλά ακόμη 11άδα σε καλό ματς, δεν βλέπει. Και αν δεν το προσέξατε ήδη μετρήσαμε μια επτάδα από τέτοιες υποθέσεις. Έχει σημασία λοιπόν ο Μπέντο κάποιους από αυτούς να τους κερδίσει, ολοκληρωτικά. Σημασία για τον Ολυμπιακό και για να κάνει και ο ίδιος τη δουλειά του ευκολότερη. Πάντα ένας προπονητής είναι σε καλύτερη μοίρα όταν έχει καλύτερους παίκτες.

Αν οι Πειραιώτες μπορέσουν να σχηματίσουν μια καλή 18άδα-19άδα τότε η διαχείριση του υπόλοιπου της σεζόν μπορεί να τους βρει με καλύτερη ομάδα. Άρα τον Μάρτη, για να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, όλα είναι πιθανά. Αν όχι; Τότε ο Μπέντο πρέπει τον Γενάρη να πάρει πολύ γενναίες αποφάσεις με θέα σε ένα μικρότερο ρόστερ. Διότι μετά τον Πασιένσα να φύγουν πχ ο Ζντιέλαρ, ο Βούρος και ο Τσιμίκας δεν θα αλλάξει κάτι στις «ισορροπίες». Όπως και να έχει; Από τη προαναγγελία του και όλας το συγκεκριμένο θέμα δείχνει να έχει αποκτήσει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Διονύσης Δελλής
Διονύσης Δελλής