Βενετίδης: «Εδώ θέλεις να δουλεύεις»

Gazzetta team
Βενετίδης: «Εδώ θέλεις να δουλεύεις»

bet365

Ο Βενετίδης μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις στον Αστέρα και το ελληνικό ποδόσφαιρο
Για την καριέρα του στους πάγκους, τον Αστέρα και το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο Στέλιος Βενετίδης στο «Radio Arcadia 93,8».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
Για τις πρώτες εντυπώσεις από την Τρίπολη...
"Η Τρίπολη είναι μια μικρή πόλη. Θα την παρομοίαζα με την Ορεστιάδα. Είναι ευχάριστη, είναι συμπαθητική και κουβαλά μια βαριά ιστορία. Ολόκληρη η Αρκαδία είναι εξαιρετική".
Πιστεύεις πως ο Αστέρας σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε το κάτι παραπάνω μαζί με τον Ελευθερόπουλο;
"Με τον κόουτς αρχίσαμε μαζί. Έχουμε μια κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια, με αγάπη και προσήλωση σε αυτό που κάνουμε. Η Τρίπολη και ο Αστέρας μας δίνει τη δυνατότητα να διακριθούμε ποδοσφαιρικά και να εξελιχθούμε έτσι ώστε να αφήσουμε εδώ το στίγμα μας ως προπονητές".
Η πρώτη σου αντίδραση όταν ήρθε η πρόταση από τον Αστέρα...
"Μου τηλεφώνησε ο κόουτς μου είπε για το ενδιαφέρον, ήταν για εμάς σημαντικό και θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε με τον Αστέρα. Τον χώρο του ποδοσφαίρου τον ξέραμε. Εμείς οι προπονητές γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχαμε εικόνα για τον Αστέρα και την πορεία που είχε διαγράψει τα τελευταία χρόνια η ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη και ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνεργαστούμε. Ο Αστέρας είναι μια ομάδα που θέλεις να δουλεύεις".
Σας φόβισαν τα αποτελέσματα της ομάδας στην αρχή του πρωταθλήματος;
"Φόβος δεν υπάρχει. Γνωρίζαμε τη δυναμική της ομάδας, το ρόστερ και τις εγκαταστάσεις. Πάντα οι προπονητές παίζουν με την πίεση του αποτελέσματος".
Για τους στόχους που θέσατε με την διοίκηση...
"Βασικός και πρώτος στόχος ήταν να ανακάμψει η ομάδα. Να πάρουμε τα αποτελέσματα και μετά να δούμε τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας. Ήταν βασικό να γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των παικτών και μετά έπρεπε να βάλουμε τους στόχους του Αστέρα".
Για το προσωπικούς στόχους με τον Αστέρα...
"Είναι ευχής έργον να δουλεύεις στον Αστέρα. Η διάθεση μας είναι να συνεχίσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντα βέβαια παίζουν ρόλο τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο".
Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένας προπονητής;
"Ο προπονητής πρώτα απ όλα πρέπει να εμπνέει και να δίνει όραμα. Να αισθάνεται ο παίκτης ότι του επιβάλλεται και είναι δίκαιος. Μόνο έτσι, με προσωπικότητα, μπορείς να ελέγξεις τα αποδυτήρια. Αυτά είναι τα σημαντικά χαρακτηριστικά. Αυτό θα δώσει το κάτι παραπάνω, θα δώσει όραμα στον παίκτη, θα τον εμψυχώσει για να παίξει και για τον προπονητή. Οι προπονητές που άφησαν το στίγμα τους είναι αυτοί που είχαν τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία".
Ποιον θεωρείς καλύτερο προπονητή από αυτούς που έχει συνεργαστεί;
"Καλύτερος προπονητής; Δύσκολη ερώτηση γιατί είναι πολυδιάστατο το επάγγελμα. Προπονητής με βάση τα ταλέντα που βγάζει ας πούμε; Ο προπονητής είναι και καθοδήγηση, ψυχολογία, σκάουτινγκ. Όσο περισσότερα στοιχεία έχει ένας προπονητής από αυτά και ταιριάζουν με την ομάδα, τότε θα έχει παραπάνω πιθανότητες να ταιριάξει και να πετύχει. Πολλές ομάδες δεν κάνουν σκάουτινγκ για προπονητές και αυτό δεν βοηθά".
Ποιος από όσους δουλέψατε είχε αυτά τα χαρακτηριστικά;
"Ο προπονητής που είχε αίσθημα επιβολής και δικαιοσύνης ήταν ο Μπάγιεβιτς. Πήρα κάποια στοιχεία από αυτά και με έχουν βοηθήσει".
Ποια ήταν η καλύτερη ομάδα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;
"Ο Μπάγιεβιτς με την ΑΕΚ έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο, αργότερα ο Ολυμπιακός με τον Μπάγιεβιτς και ο Κυράστας με τον Παναθηναϊκό. Αυτές οι 3 ομάδες έπαιξαν ωραίο και ελκυστικό, ποδόσφαιρο".
Διαφορές από όταν ξεκίνησες το ποδόσφαιρο, με τώρα;
"Αν απομονώσουμε το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι η απόσταση είναι χαοτική από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο γρήγορο σε σκέψη και σε εκτέλεση. Αν συγκρίνουμε το ποδόσφαιρο θα είναι σαν να συγκρίνουμε μια Μερσέντες του '80 με μία του σήμερα. Οι προεκτάσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου παραμένουν στάσιμες και αυτές πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να του δώσουμε αξία όλοι μας (παίκτες, προπονητές, δημοσιογράφοι). Πρέπει να αφαιρεθούν τα στοιχεία της διαφθοράς. Δεν πρέπει να συζητάμε για τα αυτονόητα που είναι, το να παίζεται επί ίσοις όροις".
Ένα σχόλιο για τα γεγονότα που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο...
"Το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τα ίδια φαινόμενα. Έξω από το παιχνίδι, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Όσοι το αγαπάνε θα πρέπει να το βελτιώσουν. Μια γενιά δικιά μας από το 2004 δεν κατάφεραν να περάσουν τις ιδέες τους. Θα πρέπει όλοι να παραμερίσουν τα προβλήματα και να εστιάσουμε όλοι στην αγάπη μας για το παιχνίδι".
Πιστεύετε πως υπάρχει παρασκήνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
"Εμείς οι προπονητές και οι παίκτες πρέπει να επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κατάσταση που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη. Όταν οι άλλοι ασχολούνται με το θέαμα, εμείς ασχολούμαστε με την αξιοπιστία και το παρασκήνιο. Ο προπονητής πρέπει να επικεντρωθεί στο πως θα κάνει καλύτερους τους παίκτες του. Υπάρχουν ομάδες που δεν μπαίνουν στη διαδικασία της αντιπαλότητας και του παρασκηνίου και ο Αστέρας είναι μια τέτοια ομάδα".
Επηρεάζουν την ομάδα οι συνεχόμενες διακοπές;
"Πολλοί δεν μπαίνουν στη διαδικασία και στον τρόπο σκέψης του προπονητή που πρέπει να προγραμματίσει και να κάνει έναν μικρόκυκλο εβδομαδιαίο προπονητικά. Το πρόγραμμα προπόνησης, τα τρεξίματα και τα τεχνικοτακτικά στοιχεία πρέπει να συγχρονίζονται. Ο προπονητής βγαίνει εκτός προγραμματισμού. Βγαίνεις εκτός ρυθμού και πρέπει συνέχεια να έχεις μια ευελιξία για παν ενδεχόμενο. Εκεί φαίνεται ότι δεν σκεφτόμαστε τον ποδοσφαιριστή και τον προπονητή. Όταν έχεις να παίξεις 3 εβδομάδες δεν μπορείς να έχεις ρυθμό".
Πως περνάει μια μέρα στην Τρίπολη;
"Μια μέρα στην Τρίπολη… Ξυπνάμε νωρίς γιατί έχουμε πρωινές προπονήσεις. Στις 11 αρχίζει η προπόνηση από τις 8:30 είμαστε εκεί σε συνεργασία με όλο το σταφ. Μετά μπαίνουμε στην αξιολόγηση της προπόνησης. Τι λειτούργησε σωστά, τι όχι. Οπότε υπάρχει αυτή η συναναστροφή και μετά ξεκούραση.Οι πρώτες μέρες της εβδομάδας είναι πολύ πιεστικές. Πρέπει να σχεδιάσεις και το μικρόκυκλο και την ανάλυση αντιπάλου για να προετοιμαστείς κατάλληλα. Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει αρκετός. Πηγαίνουμε στο άλσος, περπατάμε που μας αρέσει πολύ. Μου αρέσει πολύ το περπάτημα, το διάβασμα και οι επισκέψεις στην ορεινή Αρκαδία που είναι καταπληκτική. Είναι σχετικά υποτιμημένη νομίζω, γιατί δεν είναι πολύ διαφημισμένη. Έχει ωραία αρχοντικά, παράδοση και όμορφη φύση".
Έχεις κάποιο στέκι πλέον στην πόλη;
"Δεν είμαι τύπος που κάνει στέκι σε κάποιο καφέ. Τα εστιατόρια μου αρέσουν. Ηταν ένα πολύ πιεστικό διάστημα για εμάς και γενικά δεν είμαι φαν του καφέ".
Για το πως προέκυψε η συνεργασία με τον Ελευθερόπουλο.
"Ο Δημήτρης τελείωσε νωρίτερα από μένα. Ξεκινήσαμε στην Κύπρο μαζί, αυτός είχε ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία. Είχε έντονο το μικρόβιο της προπονητικής και είναι ένας ωραίος συνδυασμός. Υπάρχει εμπιστοσύνη και διακριτοί ρόλοι μεταξύ μας. Είναι υπέροχο και ευχάριστο να συνεργαζόμαστε μαζί".
Οι βοηθοί προπονητών νιώθουν μειονεκτικά όταν τα φώτα πέφτουν πάνω στους προπονητές;
"Εχει να κάνει με τους ρόλους. Αισθάνομαι ότι όλοι δουλεύουμε μαζί για έναν στόχο και δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις. Είμαστε ένα στο προπονητικό τιμ".
Για την Εθνική ομάδα...
"Θα έλεγα ότι η Εθνική πριν από πολλά χρόνια έψαχνε ταυτότητα. Την βρήκε με τον Ρεχάγκελ. Η ομάδα εκείνη ήταν η αφετηρία για την προσήλωση, τον αμυντικό προσανατολισμό. Με αυτά τα στοιχεία και ένα συνδυασμό πραγμάτων φτάσαμε την κορυφή. Αυτή η ταυτότητα εξελίχθηκε από τον Σάντος. Υπήρχαν προσδοκίες και έπρεπε ο Σάντος να βάλει κάποια δικά του στοιχεία. Έπρεπε να αλλάξει το στιλ γιατί ήταν παρωχημένο και πράγματι ο Σάντος τα κατάφερε. Ηταν τεράστια η επιτυχία του. Ξαφνικά μετά άλλαξαν πολλά, νέος προπονητής έφυγαν πολλοί παίκτες. Εκεί χάθηκε η δομή και η ταυτότητα της ομάδας. Γι' αυτό έπεσε χαμηλά η ομάδα και πλέον πρέπει να χτίσει τα βασικά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα γκρουπ με βάση τα νέα παιδιά. Θέλει σταδιακά βήματα και δεν είναι εύκολο."
Θα δούμε ξανά ποδοσφαιριστή του Αστέρα στην Εθνική;
"Έχουμε παίκτες με αξία και ικανότητα που είναι νεαροί και μπορούν να εξελιχθούν. Οι προπονητές θεωρούν ότι οι παίκτες τους είναι οι καλύτεροι. Θεωρώ ότι μέσα από τα επόμενα παιχνίδια θα δώσουμε το ερέθισμα στον προπονητή της Εθνικής να έρθει να δει την ομάδα μας".

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα