Μπελεβώνης: «Να προσφέρουν»

Gazzetta team
Μπελεβώνης: «Να προσφέρουν»

bet365

Ο Μπελεβώνης τόνισε πως στον Παναιτωλικό δεν στέκονται στις παρατάξεις των εκλογών της ΕΠΟ, αλλά στα πρόσωπα που υπάρχουν και αν μπορούν να βοηθήσουν
Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και τον Παναιτωλικό μίλησε ο Μάκης Μπελεβώνης στον σταθμό «ΔΥΤΙΚΑ FM». Οπου και τόνισε πως τα «καναρίνια» δεν τα ενδιαφέρει ποιος θα ηγείται, αρκεί να μπορεί να προσφέρει.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
-Κύριε Μπελεβώνη είστε έτοιμοι για την επανέναρξη του πρωταθλήματος;
Πιστεύω ότι ξεκινάει. Μέσα σε όλα τα προβλήματα φέτος έχουμε και αυτό. Πιστεύαμε ότι με την Επιτροπή Εξομάλυνσης δε θα είχαμε θέματα διακοπής πρωταθλήματος και θα συνεχίζονταν ομαλά με καλύτερες συνθήκες. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει ακόμα και η προσπάθεια συνεχίζεται.
-Περιμένατε αυτόν τον «πόλεμο» προς της Επιτροπή Εξομάλυνσης;
Δεν είναι το τι περίμενα. Δεν περιμένουμε τέτοια στραβά, όμως γίνονται. Περίμενα ότι το όποιο σύστημα θα έκανε «παράξενα» πράγματα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.
-Τις αλλαγές στην ΚΕΔ με την τοποθέτηση του Σταύρου Τριτσώνη, ενός πρώην διαιτητή από τον οποίο έχει άσχημες μνήμες ο Παναιτωλικός, πως τις κρίνετε;
Υπήρχε μια διαμαρτυρία από τον κύριο Κωστούλα στον κύριο Τριτσώνη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο τότε, η οποία έγινε με μεγάλη ευπρέπεια. Να σας ρωτήσω όμως κάτι; Πείτε μου έναν διαιτητή για τον οποίο δε θα υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά του Παναιτωλικού. Στα 12 – 13 χρόνια που είμαστε στη Διοίκηση δε μπορώ να θυμηθώ διαμαρτυρία αντίπαλης ομάδας για κακή διαιτησία σε βάρος της. Ο Παναιτωλικός είναι από τις ομάδες που έχουν θιχτεί περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Όποιο πρόσωπο από αυτά που υπήρχαν και λειτούργησαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να επιλέγονταν θα είχαμε κάτι να πούμε.
-Σχολιάσατε με ανακοίνωση τη μελέτη που έγινε για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου αναφέροντας πως δε γίνεται λόγος για τα αίτια της απαξίωσης. Γιατί οδηγηθήκατε σε αυτή την κίνηση;
Εμείς πήγαμε με μεγάλη χαρά να ακούσουμε κάποια πράγματα και να ακούσουμε και λύσεις από κάποιους ανθρώπους που έχουν σχετική εμπειρία και δεν είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Δυστυχώς όμως απογοητευτήκαμε, γιατί η συγκεκριμένη έκθεση που μας παρουσιάστηκε δεν έλεγε κάτι καινούριο, έκανε μια καταγραφή στατιστικών στοιχείων που ήταν γνωστά σε όλους και έκανε κάποιες προτάσεις χωρίς να αιτιολογούν ή να πείθουν ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
-Περιμένατε ότι μέσα στις μελέτες θα παρουσιάζονταν κάποια πράγματα που πάνε το ποδόσφαιρο «πίσω»;
Πραγματικά περιμέναμε να εστιάσουνε την έρευνα γύρω από αυτά. Όχι ότι θα γινόμασταν σοφότεροι, καθώς τα γνωρίζουμε, αλλά θέλαμε από αυτή την έρευνα να τονιστούν και να γίνει κουβέντα γύρω από τα αίτια. Και πάνω σε αυτά να βρεθούν λύσεις και όχι να στραφεί η κουβέντα, κάτι που έγινε, στις προτάσεις που μιλάγαν για διαφορετικό πρωτάθλημα επικεντρώνοντας στον αριθμό των ομάδων που θα συμμετέχουν. Δε βγήκαν όμως τα πραγματικά προβλήματα του ποδοσφαίρου, κάτι που περιμέναμε.
-Οι προτάσεις του Παναιτωλικού στο κομμάτι αυτό ποιες είναι;
Δεν είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα. Καλή διάθεση χρειάζεται. Δεν είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα. Το μεγαλύτερο είναι βέβαια το οικονομικό των ομάδων, ώστε να μπορούν να είναι βιώσιμες και να λειτουργούν. Και βέβαια να ξεφύγουμε από την εξάρτηση από ομάδες, που γίνεται με πολλούς τρόπους. Το θέμα της διαιτησίας νομίζω ότι είναι πολύ απλό να λυθεί. Δε χρειάζεται μαγικά πράγματα. Σωστές και δίκαιες διαιτησίες και έλεγχος των διαιτητών. Ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια ήταν οι εκθέσεις των παρατηρητών διαιτησίας, που νομιμοποιούσαν τις κακές και τις κακές με πρόθεση διαιτησίες.
-Θεωρείτε ότι πρέπει να αλλαχθούν οι παρατηρητές διαιτησίας;
Εμείς θεωρούμε ότι όποιοι και να είναι οι παρατηρητές διαιτησίας θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όλοι ελέγχονται. Είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί μια έκθεση παρατηρητή αν είναι σωστή ή όχι. Και βέβαια είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί ένας διαιτητής και αν η διαιτησία του είχε ανθρώπινα λάθη ή κάτι πέρα από αυτό.
- «Συμμάχους» έχετε σε αυτή την προσπάθεια;
Υπάρχουν φωνές που ακούγονται, αλλά προφανώς αυτό το σύστημα που υπήρχε έχει χρησιμοποιήσει πολλούς και αυτή η εξάρτηση δε «λύνει γλώσσες» και δε δίνει την ευχέρεια σε κάποιους ανθρώπους να πάρουν τις πρωτοβουλίες που θέλουν. Νομίζω όμως ότι όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι αν το ποδόσφαιρο δεν αλλάξει και αν δεν οδηγηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε όλοι θα χάσουμε.
-Εσείς από τη μελέτη θέλατε όλα αυτά τα θέματα να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο;
Θα σας πω δύο παραδείγματα. Μας παρουσιάσανε στοιχεία για τη μείωση των εισιτηρίων όλων των ομάδων τα τελευταία χρόνια. Μια σημαντική μείωση που είναι κοντά στο 50%. Αυτό που θα ήθελα να ακούσω από αυτή την έρευνα ήταν οι αιτίες που έφεραν αυτή τη μείωση. Είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η απαξίωση και το κακό πρωτάθλημα, η δομή και η λειτουργία; Θέλαμε μια ανάλυση του πως έφυγε ο κόσμος από τα γήπεδα και με ποιο τρόπο θα τον ξαναφέρουμε. Δοθήκαν μόνο τα στατιστικά στοιχεία του που βρισκόμαστε, το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και υπήρξαν τρεις προτάσεις. Αυτό που θέλαμε να προκαλέσουμε με την ανακοίνωση ήταν να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος και να δοθούν οι εξηγήσεις. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η βιωσιμότητα των ομάδων. Θα έπρεπε να αναφερθούν πολλά πράγματα. Τη χρονιά που πέσαμε από τη Super League προς το τέλος του πρωταθλήματος άλλαξε η προκήρυξη και οι ομάδες που δε θα έπαιρναν αδειοδότηση θα παραμένανε στην κατηγορία. Αυτό έθιξε την ομάδα μας και ευνόησε άλλες ομάδες. Ένα πρωτάθλημα για να είναι αξιόπιστο πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Πέσανε ομάδες που δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα προβλήματα δεν αναφέρθηκαν και δεν εστιάστηκε στην έρευνα το πώς θα λυθούν.
-Η προκήρυξη φέτος θα αλλάξει όπως έχει ακουστεί;
Δεν το βλέπω τυχαίο αυτό που έγινε. Μία μέρα πριν γίνει γνωστή η μελέτη η κουβέντα στράφηκε στο πρωτάθλημα 14 ομάδων. Παρότι υπάρχει σενάριο 16 ομάδων στην πρόταση. Προφανώς κάποιοι το θέλουν. Οι μεγάλες ομάδες και η NOVA το θέλουν και θα προσπαθήσουν να το περάσουν.
-Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει;
Όλα μπορούν να γίνουν. Η αντιμετώπιση από την Πολιτεία είναι τέτοια που σου δίνει την αίσθηση ότι ζητάει λύσεις των προβλημάτων.
-Ο Παναιτωλικός στο παρελθόν έχει θιχτεί από αλλαγή προκήρυξης. Αν πέσει μια τέτοια πρόταση τώρα θα την δεχτείτε, καθώς δε θίγεστε ουσιαστικά ή θα είστε εναντίον καθώς στο παρελθόν υπήρξε πλήγμα στην ομάδα από μια τέτοια αλλαγή;
Σε όλη την πορεία έχουμε δείξει ότι δεν κοιτάμε το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη βελτίωσή του με το συμφέρον της ομάδας μας. Υποστηρίζουμε τους θεσμούς και τους Νόμους του ποδοσφαίρου και δεν τους χρησιμοποιούμε όπως μας συμφέρει. Η ανακοίνωση θέλει να δείξει ότι δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα και να κοιτάξουμε το καλό του ποδοσφαίρου.
-Θεωρείτε ότι το καλοκαίρι που είχε ακουστεί το όνομα του κυρίου Κωστούλα για την προεδρία της Super League χάθηκε μια ευκαιρία για να περάσετε αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι καλύτερο για το ποδόσφαιρο;
Ένα πρόσωπο δε θα μπορούσε να δώσει τις λύσεις που ήθελε και σύντομα θα έφευγε. Αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος ότι δε θα μπορούσε να κάνει αυτά που ήθελε για το ποδόσφαιρο αφενός και αφετέρου δεν ήθελε να χάσει το χρόνο από την απασχόλησή του με την ομάδα.
-Αυτοί οι δύο ήταν τελικά οι ανασταλτικοί παράγοντες;
Υπήρχαν και τα δύο. Ήταν προβληματισμοί που τον οδήγησαν να μη δεχτεί οποιαδήποτε πρόταση είχε.
- Η Πολιτεία ήθελε το καλό του ποδοσφαίρου;
Προσωπικά πιστεύω πως ναι. Πήρε πρωτοβουλίες ο κύριος Κοντονής και αν δεν υπήρχε αυτή η στάση της Πολιτείας, δε θα είχαμε οδηγηθεί σε αλλαγές στην ΕΠΟ. Υπήρχαν βέβαια και οι εκλογές που έπρεπε να έχουν γίνει. Ίσως όμως να ήταν καλύτερα με την Επιτροπή Εξομάλυνσης. Αν υπήρχε μία νίκη της Αντιπολίτευσης δε θα ήταν ομαλή η μετάβαση. Πιθανώς να μην ήταν ομαλή, καθώς έχει να κάνει πάντα με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις.
-Αυτή τη στιγμή θεωρείτε ότι η Αντιπολίτευση προηγείται ακόμα;
Δεν ξέρω και δε με ενδιαφέρει ποιος προηγείται. Μας ενδιαφέρει τα πρόσωπα που θέλουν να ασχοληθούν να μπορούν να προσφέρουν και να θέλουν να κάνουν καλύτερο το ποδόσφαιρο.
-Στο θέμα των εκλεκτόρων ποια είναι η θέση σας;
Όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικά. Περισσότεροι ψήφοι και περισσότεροι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Τους ίδιους ψήφους έχει μια Ένωση με 10 σωματεία και μία με 100. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση από μεγαλύτερες Ενώσεις. Και έτσι υπάρχει μικρότερος επηρεασμός. Πιο εύκολα επηρεάζεται ένας άνθρωπος παρά δέκα. Και σε ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιηθεί δύσκολα φεύγει η εξάρτηση. Και με τέτοιες εξαρτήσεις δύσκολα προχωράει το ποδόσφαιρο.
-Από τη μέχρι τώρα συγκομιδή βαθμών είστε ευχαριστημένοι;
Προσωπικά όχι. Νομίζω θα μπορούσαμε να ήμασταν καλύτερα και αγωνιστικά και βαθμολογικά. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Όμως έχουμε βγάλει αρκετά δύσκολα παιχνίδια με καλή βαθμολογική συγκομιδή. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε καλύτερα στα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια για να πετύχουμε το βασικό μας στόχο.
-Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος;
Ο βασικός και ρεαλιστικός στόχος είναι να έρθει γρήγορα και άνετα η παραμονή.
-Υπάρχει φέτος σα στόχος η έξοδος στην Ευρώπη;
Το όραμα από την πρώτη χρονιά είναι η έξοδος στην Ευρώπη. Έχει να κάνει με πολλά πράγματα και εξωαγωνιστικά. Και τη χρονιά που φτάσαμε πολύ κοντά δείτε τι διαιτησίες είχαμε εμείς και τι οι άλλες ομάδες. Και βέβαια έχει να κάνει με την ομάδα. Ήταν και η διαχείριση όλων. Σαφέστατα έχουμε όραμα προς αυτή την κατεύθυνση.
-Για να φτάσει εκεί ο Παναιτωλικός θα χρειαστεί ενίσχυση το Γενάρη;
Είναι ένας προγραμματισμός που ξεκινάει όταν τελειώνει η προηγούμενη μεταγραφική περίοδος. Αυτή τη στιγμή στο ρόστερ μας υπάρχουν δύο καλοί παίκτες σε κάθε θέση. Είναι ρόστερ που θα το ζήλευαν ομάδες και νομίζω ότι παίκτες που δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή θα έπαιζαν με μεγάλη άνεση σε άλλες ομάδες. Βέβαια υπάρχουν ομάδες που δίνουν περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερο μπάτζετ. Όλα παίζουν ρόλο. Αυτό δεν είναι όραμα μόνο της ομάδας αλλά και των φιλάθλων και νομίζω ότι οι φίλαθλοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία. Στηρίζει το όραμα και οικονομικά και ουσιαστικά. Σε πείθει ότι έχει αυτό το στόχο.
-Ο Πρόεδρος του Παναιτωλικού ο κύριος Κωστούλας το έχει θέσει σαν στόχο αυτό. Προσπαθείτε μην το θεωρείτε αυτό αυτοσκοπό την τρέχουσα χρονιά;
Δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι το θέλουμε και δεν έχουμε βάλει χαμηλότερους στόχους για να πούμε ότι πετύχαμε. Αυτό είναι ένα όραμα για το οποίο δουλεύουμε. Και με τα συνθήματα όπως το «Κάθε μέρα πιο δυνατοί» δείχνουμε ότι θέλουμε συνέχεια να το πλησιάζουμε. Πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια κάτι που δεν ήταν εύκολο. Να καθιερωθούμε στην κατηγορία. Δεν ξέρω πόσοι το πίστευαν αυτό. Ρεαλιστικός στόχος είναι να είμαστε συνεχώς στη μεγάλη κατηγορία και συνέχεια κοιτάμε να δυναμώνουμε σε όλα τα επίπεδα. Και σε υποδομές και αγωνιστικά. Δεν το κρύβουμε ότι είναι στόχος, ξέρουμε ότι θα βρούμε εμπόδια, αλλά θέλουμε και ο κόσμος να μας στηρίξει και να δείξει ότι το θέλει. Με την παρουσία στο γήπεδο, στις εκδηλώσεις μας και με την καλοπροαίρετη κριτική.
-Από την παρουσία του κόσμου μέχρι τώρα είστε ικανοποιημένος;
Η πρώτη απάντηση που μου έρχεται είναι όχι. Νομίζω όμως ότι ο Παναιτωλικός είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και έχει μικρότερη μείωση εισιτηρίων. Όμως θέλουμε περισσότερο τον κόσμο. Νομίζω βοηθάει και τους παίκτες και να πετύχουμε στόχους. Όλα τα χρόνια θέλουμε τον κόσμο. Υπήρξαν αντιπαραθέσεις, αλλά η ΠΑΕ έχει δείξει με πράξεις ότι θέλει τον κόσμο στο γήπεδο και τον σέβεται. Με όλα τα έργα υποδομών που έγιναν με δικά της έξοδα για να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει το γήπεδο. Δεν κάναμε το γήπεδο «εκκλησία», το έχουμε κάνει για όλο τον κόσμο. Τα εισιτήρια είναι τα φθηνότερα στη Λίγκα. Είναι το μοναδικό γήπεδο που καθαρίζονται όλες οι θέσεις και δείχνουμε με πράξεις το σεβασμό.
-Λείπουν οι οργανωμένοι φίλαθλοι και αφήνετε δίαυλο επικοινωνίας για να επιστρέψουν στο γήπεδο;
Το έχω πει πολλές φορές ότι μας λείπει ο παλμός των οργανωμένων φιλάθλων. Υπάρχουν πράγματα που έχουμε συζητήσει και είμαστε «ανοιχτοί» σε οποιαδήποτε κουβέντα. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια το έχουμε τηρήσει απόλυτα. Έχουμε ζητήσει δύο πράγματα. Το βασικό είναι ότι δε θέλουμε βία στο γήπεδο. Σε οποιαδήποτε μορφή. Δε θέλουμε να πληρώνουμε πρόστιμα. Θέλουμε να μη ζημιώνεται η ομάδα. Αλλά δε μπορούμε να πληρώνουμε τα πρόστιμα. Θα μου πείτε ότι γίνεται και σε μεγάλες ομάδες και στο εξωτερικό. Όμως δε σημαίνει ότι είναι σωστό και πρέπει να γίνεται. Οι πόρτες είναι ανοιχτές για επικοινωνία. Πρέπει να τηρούνται αυτά που θα πούμε. Πρέπει κάποιοι να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Δε ζητάγαμε, αλλά προσπαθήσαμε να δίνουμε πράγματα για να βοηθηθεί και η ομάδα.
-Σε κάποιες περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι λίγο υπερβολικά ειδικά σε μεμονωμένα περιστατικά;
Σε μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να αντιμετωπιστεί και από τους ίδιους τους φιλάθλους. Στο γήπεδό μας γίνεται σε μεγάλο βαθμό και το ακολουθούν και άλλες ομάδες.
-Έχετε ακούσει ότι με το Γιάννη Ματζουράκη δε μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και τι πιστεύετε για την άποψη αυτή;
Ο κύριος Ματζουράκης είναι από τους προπονητές που αποκαλούνται δάσκαλοι. Έχει γράψει βιβλία για την προπονητική, έχει μεγάλη εμπειρία και έχει πετύχει διαφορετικούς στόχους ανάλογα τις ομάδες που ήταν. Πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός στην κριτική σε αυτό τον άνθρωπο, γιατί είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα. Από κει και πέρα όλοι κρίνονται από τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα. Όλοι κρίνονται.
-Πως μπορεί μια ομάδα να διώξει έναν προπονητή σε ένα πρωτάθλημα που είναι δύσκολο να προγραμματίσεις ακόμα και το πότε θα παίξεις;
Εμείς κατηγορηθήκαμε ότι αργούσαμε να διώξουμε προπονητές. Η μόνη φορά που το κάναμε ήταν με τον Πόντες, παρότι βλέπαμε ότι η φιλοσοφία του μας ικανοποιούσε. Βλέπαμε όμως ότι οι αλλαγές που ήθελε να περάσει μπορεί να αργούσαν. Δεν επηρεαζόμαστε όμως από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
-Με το σκέπαστρο στο γήπεδο τι γίνεται;
Θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο. Το τεχνικό γραφείο του κυρίου Καψάλη παίρνει τα τελευταία χαρτιά και μπαίνουμε στην τελική ευθεία.
-Υπάρχει περίπτωση πώλησης παικτών της ομάδας;
Δε μπορώ να πω με σιγουριά. Υπάρχει ενδιαφέρον για αρκετούς παίκτες, αλλά αυτή την περίοδο είναι διερευνητικές οι προτάσεις.
-Ενδιαφέρον για παίκτες από εσάς για την ενίσχυση της ομάδας υπάρχει;
Σε αυτό το κομμάτι έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός. Είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Πολλές φορές υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είτε οικονομικά είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις είτε είχαν άλλες φιλοδοξίες.
-Είναι σημαντικό ότι πολλές ομάδες κοιτάζουν πλέον παίκτες του Παναιτωλικού;
Βέβαια. Είναι μία από τις ομάδες που σέβονται οι αντίπαλοι και παρακολουθούν για ποδοσφαιριστές. Και σίγουρα μια ομάδα που παρακολουθούν για τον τρόπο λειτουργίας της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα