Η μεγάλη «πληγή» των «12»

Γιώργος Ντυμένος
Η μεγάλη «πληγή» των «12»

bet365

Οι αναβολές του πρωταθλήματος «κοστίζουν» για κάθε ομάδα περίπου 450.000 ευρώ και το gazzetta.gr σας μεταφέρει τι θα μπορούσαν να κάνουν με αυτά τα χρήματα οι «μικρομεσαίοι» ή σε τι αντιστοιχούν με βάση τις ανάγκες τους
Η «μεγάλη κόντρα» των «12» με τους τέσσερις μεγάλους, αφορά κυρίως την κατανομή των τηλεοπτικών εσόδων. Η οποία δεν είναι ισομερής, ενώ οι «ποινές» από τις ρήτρες που επιβάλλει η NOVA είναι. Κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες μετά τη νέα διακοπή που υπήρξε, θα έχουν λιγότερα έσοδα από τα τηλεοπτικά που υπολογίζονται σε περίπου 450.000 ευρώ. Αν προσθέσει κάποιος και τα «πέναλτι» από τη μη διεξαγωγή των δύο πρώτων αγωνιστικών. Είναι ευκαιρία να δούμε σε τι αντιστοιχεί αυτό το ποσό. Τόσο αφαιρέσουμε και την εφορία που υπάρχει ή και ως «καθαρό» ποσό. «Χοντρικά» βέβαια, αλλά άκρως αντιπροσωπευτικά. Σε ότι αφορά πάντα τους «12». Οι οποίοι πλέον «αιμορραγούν», καθώς το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι η βασική πηγή των εσόδων τους. Και αυτή τη στιγμή «έχασαν» ένα ποσό που αντιστοιχεί ίσως και στο 30% από αυτό.
Α) Στην μισθοδοσία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι παίκτες έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές περίπου 950 ευρώ, ξέχωρα από τα χρήματα που παίρνουν από τα συμβόλαιά τους. Κάθε ομάδα έχει περίπου 28 ποδοσφαιριστές μαζί με «μικρούς», άρα 28Χ14Χ950=372.400.
Β) Περίπου στη μισή φετινή εφορία για πολλούς, στο μεγαλύτερο μέρος της για άλλους. Τ ο ζήτημα «εφορία» στην Ελλάδα έχει ακόμη πολύ... ψωμί για να ξεκαθαρίσει. Το gazzetta.gr σας το έχει αναλύσει και παραμένει «φλου». Ομως με βάση τα περασμένα δεδομένα, μία ομάδα με μπάτζετ ύψους 3.200.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει φόρους περίπου 740.000 ευρώ. Αρα τα «χαμένα» της NOVA αντιστοιχούν σε παραπάνω από τη μισή εφορία. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που λίγοι εκ των «12» έχουν μπάτζετ τέτοιου ύψους.
Γ) Στο περίπου 1/3 των χρημάτων διαμονής για μία ομάδα. Στην επαρχία κυρίως, μέσα στα συμβόλαια των παικτών υπάρχει όρος – και λογικά – για ενοίκιο διαμονής. Στις πλην Αθηνών ομάδες η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών δεν είναι γηγενείς. Επειδή τα ενοίκια στις πόλεις πλην Λεκανοπεδίου ή Θεσσαλονίκης είναι σχετικά χαμηλά, το έξτρα ποσό για αυτή τη παροχή είναι περίπου 5.000 ευρώ. Ετσι έχουμε 22 ποδοσφαιριστές μίνιμουμΧ 5.000Χ12=132.000.
Δ)Στη μισθοδοσία τεχνικού τιμ, υπαλληλικού προσωπικού κτλ. Μία ποδοσφαιρική ομάδα δεν είναι μόνο οι 26 ή όσοι παίκτες έχει. Υπάρχει ο προπονητής, οι συνεργάτες του, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, αλλά και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ σε όλα τα πόστα. Ακριβώς αυτό το ποσό δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Για κάθε σύλλογο είναι διαφορετικό. Αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες τα 450.000 ευρώ το καλύπτουν. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε μίνιμουμ 25 άτομα προσωπικό. Οι 10 προπονητές-φροντιστές-γιατροί-φυσιοθεραπευτές και οι άλλοι 15 υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί, στελέχη κτλ. Σε μία μεσαία ομάδα το τεχνικό επιτελείο αμείβεται – όλοι μαζί – με περίπου 8.000 ευρώ το μήνα. Αρα για τον πάγκο «χρειάζονται» χοντρικά 96.000 ευρώ ετησίως. Τα άλλα 354.000 «καθαρά», είναι «αντιπροσωπευτικό» νούμερο για περίπου 20 άτομα (από γιατρούς ως υπαλλήλους γραφείου).
Ε) Το κόστος μίας εξαιρετικής καλοκαιρινής προετοιμασίας. Πολλές ομάδες θέλουν το καλοκαίρι να πάνε στο εξωτερικό για προετοιμασία, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Στην Ελλάδα κοστίζει «χοντρικά» 30.000 ευρώ. Μόνο οι δύο εβδομάδες που διαρκεί περίπου το βασικό στάδιο. Στο εξωτερικό υπάρχει μία επιβάρυνση της τάξης του 35% με 40%. Αρα με 450.000 ευρώ «καβάτζα» (ακόμη και με λιγότερα αν αφαιρέσεις την εφορία), πας σε εξαιρετικό προπονητικό κέντρο στο εξωτερικό, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κάνεις πολύ καλύτερη δουλειά. Και φυσικά σου μένουν κιόλας τα 4/5 αυτού του ποσού.
ΣΤ) Ολοι δεν «φωνάζουν» για επαγγελματική διαιτησία; Αν αυτά τα χρήματα τα κράταγαν οι ομάδες.. κάβα, τότε οι ρέφερι της Σούπερ Λιγκ θα έπαιρναν αύξηση περίπου 400%. Το κόστος διαιτησίας για την Σούπερ Λιγκ ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ (μεικτές αμοιβές διαιτητών, μετακινήσεις, τα πάντα). Ετσι κάθε ομάδα καλείται να συνεισφέρει περίπου 100.000 ευρώ τη σεζόν. Πολλαπλασιάστε το επί τέσσερα και να τα 400.000 ευρώ.
ΣΤ) Για φινάλε υπάρχει και αυτό, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα το ποδοσφαιρικό περνά σε δεύτερη μοίρα. Στους τέσσερις «μεγάλους» ένα συμβόλαιο της τάξης των 130.000 ευρώ, είναι ίσως μία... μικρή επιβάρυνση. Στους «12» ελάχιστοι αμείβονται με περισσότερα χρήματα και αυτό το νούμερο... προορίζεται για τους πρωτοκλασάτους τους. Με 450.000 ευρώ φέρνεις τρία 150αρια συμβόλαια. Πιστέψτε μας. Με ένα τέτοιο νούμερο μπορείς να δελεάσεις πολύ καλούς παίκτες από το εξωτερικό. Π.χ. σε «μεσαίες» ομάδες της Αργεντινή όπου υπάρχουν πολλά «λαβράκια» ή στην Β' Ισπανίας (για όσους την υποτιμούν ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος Κόντε έπαιζε εκεί για να καταλάβετε τα μεγέθη) τα ποσά των πρωτοκλασάτων κυμαίνονται πιο κάτω. Αλλά ακούν Ελλάδα και... τρέχουν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα