Άγγελοι και διαβολάκια

Άγγελοι και διαβολάκια

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος είδε τον Άρη να πελαγοδρομεί εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, να αναδεικνύει εικόνα βαθιά άρρωστου οργανισμού και τον Νίκο Αναστόπουλο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα (ανθρωπίνως) αδικαιολόγητα.

Άγγελοι και διαβολάκια

Ο Άρης μοιάζει με ένα ανθρώπινο σώμα που εσωτερικά έχει βουλωμένες αρτηρίες με συνέπεια να κινδυνεύει (κάθε δευτερόλεπτο) με εγκεφαλικό. Σε σημείο να μη γίνεται ανεκτό οτιδήποτε άλλο πλην της άμεσης εξασφάλισης της επιστροφής της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία. Καμία διάθεση για πίστωση χρόνου, καμία πρόθεση δικαιολόγησης ακόμη και μίας ή δύο κακών εμφανίσεων. Αυτό κατέστη σαφές μετά το 70ο λεπτό του αγώνα με τον Αιγινιακό όπου ακούστηκαν οι πρώτες… προειδοποιητικές βολές από την κερκίδα. Με μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας, αυτοί οι πέντε χιλιάδες που βρέθηκαν στο Χαριλάου έχουν σκάσει. Είναι «φορτωμένοι» από το βεβαρημένο παρελθόν και η κατάσταση είναι τεταμένη σε σημείο να ξεπερνιούνται τα όρια της λογικής. Αυτή είναι η αλήθεια. Υπό αυτό το καθεστώς πρέπει να λειτουργήσει το αγωνιστικό τμήμα αλλά και το αντίστοιχο διοικητικό. Ο καθένας αξιολογεί αυτή την κατάσταση βάσει του δικού του τρόπου σκέψης, αμφιβάλλουμε όμως αν υπάρχει έστω ένας που να την αμφισβητεί.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, αυτή η ομάδα για να πορευτεί με ηρεμία είναι αναγκαίο να διαθέτει αποτελεσματικότητα. Διαφορετικά θα κινείται στη ζώνη του… λυκόφωτος. Επαναλαμβάνουμε. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η κατάσταση. Εντός των τεσσάρων γραμμών υποχρεούται να κάνει το αυτονόητο. Να παίξει ποδόσφαιρο. Αν το κάνει θα πάρει και τα αποτελέσματα. Γιατί ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Αντιλαμβάνεται το (χαμηλό) επίπεδο της κατηγορίας.

Απέναντι στον Αιγινιακό, δεν το έκανε. Ήταν μια ομάδα που έπαιξε σε slow motion κι έδωσε την εντύπωση ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές της δεν έχουν αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες της κατηγορίας. Για παράδειγμα, ο απαράβατος κανόνας αυτής της Football League είναι ότι «πηγαίνεις πρώτος στην μπάλα». Στο 90% των φάσεων οι παίκτες του Άρη ήταν ένα βήμα πίσω. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα κούραζαν το ίδιο το ποδόσφαιρο, ποσώ μάλλον τους εαυτούς τους.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το σχέδιο του Νίκου Αναστόπουλου για τη διάσπαση μιας πολυπρόσωπης άμυνας απέτυχε διότι α) στον χώρο της μεσαίας γραμμής μόνο οι πρωτοβουλίες του Ανάκογλου δημιουργούσαν φάσεις β) ο Ίλιτς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του δεξιού χαφ κι όταν σύγκλινε προς τον άξονα (κατόπιν εντολής) οι αντικαταστάτες του (σ. σ. Ρόβας, Μπούρμπος) ήταν σε κακή μέρα. Μοιραία έμεινε ένας Μιλούνοβιτς από την αριστερή πλευρά (πάντα στο πρώτο ημίχρονο) κι όταν το διάβασε ο Αιγινιακός καθάριζε εύκολα τις φάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, μετά τα πρώτα πέντε λεπτά ο Άρης ήταν επιεικώς ακίνδυνος.

Το δε σχέδιο του δευτέρου ημιχρόνου έμοιαζε πιο ορθολογικό με τον Μπαργκάν στο αριστερό άκρο της επίθεσης και τον Μιλούνοβιτς στο αντίστοιχο δεξιό αλλά εκεί ο Άρης σπατάλησε τρεις κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρει με τους Τζιμπούρ, Μιλούνοβιτς. Και τιμωρήθηκε για την αγωνιστική συμπεριφορά του από την κόντρα επίθεση του Αιγινιακού, αλλά σ' εκείνο το σημείο η τακτική είχε ήδη πάει περίπατο καθώς ο Ραούλ Μπράβο είχε αλλάξει ρόλο μπας και βγει καλή σέντρα.

Βάζοντας στην εξίσωση και τις τοποθετήσεις του Νίκου Αναστόπουλου περί αγγέλων, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ομάδας που θα… πετάει στο γήπεδο με αυτή που θα κάνει τα στοιχειώδη. Γιατί ο Άρης υστέρησε και σε αυτό το κομμάτι και η πίεση δεν γίνεταιί να δικαιολογεί τα πάντα. Ο «αλενατόρε» δεν είπε «θέλω πίστωση χρόνου», τονίζοντας όμως ότι ο Άρης είναι μια καινούργια ομάδας, καθώς επίσης και πως υπάρχουν ένα σωρό ανέτοιμες ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ουσιαστικά το εννόησε.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε την υποστήριξή του στον Νίκο Αναστόπουλο, αλλά ως άνθρωπος που γνωρίζει από τέτοιου είδους καταστάσεις, ο «Αναστό» προφανώς και αντιλαμβάνεται ότι ο ισχυρός άνδρας του Άρη δε σκοπεύει να μοιράζει συγχωροχάρτια. Καλές οι δηλώσεις στήριξης, αλλά όταν δεν συνδυάζονται με αποτελέσματα, τότε ξεχνιούνται μέσα σε δευτερόλεπτα.

Κλείνοντας με το απαράδεκτο περιστατικό στο τέλος του αγώνα. Είναι ανεπίτρεπτο να εισβάλουν 4-5 οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο και να φτάνουν μέχρι τη φυσούνα για να… πουν δυο λογάκια στους ποδοσφαιριστές. Ο οργανισμός Άρης όφειλε να προνοήσει και να το αποτρέψει. Γιατί η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από το 70ο λεπτό και μετά. Είναι ακόμη πιο απαράδεκτη η συμπεριφορά του Ράφικ Τζιμπούρ ο οποίος μπέρδεψε τον αγωνιστικό χώρο με ρινγκ και αφού έδωσε την πρώτη μπουνιά, με χορευτικό που παραπέμπει σε μποξέρ, ετοιμαζόταν για τις υπόλοιπες. 

Best of internet