«Λίγος» ΠΑΟΚ, μικραίνει στην Ευρώπη...

«Λίγος» ΠΑΟΚ, μικραίνει στην Ευρώπη...

«Λίγος» ΠΑΟΚ, μικραίνει στην Ευρώπη...

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον ΠΑΟΚ που μένει στάσιμος στην Ευρώπη, για την έλλειψη προσωπικοτήτων, αλλά και για την απουσία εναλλακτικού σχεδίου όταν ο Δικέφαλος εγκλωβίζεται.

Προφανώς και δεν νιώθω ικανοποιημένος ή δικαιωμένος γιατί επιβεβαιώθηκαν "σχεδόν" όλα όσα έγραψα προχθές το βράδυ. Είναι και αυτό κομμάτι της δουλειάς μου. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν (για όσους μπορούν να τα καταλάβουν) κοιτάμε λίγο μπροστά και κάνουμε εκτιμήσεις…

«Πριν λίγες μέρες ο ΠΑΟΚ έπαιξε με την ΑΕΚ και κέρδισε πολύ δύσκολα. Αν «πιάσει» αυτή την προχθεσινή απόδοση αύριο το βράδυ, ΔΕΝ κερδίζει ΠΟΤΕ!»

Θίχτηκαν πολλοί φίλοι της Ένωσης για το… «η Κάραμπαχ είναι καλύτερη της ΑΕΚ».

Αυτό ήταν εντελώς ποδοσφαιρικό και δεν είχε κανένα στόχο να μειώσει τους κιτρινόμαυρους… Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι η Κάραμπαχ ήταν καλύτερη ΚΑΙ από τον ΠΑΟΚ!

Για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι, οι Αζέροι ήταν καλύτεροι (γενικά) στο σύνολο των 180 λεπτών κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ειδικά χθες ήταν πιο αποτελεσματικοί και κέρδισαν έναν αγώνα που αμύνθηκαν εξαιρετικά, τον πήγαν στα μέτρα τους και τον πήραν στις λεπτομέρειες…

Το μεγάλο ερώτημα χθες το βράδυ μετά το ματς της Τούμπας ήταν: «Ο ΠΑΟΚ ήταν τόσο κακός και άνευρος ή η Κάραμπαχ έπαιξε τόσο καλά και πέρα από το μηδέν που ΕΥΚΟΛΑ κράτησε πίσω, κατάφερε να πάρει και τη νίκη;»

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι δύσκολη και πολύ επικίνδυνη…

Επικίνδυνη γιατί… αν φθάσουμε στο σημείο να παραδεχθούμε ότι η Καραμπάχ έχει καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ, τότε… πολύ στραβά αρμενίζει ο Δικέφαλος… Αυτό όμως δεν το δέχομαι (ακόμη).

Σε τέτοια απαξιωτικά συμπεράσματα οδηγούνται σήμερα αυτοί οι ίδιοι που πριν από ένα μήνα… έχριζαν τον ΠΑΟΚ φαβορί για να τα «σαρώσει» όλα. Οι ίδιοι βιαστικοί και επιπόλαιοι που τότε πανηγύριζαν, οι ίδιοι τώρα τα βλέπουν όλα μαύρα. ΟΧΙ! Δεν είναι έτσι. Προσωπικά σε αυτούς τους «αποτελεσματάκηδες» (τύπου Αλέφαντου) εγώ δεν απευθύνομαι. Δεν με ενδιαφέρει να με διαβάζουν…

Για να τα βάλουμε σε μία σειρά…

Ο ΠΑΟΚ στο Μπακού έχασε γιατί δεν κατέβηκε να παίξει! ΚΑΝΕΙΣ στην ομάδα δεν κατάλαβε την σοβαρότητα και τη δυσκολία της αναμέτρησης.

Ο ΠΑΟΚ χθες στην Τούμπα έχασε γιατί εγκλωβίστηκε, γιατί ο αντίπαλος τον διάβασε απίστευτα καλά και γιατί ο αντίπαλος έχει παίκτες (χαφ στην προκειμένη περίπτωση) που μπορεί να πάρει ματς χωρίς τόσο μεγάλο κόπο και δημιουργία… (Εκτιμώ ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει ματς από τα χαφ του, μετά από τα Χριστούγεννα…)

Επί 70 λεπτά χθες στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ είναι ΣΑΦΩΣ καλύτερος του αντιπάλου, κερδίζει μάχες, έχει κατοχή, κλέβει εύκολα μπάλες, δεν απειλείται ούτε κατά διάνοια (να μην τα ξεχνάμε και αυτά) αλλά…
Δεν μπορεί με τίποτα να φθάσει σε καλή φάση! Αυτό ήταν το κύριο πρόβλημα χθες μέχρι το 70΄.

Μετά το 0-1 με την ατομική ενέργεια του Μίτσελ, ο ΠΑΟΚ έδειξε πόσο σοβαρό θέμα προσωπικότητας έχει. Ψιλοδιαλύθηκε στη συνέχεια και όχι μόνο δεν έδειξε ότι μπορούσε να ισοφαρίσει, αλλά το ματς τελείωσε με τους Αζέρους να βγάζουν (με παίκτη παραπάνω) τη μία επίθεση μετά την άλλη…

Γιατί ο ΠΑΟΚ μέχρι το 70΄ενώ «πατάει» καλά δεν κάνει φάσεις;

Πρώτον γιατί δεν είναι καλά, κανείς μεσοεπιθετικός και επιθετικός του.

Δεύτερον, οι αντίπαλοι δείχνουν να ξέρουν κάθε μυστικό του… (Τι δηλαδή; Τις πλαγιοκοπήσεις και τα στημένα, γιατί από τον άξονα ο ΠΑΟΚ έχει έτσι και αλλιώς μεγάλο πρόβλημα).

Από εκεί και πέρα ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε φάσεις και γιατί η πίεσή του δεν απέδωσε κλεψίματα κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Κάτι ανάλογο για την ομάδα του Ίβιτς έγινε και την Κυριακή με την ΑΕΚ. Αν ξαναγίνει και την ερχόμενη Κυριακή στη Νέα Σμύρνη, τότε αρχίζει να φαίνεται πιο έντονα ότι… «ο ΠΑΟΚ διαβάζεται εύκολα…».

Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι ο Δικέφαλος για τρίτο συνεχόμενο χρόνο κινδυνεύει να αποκλειστεί από τη συνέχεια των ομίλων του Europa League, το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο ΠΑΟΚ μικραίνει στην Ευρώπη και μπήκε στο τρίτο έτος κατά το οποίος δεν κερδίζει εντός έδρας στους ομίλους! Την μία τον απέκλεισε η Γκινγκάμπ, την άλλη η Κράσνονταρ και τώρα το πλησιάζει η Κάραμπαχ. Και οι τρεις αποδείχθηκαν καλύτερές του!

Τα λεφτά που ξοδεύονται κάθε χρόνο είναι όλο και περισσότερα, αλλά η ομάδα ΔΕΝ κάνει βήματα εμπρός…

Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα… Ένα τεράστιο θέμα…

Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί είναι προβληματισμοί και πρέπει να αντιμετωπιστούν ψύχραιμα… Η απαξίωση και τα σχόλια που μηδενίζουν πρόσωπα και καταστάσεις είναι για αλλού…

Εδώ, ας μείνουμε στα εξής:

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει παίκτες να κρίνουν ματς!

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει παιχνίδι και ανάπτυξη από τον άξονα. Μεσοεπιθετικά στον άξονα, υπάρχει τρύπα!

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πολλές προσωπικότητες να ξεπεράσουν πιθανές δυσκολίες που θα προκύψουν στον αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ δεν φαίνεται να έχει plan B όταν χρειάζεται…

Ο ΠΑΟΚ δεν βγάζει πάθος, δεν παίζει «βρώμικα» ή «επαγγελματικά» όπου και όταν χρειάζεται.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω…

Ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει πρέπει να φτύσει αίμα, ενώ οι αντίπαλοί του με λιγότερο κόπο του παίρνουν τα παιχνίδια και τον αφήνουν (ήδη) αρκετά πίσω…

Κλείνοντας…

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η κρίση βρίσκει τον ΠΑΟΚ αρχές Νοεμβρίου… Πέρυσι δεν την ξεπέρασε! Το… «δις εξαμαρτείν»… θα είναι ασυγχώρητο!

Πολλοί απέξω θα προσπαθήσουν άθελα ή εσκεμμένα να μην ξεπεραστεί η κρίση… Άντε να δούμε τι θα κάνουν οι… από μέσα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.