Η σιγή των κανονιών

Η σιγή των κανονιών

Θάνος Σαρρής
Η σιγή των κανονιών

bet365

Συντριβή στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλεισμός στα... ίσια από το Κύπελλο, μάχη για την τετράδα και γκρίνια για τον Βενγκέρ. Το gazzetta.gr αναλύει την προβληματική φετινή Άρσεναλ.

«Τα προβλήματα της Άρσεναλ; Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο!», ήταν η απάντηση της ρεπόρτερ στα θέματα των «Κανονιέρηδων» στον έγκυρο Guardian, όταν συζητήσαμε τις σκέψεις μας για την ομάδα του Βενγκέρ. Είναι γεγονός ότι φέτος η Άρσεναλ υποφέρει. Υποφέρει κυριολεκτικά, λόγω των τραυματισμών, ψυχολογικά από τα αρνητικά αποτελέσματα και την πίεση, βαθμολογικά και είναι πιθανόν να υποφέρει ακόμα περισσότερο και οικονομικά, αν τελικά δεν καταφέρει να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ! Ξεκίνημα με «οκτάρα» από την Γιουνάιτεντ, διάστημα βελτίωσης με πικ το 3-5 μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ και ξανά πτώση, με ηχηρές ήττες σε Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Το gazzetta.gr αναλύει την... παθογένεια της Άρσεναλ.

Σε ελκυστική απόδοση (2.45) στην bwin η νίκη της Άρσεναλ επί της Τότεναμ

Μόνο την Τσέλσι!

Οι «Μπλε» ακολουθούν βίους παράλληλους με τους γείτονές τους και η αδυναμία τους να διατηρηθούν στην τέταρτη θέση γέμισε με ελπίδες την Άρσεναλ και τους οπαδούς της, τουλάχιστον όσον αφορά την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο διάστημα που έδειχνε να επανακάμπτει, νίκησε μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ με 5-3 την Τσέλσι και στον ορίζοντα φάνηκαν σημάδια βελτίωσης. Στο Πρωτάθλημα ωστόσο, αυτό ήταν το μοναδικό μεγάλο ματς που κέρδισαν. Έχασαν από την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην έδρα τους και από την Τότεναμ, την Μάντσεστερ Σίτι και την Γιουνάιτεντ εκτός. Σε όλες τις άλλες μονομαχίες με τους μεγάλους, έδειξαν κατώτεροι των περιστάσεων. Μετά το μεγαλοπρεπές 5-3 του Στάμφορντ Μπριτζ άλλωστε, η μεγαλύτερη νίκη που έχουν να επιδείξουν είναι το 7-1 επί της Μπλάκμπερν που παρουσιάζει σημάδια διάλυσης.

Τι... λέει το οργανωτικό πλάνο;

Ένας τομέας ο οποίος προκαλούσε θαυμασμό για την Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια ήταν το πλάνο και η οργάνωσή της. Για κάθε παίκτη που έφευγε, υπήρχαν οι βάσεις για να βγει από πίσω κάποιος άλλος. Κάθε χρόνο ξεπηδούσαν ταλαντούχοι μικροί, οι οποίοι εντυπωσίαζαν. Το φετινό καλοκαίρι, έβγαλε προς τα έξω μία τελείως διαφορετική εικόνα, η οποία εξέπληξε ακόμα και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ των Λονδρέζων. Λίγο-πολύ ήταν γνωστό ότι Φάμπρεγας και Νασρί θα αποτελέσουν παρελθόν, όπως και περίπου τα ποσά που θα έπαιρνε η Άρσεναλ από τις μεταγραφές τους. Αντί όμως να έχουν προβλεφθεί οι εναλλακτικές για δύο παίκτες-κλειδιά, οι κινήσεις που έγιναν έδειξαν τρομερά σπασμωδικές. Περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή για να αποκτήσουν τους παίκτες που θα τους αντικαταστήσουν, γεγονός που στοίχισε και στην ενσωμάτωσή τους στην ομάδα. Προχειρότητα έδειξαν και οι χειρισμοί στα φουλ μπακ, κυρίως όσον αφορά την αποχώρηση του Κλισί.

Έλλειψη προσωπικοτήτων

Αρκετοί είναι οι πρώην ποδοσφαιριστές που έχουν αναφερθεί με δηλώσεις τους τον τελευταίο καιρό στο ρόστερ των Κανονιέρηδων και στην έλλειψη παικτών με ειδικό βάρος. «Ένας σύλλογος πρέπει να έχει παίκτες με ισχυρό χαρακτήρα, που να μπορούν να πάρουν την ομάδα πάνω τους, τόσο στις προπονήσεις όσο και στα παιχνίδια. Δεν πιστεύω ότι η Άρσεναλ έχει πολλούς τέτοιους», είπε χαρακτηριστικά ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο οποίος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ομάδα. Με εξαίρεση τον Φαν Πέρσι, λείπουν οι ποδοσφαιριστές που θα αντιδράσουν και θα αποτρέψουν αποτελέσματα όπως το 8-2 από την Μάντσεστερ Γ ιουνάιτεντ και το 4-0 από τη Μίλαν.

«Πονάει» στην άμυνα

Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι συνεχόμενοι τραυματισμοί μπορεί αρκετές φορές να φαντάζουν ως μία φτηνή δικαιολογία, αλλά στην Άρσεναλ είναι μια πραγματικότητα. Όλοι οι αμυντικοί της έχουν τραυματιστεί ενώ υπήρχε μία περίοδος που ο Βενγκέρ έκανε... αλχημείες για να καλύψει τις θέσεις στα φουλ μπακ. Ο Κλισί πωλήθηκε το καλοκαίρι και στη θέση του αποκτήθηκε ο Αντρέ Σάντος για κάλυψη στον επιρρεπή στους τραυματισμούς Κιέραν Γκιμπς. Επιβεβαιώνοντας τη... φήμη του, ο Γκιμπς άντεξε μέχρι τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, ο Σάντος τραυματίστηκε με τη σειρά του στο ματς με τον Ολυμπιακό. Στις 2 Οκτωβρίου ο Βενγκέρ έχασε τον Μπακαρί Σανιά με τραυματισμό στον αστράγαλο και τη θέση του πήρε ο νεαρός Καρλ Τζέκινσον, ο οποίος μετά από μόλις τέσσερις βδομάδες τέθηκε επίσης νοκ άουτ! Υπήρξαν παιχνίδια που η Άρσεναλ έπαιξε με τέσσερα σέντερ μπακ στην ευθεία με τα αποτελέσματα να μην είναι και τα καλύτερα. Ο Φερμάλεν εκτέθηκε απέναντι στην ΚΠΡ, ενώ ο Τζούρου αποβλήθηκε απέναντι στη Φούλαμ. Όλοι στέκονται στις αποχωρήσεις του Φάμπρεγας και του Ναρσί, αλλά όπως φαίνεται «πόνεσε» πολύ και η φυγή του Κλισί. Αλλά και στο κέντρο της άμυνας, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα...

Ο Μέρτεσακερ με αριθμούς

Συμμετοχές

Τάκλιν ανά ματς

Κοψίματα ανά ματς

Διωξίματα ανά ματς

Κερδισμένα οφσάιντ

21

0,8

1,7

4,4

0,4

Η απόκτηση του Περ Μερτεσάκερ για να βοηθήσει δεν κρίνεται μέχρι στιγμής πιτυχημένη. Ο Γερμανός κερδίζει ανά μέσο όρο 1.4 εναέριες μονομαχίες ανά ματς, την ώρα που ο Κοσιελνί κερδίζει 2.2. Κάνει 0.8 τάκλιν ανά παιχνίδι, έναντι 2.7 του Γάλλου. Έχει 1.7 πετυχημένα κοψίματα, έναντι 2.6 και καθαρίζει ανά μέσο όρο 4.4 φάσεις, έναντι 5.3 του συμπαίκτη του. Για να... ξεφύγουμε και λίγο από τους αριθμούς, του λείπει η σταθερότητα και παρά το ύψος του, χάνει συχνά φάσεις στον αέρα, έναν τομέα όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Παράλληλα, τεράστιο είναι και το ζήτημα στα στημένα. Ήδη από πέρυσι το θέμα ήταν γνωστό, αφού το 56% των γκολ που είχε δεχτεί στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν από στημένες φάσεις, αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Οι... κακές γλώσσες κάνουν λόγο και για ευθύνη Βενγκέρ στο συγκεκριμένο κομμάτι. Παρά το ότι έπαθε, δεν.. έμαθε. Κάνουν λόγο για επιφανειακή δουλειά στην άμυνα και τα στημένα και οι ψηλές μπαλιές συνεχίζουν να δημιουργούν πονοκεφάλους και πανικό στην άμυνα.

Μετά τον Φαν Πέρσι, ποιος;

Και στην επίθεση όμως η έλλειψη εναλλακτικών είναι εμφανής. Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι διανύει εξαιρετική χρονιά και έχει πετύχει 22 γκολ σε 25 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ. Τι γίνεται όμως όταν δεν βρεθεί σε καλή μέρα ή όταν η τακτική των αντιπάλων τον περιορίζει; Προφανώς και οι περιφερειακοί επιθετικοί συνεισφέρουν με τέρματα, αλλά ο Ολλανδός δεν έχει στήριγμα. Πρόσφατα, ο συμπατριώτης του Ντένις Μπέργκαμπ τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα να έπαιζε πίσω από τον επιθετικό. Μόνο που... δεν υπάρχει άλλος για να παίξει στην κορυφή! Ο Βενγκέρ δεν εμπιστεύεται τον Σαμάκ, ο Παρκ δυσκολεύεται να μπει αποστολή, ενώ οι Ζερβίνιο και Γουόλκοτ παίζουν στα «φτερά». Λείπει ένα φορ στυλ Αντεμπαγιόρ ή Ντρογκμπά, να προσφέρει στηρίγματα στον Φαν Πέρσι. Αρκετές φορές, ο Ολλανδός χαραμίζεται, αλλά η κλάση του είναι αρκετή για να «βγάζει» γκολ, τόσο από τη μικρή περιοχή σε θέση φουνταριστού, όσο και από περιφερειακές θέσεις. Με τον Αλσατό και τον κόσμο να... σταυρώνουν τα χέρια τους μην τυχόν και τραυματιστεί!

Τα φετινά γκολ των Gunners

Η απώλεια του Γουίλσιρ

Αποτελεί ό,τι πιο ποιοτικό είχε στη μεσαία γραμμή του ο Βενγκέρ, ο οποίος είχε εναποθέσει πάνω του τις ελπίδες του για έναν ποιοτικό deep lying playmaker. Στις σύγχρονες τακτικές οι καλοί παίκτες που είναι ικανοί να παίξουν δίπλα στο αμυντικό χαφ και να κάνουν... τα πάντα, αποτελώντας παράλληλα τους μαέστρους στη μεσαία γραμμή της ομάδας τους σπανίζουν. Τσάβι, Πίρλο, Μόντριτς, αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Και η ταχεία διάδοση στα τελευταία χρόνια του 4-2-3-1 απαιτεί έναν τέτοιο παίκτη δίπλα στον κλασικό αμυντικό χαφ. Ο Γουίλσιρ είχε κομβικό ρόλο στην τακτική του Βενγκέρ και φέτος αναμενόταν να είχε ακόμα περισσότερο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παίξει ούτε λεπτό, ταλαιπωρημένος από τον τραυματισμό του στον αστράγαλο.

Τραγική εκτός έδρας

Η ήττα της από τη Σάντερλαντ ήταν η πέμπτη στα έξι τελευταία ματς Κυπέλλου με ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ εκτός έδρας. Στο Πρωτάθλημα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πέντε νίκες σε 13 ματς και 26 γκολ παθητικό δεν αποτελούν στοιχεία ομάδας του Big 4. Πόσω μάλλον όταν στα αρνητικά αποτελέσματα υπάρχουν και ήττες από Μπλάκμπερν, Σουόνσι και Φούλαμ!

Οι πέντε χειρότερες άμυνες στην Πρέμιερ Λιγκ (εκτός έδρας)

Ομάδα

Γκολ παθητικό

Μπλάκμπερν

30

Γουίγκαν

28

Νόριτς

26

Άρσεναλ

26

Στόουκ

24

Υπάρχει... plan b?

Η Άρσεναλ παίζει ένα συγκεκριμένο στυλ ποδοσφαίρου. Κατοχή, κοντινές πάσες και βασικό όπλο της η ταχύτητα (Γουόλκοτ, Ζερβίνιο) και ποιότητα (Φαν Πέρσι) στην επίθεση. «Στην Άρσεναλ δεν αρέσει η πίεση και δυσκολεύεται πολύ να διασπάσει τις οργανωμένες άμυνες», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Κοξ του Ζοnal Marking. Τι γίνεται λοιπόν όταν τα βρει σκούρα; Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να αντιδράσει. Η γρήγορη ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων λείπει, όπως και η ποιότητα του Νασρί και του Φάμπρεγας, καθώς και το ασφυκτικό πρέσινγκ. Ο Ρόι Κιν επέκρινε το ότι αρκετοί παίκτες φορούν γάντια για το κρύο, σχετίζοντας το με έλλειψη μαχητικότητας! Στο κέντρο, Σονγκ, Αρτέτα και Ράμσεϊ λειτούργησαν... ρολόι στην καλή φετινή περίοδο της Άρσεναλ, αλλά δεν μπορούν να βγάλουν μια χρονιά μόνοι τους. Ο Ράμσεϊ, ο οποίος έχει περάσει πολλούς τραυματισμούς δείχνει εξαντλημένος, ο Αρτέτα ανασταλτικά δεν έχει τα στοιχεία που απαιτεί η θέση και ο... Σονγκ τρέχει να καλύψει κενά και αρκετές φορές χάνεται. Ο Γουόλκοτ, από την άλλη, δείχνει για μια ακόμα χρονιά να πασχίζει να βρει σταθερότητα.

Η ανάπτυξη της Άρσεναλ

Κατηγορία

Πάσες ανά ματς

ποσοστό

Κοντινές πάσες

498

86 %

Βαθιές μπαλιές

50

9 %

Σέντρες

23

4 %

Κάθετες

7

1 %

Απέναντι στη Μίλαν που κυριάρχησε στο χώρο του κέντρου, η Άρσεναλ αναμενόταν να χρησιμοποιήσει τα γρήγορα μπρέικ της ως «αντίδοτο», αλλά ο Βενγκέρ προτίμησε τον Ροσίτσκι, ώστε να δίνει περισσότερες βοήθειες στο χώρο του κέντρου. Αποτέλεσμα ήταν η Μίλαν να κερδίσει το κέντρο και να βγάζει παράλληλα γρήγορες επιθέσεις, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα «φτερά». «Δεχτήκαμε πολλές αντεπιθέσεις, παρά το ότι παίζαμε εκτός έδρας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό, αποτέλεσε κλειδί. Δεχτήκαμε τρία γκολ από αντεπιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αρτέτα, αν και φυσικά πρέπει να σταθούμε και στο «φονικό ένστικτο» των Ροσονέρι, που σε τέσσερα σουτ στην εστία είχαν ισάριθμα γκολ! Στα ματς με τους «μεγάλους», οι εξτρέμ παίζουν περισσότερο πίσω, σχηματίζοντας ένα 4-4-1 όταν η Άρσεναλ δεν έχει τη μπάλα, προκειμένου να κλείσουν τους διαδρόμους, αλλά έτσι δυσκολεύονται στη συνέχεια να κάνουν το παιχνίδι τους.

Όπως και απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο ματς με τη Μίλαν φαινόταν σαν να μην έχει πλάνο. Σαν να μην έχει τρόπο για να «χτυπήσει» τον αντίπαλο. Απέναντι στην ομάδα του Φέργκιουσον βέβαια, φάνηκε και η αδυναμία των «Κανονιέρηδων» στα μπακ, αφού Βαλένσια, Νάνι και Γκιγκς έκαναν... πάρτι. Ακόμα όμως και με την Σουόνσι, από την οποία η Άρσεναλ έχασε με 3-2 και υποτίθεται ότι θα έκανε το παιχνίδι της, οι Ουαλοί είχαν καλύτερη κυκλοφορία και οι Μπρίτον, Αγκουστιέν και Αλεν κέρδισαν την μάχη του κέντρου από τους Σονγκ, Μπεναγιούν και Ράμσεϊ. Η ανάπτυξή τους ήταν πιο ορθολογιστική. Οι «Κανονιέρηδες» δυσκολεύονταν πολύ να βγάλουν και γρήγορες αντεπιθέσεις. Στην ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι (1-0), όπου το ματς ήταν ανοιχτό, φάνηκε η ανεπάρκεια των μπακ της και στην ανάπτυξη. Η Σάντερλαντ στο 2-0 του Κυπέλλου αιφνιδιάσε μένοντας πίσω και χτυπώντας στις αντεπιθέσεις, αλλά ανά διαστήματα πίεσε ψηλά και έκλεψε μπάλες. Ο Βενγκέρ δεν είχε απάντηση στη συνδυαστική τακτική του Ο` Νιλ.

Έλλειψη ρεαλισμού

«Κάποιοι παίκτες απλά δεν είναι αρκετά καλοί. Τουλάχιστον όσο καλοί νομίζουν ή όσο νομίζει ο Βενγκέρ ότι είναι», μας είπε χαρακτηριστικά η Έιμι Λόρενς, ρεπόρτερ στα θέματα Άρσεναλ του Guardian. Ο Αλσατός το κατάλαβε σίγουρα μετά την «απότομη προσγείωση» στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι τέσσερις αρχηγοί στις Εθνικές τους Ομάδες, Ράμσεϊ, Αρσάβιν, Ροσίτσκι και Μπεναγιούν έχουν προσφέρει λιγότερα από ότι αναμενόταν. Ο Γουόλκοτ στο καλό διάστημα της Άρσεναλ έβρισκε με κλειστά μάτια τον Φαν Πέρσι και στο Νησί είχαν αρχίσει συγκρίσεις... Πιρές με Ανρί. Η περίοδος φορμαρίσματος όμως είχε ημερομηνία λήξης. Είναι δεδομένο, ότι αυτοί που έφυγαν δεν αντικαταστάθηκαν με επιτυχία.

Ρίχνοντας μια ματιά στην 11άδα της Άρσεναλ που πέρυσι κέρδιζε με 2-1 την Μπαρτσελόνα σε σχέση με αυτή που φέτος έφαγε τα τέσσερα από τη Μίλαν, οι διαφορές γίνονται αντιληπτές. Όχι μόνο δεν υπάρχει Φάμπρεγας και Νασρί, αλλά δεν υπάρχει και Γουίλσιρ. Όπως δεν υπάρχουν και οι δύο full back, για τους οποίους μάλιστα δεν έγιναν και πολλές προσπάθειες να παραμείνουν.

Τι γίνεται με τα οικονομικά;

Τα αρνητικά αποτελέσματα έχουν φέρει στο προσκήνιο μία συζήτηση που αν η ομάδα πηγαίνει καλά, πιθανόν να μην γινόταν ποτέ. Που πήγαν τα... λεφτά; Βγήκε προς τα έξω ότι περίπου 10 εκατομμύρια λίρες έκαναν φτερά για μπόνους ατζέντηδων και μπόνους αφοσίωσης σε ποδοσφαιριστές. Oι... εξαγριωμένοι Arsenal Supporters Trust μετά από συνάντησή τους αποφάσισαν να πιέσουν για να λάβουν μια απάντηση σχετικά με το αν τα περίπου 50 εκατομμύρια λίρες που υπολογίζεται ότι υπήρχαν στα ταμεία μετά τις μεταγραφές καλοκαιριού και χειμώνα διατέθηκαν στον Αρσέν Βενγκέρ για μεταγραφές. Θέλουν συνάντηση με ανθρώπους του συμβουλίου για να ενημερωθούν επίσημα σχετικά με τα οικονομικά. Παράλληλα, στο report που εξέδωσαν ασκούν κριτική στην πολιτική των συμβολαίων των παικτών. Κυρίως κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις, αφού η Άρσεναλ της περσινής περιόδου είχε συμβόλαια 124.4 εκατομμυρίων, την ώρα που η Τότεναμ είχε 91 εκατομμύρια. Πιθανή μη έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ αναμένεται να στοιχίσει στην ομάδα συνολικά 45 εκατομμύρια!

Last but not least

Σαφέστατατα ο Αρσέν Βενγκέρ έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην εικόνα που δείχνει η ομάδα. Διανύει πιθανότατα την πιο δύσκολη χρονιά του στα 16 χρόνια που βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ η «ξηρασία» στους τίτλους δεν βοηθάει το κλίμα. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε, ενώ φάινεται ότι ούτε και φέτος η χρονιά δείχνει να φέρνει κάποιον τίτλο. «Ο κόσμος πάντα ζητά το ίδιο πράγμα, αλλά το πρώτο τρόπαιο θα είναι να τερματίσουμε στην πρώτη τετράδα και ο στόχος αυτός είναι ακόμα εφικτός για εμάς», συνεχίζει να δηλώνει ο ορθολογιστής Αλσατός. Το αν ο κύκλος του έχει κλείσει οριστικά, θα φανεί στους επόμενους μήνες. Ο ...παλιός αγαπημένος Μανού Πετί ωστόσο επιμένει: «Το να απολύσουν τον Βενγκέρ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο λάθος».

 

Τελευταία Νέα