Οταν φωνάξαμε... αέρα! (vids)

Γιώργος Βροντάκης
Οταν φωνάξαμε... αέρα! (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ θέλει απόψε θετικό αποτέλεσμα στο «Φρίουλι» απέναντι στην Ουντινέζε και το gazzetta.gr θυμάται τα μεγάλα ευρωπαϊκά... έπη των ελληνικών ομάδων στην Ιταλία.

Τα έπη κατά κύριο λόγο περιγράφουν θρυλικές πράξεις και ήρωες του παρελθόντος, συχνά δε το θέμα τους είναι μυθολογικό. Όμως στην προκειμένη περίπτωση μόνο μύθος δεν είναι αυτά που έχουν πετύχει οι ελληνικές ομάδες στην Ιταλία!

Ως έπη έχουν χαρακτηριστεί αρχαία λογοτεχνικά κείμενα, (όπως για παράδειγμα η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου, το Έπος του Γκιλγκαμές, η βόρεια Κάλεβαλα, το Μπεογούλφ και άλλα) και περιστασιακά, μεμονωμένα έργα πιο σύγχρονων συγγραφέων. Ως έπη μπορούν να χαρακτηριστούν και οι νίκες που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός στο Μιλάνο, ο Ολυμπιακός στη Ρώμη, ο Αρης στη Περούτζια, αλλά και η ισοπαλία της ΑΕΚ στο «Ολίμπικο»!

Με αντίπαλο τον Μαραντόνα

Ο «δικέφαλος του Βορρά» φιλοξενείται από την Ουντινέζε στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τους «32» του Europa League και θέλει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον επαναληπτικό της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει νικήσει ποτέ στην Ιταλία καθώς σε τέσσερις αναμετρήσεις με ομάδες από την γείτονα χώρα, μετράει ισάριθμες ήττες. Το 1974 έχασε από τη Μίλαν με 3-0, το 1985 από τη Βερόνα με 3-1, τρία χρόνια αργότερα από τη Νάπολι με 1-0, ενώ τέλος είχε χάσει από την σημερινή του αντίπαλο το 2000 με 1-0.

Πάντως, ως επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί η ήττα από τη Νάπολι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και του Καρέκα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1988. Οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει με πέναλτι του θρύλου της Αργεντινής στο 59΄!

Στο Σαν Πάολο βρέθηκαν περίπου 3.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, οι οποίοι... διέκοψαν τον αγώνα πετώντας αντικείμενα σε ένα κόρνερ που πήγε να εκτελέσει ο Ντιεγκίτο!

Διπλό στο «Μεάτσα» ο Παναθηναϊκός

Πιο μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία ελληνικής ομάδας στην Ιταλία πρέπει να θεωρείται το διπλό του Παναθηναϊκού στο Μιλάνο επί της Ιντερ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008. Ο Χενκ τεν Κάτε νίκησε τους «νερατζούρι» του Μουρίνιο για την 4η αγωνιστική των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με 1-0 χάρη σε γκολ του Γιόσου Σαριέγκι στο 69'!

Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει και μεγάλη νίκη επί της Ρόμα στο «Ολίμπικο», όταν πρόπερσι για το Europa League επικράτησε με 3-2 χάρη σε δύο τέρματα του Τζιμπρίλ Σισέ και ένα του Σωτήρη Νίνη.

Η Ρώμη έγινε «ερυθρόλευκη»

Από τον Παναθηναϊκό περνάμε στον Ολυμπιακό και την ερυθρόλευκη νίκη στη Ρώμη επί της Λάτσιο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2007-08. Η ιταλική ομάδα προηγήθηκε στο 30' με τον Πάντεφ, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε πρώτα με τον Γκαλέτι στο 35΄' και στη συνέχεια με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο 64' παίρνοντας μια πολύτιμη εκτός έδρας νίκη. Αυτό ήταν το δεύτερο σερί διπλό στον όμιλο καθώς είχε προηγηθεί αυτό στη Βρέμη επί της Βέρντερ.

Οι Πειραιώτες είχαν νικήσει και παλαιότερα στην Ιταλία για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1999-2000. Ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και... υποβιβάστηκε στο ΟΥΕΦΑ όπου κληρώθηκε με την Γιουβέντους. Ο επαναληπτικός του 1-3 στο ΟΑΚΑ έγινε στο Παλέρμο και όχι στο Τορίνο με τους «ερυθρόλευκους» να φεύγουν με τη νίκη 2-1, όχι όμως και την πρόκριση. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς είχε σκοράρει νωρίς για την ιταλική ομάδα, αλλά ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με δύο προσωπικά γκολ έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό.

Αήττητη η ΑΕΚ

Το «Ολίμπικο» είναι το... καλύτερο γήπεδο για τις ελληνικές ομάδες αφού εκεί έχει σημειώσει και η ΑΕΚ την μεγαλύτερη επιτυχία της σε ιταλικό έδαφος. Για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2002-03, η Ενωση φιλοξενήθηκε για την 6η αγωνιστική στη Ρώμη στις 12 Νοεμβρίου του 2002 και πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1).

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ του Μάρκο Ντελβέκιο στο 39΄, όμως στις καθυστερήσεις ο Βάλτερ Σεντένο με προβολή από κοντά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Το αξιοσημείωτο τότε είναι πως η ΑΕΚ δεν ηττήθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (είχε έξι ισοπαλίες) με αντιπάλους τη Ρεάλ, τη Ρόμα και την Γκενκ όμως δεν προκρίθηκε καθώς κατετάγη στην τρίτη θέση και συνέχισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το έπος της Περούτζια

Τεράστια επιτυχία στην Ιταλία έχει πετύχει και ο Αρης. Στις 7 Νοεμβρίου του 1979, οι «κίτρινοι» φιλοξενήθηκαν από την Περούτζια στο «Ρενάτο Κούρι» για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και επικράτησαν με 3-0. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία του Αρη καθώς η ιταλική ομάδα εκείνη την εποχή διέθετε σπουδαία ομάδα. Τα γκολ για τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης πέτυχαν οι Κούης στο 8’, Σεμερτζίδης 17’ και Ζήνδρος στο 67’!

 

Τελευταία Νέα