Οι «μαύρες τρύπες» του ρατσισμού

Θάνος Σαρρής
Οι «μαύρες τρύπες» του ρατσισμού

bet365

O Λούις Σουάρες «έφαγε» 8 αγωνιστικές για ρατσιστική επίθεση στον Εβρά και το gazzetta.gr θυμίζει τα πιο γνωστά ρατσιστικά κρούσματα στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, τα ρατσιστικά κρούσματα στα γήπεδα δεν λένε να σταματήσουν. Το gazzetta.gr παρουσιάζει 10+1 χαρακτηριστικά συμβάντα με επίκεντρο την Αγγλία (και ένα... έξτρα!), όπου ο ρατσισμός έχει ριζώσει εδώ και πολλά χρόνια.

«Στα μαλακά» ο Μιχαΐλοβιτς
Παραδοσιακά η Λάτσιο έχει... παράδοση στο ρατσισμό. Τον Οκτώβριο του 2000, η Άρσεναλ τέθηκε αντιμέτωπη με τους «λατσιάλι» στη Ρώμη και το περιστατικό που διαδραματίστηκε είχε ως πρωταγωνιστή τον Πατρίκ Βιεϊρά και τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Ο Γάλλος μέσος κατηγόρησε τον κεντρικό αμυντικό της Ιταλικής ομάδας ότι: «με είπε μαύρο μπάσταρδο και γ....... μαύρη αλεπού. Δεν είναι τα πράγματα που θέλεις να ακούσεις μέσα στο γήπεδο από έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή». Ψιλά γράμματα για την UEFA, που έριξε στον Μιχαΐλοβιτς δύο αγωνιστικές.



Στόχος ο Χέσκεϊ
Τον Σεπτέμβριο του 2003, ο Γουέιν Ρούνεϊ έγραφε ιστορία, καθώς σκοράροντας απέναντι στην ΦΥΡΟΜ γινόταν ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας, η οποία τότε είχε προπονητή τον Έρικσον και έδινε την μάχη της πρόκρισης στο Euro 2004. Τα «Λιοντάρια» πέρασαν με νίκη από τα Σκόπια, όπου επιράτησαν με 2-1, με τον Έμιλ Χέσκεϊ να περνάει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και να δέχεται ρατσιστική επίθεση από τους Σκοπιανούς.



Την... έβγαλε καθαρή ο Αραγονιές
Τον Οκτώβρη του 2004, στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας βρισκόταν ο Λούις Αραγονιές την... έπεσε στον Τιερί Ανρί μέσω του τότε συμπαίκτη του στην Άρσεναλ, Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες. «Πες σε αυτό μαύρο σκατό ότι είσαι πολύ καλύτερος από αυτόν. Πες του το από εμένα. Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό του, είσαι καλύτερος από το μαύρο σκατό!», του είπε χαρακτηριστικά, αλλά για κακή του τύχη τον «έπιασε» ο τηλεοπτικό φακός. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, ο Ανρί απαίτησε την παραδειγματική τιμωρία του, ενώ ο Βρετανός Υπουργός Αθλητισμού ζήτησε μηδενική ανοχή από την ισπανική Ομοσπονδία. Τελικά η Ομοσπονδία τον τιμώρησε με το... συμβολικό ποσό των 3000 ευρώ, ο Αρσέν Βενγκέρ τον συγχώρεσε, ενώ ο Ανρί δέχτηκε πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να τον αγκαλιάσει σε event κατά του ρατσισμού την επόμενη χρονιά!



Ξανά οι Ισπανοί!
Τα ρατσιστικά συμβάντα στην Ισπανία είναι συχνά και ο κόσμος που τα στηρίζει, δεν ξέχασε την ατάκα του Αραγονιές. Τον Νοέμβριο του 2004, όταν η Αγγλία ηττήθηκε από την Λα Ρόχα στο Μπερναμπέου με 1-0, οι φίλαθλοι σήκωσαν πανό που έγραφε χαρακτηριστικά «Αραγονιές 1, Ανρί 0», ενώ αποδοκίμασαν με τον γνωστό ήχο της μαϊμούς τους Άσλεϊ Κόουλ και Σον Ράιτ Φίλιπς. Η UEFA, βλέποντας την κατάσταση να... ξεφεύγει επικίνδυνα, επέλεξε το χρηματικό πρόστιμο, με την Ομοσπονδία της χώρας να καλείται να πληρώσει 50000 ευρώ.



Παραίτηση λόγω... Ντεσαϊγί
Στις 21 Απριλίου του 2004, ο Ρον Άτκινσον, πρώην παίκτης και προπονητής, παραιτήθηκε από την θέση του στο ITV, καθώς έκανε στον αέρα ρατσιστικό σχόλιο για τον Μαρσέλ Ντεσαγί της Τσέλσι. Πιστεύοντας ότι το μικρόφωνο είναι κλειστό, είπε: «Αυτός είναι αυτό που σε κάποια σχολεία είναι γνωστό ως γα...ος τεμπέλης χοντρός αράπης». Η... δήλωση προκάλεσε σάλο και ο Άτκινσον όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, παραιτήθηκε από το πόστο του.



Συμβαίνει και στους πιτσιρικάδες...
Το παιχνίδι της Αγγλίας κάτω την 21 με την αντίστοιχη ομάδα της Σερβίας στο Ευρωπαϊκό της Ολλανδίας πήρε... φωτιά. Οι Σέρβοι οπαδοί επιτέθηκαν ρατσιστικά στον Νέντουμ Ονουόχα, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, όταν ο Ματ Ντάρμπισαϊρ σκόραρε για τα «Λιοντάρια», ενώ οι αντίπαλοι είχαν παίκτη πεσμένο στο έδαφος. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και στην φυσούνα, όπου οι Άγγλοι κατήγγειλαν ρατσιστικά σχόλια και από τους Σέρβους ποδοσφαιριστές. Η ομοσπονδία των Πλάβι τιμωρήθηκε με περίπου 18.000 ευρώ, ενώ οι Βρετανοί κλήθηκαν να πληρώσουν 2.300 ευρώ για τις... απαντήσεις που έδωσαν στη φυσούνα.



Έλειψη αποδείξεων για Εμρέ
Ο Μπελόζογλου Εμρέ είχε προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τις αρχές στην Αγγλία όταν έπαιζε στη Νιούκαστλ, κατηγορούμενος για ρατσιστικέσ επιθέσεις Τον Ιανουάριο του 2007, Η Ομοσπονδία του απήγγειλε κατηγορίες για ρατσιστικά σχόλια σε ματς με την Έβερτον, ενώ την επόμενη χρονιά έπραξε το ίδιο και κατά του Ελ Χατζί Ντιούφ της Μπόλτον, ο οποίος ωστόσο δεν το... συνέχισε. Λίγο αργότερα, ο Εμρέ κατηγορήθηκε και από τον Αλ Μπαγκουρά της Γουάτφορντ για ρατσιστική επίθεση, αλλά ελλείψει στοιχείων, ο Τούρκος αθωώθηκε και στις τρεις περιπτώσεις.



Κρούσμα στο Εuro
Στο Euro του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, η Τουρκία τέθηκε αντιμέτωπη με την Κροατία για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι Κροάτες κατηγορήθηκαν για ρατσιστικά πανό με ναζιστικά σύμβολα και ανάλογη συνθηματολογία. Παρότι η κροατική Ομοσπονδία προσπάθησε να τους... αφορίσει και συνεχάρη την Τουρκία για τη νίκη, δεν γλίτωσε το πρόστιμο, το οποίο έφτασε στα 12.000 ευρώ.



Και... ξανά Κροάτες!
Οι Κροάτες είναι γνωστοί για τις εξτρεμιστικές τους τάσεις και τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγους μήνες μετά το Euro έδειξαν ότι... συνεχίζουν απτόητοι. Στη ήττα τους με 4-1 στο Ζάγκρεμπ από την Αγγλία για το Μουντιάλ του 2010, έβαλαν στο στόχαστρο τον Εμίλ Χέσκεϊ, τον οποίο «έλουσαν» με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Η Ομοσπονδία τιμωρήθηκε ξανά με χρηματικό πρόστιμο.

Οι Άγγλοι στο επίκεντρο
Η Εθνική Αγγλίας πέρασε με 3-0 από την Βουλγαρία για τα προκριματικά του Euro και οι οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν στους Άσλεϊ Γιανγκ, Θίο Γουόλκοτ και Άσλεϊ Κόουλ ρατσιστικά, κάνοντας ήχους μαϊμούς. Ο προπονητής της Βουλγαρίας απολογήθηκε, αλλά η UEFA διεξήγαγε έρευνα για το περιστατικό και τιμώρησε την Ομοσπονδία της Βουλγαρίας με πρόστιμο 40.000 λιρών.



Σε μπελάδες ο Τέρι
Παράλληλα με την υπόθεση του Σουάρες,γίνεται έρευνα και για αυτήν του αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας, Τζον Τέρι, ο οποίος φερόταν να είχε αποκαλέσει τον Άντον Φέρντιναντ της ΚΠΡ ως «γα...ο μαύρο μο...ι». Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος, ακούστηκε και ότι ήταν πιθανόν να μείνει εκτός Εθνικής, ενώ η απόφαση αναμένεται να βγει σύντομα. Το θέμα είναι όμως ότι κινδυνεύει με μεγαλύτερη ποινή, καθώς τις έρευνες ανέλαβε η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου!

 

Τελευταία Νέα